Σε αναζήτηση νέων τρόπων συνεργασίας βρίσκονται οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, υπό την πίεση της μείωσης των εσόδων και του περιθωρίου κέρδους. Ύστερα από μια μεγάλη περίοδο όπου η συζήτηση αφορούσε κατά βάση συγχωνεύσεις – εξαγορές, η σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παιχτών αφορά κυρίως εμπορικές συνεργασίες, οι οποίες πάντως τίποτα δεν αποκλείει να εξελιχθούν στη συνέχεια σε κάτι περισσότερο.

collaboration-hero-930

Εκτός από την κυοφορούσα συνεργασία των Vodafone Ελλάδος και Cyta Ελλάς ώστε η δεύτερη να καταστεί Εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator – MVNO) το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν ξαναβρεθεί η Wind με τη Forthnet. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προηγούμενης συζήτησης, πέρσι, η Wind είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς της Forthnet (μόνο το τηλεπικοινωνιακό της κομμάτι και όχι τη Nova) η οποία δεν είχε γίνει δεκτή από τους μετόχους της τελευταίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη φάση αυτή η συζήτηση αφορά μια ευρύτερη εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της Forthnet να αποτελέσει Εικονικό Πάροχο κινητής και με περισσότερες διασταυρούμενες πωλήσεις (cross selling) μεταξύ των δύο εταιρειών. 

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση των Vodafone και Wind για συνεργασία στις βασικές υποδομές (network sharing) η οποία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί πριν το Φθινόπωρο

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες:

Ευχάριστη έκπληξη ήταν τα αποτελέσματα τριμήνου της hellas online (hol) η οποία παρουσίασε οριακά προ φόρων κέρδη. Στα θετικά των αποτελεσμάτων της hol συμπεριλαμβάνεται επίσης η μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 6% (166,6 εκατ. έναντι 177,2 εκατ.). 

Στη Wind οι μέτοχοί της προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών, ύψους 200 εκατ. ευρώ με δεδομένο ότι στα τέλη του 2012 η καθαρή της θέση ήταν χαμηλότερη του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου. Με βάση τον ισολογισμό της το 2012 τα προσαρμοσμένα  EBITDA διαμορφώθηκαν σε 124 εκατ. από 150 εκατ. το 2011, ενώ οι καθαρές ζημιές της μειώθηκαν (166,923 εκατ. από 261,255 εκατ.) γεγονός που αποδίδεται στη μείωση των αποσβέσεων. Διπλασιάστηκαν τα ταμειακά της διαθέσιμα και διαμορφώθηκαν σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την προηγούμενη χρήση πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 65 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει μειώσει το κόστος λειτουργίας της κατά 123 εκατ. ευρώ.

Για τη Forthnet στα θετικά του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνεται το γεγονός ότι ο συνολικός δανεισμός είναι μειωμένος κατά 10 εκατ. ευρώ (στα 323,6 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία παρουσίασε μείωση εσόδων 7,4% (97,5 εκατ. ευρώ έναντι 105,2 εκατ. ευρώ) και μείωση 14,9% του EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) στα 17,9 εκατ. ευρώ. Στις παρατηρήσεις τους οι ορκωτοί επαναλαμβάνουν τη μη ικανοποίηση ορισμένων προϋποθέσεων που σχετίζονται με τις δανειακές υποχρεώσεις, καθώς και το θέμα της αύξησης κεφαλαίου που δεν έχει προχωρήσει.  


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply