«Διεστραμμένη» ηλεκτρονική απάτη στο Facebook με την αυτοκτονία του Robin Williams

0

Η ESET®, πρωτοπόρος της προληπτικής προστασίας τα τελευταία 25 χρόνια, εξέδωσε μία προειδοποίηση σχετικά με μια ευρέως διαδεδομένη ηλεκτρονική απάτη (scam) στο Facebook , η οποία εκμεταλλεύεται την τραγική αυτοκτονία του κωμικού ηθοποιού Robin Williams.

williams-phone-wide

Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική απάτη η οποία διαδόθηκε σε όλο το Facebook, ισχυρίζεται ότι προβάλλει το αποχαιρετιστήριο βίντεο που κατέγραψε ο ίδιος ο Robin Williams πριν αυτοκτονήσει την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, όταν οι χρήστες του Facebook κάνουν κλικ στο σύνδεσμο, ενημερώνονται ότι πρέπει να κάνουν κοινή χρήση (share) του συνδέσμου με τους online φίλους τους και να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο πριν μπορέσουν να δουν το βίντεο. Κάθε φορά που συμπληρώνεται το σχετικό ερωτηματολόγιο, οι απατεώνες κερδίζουν ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική απάτη για τον Robin Williams στο Facebook:
Το πρώτο μήνυμα που εμφανίζεται είναι ένα post που έχει κοινοποιηθεί από κάποια επαφή σας με τίτλο, “ROBIN WILLIAMS SAYS GOODBYE WITH HIS PHONE VIDEO BEFORE SUICIDE” [Ο ROBIN WILLIAMS ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΡΙΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ]. Ακολουθεί ένα δείγμα του μηνύματος που ενδεχομένως να εμφανιστεί στο newsfeed σας στο Facebook:

williams1

Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο του Facebook μεταφέρεστε σε διαδικτυακό τόπο τρίτου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το υποτιθέμενο βίντεο που μαγνητοσκόπησε ο ίδιος ο Williams στο κινητό του λίγα λεπτά πριν το θάνατο του.

Εάν κάνετε κλικ για να παρακολουθήσετε το βίντεο, εμφανίζεται ένα μήνυμα το οποίο σας ενημερώνει ότι πρέπει πρώτα να κοινοποιήσετε το σύνδεσμο στον τοίχο σας. Οι απατεώνες με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ενθαρρύνουν όσους περισσότερους χρήστες να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία.

williams2

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Ο ROBIN WILLIAMS ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΚΡΕΜΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΚΟΨΕΙ ΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΟΥΓΙΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.

Αντί να προβληθεί το βίντεο, εμφανίζεται στην οθόνη σας ένα ερωτηματολόγιο από το οποίο κερδίζουν χρήματα όσοι κρύβονται πίσω από αυτήν την ηλεκτρονική απάτη του Facebook.

«Ο σκοπός των απατεώνων είναι να κερδίζουν ένα άγνωστο χρηματικό ποσό κάθε φορά που κάποιος συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο» δήλωσε ο Peter Stancik, υψηλόβαθμο στέλεχος θεμάτων ασφαλείας της ESET. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο θάνατος κάποιας διασημότητας γίνεται αντικείμενο απάτης στο Facebook ως ‘δόλωμα’ για περισσότερα κλικ. Όσο περισσότερα θύματα συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι απατεώνες. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε: μόλις ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική απάτη με τον Robin Williams στο Facebook δεν προβάλλεται κανένα βίντεο.»

williams3

Η συμβουλή της ESET:
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε την κοινή χρήση ή το κλικ του συνδέσμου και να αναφέρετε οποιαδήποτε προβολή του στο Facebook. «Καλό θα ήταν να ελέγχετε πάντα τους συνδέσμους κοινωνικής δικτύωσης πριν κάνετε κλικ και να μην κάνετε ποτέ Share ή Like σε περιεχόμενο το οποίο δεν έχετε πρώτα δει εσείς οι ίδιοι. Αναρτώντας το εν λόγω περιεχόμενο στα feed άλλων ανθρώπων είναι σίγουρο ότι θα αναστατώσετε τους φίλους και την οικογένειά σας» προσθέτει ο Stancik.

Διαβάστε περισσότερα για τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική απάτη στο ιστολόγιο ασφαλείας της ESET, We Live Security: http://www.welivesecurity.com/2014/08/15/robin-williams-suicide-phone-call-scam/

Share.

Leave A Reply