Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

Ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα στην Ευρώπη

0

Σημαντική πρόοδο μέσα στην τελευταία δεκαετία σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. διαπιστώνει έρευνα του EPDS (European Data Protection Supervisor). Η έρευνα μπορεί να αφορά μόνο τα   personal data εργαζομένων μόνο, ωστόσο είναι ένα σημαντικό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο, η οποία δεν έμεινε φυσικά ανεπηρέαστη από τις αποκαλύψεις Σνόουντεν για τις υποκλοπές στην Αμερική.

European_Commission

Η διαπίστωση έρχεται σε μία κομβική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται σε μία κομβική στιγμή σε ό,τι έχει να κάνει με τα προσωπικά δεδομένα, καθώς φέτος αναμένεται η αναδιάρθρωση του κανονισμού για την προστασία τους. Ο νυν κανονισμός χρονολογείται στο 1995, ενώ η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι κατοχυρωμένη από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πάντως σχετικά με τον βαθμό αυστηρότητας των επερχόμενων αλλαγών στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, έχει ανοίξει μία συζήτηση και αναζητείται μία ισορροπία καθώς είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία, αν οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί, δίνεται ώθηση στους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες και να κάνουν ψηφιακές οικονομικές συναλλαγές, ενώ από την άλλη, η υψηλή αυστηρότητα ίσως φρενάρει την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (ecommerce). To ecommerce είναι ένας ευρύς κλάδος στη ΕΕ και από τους λίγους που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς τελευταία και προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Share.

Leave A Reply