Apple: Θα υποστηρίξει τα μηνύματα RCS του Android, αλλά θα παραμείνουν πράσινα

0

Η Apple γνωστοποίησε πως θα προσφέρει υποστήριξη για το πρωτόκολλο ανταλλαγής μηνυμάτων RCS στα iPhone, μέσω μιας ενημέρωσης λογισμικού που θα διατεθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Το RCS (Rich Communication Services), ένα πρωτόκολλο που αναπτύχθηκε από την GSM Association και υιοθετήθηκε από μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος Android, έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την επικοινωνία στην ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω κινητών συσκευών. Παρόλο που η Apple συνεργάζεται με την GSMA, μέχρι αυτή τη στιγμή αρνούνταν να προσθέσει υποστήριξη RCS στα iPhone. Τώρα, ωστόσο, αλλάζει στρατηγική.

«Αργότερα, μέσα στον επόμενο χρόνο, θα προσθέσουμε υποστήριξη για το RCS Universal Profile, όπως δημοσιεύεται επί του παρόντος από την GSM Association. Πιστεύουμε ότι το RCS Universal Profile θα προσφέρει καλύτερη εμπειρία διαλειτουργικότητας σε σύγκριση με τα SMS ή MMS. Αυτό θα λειτουργήσει παράλληλα με το iMessage, που θα συνεχίσει να είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων για τους χρήστες της Apple», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Apple αναγνωρίζει τώρα ότι το RCS είναι μια βελτίωση σε σχέση με τα MMS και τα SMS, αλλά κάνει σαφές ότι δεν θα αντικαταστήσει το iMessage και το πλήθος λειτουργιών του, όπως τα memojies, τα αυτοκόλλητα και τη δυνατότητα επεξεργασίας και ακύρωσης μηνυμάτων. Αντίθετα, η τυπική υποστήριξη RCS θα διατεθεί μέσω μια ενημέρωσης λογισμικού και, στη συνέχεια, θα εναπόκειται στις παρόχους κινητής να την προσθέσουν.

Η υποστήριξη του RCS στα iPhone θα μπορούσε να προσφέρει υποστήριξη για κρυπτογράφηση, ενημερώσεις ανάγνωσης, ενδείξεις πληκτρολόγησης, εικόνες, βίντεο υψηλής ανάλυσης και πολλά άλλα, κατά την αποστολή κειμένων μεταξύ συσκευών iPhone και Android. Η Apple θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται την τοποθεσία τους, ενώ επιβεβαίωσε πως τα μηνύματα RCS θα είναι πράσινου χρώματος, όπως είναι σήμερα τα SMS – και όχι μπλε, όπως είναι του iMessage.

Δεν είναι ακόμα σαφές πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η ανταλλαγή μηνυμάτων RCS στα iPhone, αλλά το 9to5Mac λέει ότι «αυτό δεν σημαίνει πως η Apple ανοίγει την πλατφόρμα του iMessage». Το RCS θα αντικαταστήσει τα SMS και MMS και θα «υπάρχει ξεχωριστά από το iMessage, όταν θα γίνει διαθέσιμο».

Η αλλαγή έρχεται, πιθανότατα, ως απάντηση στην ρυθμιστική πίεση από τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DMA), έναν κανόνα που απαιτεί από μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple, να κάνουν τις υπηρεσίες τους διαλειτουργικές με άλλες πλατφόρμες. Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για το iMessage, ώστε να καθορίσει εάν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως «υπηρεσία βασικής πλατφόρμας». Ωστόσο, η Apple φέρεται να υποστήριξε ότι το iMessage δεν είναι αρκετά δημοφιλές στην Ευρώπη και σχεδιάζει να υποβάλει έφεση κατά της ρύθμισης του App Store της.

Εταιρείες όπως η Google και η Samsung πίεσαν εδώ και καιρό την Apple να προσφέρει υποστήριξη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Google έστειλε μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της οποίας υποστήριξε ότι το iMessage θα πρέπει να θεωρηθεί βασική υπηρεσία πλατφόρμας, βάσει του DMA. Ακόμη και η Nothing, η εταιρεία που ανήκει στον συνιδρυτή της OnePlus, Carl Pei, αποφάσισε να «αντεπιτεθεί» στην Apple, προσφέροντας μηνύματα τύπου iMessage στις Android συσκευές της.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.