Η 23η Αυγούστου, τελευταία προθεσμία για να αποφασίσει ο βασικός μέτοχος της Forthnet, η αραβική ΕΙΤ, για το αν θα υλοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της προαναφερόμενης εταιρείας, ύψους 30 εκατ. ευρώ, θεωρείται «κλειδί» για περαιτέρω εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. 

forthnet_financials

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η απόφαση της ΕΙΤ θα σηματοδοτήσει το τι θα ακολουθήσει, μεταξύ άλλων δηλαδή, αν τελικά θα προχωρήσει συγχώνευση της Forthnet με την Wind – η οποία έχει αποκτήσει προβάδισμα – ή με τις Vodafone – hellas online.

Γεγονός είναι ότι η Forthnet διανύει ακόμα μια κρίσιμη καμπή στη 18χρονη ιστορία της στη διάρκεια της οποίας από το μετοχικό της κεφάλαιο παρέλασαν πολλές ελληνικές (μεταξύ αυτών και η Ιντρακόμ) και ξένες εταιρείες, ενώ άλλες εξέτασαν πιθανή εξαγορά της. 

Γεγονός είναι επίσης ότι οι συζητήσεις για περαιτέρω ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών με επίκεντρο την Forthnet διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Wind πέρσι έκανε προσφορά 200 εκατ. ευρώ για την εξαγορά μόνον του τηλεπικοινωνιακού της τμήματος ενώ από τις Vodafone – hellas online πληροφορίες αναφέρουν πως προτείνεται συγχώνευση. Και κάθε φορά που ένας κύκλος συζήτησης έκλεινε αυτό που λεγόταν ήταν πως η ΕΙΤ …θέλει και κάτι παραπάνω.

Τώρα όμως η ΕΙΤ μάλλον βρίσκεται στριμωγμένη. Μπορεί να καθυστερήσει άλλο την αύξηση κεφαλαίου, όταν η διοίκηση επισημαίνει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην ταμειακή ρευστότητα; Και αν το πράξει πως θα αντιδράσουν οι μέτοχοι μειοψηφίας, δηλαδή η Fine Life Group, εμμέσως όμως η Wind, η οποία έχει option να εξαγοράσει το 27% τηςFine Life;

Από την άλλη πλευρά η ΕΙΤ θα χρειασθεί να συνεισφέρει περίπου 14 εκατ. ευρώ στην αύξηση του κεφαλαίου της Forthnet όταν βάσει της εξαγοράς από την Fine Life του ποσοστού της Cyrte Investments (25,7% έναντι 3,6 εκατ. ευρώ) το ποσοστό της στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αποτιμάται περίπου στο μισό του ποσού που καλείται να τοποθετήσει στην αύξηση.

Στο μεταξύ ενεργό ρόλο στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη διαδραματίζουν οι δανείστριες τράπεζες οι οποίες επιθυμούν να δουν ένα βιώσιμο σχέδιο για τη Forthnet πριν συναινέσουν σε οποιαδήποτε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της (323,6 εκατ. ευρώ).

Με βάση τα παραπάνω στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς σημειώνουν πως δύσκολα η κατάσταση θα μείνει ως έχει και για ένα πρόσθετο λόγο: Η εξαγορά από την Fine Life ήταν καλά μελετημένη για να  δρομολογήσει εξελίξεις και οι οποίες βεβαίως αναμένονται με ενδιαφέρον…


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply