Στην ψηφιακή εποχή πέρασε και η Βορειανατολική Ελλάδα

0

Από σήμερα, Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 850.000 τηλεθεατές στη Βορειανατολική Ελλάδα και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου απέκτησαν πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea.

digea

Οι κάτοικοι των περιοχών που συμμετέχουν στη μετάβαση της Βορείου Ελλάδας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας αλλά και τα κανάλια της περιφέρειάς τους με υψηλής ποιότητας σήμα, άψογη εικόνα και τέλειο ήχο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Οικ.40518/1168/Φ.111Α/04-07-2014, Φ.Ε.Κ. 1879/Β’/10-07-2014 στις 02.00 τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου διεκόπη η αναλογική εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών.

Πρόκειται για το τρίτο «περιοχικό» switch-off που πραγματοποιείται ενόψει της ολοκλήρωσης της ψηφιακής μετάβασης. Οι κάτοικοι των νομών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών και Έβρου, καθώς επίσης και των νησιών Θάσου, Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σαμοθράκης και Ψαρών απολαμβάνουν πλέον τα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής από τα 21 κέντρα εκπομπής που προβλέπονται στον Χάρτη Συχνοτήτων (Κ.Υ.Α. 42800/5-10-2012, Φ.Ε.Κ. 2704/Β’/5-10-2012).

Τα κέντρα εκπομπής που ενεργοποιήθηκαν είναι 20 καθώς το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» στην Αλεξανδρούπολη εκπέμπει ήδη ψηφιακά στις μεταβατικές συχνότητες.

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος οι τηλεθεατές χρειάζεται να ανήκουν σε περιοχή κάλυψης των εν λόγω κέντρων και να διαθέτουν δέκτη (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή) που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4. Ειδικότερα, οι τηλεθεατές που λαμβάνουν σήμα από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» στην Αλεξανδρούπολη θα χρειαστεί σήμερα 5 Σεπτεμβρίου να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους ή/και να κάνουν επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής τους.

Η Digea, στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών, συμπεριλαμβάνει στο site της χρήσιμες πληροφορίες για τους τηλεθεατές. Στο www.digea.grοι τηλεθεατές μπορούν να ενημερωθούν για τον εξοπλισμό που θα χρειαστούν, αλλά και για το πώς πραγματοποιείται ο επανασυντονισμός ή η σύνδεση του αποκωδικοποιητή.

Με αφορμή το τρίτο «περιοχικό» switch-off στη Βόρεια Ελλάδα, ο CEO της Digea, κύριος Γιώργος Μαθιός δήλωσε: «Μετά την επιτυχημένη μετάβαση στην Αττική προχωράμε στην τρίτη φάση αυτού του έργου που αφορά σε μια ευαίσθητη ομάδα πολιτών, αυτή των κατοίκων της παραμεθορίου. Με την επέκταση του ψηφιακού σήματος στις κατοχυρωμένες συχνότητες της χώρας αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα των παρεμβολών, τα οποία και σταδιακά θα εξαλειφθούν».

Στο τρίτο «περιοχικό» switch-off, σύμφωνα με τον Χάρτη Συχνοτήτων καθορίζονται τα παρακάτω κέντρα και συχνότητες εκπομπής:

Κέντρα Εκπομπής Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών περιφερειακής εμβέλειας
Πύθιο, Κήποι, Πεντάλοφος, Διδυμότειχο, Σουφλί 32 | 35 51 | 56
Πλάκα 27 | 30 43 | 48
Θάσος, Βασιλάκι, Ξάνθη 23 | 37 47 | 51
Σέρρες, Κορυλοβός, Λιθότοπος, Νευροκόπι 32 | 40 52 | 53
Όλυμπος, Μυτιλήνη, Θυμιανά, Θολοποτάμι, Λήμνος, Μεστά, Μόλυβος, Μύρινα 25 | 33 53
Share.

Leave A Reply