weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 29-12-22 sent
600x80 banner 13-1-23 sent

Τελικά αποχωρεί η DT από τον ΟΤΕ;

Κυκλοφόρησε πρόσφατα μία φήμη σχετικά με την απόσυρση της Deutsche Telekom από τον ΟΤΕ, μέσω της πώλησης του μεριδίου της.
Μάλιστα, τα σενάρια είχαν γίνει αρκετά «σαφή», αναφέροντας ότι το fund CVC έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, και μάλιστα βρίσκεται ήδη σε επαφές με τη γερμανική μητρική του ΟΤΕ.
Τελικά, οι Γερμανοί, βλέποντας τη φημολογία να φουντώνει, έσπευσαν να λήξουν αυτή την αβεβαιότητα, εκδίδοντας μία ξεκάθαρη ανακοίνωση που χαρακτήρισε «εντελώς ανυπόστατη» τη φημολογούμενη πρόθεση πώλησης της συμμετοχής της στον ΟΤΕ, ενώ προσθέτει ότι αυτή είναι «στρατηγικής σημασίας».
Υπογράμμισε επιπλέον τα εξής: «Οι λειτουργικές επιδόσεις του ΟΤΕ είναι εξαιρετικές. Η διοίκηση κάνει πολύ καλή δουλειά. Η Deutsche Telekom έχει τονίσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, ότι η επένδυσή της στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας».
Η Deutsche Telekom διατηρεί ποσοστό 50,9% στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό (51,4% εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών). Το Δημόσιο έχει 1,1% των μετοχών της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης της χώρας, και ο ΕΦΚΑ 6,1%.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που διασπείρονται φήμες για την απόσυρση της DT από τον ΟΤΕ, και αυτό έχει συμβεί σε διάφορες φάσεις.
Οι τωρινές φήμες, αν και ανυπόστατες προφανώς, αναδύθηκαν κάτω από το πλαίσιο ισχυροποίησης της θέσης του ΟΤΕ στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, αλλά και τη συνεχή ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, η οποία πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα.
Στη θεωρία λοιπόν, κάποιος επενδυτής θα μπορούσε να σκεφτεί την πώληση της συμμετοχής του, όταν η επένδυσή του φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο απόδοσης.
Βέβαια η σχέση της Deutsche Telecom με τον ΟΤΕ δεν είναι αυτή που είχε η Crystal Almond Holdings με τη Wind, όταν η πρώτη αποφάσισε να πουλήσει τη δεύτερη, μόλις είδε ότι η συναλλαγή θα είχε θετικό πρόσημο. Οπότε… this is not the case.
cosmote-insurance-jan2023
fiber-gr-cy

Fiber to the wall

Στην τελική ευθεία έχει μπει η έναρξη της δράσης Smart Readiness Voucher Scheme, η οποία αφορά την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 148,4 εκατ. ευρώ, ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνολογική υποδομή 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα.
Βασικά χαρακτηριστικά της δράσης είναι η χρηματοδότηση του συνόλου, ή του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών που θα φέρνουν στο εσωτερικό του κάθε διαμερίσματος οπτική ίνα, που θα έρχεται από τον κατανεμητή του κτιρίου, αλλά ταυτόχρονα η δημιουργία υποδομής που θα επιτρέψει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Ο κύριος στόχος της δράσης επιδότησης θα αφορά τις υφιστάμενες πολυκατοικίες, με τη μέση δαπάνη για την αναβάθμιση των υποδομών διανομής οπτικής ίνας σε μία τετραώροφη πολυκατοικία, να υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ.
Όλη η διαδικασία της αναβάθμισης θα ξεκινά με την ανακοίνωση των παρόχων για το σχέδιο κατασκευής δικτύου οπτικών ινών σε κάποια περιοχή. Οι διαχειριστές ή οι ιδιοκτήτες των κτιρίων θα επιλέγουν την τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο διανομής δικτύου οπτικών ινών στο κτίριο, από τον κεντρικό κατανεμητή μέχρι το κάθε διαμέρισμα.
Το τεχνικό γραφείο θα υποβάλει το σχέδιο του στην πλατφόρμα «e-διελεύσεις» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, ώστε να εγκριθεί η σχετική επιδότηση.
Εδώ μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την πρόσφατη εκκίνηση της δημόσιας διαβούλευσης, η Γενική Γραμματεία ζητά την αναβάθμιση των προδιαγραφών της καλωδίωσης, ώστε σε κάθε διαμέρισμα να μη φτάνει μόνο μία οπτική ίνα, αλλά ένα ζεύγος.
Όσο προετοιμάζεται η δράση, και είναι σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση, προετοιμάζονται δύο υπουργικές αποφάσεις.
Η μία αφορά τον Χάρτη Ευρυζωνικότητας και Μητρώου Δικτύων (καταγραφή όλων των δικτύων της χώρας με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των παρόχων), και η δεύτερη τη λειτουργία, σε συνεργασία με το TEE, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-διελεύσεις», μέσω της οποίας θα αδειοδοτείται η κατασκευή όλων των δικτύων, κάτι που αναμένεται να συντομεύσει κατά πολύ την όλη διαδικασία.
lenovo-12_x1_tablet_lte-a_onboard_sim_card_exploded_internal_view

Πολλά βάζετε, πολλά παίρνετε!

Σημαντικά είναι τα έσοδα που θα εισρεύσουν έως το 2027 στα ταμεία των παρόχων και θα προέρχονται από το 5G.
Αυτό μας λέει η νέα έρευνα της Juniper Research η οποία υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος του 2027, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα γράψουν έσοδα της τάξεως των 625 δισ. δολαρίων αποκλειστικά από το 5G. Μία μάλλον αισιόδοξη πρόβλεψη, η οποία όμως βασίζεται στην εκτίμηση ότι οι eSIM θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας, και θα προκαλέσουν αύξηση της παγκόσμιας κυκλοφορίας δεδομένων κινητής τηλεφωνίας κατά περισσότερο από 180% μεταξύ 2023 και 2027.
Παράλληλα, περισσότεροι κατασκευαστές συσκευών και καταναλωτές θα επιλέξουν την ευελιξία που παρέχουν τα δίκτυα 5G ως μέσο πρόσβασης στο Internet.
Στην ίδια μελέτη, η Juniper προβλέπει ότι το κλείσιμο του 2023 θα φέρει έσοδα από 5G στο επίπεδο των 310 δισ. δολαρίων, θεωρώντας ότι το τρέχον έτος θα είναι μία μεταβατική περίοδος, όπου το 5G δεν θα έχει ακόμη δείξει το μέγεθος της δυναμικής του.
Άλλωστε, βλέποντας το από την πλευρά των παρόχων, τα έσοδα είναι μόνο η μία όψη του πράγματος, αφού ακόμη πιο μεγάλη σημασία έχουν τα έξοδα εγκατάστασης και λειτουργίας των δικτύων 5G.
Αν επίσης ληφθεί και ως δεδομένο ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι εμπροσθοβαρείς, είναι κατανοητή η τάση των παρόχων να προτιμούν τις υβριδικές 5G λύσεις που «πατάνε» πάνω σε εξοπλισμό 4G, παρά την πλήρη μετάβαση ολοκληρωτικά 5G υποδομές.
Άλλωστε τα οικονομικά επιτελεία αναμένουν τα μεγάλα 5G killer applications (βλ. αυτοκίνηση, βιομηχανία, drones) να δώσουν το σύνθημα, ώστε να απελευθερωθούν οι επενδύσεις, και να φέρουν την πολυπόθητη κερδοφορία.
Ως τότε, οι προβλέψεις μπορούν να είναι αισιόδοξες.
synedria-monofyllo-9-2-23-sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Digital Weekly Report

by Ansel Adams

Ο Jimmy Carter, το 5G, και τα ρομπότ

«Πρέπει, επίσης, να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό με βελτιώσεις και καλύτερη επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, μειώνοντας και τα κυβερνητικά εμπόδια για τον ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα». Η συγκεκριμένη αναφορά, έχει μέσα της τη λέξη «antitrust». Και προέρχεται από την περίφημη ομιλία «State of the Union» που πραγματοποίησε το 1979 ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, Jimmy Carter.
Γιατί θυμηθήκαμε τον Carter; Γιατί χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από 40 χρόνια για να ακουστεί ξανά η λέξη «antitrust» κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας. Και έγινε από τον σημερινό Πρόεδρο, τον Joe Biden, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο τις Big Tech και προέτρεψε το Κογκρέσο να «ψηφίσει δικομματική νομοθεσία για να ενισχύσει την επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και να αποτρέψει τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες από το να παρέχουν στα προϊόντα τους αθέμιτο πλεονέκτημα».
Δεν μας ενδιαφέρει βέβαια να χειροκροτήσουμε τις ομιλίες του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου. Αλλά, καθώς το Big Tech βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οπτική με την οποία βλέπουν τα πράγματα οι ΗΠΑ έχει τη δική της σημασία - για να μην σας πούμε πως μας επηρεάζει κιόλας, ως παγκόσμια (τεχνολογική) αγορά. Και αν θέλετε να σας μεταφέρουμε κάτι από τη Γηραιά ήπειρο, να σας πούμε πως ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν ενδιαφέρεται για τη συνεργασία παρόχων από διαφορετικές αγορές. «Διασυνοριακή ενοποίηση» το λένε. Πάμε παρακάτω…
Και το «παρακάτω» μας βρίσκει να παίζουμε με τα apps στο κινητό μας. Να τους αλλάζουμε θέση στη homescreen και να τα βάζουμε σε ομάδες. Και όσο εμείς ασχολούμαστε με τη θέση κάποιων εικονιδίων, η οικονομία των mobile apps μαζεύει ολοένα και περισσότερα δισεκατομμύρια - αν και με μια επιβράδυνση. Και αυτό γιατί οι καταναλωτικές δαπάνες σε όλα τα app stores μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, στα… 167 δισεκατομμύρια δολάρια. Α, επίσης ο χρόνος που αφιερώσαμε στην χρήση κινητών αυξήθηκε σε 5 ώρες την ημέρα. Μπράβο μας, αρκεί να κοιτάμε μπροστά όταν περνάμε τον δρόμο! Σημειώστε βέβαια ότι τόσο στην Αμερική και την Ευρώπη, αλλά και πρόσφατα στην Ιαπωνία, πυκνώνουν οι φωνές για καταχρηστική θέση της Google και της Apple σε σχέση με τα App Stores που έχουν.
Έχουμε να σας πούμε και κάτι θετικό για το 5G. Και λέμε θετικό, γιατί ακούμε κάποιους να λένε «και τι το θέλουμε το 5G; Ούτε εξ αποστάσεως επεμβάσεις με ρομπότ δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα». Η Ericsson υποστηρίζει ότι το 5G βοήθησε τους παρόχους να αντιμετωπίσουν τη στασιμότητα των εσόδων. Η ίδια αναφέρει ότι προηγούμενες προβλέψεις της, σύμφωνα με τις οποίες οι συνδρομές 5G θα ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022, έχουν αποδειχθεί ακριβείς, με την ενεργοποίηση περίπου 230 δικτύων πέμπτης γενιάς. Αλήθεια, θυμάστε εκείνους που έλεγαν πως το 5G μεταδίδει τον κορονοϊό; Και υπήρχε κόσμος που τους πίστευε…
Κλείνουμε με κάτι σχετικά off-topic, από τον κινηματογράφο, που μας αρέσει. Θυμάστε όταν ο Tom Hanks έκανε τον ναυαγό και είχε για φίλο του μια μπάλα; Ε, στο Apple TV υπάρχει μια ταινία με τον Tom που γίνεται φίλος με ένα AI ρομπότ - το οποίο έχει φτιάξει για να προστατεύει τον σκύλο του, όταν ο ίδιος φύγει από την ζωή - για να έχει παρέα ο σκύλος, με άλλα λόγια. Δείτε την, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, αλλά έχει ένα ενδιαφέρον. Είδατε, από εδώ το πήγαμε, από εκεί το πήγαμε, πάλι στην τεχνητή νοημοσύνη καταλήξαμε. Είναι βλέπετε η επόμενη ψηφιακή επανάσταση…
Καλή εβδομάδα και προσοχή στους ψηφιακούς δρόμους!

Χρήστος Κοτσακάς

Υ.Γ. Και για να ευλογήσουμε τα γένια μας. Σύμφωνα με το World Economic Forum, η Ναυτιλία είναι υπεύθυνη για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ παρουσιάζει σημαντικές ανάγκες σε κατανάλωση ενέργειας. Ως μέρος των ευρύτερων στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι εταιρείες καλούνται να στραφούν προς τη δίδυμη μετάβαση – την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ατζέντας γύρω από τη βιωσιμότητα. Αυτό είναι το βασικό θέμα του 3ου συνεδρίου Digital Shipping, που θα διεξαχθεί ψηφιακά την Τετάρτη 15/2. Δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές και δηλώστε δωρεάν συμμετοχή για να το παρακολουθήσετε.

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • ΟΤΕ: Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 22/2 η διοίκηση του ΟΤΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2022 και ταυτόχρονα θα δώσει απαντήσεις στους αναλυτές, που σίγουρα θα ρωτήσουν για τις φήμες και τις διαψεύσεις που κυκλοφόρησαν, αλλά και για την αδράνεια της μετοχής τους τελευταίους μήνες, η οποία έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά αφού δεν αντικατοπτρίζει τις θετικές εξελίξεις στον Οργανισμό. Το πιο σημαντικό βέβαια θα είναι τα αποτελέσματα, διότι οι επιχειρήσεις είναι ένα παιχνίδι. Τα κέρδη είναι ο τρόπος που μετράμε το σκορ.
 • ΟΤΕ - DΤ: Με μια σαφή ανακοίνωσή της η Deutsche Telekom επιχείρησε να δώσει τέλος στη φημολογία περί αποχώρησής της από τον ΟΤΕ. Η γερμανική εταιρεία χαρακτήρισε «εντελώς ανυπόστατη» τη φημολογούμενη πρόθεση πώλησης της συμμετοχής της στον ΟΤΕ, την οποία αποκαλεί «στρατηγικής σημασίας». Υπογράμμισε επιπλέον τα εξής: «Οι λειτουργικές επιδόσεις του ΟΤΕ είναι εξαιρετικές. Η διοίκηση κάνει πολύ καλή δουλειά. Η Deutsche Telekom έχει τονίσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, ότι η επένδυσή της στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας». Θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο; Η είδηση τελικά είναι το τι εξυπηρετεί και από που εκπορεύεται όλη αυτή η φημολογία που έχει υπάρξει τις τελευταίες ημέρες. Όχι βέβαια ότι δεν θα ήταν ελκυστική προσέγγιση ο ΟΤΕ, τόσο για operators όσο και για funds, αλλά α) θα ήταν αρκετά περίπλοκο και β) βρείτε μου έναν καλό λόγο, γιατί να πουλήσει η DT τα ασημικά της;
 • ΟΤΕ: Η μερική απορρύθμιση του ΟΤΕ για το FTTH τίθεται σε εφαρμογή έπειτα από την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας έκδοσης της σχετικής απόφασης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ο ΟΤΕ δεν έχει υποχρέωση να ζητά την έγκριση της ΕΕΤΤ για τα πακέτα του με την υπηρεσία FTTH πριν κυκλοφορήσουν. Αφαιρείται δηλαδή άμεσα η υποχρέωση ex ante ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους για το FTTH και μέχρι η διείσδυση της υπηρεσίας να φτάσει το 30% των ενεργών ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ σε τρία χρόνια θα εξεταστεί και η άρση της κοστοστρέφειας στα Αστικά Κέντρα (ΑΚ) στα οποία έχει αναπτυχθεί εναλλακτικό δίκτυο FTTH υπό την προϋπόθεση ότι αυτό καλύπτει τουλάχιστον το 80% των ενεργών ευρυζωνικών συνδρομητών. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι θα σημαίνει αυτό για τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.
 • ΟΤΕ - D.Τ.: Η Deutsche Telekom ολοκλήρωσε τη μερική πώληση της επιχείρησης πύργων της στη Γερμανία και την Αυστρία, η οποία συνδυάζεται υπό την μονάδα GD Towers, με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2023. Ο Όμιλος είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2022 ότι θα πουλούσε το 51 τοις εκατό της GD Towers στις DigitalBridge και Brookfield. Πως λέμε keep calm and invest in real estate? Με το κλείσιμο της συναλλαγής, η Deutsche Telekom θα λάβει συνολικά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από τους αγοραστές και την GD Towers. Και γιατί όχι; Το real estate των πύργων, παρέχει υψηλές αποδόσεις με μικρό κίνδυνο! Ισχύει βέβαια και η ρήση του real estate: “μην περιμένετε να αγοράσετε ακίνητα. Αγοράστε ακίνητα και περιμένετε”. Η αξία ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο!
 • Payzy: Όταν λέμε ότι “δεν παίζεται” το εννοούμε! Μια νέα λειτουργικότητα, τον “ηλεκτρονικό κουμπαρά” Piggys, φέρνει το payzy by Cosmote, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να αποταμιεύει χρήματα εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. Με το Piggys ο χρήστης θέτει έναν αποταμιευτικό στόχο (χρονικό ή χρηματικό) και όταν τον πετύχει, το payzy τον ειδοποιεί για την επίτευξή του. Μπορεί να φτιάξει από ένα έως πέντε Piggy - κουμπαράδες για να αποταμιεύει χρήματα, όπως και όποτε τον εξυπηρετεί, ανάλογα με τις ανάγκες του (σε ταξίδια, σπουδές, αγορές κ.ο.κ.). Ο χρήστης μπορεί να μαζεύει τα ψιλά που περισσεύουν από τις αγορές του με την payzy χρεωστική κάρτα του (π.χ. αν ξοδέψει 1,80€ για καφέ, γίνεται στρογγυλοποίηση στον επόμενο ακέραιο και τα 0,20€ μπαίνουν αυτόματα στο Piggy του) ή να μεταφέρει αυτόματα ένα σταθερό ποσό από το ψηφιακό του πορτοφόλι. Και όλα αυτά γίνονται εύκολα από το κινητό. Κάθε Piggy έχει το δικό του IBAΝ και μπορεί να αντικαταστήσει τον κλασικό κουμπαρά. Πως λέμε: μαζεύω στον κουμπαρά χρήματα για να πάω ταξίδι και μέχρι στιγμής χρωστάω 15 ευρώ στον κουμπαρά;
 • Cosmote: Η Cosmote στηρίζει τους συνδρομητές της που επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους στις περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, οι οποίες επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό. Συγκεκριμένα, η Cosmote καλύπτει το κόστος επικοινωνίας όλων των συνδρομητών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, προσφέροντας δωρεάν τις διεθνείς κλήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία και τη Συρία που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από 7/2/23 18:00 έως και 14/02/2023 23:59 από οποιοδήποτε σταθερό και κινητό Cosmote (συμβόλαιο, καρτοκινητό, καρτοσυμβόλαιο, Cosmote Neo). Τεχνολογία με ανθρώπινο πρόσωπο!
 • Ε.Ε.: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά, ολοένα και περισσότερο, για το θέμα της διασυνοριακής ενοποίησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, κάτι που θα μπορούσε να φέρει σημαντικές αλλαγές για τους παρόχους που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συζητήσεις για μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών έχουν ενταθεί μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Σε μια επίσημη αναφορά, ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, κατέστησε σαφές ότι –μεταξύ άλλων– η Κομισιόν ενδιαφέρεται για τη συνεργασία παρόχων από διαφορετικές αγορές. Η διαβούλευση θα καλύψει δύο θεμελιώδη ερωτήματα, εξήγησε. Ουσιαστικά, θα εξετάσει σε ποιες υποδομές χρειάζεται να ξοδέψει χρήματα η Ευρώπη για να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις. Σωστά, γιατί οι πάροχοι είναι οι πυλώνες για την οικοδόμηση της κοινωνίας της πληροφορίας. Αν δεν στηρίξεις τους παρόχους σου, “θα πέσει το δίκτυο να σε πλακώσει”!
 • 5G: Νέα έρευνα από την Juniper Research δείχνει ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα παρουσιάσουν έσοδα της τάξεως των 625 δισ. δολαρίων, από τις υπηρεσίες 5G που προσφέρουν, έως το 2027. Εάν η πρόβλεψη αποδειχθεί σωστή, θα σημαίνει ότι, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα δουν τα έσοδα τους από το 5G να διπλασιάζονται, σε σύγκριση με τα 310 δισεκατομμύρια δολάρια που αναμένεται να υπάρξουν από τις υπηρεσίες 5G το 2023. Η ταχεία ανάπτυξη και ο ανταγωνισμός θα οδηγήσουν το 5G να αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των εσόδων των παρόχων έως το 2027. Πως λέμε ανταγωνισμός και κέρδη; Το ένα είναι πόλεμος το άλλο είναι τα λάφυρα.
 • Vodafone TV: Το Vodafone TV, το «Σπίτι της HBO στην Ελλάδα», επεκτείνει και ενισχύει τη συνεργασία του με τη Warner Bros Discovery. Η νέα, πολυετής συμφωνία περιλαμβάνει, κατ’ αποκλειστικότητα, ταινίες της Warner Bros σε πρώτη προβολή και μια επιλογή από μεγάλες επιτυχίες και blockbusters, καθώς και βραβευμένες σειρές, σόου και ντοκιμαντέρ από την HBO και τον κατάλογο ΗΒΟ ΜΑΧ. Οι συνδρομητές του Vodafone TV, το οποίο διατίθεται από 26,50€ με τα προγράμματα Triple Play Fiber 100, μπορούν να απολαύσουν πρόσφατες εισπρακτικές επιτυχίες και όλες τις νέες κινηματογραφικές πρεμιέρες του studio της Warner Bros. Δημοφιλή κανάλια προτίθενται, εμπλουτίζοντας περισσότερο τη λίστα των τηλεοπτικών καναλιών του Vodafone TV, όπως το ενημερωτικό CNN, ο απόλυτος προορισμός των κλασικών ταινιών TCM, αλλά και το γνωστό παιδικό κανάλι BOOMERANG. Λογικό με αυτά που παίζουν τα ελεύθερα κανάλια να αυξάνεται το κοινό της συνδρομητικής: Ας θυμηθούμε λίγο τον Alfred Hitchcock: Η τηλεόραση είναι σαν την “εφεύρεση” της εσωτερικής τουαλέτας. Δεν άλλαξε τις συνήθειες των ανθρώπων, απλά τους κρατάει μέσα στο σπίτι.
 • Action24: Το Action24 τα πάει πολύ καλά, αλλά το αριστερό χέρι της τριανδρίας τα πηγαίνει ακόμα καλύτερα! Ο λόγος είναι ότι προφανώς έλειπε ένα “κεντροαριστερό” μέσο. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί η μετακίνηση των κεντροδεξιών και των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, κατά περίπτωση, βγάζει κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η τριανδρία στοχεύει στο “κέντρο”! Btw, προσφάτως ο Εξάρχου ανακοίνωσε και τη συμμετοχή της Thrivest στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank. Όλα σε ένα Group, νοικοκυρεμένα!
 • ANT1: Μέσω Ολλανδίας έγινε η είσοδος του Σαουδάραβα μεγιστάνα Waleed bin Ibrahim Al Ibrahim της Middle East Broadcasting Center (MBC Group), στον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ που αντί 225 εκατ. ευρώ εκχώρησε το 30% του ΑΝΤ1 και ισόποσο ποσοστό του πανελλαδικού (μην ξεχνιόμαστε) Μακεδονία TV. Η MBC Initiatives (BVI) Limited κατέχει πλέον το 30% των μετοχών της Antenna Greece BV, η οποία είναι μέτοχος της μοναδικής μετόχου Media Capital Partners ICAV. Pecunia non olet (το χρήμα δεν έχει οσμή)...
 • Νέος Πάροχος TV; Ένα δικό τους μικρό πολυμετοχικό “Netflix”, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσουν και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών – αν όχι όλοι, σίγουρα τρεις. Η ιδέα γεννήθηκε το 2017 και στο μεσοδιάστημα διατηρούνται ζωντανές οι συζητήσεις είτε κατά μόνας, είτε στο τραπέζι συσκέψεων της Digea για συμπράξεις, συγκατοικήσεις, συνέργειες, συνεκμεταλλεύσεις ή και οικονομίες κλίμακας σε μια κοινή πλατφόρμα streaming με συνεισφορά όλων στη βιντεοθήκη.
 • Μια τέτοια προοπτική δεν φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά από τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ που έχει τον ΑΝΤ1+ και μετά το Mundial φλερτάρει με την ιδέα της απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Formula 1 για το ελεύθερο κανάλι ΑΝΤ1 (grand prix) και τον ΑΝΤ1+ (προκριματικά και κατατακτήριες). Επίσης δεν φαίνεται ο Alpha με τις «γέφυρες» που έχει χτίσει με τη United Media να καίγεται για μια τέτοια προοπτική. Όμως όλα είναι στο τραπέζι καθώς ο ανταγωνισμός από τις ξένες πλατφόρμες είναι μεγάλος. Μπορεί να προκύπτει η ανάγκη “E pluribus unum” (από τους πολλούς ένα), αλλά το πρόβλημα είναι να χωρέσουν σε αυτό το “ένα” όλα τα συμφέροντα και όλοι οι εγωισμοί… Δύσκολο αν με ρωτάτε.
 • NTV I: The eye of the tiger: Συνεχίζονται οι επαφές της οικογένειας Μελισσανίδη με ιδιοκτήτες περιφερειακών καναλιών και… όχι μόνο για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού που θα μπορούσε να αναβαθμίσει το αμιγώς οικονομικό-επιχειρηματικό κανάλι NTV και να του δώσει μια δεύτερη ζωή στον τηλεοπτικό αέρα. Το ζήτημα φαίνεται ότι σκοντάφτει στο οικονομικό καθώς ο επιχειρηματίας έχει ήδη καταβάλλει μέσω της εταιρείας Ζοfrank Holding co ltd 7 εκατ. ευρώ και δεν βλέπει με καλό μάτι το όποιο ποσό από τα 4 έως και τα 52 εκατ. ευρώ που του ζητούν. "Television is an expensive proposition, but it's worth it." - Ted Turner ή αν προτιμάτε: ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις εκατομμυριούχος είναι να ξεκινήσεις ένα κανάλι ως δισεκατομμυριούχος!
 • NTV II: Πάντως τρεις μήνες μετά την ολική ανανέωσή του, το site της ιστορικής Ναυτεμπορικής, naftemporiki.gr, συνεχίζει την ανοδική του πορεία στη διαδικτυακή ενημέρωση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Google Analytics, τις τελευταίες 30 ημέρες συνολικά 4,1 εκατ. μοναδικοί χρήστες επέλεξαν το naftemporiki.gr για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο. Τη σταθερή άνοδο του site της Ναυτεμπορικής, πιστοποιούν και τα στοιχεία του Similar Web με 7,6 εκατ. συνολικές επισκέψεις τον Ιανουάριο. Not bad at all!
 • NTV III: Ξεχωριστή θέση στο ανανεωμένο naftemporiki.gr έχει και το Naftemporiki TV, το μοναδικό ελληνικό οικονομικό κανάλι, που μεταφέρει ζωντανά τον παλμό της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας. Κορυφαίοι παράγοντες της οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτικής σκηνής, «παρελαύνουν» καθημερινά από την Naftemporiki TV, προσφέροντας πολύτιμες απόψεις ,πληροφορίες και γνώση. Με εμπλουτισμένα multimedia, infographics, αναλύσεις, συνεντεύξεις και ζωντανή κάλυψη όλων των μεγάλων γεγονότων, το naftemporiki.gr θα συνεχίσει να ενημερώνει λεπτό προς λεπτό τους αναγνώστες του ως το πλέον αξιόπιστο κεφάλαιο στην ποιοτική και αντικειμενική πληροφόρηση. Το θέμα είναι να έχεις τον σωστό στρατηγό επικεφαλής, κι ας τον λένε Ταγματάρχη!
 • ΕΕΤΤ Ι: Να καθορίσει τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών επιχειρεί η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση. Στοχεύει κυρίως στα υφιστάμενα κτίρια που θα εγκαταστήσουν δίκτυα FTTH και σχετίζεται με τη δράση Smart Readiness Voucher Scheme που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και βρίσκεται υπό προετοιμασία. Best late, than never! Και δεν φταίει η ΕΕΤΤ γι αυτό.
 • ΕΕΤΤ II: Νέο και πλήρως ανανεωμένο διαδικτυακό τόπο διαθέτει πλέον η ΕΕΤΤ. Χρηστικότητα, ολοκληρωμένη πληροφόρηση, προσβασιμότητα από ΑμεΑ και ανασχεδιασμένη εμφάνιση, αρχιτεκτονική και λειτουργικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά. Ο νέος διαδικτυακός τόπος παρέχει μία νέα εμπειρία πλοήγησης, είναι συμβατός με όλες τις συσκευές και έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Αποτελεί ένα φιλικό προς τους χρήστες εργαλείο που παρέχει έγκυρες πληροφορίες για θέματα όπως τηλεφωνία και Διαδίκτυο, ονόματα χώρου, ταχυδρομικές υπηρεσίες, κεραίες, αδειοδότηση επιχειρήσεων και διαδικασία διαχείρισης καταγγελιών. Επίσης, ενημερώνει για τις ρυθμιστικές, εποπτικές-ελεγκτικές δράσεις της ΕΕΤΤ στους τομείς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ταχυδρομικών υπηρεσιών και ραδιοφάσματος, καθώς και τις παρεμβάσεις της σε θέματα ανταγωνισμού. Η άποψή μας είναι ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού site. Σωστό UI, περιεχόμενο και καλή ενημέρωση: περισσότερες πληροφορίες στο https://www.eett.gr/
 • Internet & AI I: Σε κρίσιμα ζητήματα του «ελληνικού διαδικτύου», όπως το ψηφιακό χάσμα, οι χρήσεις και η πληροφοριακή/ψυχαγωγική αξία του διαδικτύου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι και η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης, το μέλλον της ιδιωτικότητας και το μέλλον της εργασίας, καθώς και ο βαθμός αξιοπιστίας, ελευθερίας της έκφρασης, πολιτικής επάρκειας, θυματοποίησης και παραβίασης της ιδιωτικότητας, είναι εστιασμένη η έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών «Το διαδίκτυο στην Ελλάδα» που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού. Προσωπικά, δεν φοβάμαι την τεχνητή νοημοσύνη. Φοβάμαι απλά, μήπως αρχίσει να γράφει καλύτερα από εμένα…
 • Internet & AI II: Σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αυξάνεται σταθερά στην Ελλάδα, καθώς ποσοστό 91% του πληθυσμού της τελευταίας μέτρησης αυτοπροσδιορίζονται ως χρήστες, καταγράφοντας, έτσι, αύξηση της τάξης του 20% από την τελευταία μέτρηση το 2019 (71%). Για το 9% των μη χρηστών, δύο παραμένουν οι κυριότερες αιτίες μη χρήσης του διαδικτύου: η δεδηλωμένη έλλειψη ενδιαφέροντος και χρησιμότητας του διαδικτύου (ποσοστό 63%), ενώ η δεύτερη σε συχνότητα αναφερόμενη αιτία μη χρήσης είναι η έλλειψη γνώσης και εξοικείωσης με τεχνικές γνώσεις ή ο φόβος/σύγχυση με την τεχνολογία (ποσοστό 27%). Στην ουσία αν κάνει κανείς τις αναγωγές μόνο 3% δηλώνουν φοβικοί ή ψηφιακά αναλφάβητοί. Όλοι οι υπόλοιποι δηλώνουν παρόντες: Το Internet είναι η πύλη για τη γνώση, το marketplace για τις αγορές και το βήμα για κοινωνική ή πολιτική έκφραση. Τα πάντα όλα δηλαδή, σε βαθμό που αν δεν έχεις σύνδεση αρχίζει και σε πιάνει FOMO!
 • Tablets: Θύμα της κρίσης πέφτει και η παγκόσμια αγορά tablets, με τις πωλήσεις τους να υποχωρούν κατακόρυφα στη διάρκεια του 2022. Οι παγκόσμιες αποστολές tablets μειώθηκαν κατά 3,6% το περασμένο έτος σε ετήσια βάση, με την επίδοση αυτή να βάζει τέλος σε δύο χρόνια σταθερής ανάπτυξης της αγοράς, η οποία πάντως παραμένει πολύ πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα. Μάλιστα, σε επίπεδο του τελευταίου τριμήνου οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 0,3%, φθάνοντας σε όγκο τα 45,7 εκατ. μονάδες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της International Data Corporation (IDC). Φυσικά μία τέτοια μικρή πτώση δεν φέρνει και την καταστροφή. Τα tablets έχουν θέση στη ζωή μας, γιατί είναι η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην ισχύ ενός υπολογιστή και την φορητότητα ενός smartphone!
 • Ανταγωνισμός: Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου της Ιαπωνίας, η Apple και η Google ενδέχεται να παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, λόγω του χειρισμού που πραγματοποιούν γύρω από τα mobile apps, με την ίδια να αναφέρεται σε περαιτέρω ρυθμίσεις για την αποτροπή αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς. Μια ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αντιμονοπωλιακή εποπτική αρχή διαπίστωσε ότι οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί κατέχουν ένα «δυοπώλιο» στα λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας στην αγορά της Ιαπωνίας, με το μερίδιο του iOS της Apple στο 46,6% και του Android της Google στο 53,4%. Κυριαρχούν, επίσης, στην αγορά των app stores, όπου η Επιτροπή ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αρκετή ανταγωνιστική πίεση». Η έκθεση κάλεσε την Apple και την Google να επιτρέψουν στους χρήστες να επιλέξουν τρόπους πληρωμής τρίτων, αντί να τους αναγκάζουν να περνούν από τις δικές τους υπηρεσίες, αντιμετωπίζοντας ένα ζήτημα που αναφέρεται συχνά και από άλλες ρυθμιστικές αρχές αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Οι antitrust νόμοι, διασφαλίζουν τη δημοκρατία στην αγορά. Όταν ακούς τις καμπάνες σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία να ηχούν δυνατά, τότε είναι πολύ πιθανό ότι κάτι θα συμβεί. Μερικά πράγματα δεν είναι τυχαία…
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • 5G: Η Ericsson υποστηρίζει ότι το 5G βοήθησε τους παρόχους να αντιμετωπίσουν τη στασιμότητα των εσόδων, με τη σταθερή ασύρματη πρόσβαση και τις περιπτώσεις χρήσης eMBB (Enhanced Mobile Broadband) να ενθαρρύνουν την προσέλκυση νέων συνδρομητών, τροφοδοτώντας με τη σειρά τους τα κέρδη. Σε ένα ειδικό Mobility Report, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι οι προβλέψεις που είχε πραγματοποιήσει, σύμφωνα με τις οποίες οι συνδρομές 5G θα ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022, έχουν αποδειχθεί ακριβείς, με την ενεργοποίηση περίπου 230 δικτύων πέμπτης γενιάς. Η ανάλυση της Ericsson καλύπτει τις 20 κορυφαίες αγορές, που παρουσιάζουν ποσοστά διείσδυσης 5G άνω του 15%, κάτι που αντιπροσωπεύει περίπου το 85% των παγκόσμιων συνδρομών δικτύων επόμενης γενιάς. Η γνωστή κατασκευάστρια σημείωσε ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο ανάπτυξης σε αυτές τις αγορές, καθώς περίπου το 80% των καταναλωτών δεν έχει ακόμη προχωρήσει με μια συνδρομή 5G."5G will drive the next wave of technological innovation, enabling new and revolutionary applications and services." - Ralph de la Vega
 • Κβαντικοί υπολογιστές: Παγκόσμια “υπεροπλία” στον τομέα της κβαντικής τεχνολογίας διεκδικεί η Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενεργοποιήσει μια εμβληματική πρωτοβουλία για την περίοδο 2018-2022, ενώ θα συνεχίσει να στηρίζει την πρωτοβουλία στην περίοδο 2021-2027 με τουλάχιστον €500 εκατ. από το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”. Ο απολογισμός της τριετούς (2018-2022) φάσης εκκίνησης της εμβληματικής πρωτοβουλίας για τις κβαντικές τεχνολογίες είναι κάτι παραπάνω από πλούσιος. Αφού χάσαμε την πρωτοπορία στο 4G και το 5G, αλλά και το AI, μακάρι να δούμε τη, χαμένη στη γραφειοκρατία, γηραιά μας ήπειρο, να παίρνει και μία πρωτιά.
 • Interpol: Ο γενικός γραμματέας της Interpol, Jurgen Stock, δήλωσε στο BBC ότι η υπηρεσία διερευνά το πώς θα μπορούσε να αστυνομεύσει το έγκλημα στο metaverse. Σημειώνεται πως η Interpol έχει δημιουργήσει τον δικό της χώρο εικονικής πραγματικότητας (VR), όπου οι χρήστες μπορούν να λάβουν εκπαίδευση και να παρακολουθήσουν εικονικές συναντήσεις. Ο Stock τόνισε πως είναι σημαντικό για τον οργανισμό να μην μείνει πίσω από τις εξελίξεις. Το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η Interpol, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο μέσω ασφαλών διακομιστών, δίνει τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να βιώσουν τι θα μπορούσε να είναι το metaverse, προσφέροντας τους μια «αίσθηση» των εγκλημάτων που θα μπορούσαν να συμβούν και του πώς θα μπορούσαν να τα αστυνομευτούν. Είναι σαφές, άλλωστε, πως κάθε καλή, κάθε κακή και κάθε προβληματική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, μεταφέρεται, αργά ή γρήγορα, και στον ψηφιακό κόσμο! Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι “έγκλημα χωρίς σύνορα” και προφανώς απαιτεί παγκόσμια απάντηση και εγρήγορση -χωρίς σύνορα- απ’ όλους μας…
 • A.I. - Microsoft: Η Microsoft, παρουσίασε μια νέα έκδοση της μηχανής αναζήτησής Bing, στην οποία ενσωματώνεται η τεχνολογία ChatGPT της OpenAI. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι μακράν η μεγαλύτερη απειλή που έχει δει η Google για την κυριαρχία της στον τομέα της αναζήτησης και σηματοδοτεί την έναρξη μιας μεγάλη αντιπαράθεσης στον τομέα του AI μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε και μια νέα έκδοση του browser Edge, που περιλαμβάνει ενσωματωμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Μπορείτε να εγγραφείτε στη waiting list για να το δοκιμάσετε. Όπως έχει πει και ο Peter Drucker “ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις”. Από την άλλη πρέπει να ξέρεις ότι κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι προσωρινό. Ας μην ξεχνάμε ότι η Google είναι ακόμα η Νο 1 μηχανή αναζήτησης…
 • Τεχνητή νοημοσύνη Ι: Οι μετοχές της Alphabet, μητρικής της Google, έκλεισαν με πτώση που ξεπέρασε το 7% την Τετάρτη, αφού η εταιρεία διοργάνωσε μια εκδήλωση στην οποία παρουσίασε το νέο της chatbot τεχνητής νοημοσύνης, το Bard, μία ημέρα αφότου η ανταγωνιστική Microsoft πραγματοποίησε τη δική της εκδήλωση για να παρουσιάσει νέες τεχνολογίες AI στη μηχανή αναζήτησης Bing. Οι μετοχές της Alphabet υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές ήλπιζαν σε περισσότερες καινοτομίες, υπό το πρίσμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τη Microsoft. H καινοτομία βλέπετε, είναι σαν την ανάγκη να πας στην τουαλέτα. Αν δεν πας έγκαιρα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα…
 • Τεχνητή νοημοσύνη ΙΙ: Ο CEO της Google, Sundar Pichai, ενημέρωσε τους υπαλλήλους του τεχνολογικού κολοσσού ότι θα χρειαστεί κάθε βοήθεια για τη δοκιμή του Bard, μιας πρότασης που έρχεται να ανταγωνιστεί το ChatGPT. Πρόσθεσε, ότι η εταιρεία θα ζητήσει βοήθεια από τους συνεργάτες της, για να πραγματοποιήσει δοκιμές ενός API που θα επιτρέπει σε τρίτους να έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το εσωτερικό σημείωμα ήρθε στη δημοσιότητα, αφότου ο Pichai ανακοίνωσε δημόσια το νέο προιόν -που πραγματοποιεί συνομιλίες μέσω τεχνητής νοημοσύνης- κάνοντας γνωστό ότι θα είναι διαθέσιμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Google αντιμετώπισε πιέσεις από επενδυτές και υπαλλήλους για να ανταγωνιστεί το ChatGPT, το chatbot της OpenAI που υποστηρίζεται και από τη Microsoft. Την περασμένη εβδομάδα, τα διεθνή μέσα ανέφεραν ότι η εταιρεία καλεί τους υπαλλήλους της να δώσουν προτεραιότητα σε project τεχνητής νοημοσύνης, ως μέρος μιας προσπάθειας για να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό στην αγορά του AI. Το θέμα με την καινοτομία είναι ότι δεν φτάνει να έχεις τις πιο καλές ιδέες. Πρέπει να είσαι και ο πρώτος που θα τις εφαρμόσει. Διαφορετικά, το "Giant Organizer Of Global Life & Logic" που σήμαινε το GOOGLE μέχρι τώρα θα πάει περίπατο…
 • Τεχνητή νοημοσύνη ΙIΙ: Σύμφωνα με δημοσίευμα από τους Financial Times, στα τέλη του 2022 η Google επένδυσε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στην startup Anthropic. Σε αντάλλαγμα για τα χρήματα, η Google πήρε μερίδιο 10 τοις εκατό στην εταιρεία. Ξεχωριστά, η Anthropic ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Google Cloud είναι ο «προτιμώμενος πάροχος cloud», με τις εταιρείες να «συν-αναπτύσσουν υπολογιστικά συστήματα AI». Αυτή η συνεργασία είναι παρόμοια με εκείνη μεταξύ Microsoft και OpenAI. Θυμίζουν λίγο “Megapanic” αυτές οι κινήσεις απέναντι στη “Microsoft” ή είναι ιδέα μου;
 • Τεχνητή νοημοσύνη V: Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba, επιβεβαίωσε ότι εργάζεται πάνω σε έναν ανταγωνιστή του ChatGPT, του chatbot που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η εταιρεία αναπτύσσει ένα bot που είναι ήδη διαθέσιμο για δοκιμή στους εργαζόμενους της. Οι πηγές ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι η Alibaba θα ενσωματώσει την τεχνολογία στην εφαρμογή DingTalk. Είναι σαφές πως το ChatGPT έχει οδηγήσει σε ένα ριζικό disruption ολόκληρης της τεχνολογικής αγοράς! Για να δούμε τι μας ετοιμάζουν ο Alibaba και οι 40 προγραμματιστές… Και πως θα αντιδράσει η Microsoft που οδηγεί ακόμα την κούρσα.
 • Τεχνητή νοημοσύνη VI: Άλλωστε, περισσότεροι από τους μισούς θεσμικούς επενδυτές που ρωτήθηκαν από την JPMorgan Chase, δήλωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση θα είναι η τεχνολογία με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση μεθόδων συναλλαγών τα επόμενα τρία χρόνια. Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρθηκε στην έρευνα τέσσερις φορές περισσότερο από την τεχνολογία blockchain και κατανεμημένης λογιστικής. H τεχνητή νοημοσύνη -λένε πολλοί- είναι ο νέος “ηλεκτρισμός” που θα μεταμορφώσει τη βιομηχανία, όπως έκανε η ηλεκτρική ενέργεια πριν 100 χρόνια.
 • Τεχνητή νοημοσύνη VII: Η Ericsson σύνδεσε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο δίκτυο της Mobily στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να προσφέρει αυτοματοποιημένη δράση διαχείρισης δικτύου. Οι εταιρείες έχουν αναπτύξει με επιτυχία τη «λύση δικτύου βασισμένη σε τεχνητή νοημοσύνη της Ericsson» στο δίκτυο της Mobily στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να επιτρέψουν κάποιες «βελτιωμένες και έξυπνες εμπειρίες τελικού χρήστη». Πιο συγκεκριμένα, αυτό που θα κάνει το σύστημα είναι να παρέχει διαγνωστικά 5G, ανάλυση βασικών αιτιών και συστάσεις για βελτιωμένες «εμπειρίες χρήστη». Η Ericsson είναι τόσο ενθουσιασμένη με το προϊόν που λέει ότι «επαναπροσδιορίζει την ίδια τη φύση των λειτουργιών δικτύου». Τι σας λέγαμε πιο πάνω; Αυτή τη στιγμή, το ΑΙ μοιάζει να είναι η πιο επιδραστική τεχνολογία που έχουμε συναντήσει για πολλές δεκαετίες.
 • Cybercrime I: Πιστή στη δέσμευσή της να παρέχει κορυφαίο επίπεδο ασφάλειας εντός της εφαρμογής, στις 7 Φεβρουαρίου η Rakuten Viber ένωσε τη φωνή της με μια μεγάλη ομάδα οργανισμών και επιχειρήσεων του κλάδου που υποστηρίζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Με τα χρόνια, η Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης έχει γίνει μια παγκόσμια εκδήλωση – ορόσημο με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Το Viber υπενθυμίζει την περίσταση κοινοποιώντας λεπτομέρειες σχετικά με μια σειρά από βασικά χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν την ασφαλή επικοινωνία στην πλατφόρμα. To να είναι κανείς προσεκτικός και να έχει antivirus είναι σαν τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Δεν θα σας σώσει οπωσδήποτε, αλλά είναι καλό να τη φοράτε…
 • Cybercrime II: Η Kaspersky μαζί με εννέα άλλες εταιρείες και οργανισμούς έχουν ιδρύσει τη Συμμαχία Ενάντια στο Stalkerware, η οποία σήμερα αριθμεί περισσότερα από 40 μέλη παγκοσμίως. Στόχος της Συμμαχίας είναι να βελτιώσει την ανίχνευση stalkerware, να καταπολεμήσει την ενδοοικογενειακή βία, να προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ μη κερδοσκοπικών οργανισμών και εταιρειών και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το πρόβλημα. To έγκλημα στον κυβερνοχώρο απαιτεί τη συνεργασία όλων για να αντιμετωπιστεί. Προσέξτε, δεν λέμε να νικηθεί, αλλά να αντιμετωπιστεί…
 • Cybercrime IΙI: Το τμήμα έρευνας της ESET δημοσίευσε την τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας Ομάδων APT (APT Activity Report), η οποία συνοψίζει τις αναφορές σχετικά με επιλεγμένες ομάδες προηγμένων επίμονων απειλών (APT) που παρατηρήθηκαν, διερευνήθηκαν και αναλύθηκαν από τους ερευνητές της ESET μεταξύ Σεπτεμβρίου και τέλους Δεκεμβρίου 2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ομάδες APT που πρόσκεινται στη Ρωσία συνέχισαν να εμπλέκονται ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις με στόχο την Ουκρανία, αναπτύσσοντας καταστροφικά wipers (λογισμικό διαγραφής δεδομένων) και ransomware. Η Goblin Panda, μια ομάδα που πρόσκειται στην Κίνα, άρχισε να αντιγράφει το ενδιαφέρον της ομάδας Mustang Panda για τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν συνέχισαν επίσης να δραστηριοποιούνται. Μοιάζει να δημιουργείται η “διεθνής” των κυβερνοεγκληματιών. Δυστυχώς, σε μία τέτοια προσέγγιση δεν μπορούμε να είμαστε θεατές. Πρέπει να πολεμήσουμε σε έναν πόλεμο χωρίς σύνορα που γίνεται από “σκιές”. Η γνώση, η πρόληψη και η προσοχή είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας και η άγνοια είναι ο εχθρός.
 • Cybercrime IV: Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα της IT υποδομής, η ανάγκη βαθύτερης εξειδίκευσης σε θέματα ασφάλειας και η γεωπολιτική ή οικονομική αβεβαιότητα είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τις δαπάνες κυβερνοασφάλειας για εταιρείες όλων των μεγεθών, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης IT Security Economics της Kaspersky. Μια μελέτη της PWC αναφέρει ότι το αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την κυβερνοασφάλεια, ως αποτέλεσμα της όλο και μεγαλύτερης χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών και του συνεχώς εξελισσόμενου τοπίου απειλών, έχει ήδη συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ασφάλειας IT των επιχειρήσεων. Η κυβερνοασφάλεια είναι σαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι (mouse). Με τη διαφορά ότι το ποντίκι έχει στην προκειμένη περίπτωση password και μπορεί να κρύβεται πίσω από firewall!
 • Cybercrime V: Οι οργανισμοί που προσφέρουν υποδομές ζωτικής σημασίας αντιπροσώπευσαν το 51% των θυμάτων ransomware το 2022, με τις κατασκευές να αποτελούν τον τομέα που βρέθηκε συχνότερα στο στόχαστρο. Η ανάλυση από την ομάδα KrakenLabs του Outpost24 εντόπισε 2.363 θύματα που αποκαλύφθηκαν από διάφορες ομάδες ransomware στα λεγόμενα Data Leak Sites (DLS), το 2022, ενώ εκτιμάται πως πληρώθηκαν 450 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα από τα θύματα. Από τις 101 διαφορετικές χώρες που κατέγραψαν θύματα, το 42 τοις εκατό προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε δεύτερο στη λίστα, ακολουθούμενο από τον Καναδά, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Στην πραγματικότητα, το 28 τοις εκατό των θυμάτων προέρχεται από την Ευρώπη. "Cybersecurity is not just an IT problem, it's a business problem." – Ginni Rometty, former CEO of IBM

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • ΚτΠ: Η ΚτΠ συνεχίζει δυναμικά το έργο της, έχοντας προκηρύξει από την αρχή του 2023 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 125 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τέλους του έτους αναμένεται βγάλει σε διαγωνισμό συνολικά 50 έργα, συνολικής αξίας 1,2 δις. ευρώ. Ο τελευταίος διαγωνισμός που ανακοίνωσε η Κοινωνία αφορά το έργο «Σχεδιασμός και Υλοποίηση ενός νέου συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων για την υποστήριξη ενός πλήρους κύκλου Δημοσίων Προμηθειών», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 23,3 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ο οποίος στοχεύει στην ανανέωση του συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος. Η ηλεκτρονική διαδικασία προμηθειών από το δημόσιο τομέα στοχεύει στη διαφάνεια, στην καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματικών πόρων, στη μείωση κόστους και χρόνου, αλλά και στη δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων προμηθευτών.
 • Intel: Η Intel παρείχε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας έναν νέο προϋπολογισμό για το εργοστάσιο παραγωγής chipset που ετοιμάζει στην πόλη του Μαγδεμβούργου, θεωρώντας πως θα απαιτηθούν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικής χρηματοδότησης. Εκπρόσωπος της Intel αρνήθηκε να σχολιάσει το ποσό στη Handelsblatt, που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, αλλά σημείωσε ότι ο όμιλος «συνεργάζεται πολύ στενά με κυβερνητικούς εταίρους για να κλείσει το κρίσιμο κενό κόστους». Αν κάποιοι κάνουν όνειρα για την ύπαρξη ενός τέτοιου εργοστασίου εδώ στην Ελλάδα, αυτά τα πόσα δείχνουν γιατί κάτι τέτοιο μάλλον θα παραμείνει... όνειρο.
 • AdaptIT: Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του ΥΝΑΝΠ και της Αναδόχου εταιρείας «Adaptit Α.Ε.» για την προμήθεια με τίτλο: «Μετάβαση σε ψηφιακές τηλεπικοινωνίες και αναβάθμιση ραδιοδικτύου και ηλεκτροναυτιλιακών οργάνων των πλωτών-χερσαίων μέσων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ». Το έργο συνολικής αξίας 5.393.833,56€ συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Βασικός στόχος της δράσης είναι η δημιουργία ψηφιακών ασύρματων δικτύων φωνής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες επικοινωνίας των επιχειρησιακών μέσων με τις Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, καθώς και η κάλυψη της πλειοψηφίας των αναγκών των πλωτών επιχειρησιακών μέσων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε ηλεκτροναυτιλιακό εξοπλισμό.
 • Χρηματιστήριο: Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, το 2023 ATHEX Digital Technology Forum στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο στόχος του Forum ήταν να ενθαρρύνει τον διάλογο για τα οφέλη που αποκομίζουν αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες εταιρείες του χώρου της ψηφιακής τεχνολογίας.
 • Siemens: Κάθε χρόνο, η Siemens βραβεύει εργαζόμενους στην έρευνα και ανάπτυξη ως Εφευρέτες της Χρονιάς σε πέντε κατηγορίες: Newcomers (Πρωτοεμφανιζόμενοι), Open Innovation (Ανοιχτή Καινοτομία), Outstanding Invention (Εξαιρετική Εφεύρεση), Lifetime Achievement (Επίτευγμα Ζωής) και Design and User Experience (Σχεδιασμός και Εμπειρία Χρήστη). Τα βραβεία εφευρετών αποτελούν τη συνέχεια μιας παράδοσης της Siemens που ξεκίνησε πριν από 175 χρόνια. Οι δεκαέξι Εφευρέτες της Χρονιάς για το 2022 που τιμήθηκαν, προέρχονται από τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, τον Καναδά, τον Λίβανο, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Βρετανία.
 • Παστέρ: Υπεγράφη από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα η απόφαση για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), με προϋπολογισμό 25.195.647,36 ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Energy Delivery Solutions: Η Energy Delivery Solutions (EDS), ο μεγαλύτερος πάροχος και διανομέας ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία και θυγατρική της ΔΕΗ, με χαρτοφυλάκιο 420GWh, η μόνη με ανεπτυγμένο δίκτυο στην περιοχή και μέλος του διεθνούς χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας, επέλεξε τη λύση Entersoft CRM για την εύκολη και αποτελεσματική διαχείριση 10.000 σημείων μέτρησης, 1.000 συμβολαίων, 1.300 τιμολογίων και 350 προσφορών ανά μήνα. Τα στελέχη της Energy Delivery Solutions εξοπλίζονται με ΒΙ εργαλεία και εκτενείς στοχευμένες αναφορές για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων αλλά και με ένα ευρύτερο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ενός προϊόντος με ευμετάβλητη αξία και ανάγκη χάραξης εμπορικής στρατηγικής που βασίζεται σε αξιόπιστα, καθημερινά, ανανεωμένα δεδομένα.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Πιερρακάκης: Τι είδε ο Γιαπωνέζος; Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και ζήλεψε! Εντυπωσιασμένοι έμειναν οι Γιαπωνέζοι από την ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού που πέτυχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορεί η Ιαπωνία να κάνει τεχνολογικά θαύματα, αλλά στην ψηφιακή μετάβαση μας έβγαλαν το καπέλο, γιατί ο δρόμος που επέλεξαν σήμαινε ότι πρέπει να αλλάξουν 48.000 νόμοι και αποφάσεις. Εμείς το κάναμε με 2 άρθρα σε ένα νόμο, καταργώντας το υπουργείο που προϋπήρχε και αναβαθμίζοντας τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής σε Επικρατείας! Πως λέμε “κάντο όπως ο Κυριάκος” στα γιαπωνέζικα;
 • gov.gr I: Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη λειτουργίας του gov.gr, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση». Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και θα χαιρετίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χαρτοφυλάκιο «Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είναι ανοιχτή στο κοινό. Δεν ξέρω αν ο υπουργός διάλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα -του Αγίου Βαλεντίνου, μεγάλη η χάρη του- για να μας δείξει πόσο ερωτευμένος είναι με τη δουλειά του. Το βέβαιο είναι ότι ο έρωτας, ο βήχας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν κρύβονται!
 • gov.gr II: Πρόσβαση σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας έχουν πλέον οι χρήστες του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth, καθώς από την Τρίτη ξεκίνησε η ψηφιακή έκδοση ιατρικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα και οι πολίτες αποκτούν για πρώτη φορά ψηφιακό φάκελο και ιστορικό ασθενούς, μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία, τις περιττές επισκέψεις και τα ογκώδη έντυπα νοσοκομειακά αρχεία. Οι νέες υπηρεσίες παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου.
 • Κλιματική ουδετερότητα: Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου εκδήλωση για την υπογραφή νέου Μνημονίου Συνεργασίας (MoC) στο οποίο συμμετέχουν ελληνικοί Δήμοι, δημιουργώντας ένα «δίκτυο» 85 ελληνικών πόλεων, που δεσμεύονται να εργαστούν πάνω στην κλιματική ουδετερότητα. Το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoC) έρχεται σε συνέχεια της θετικής ανταπόκρισης των Δήμων στην Πρόσκληση που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, στις 19 Οκτωβρίου 2022, για την ένταξη ελληνικών Δήμων στο Μνημόνιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο της Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030. "Smart cities must strive for climate neutrality, using technology and data to create a more sustainable, livable and resilient future for their citizens." - Jason Johnson
 • ΟΟΣΑ: Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προχώρησε στη δημοσίευση τεχνικής καθοδήγησης για την εκτεταμένη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, στο οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες θα υπόκεινται σε ελάχιστο φόρο 15% επί των κερδών τους. Ο ΟΟΣΑ και η G20 συμφώνησαν το 2021 για την επιβολή ελάχιστου φόρου 15% στις πολυεθνικές, ως έναν τρόπο αποτροπής της μεταφοράς των κερδών τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία σαν την Ιρλανδία. Τι θα κάνουν τώρα οι πολυεθνικές; Περισσότερη δημιουργική λογιστική…
 • e-katanalotis: Όπως γνωστοποίησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Warply και υπεύθυνος του e-katanalotis Γιάννης Δοξαράς, τις αμέσως επόμενες μέρες θα ενταχθούν στο e-katanalotis και οι προσφορές των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Όπως είπε, οι καταναλωτές θα μπορούν από την ερχόμενη εβδομάδα να συγκρίνουν τόσο τις προσφορές των σούπερ μάρκετ, όσο και το «καλάθι», προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τις τιμές στην αγορά και να κάνουν τις πιο σωστές, γι’ αυτούς, επιλογές. Επίσης, σημείωσε, ότι υπάρχει μια στροφή των καταναλωτών στο να βλέπουν την τιμή ανά κιλό, για να σχηματίζουν πιο σωστή γνώμη για την τιμή ενός προϊόντος. Το καλάθι είναι ένα θέμα και το περιεχόμενο του είναι ένα άλλο. Η σύγκριση θα αποτρέψει τις κουτοπονηριές… Ευτυχώς που έχουμε και μία Warply, γιατί αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε!
 • Ευρώπη Ι: Οι νομοθέτες της ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν στο σχέδιο γύρω από τους κανόνες τεχνητής νοημοσύνης μέσα στον επόμενο μήνα, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας με τις χώρες της ΕΕ έως το τέλος του έτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τους κανόνες τεχνητής νοημοσύνης το 2021, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την καινοτομία και να θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. «Είμαστε ακόμη σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουμε τον συνολικό στόχο και το χρονοδιάγραμμα που αναλάβαμε», δήλωσε ο Dragos Tudorache, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνεισηγητής του EU AI Act. H ρύθμιση πρέπει να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη χρήση από τη μία και τη ζημιά που μπορεί να από την άλλη, αν δεν χρησιμοποιηθεί με υπεύθυνο και ηθικό τρόπο.
 • Ευρώπη ΙΙ: Πρόστιμα που αντιστοιχούν ακόμα και στο 6% των εσόδων του Twitter, απαγόρευση δραστηριότητας στην ΕΕ, ακόμα και έφοδο στα γραφεία του είναι μερικές από τις κυρώσεις που προετοιμάζουν οι Βρυξέλλες για δημοφιλείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο των νέων οδηγιών για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ο Έλον Μασκ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των σχεδιασμών, με τις δύο πλευρές να έχουν έρθει ήδη σε ρήξη για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του δημοφιλούς Twitter αλλά και για την προώθηση του περιεχομένου του στους χρήστες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Βρυξελλών, όλοι οι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν προθεσμία έως τις 17 Φεβρουαρίου για να αναφέρουν τους αριθμούς χρηστών της ΕΕ. Με τον χαρακτηρισμό VLOP, οι Βρυξέλλες θα χαρακτηρίζουν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες, εντός των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Μασούτης: Πολύ επιτυχημένο το slogan για το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΜΑΣΟΥΤΗΣ. ‘Τέτοιο eshop ούτε παραγγελία να το έκανες’! Πριν το καλοκαίρι, μάλιστα, θα φτάσει ο «Μασούτης» να αριθμεί 400 σημεία πώλησης. Πως λέμε “τρέχει” με 400;
 • Apple: Η Apple έχει επεκτείνει τις εσωτερικές δοκιμές για την υπηρεσία Pay now, pay later, ώστε να συμπεριλάβει τους υπαλλήλους της λιανικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Όταν τα πειραματικά χαρακτηριστικά του τεχνολογικού κολοσσού φτάνουν στο προσωπικό λιανικής, αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι ότι πρόκειται να διατεθούν στο ευρύ κοινό, στο εγγύς μέλλον. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα Apple Store άρχισαν να δοκιμάζουν την πιστωτική κάρτα της εταιρείας το 2019, έναν μήνα πριν αυτή γίνει διαθέσιμη. H πίστωση στο e-commerce είναι σαν μαγικό ιπτάμενο χαλί. Μπορεί να σε πάει πολύ μακριά, αλλά θα πρέπει να προσέξεις στην προσγείωση!
 • Ρόδος: «Σαρώνει» το ηλεκτρονικό εμπόριο στη Ρόδο, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό με τα τοπικά φυσικά καταστήματα. Καθημερινά διακινούνται στη Ρόδο περισσότερα από 2.500 δέματα, ενώ στην πανδημία διακινούνταν πάνω από 3.000. Υπολογίζεται ότι το 30% των αγορών στη Ρόδο γίνεται online. Την περίοδο των εκπτώσεων η διείσδυση του e-Commerce στην πραγματοποίηση αγορών, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο. Προφανώς οι Ροδίτες, ξοδεύουν το καλοκαιρινό συνάλλαγμα. Βεβαίως, τα χρήματα και τα υλικά αγαθά, δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά είναι πάντα πιο άνετα να κλαις μέσα σε μία Mercedes, παρά πάνω σε ένα ποδήλατο!
 • Πλατφόρμες: Οι συμπράξεις των μεγάλων αλυσίδων S/M με εταιρείες delivery, όπως efood, Wolt και InstaShop, δείχνουν ότι προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και στις τάσεις, που θέλουν ευκολία και ταχύτητα. Στόχος, να φτάσουν στο σημείο το 5% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από τις e πωλήσεις το 2023. Και θα τα καταφέρουν! Το e-commerce είναι σαν ένα μαγικό τζίνι. Απλά κάνεις την ευχή -που μπορείς να πληρώσεις- και αυτή εκπληρώνεται!
 • Logistics: Εξαιρετικά αισιόδοξη πορεία καταγράφηκε και το 2022 στα Logistics, τόσο σε επίπεδο ζήτησης όσο και σε επίπεδο αξιών, καθώς ο κλάδος αναδεικνύεται ο μεγάλος ωφελημένος της πανδημίας, όπως προκύπτει από το τελευταίο “Παρατηρητήριο Αξιών Logistics 2022” της Geoaxis. Τα logistics στο e-commerce είναι σαν τον τροχονόμο. Πρέπει να διασφαλίζουν την ομαλή και γρήγορη ροή και να κάνει τα πάντα για να μην υπάρχουν συγκρούσεις!
 • Μπύρα: Ο κλάδος της μπύρας αξιοποιεί τα οφέλη που του προσφέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μαζί με τον μηλίτη και τα έτοιμα προς κατανάλωση κοκτέιλ (ready to drink - RTDs), η μπύρα θα αντιστοιχεί στο 1/4 των online πωλήσεων -σε αξία έως το 2026, καθώς οι ισχυρότερες ζυθοποιίες αντιλαμβάνονται πλήρως τα πλεονεκτήματα που δύναται να προσφέρει το ηλεκτρονικό κανάλι. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να παραγγέλνουμε τις μπύρες με e-commerce. Αν μάλιστα έρχονται και παγωμένες, ακόμα καλύτερα!
 • App Stores: Η επιτάχυνση της ζήτησης για mobile εφαρμογές και η συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών βρίσκονται ανάμεσα στα βασικά ευρήματα του «State of Mobile 2023 Report», που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η data.ai. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, τα downloads έφτασαν στα 255 δισεκατομμύρια (+11% ετησίως) και οι ώρες που δαπανήθηκαν σε apps στα 4,1 τρισεκατομμύρια (+9% ετησίως). Οι καταναλωτικές δαπάνες σε όλα τα app stores, συμπεριλαμβανομένων των Android αγορών που αναπτύσσονται από τρίτους στην Κίνα, μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, στα 167 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εφαρμογές βίντεο σύντομης μορφής, με «επικεφαλής» το TikTok, τράβηξαν την προσοχή των καταναλωτών το 2022. Οι χρήστες αυτών έκαναν stream 3,1 δισεκατομμύρια ώρες περιεχομένου, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 22% από έτος σε έτος, ενώ ξόδεψαν 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση 55% ετησίως), ενισχύοντας την αγορά των δημιουργών περιεχομένου. Βλέπετε, το TikTok είναι ένα τεράστιο virtual party. Όλοι είναι καλεσμένοι και κυρίως πάντα έχεις κάτι να κάνεις, για να ξοδέψεις ευχάριστα το χρόνο σου, βλέποντας από την κλειδαρότρυπα τη ζωή των άλλων.
