Το Android ξεπέρασε το 50% στις ΗΠΑ

0

To μερίδιο του λειτουργικού Android αυξήθηκε και ξεπέρασε πλέον το 50% της διείσδυσης στην Αμερικανική αγορά, κατακτώντας τον Οκτώβριο το 53%.

Αυξηση επίσης σημείωσε και το μερίδιο του iOS της Apple, το οποίο έφτασε στο 29%. Μεγάλη πτώση σημείωσε το μερίδιο που καταλαμβάνει το λειτουργικό της RIM το ποσοστό διείσδυσης του οποίου καταρακύλησε στο 11%.

Η RIM μάλιστα ήταν από τις εταιρείες των οποίων τα λειτουργικά, καταλάμβαναν μέχρι πρότινος τις υψηλότερες θέσεις στα μερίδια. Όμως η στρατηγική που ακολουθησε η διοίκηση της εταιρίας κατά τη διάρκεια της χρονιάς συρίκνωσε δραματικά το ποσοστό.

 

Το ανταγωνιστικό περιβάλλον στα smartphones, άλλαξε σε μεγάλο βαθμό από τη εξαγορά της Motorola από τη Google, κάτι που επιτάχυνε τις εξελίξεις και άφησε χώρο μόνο για μεγάλους παίκτες στο χώρο των λειτουργικών. Η ολοκλήρωση των αλλαγών αναμένεται΄να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2012 “όπου οι εταιρείες θα αποτιμίσουν, κατά πόσο τα βήματα και οι στρατηγικές τους θα είναι αποδοτικές” , όπως δήλωσε ο Ross Rubin, executive director, Connected Intelligence του Ομίλου NPD.

Το παράδειγμα της Motorola

Το μερίδιο της Motorola στην Αμερικανική αγορά, είχε στο τέλος του 2006 φτάσει να καταλαμβάνει τουλάχιστον το 1/3. Όμως σύντομα άρχισε να πέφτει, φτάνοντας στο ιιστρικό χαμηλό του 1% στο τρίτο τρίμηνο του 2009. Μετά όμως την υιοθέτηση του Android, το ποσοστό -πάντα στην αμερικάνική αγορά- άρχισε να ανακάμπτει, φτάνοντας στο 16% στο τέλος το 2010 και σταθεροποιήθηκε στο 12% κατά τη διάρκεια του 2011. Είναι φανερό ότι η Motorola βοηθήθηκε από την αποδοχή του Android ενώ η Google, σύμφωνα με τον Rubin απέκτησε ένα μεγάλο porfolio πατεντών, ώστε να θωρακίσει το πακέτο αδειών του Android, έναντι των ανταγωνιστών.

Η πτώση της RIM

Σημαντικό ρόλο για την διαμόρφωση της κατανομής των μεριδίων, είναι και η πτώση της RIM. Ελάχιστες εταιρείες επηρρεάστηκαν τόσο πολύ και μάλιστα τόσο αρνητικά, από την επικράτηση του Android. Για να δώσουμε μόνο μια ιδέα του μεγέθους της αρνητικής αλλαγής, αξίζει ν’αναφέρουμε ότι το 2006 η RIM κατείχε το 50% περίπου της αγοράς των smartphones. ‘Ομως στο τέλος του 2011 έχει αγκίξει πλέον μόλις το 8%, έχοντας καθυστερήσει δραμιτικά στο λανσάρισμα της νέας πλατφόρμας της.  

Nokia και Windows

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που διαμορφώνουν το τοπίο των λειτουργικών,  είναι η υιοθέτηση των Windows Phone, από τη Nokia. H Nokia μαζί με τη Microsoft, καλούνται -σχεδόν από το μηδέν, να αναπτύξουν μία ταση η οποία θα καταφέρει να διεμβολίσει τη συμπαγή παρουσία της Apple με το iOs και την ευελιξία του Android. Ακόμα το ποστό είναι χαμηλά, αλλά το λειτουργικό δείχνει να ε΄χει αυκετά υψηλά ποσοστά αποδοχής και το 2012 θα είναι η χρονιά που θα κρίνει την ύπαρξή του.

 


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Leave A Reply