 • Cardlink: Η Cardlink, μέλος της Worldline, συμμετέχει και φέτος στην Έκθεση HORECA, την κορυφαία εμπορική έκθεση για τους κλάδους της φιλοξενίας και της μαζικής εστίασης που θα διεξαχθεί μεταξύ 10- 13 Φεβρουαρίου 2023 στο Athens Metropolitan Expo. Στο Booth Hall 2 (περίπτερο Α31), οι επισκέπτες της έκθεσης θα ανακαλύψουν σύγχρονες λύσεις πληρωμών για POS και e-Commerce, εξειδικευμένες για τις ανάγκες της εστίασης, αλλά και για κάθε επιχείρηση που θέλει να δεχτεί ηλεκτρονικές πληρωμές στο φυσικό ή ηλεκτρονικό της κατάστημα.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Διάστημα: Ιδιαίτερα υψηλή είναι η συμμετοχή της ελληνικής ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας στη θεματική “Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα” (Cluster 4: Digital, Industry and Space) του “Ορίζοντα Ευρώπη”, του προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα και καινοτομία. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, για τη διετία 2021-2022, που δημοσιοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), η Ελλάδα σημειώνει υψηλά ποσοστά σε αυτή τη θεματική, καθώς οι εγκεκριμένες προτάσεις, με έστω και μία ελληνική συμμετοχή, φτάνουν τις 172 σε σύνολο 444 προτάσεων. Δηλαδή σχεδόν στο 40% των εγκεκριμένων προτάσεων, που θα υλοποιηθούν ως έργα, υπάρχει ελληνική συμμετοχή.
 • Χρήστος Ταραντίλης: Με την στοχευμένη ανάπτυξη της καινοτομίας σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και τον ρόλο των δομών που υποστηρίζουν το οικοσύστημα της καινοτομίας στη χώρα ασχολήθηκε η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, προσδιόρισε τα στάδια που απαιτούνται, προκειμένου τα αποτελέσματα της έρευνας να μεταφραστούν σε καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία και να βρουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά.
 • Αυτά εντοπίζονται στον προσδιορισμού σεναρίου χρήσης (use case) του ερευνητικού αποτελέσματος και τον έλεγχο αποδοχής του από την αγορά (business validation), στην εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες (proof-of-concept), στη στρατηγική εισόδου στην αγορά (go-to-market strategy) και στην ανάπτυξη και επέκταση σε διεθνές επίπεδο (scale-up), με στόχο την αύξηση των εσόδων από τις πωλήσεις του προϊόντος ή της υπηρεσίας, τη διεύρυνση του target group των πελατών και τη διείσδυση σε νέες αγορές. Λένε, ότι οι πολιτικοί και η τεχνολογία είναι σαν το λάδι με το νερό. Μπορεί να τα ανακατέψεις, αλλά ποτέ δεν γίνονται ένα. Με μερικές φωτεινές εξαιρέσεις, όπως ο Χρήστος Ταραντίλης!
 • Giannis: Τη σύσταση των Calamos Antetokounmpo Sustainable Equity Funds, μια δέσμη κεφαλαίων ESG που θα είναι προσβάσιμα στους επενδυτές, ανακοίνωσαν χθες από κοινού ο Έλληνας αθλητής με τον επίσης ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Calamos Investments, Γιάννη Κουδούνη στην οποία είναι συνιδιοκτήτες με μερίδιο 50%. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το «πράσινο» fund του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα επενδύει σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες, με τουλάχιστον το 40% του κεφαλαίου του να κατευθύνεται σε μετοχές εκτός ΗΠΑ. Επιχειρηματικό τρίποντο!
 • Twitter I: Μια αμφιλεγόμενη κίνηση του νέου ιδιοκτήτη του Twitter, Elon Musk, να τερματίσει την ελεύθερη πρόσβαση στα API της υπηρεσίας, προσέλκυσε κριτική από τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την ικανότητα των ερευνητών να μελετούν την παραπληροφόρηση σε μια κρίσιμη στιγμή. Σε μια ομιλία του, ο Ύπατος Αρμοστής Josep Borrell ζήτησε περισσότερη έρευνα για το πώς χρησιμοποιούνται οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Ο Borrell έκανε ειδική αναφορά στο Twitter, λέγοντας ότι η ΕΕ ανησυχεί για την απόφαση του να περιορίσει την ελεύθερη πρόσβαση στα API του, κάτι που προειδοποίησε ότι θα αποτελέσει «ένα σοβαρό βήμα πίσω από τις πρώιμες δεσμεύσεις».To ερώτημα λοιπόν είναι: does Εlon Μusk wear a mask?
 • Twitter II: Το Twitter, το οποίο έχει πλέον περάσει στα χέρια του Elon Musk, πήρε κίτρινη κάρτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης υπολείπονται, σύμφωνα με τις Αρχές, εκείνων που πραγματοποιούν οι Google, Meta Platforms, Microsoft και TikTok. Οι εταιρείες παρουσίασαν εκθέσεις προόδου σχετικά με τη συμμόρφωση με τον ενισχυμένο κώδικα πρακτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). O Musk, μάλλον θα στείλει τη δική του έκθεση προόδου με tweet. Συνοπτικά!
 • French Tech Capitals: Πριν από μερικές ημέρες, οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν τις λεγόμενες French Tech Capitals and Communities για την περίοδο 2023-2025. Με 67 κοινότητες (συμπεριλαμβανομένων εννέα νέων -Αθήνα, Ντένβερ, Ντίσελντορφ, Ινδονησία, Λάγος, Μαδρίτη, Νέα Ζηλανδία, Σαν Ντιέγκο και Βαρσοβία) που εδρεύουν σε 52 χώρες, το διεθνές δίκτυο startups της La French Tech αναπτύσσεται έντονα. Excellent! Θα μείνουμε στην Ελλάδα, για να επισημάνουμε ότι η Γαλλία είναι προχωρημένη στις startups και ίσως θα άξιζε μία πιο στενή συνεργασία. Πως λέμε Ελλάς - Γαλλία συμμαχία;
 • Elevate Greece: Μνημόνιο συνεργασίας με την Startup Pathways υπέγραψε η Elevate Greece, με σκοπό τη διοργάνωση μιας ακόμα κοινής δράσης. Ειδικότερα, οι νικήτριες Startups των Elevate Greece Startup Awards 2022 έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα αποκλειστικό τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ηγεσίας της Startup Pathways, το Leaders Academy. Οι Startups που θα επωφεληθούν από την καινοτόμα εκπαίδευση Ηγεσίας της Startup Pathways είναι οι βραβευμένες: Digisec, Safesize, TwobullMediTherapy, 3DHUB, Cloudeo, iDNA και COVARIANCE. Μία startup είναι σαν rollercoaster. Έχει πολλά απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η θέα από την κορυφή αξίζει!
 • Billys: Ήρθε η νέα ψηφιακή λύση που θα εκσυγχρονίσει τη διαχείριση κτιρίων, διευκολύνοντας ενοίκους και διαχειριστές. Το Billys είναι εδώ για να αναβαθμίσει διαδικασίες που διαχρονικά απαιτούν πολύτιμο χρόνο με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και να αλλάξει το τοπίο της καθημερινής ζωής με διαφάνεια και ασφάλεια. Το Billys παρουσιάστηκε το 2022 συγκεντρώνοντας 805.000 ευρώ από τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης. Στη χρηματοδότηση συμμετέχουν η Genesis Ventures, η Lamda Development, καθώς και επενδυτικοί άγγελοι, από το χώρο της τεχνολογίας, των ακινήτων, των επενδύσεων και των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η αλήθεια είναι ότι λίγη διαφάνεια τη χρειαζόμαστε για το καλό και των δύο πλευρών. Συνήθως, οι ένοικοι και οι ιδιοκτήτες είναι σε μόνιμη κόντρα με τους διαχειριστές. Οπότε, ναι, υπάρχει πραγματική ανάγκη! Αν μάλιστα η πλατφόρμα φτιάχνει τα καλοριφέρ και τα υδραυλικά -όπως κάνει σήμερα ο διαχειριστής μας- θα ήταν τέλεια!
 • Ψηφιακή Λίρα: Μέχρι τώρα ξέρατε τις χρυσές και ενδεχομένως και τις…κάλπικες λίρες. Επειδή οι καιροί και τα ήθη αλλάζουν θα πρέπει στο μέλλον να συνηθίσετε και τις…ψηφιακές! Μια “ψηφιακή λίρα” Αγγλίας που θα υποστηρίζεται από το κράτος εκτιμάται ότι θα διατεθεί μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Βρετανίας. Και τα δύο ιδρύματα θέλουν να διασφαλίσουν ότι το κοινό θα έχει πρόσβαση σε ασφαλή χρήματα, που θα είναι εύκολα στη χρήση τους στη ψηφιακή εποχή. Ο Βρετανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο «αξιόπιστο και προσβάσιμο» τρόπο για πληρωμές. Πως λέμε λίρα 100; Απλά θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι το 2025. Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να περιοριστούν στην κατοχή 10.000 βρετανικών ψηφιακών λιρών ο καθένας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να αποφύγει τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος που θα υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα. Banks uber alles. Πάνω απ’ όλα -και μέσα σε όλα- οι τράπεζες και τα συμφέροντά τους. Προφανώς, και στην Αγγλία, χαϊδεύουν τους τραπεζίτες, αντί να τους δείχνουν… κυνόδοντες.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Apple: Η Apple προσέλαβε μια νέα επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων (Senior Vice President of People), την Carol Surface, απελευθερώνοντας τον πρώην επικεφαλής λιανικής και ανθρώπινου δυναμικού, Deirdre O’Brien, ώστε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στις δραστηριότητες λιανικής της Apple, ως Ανώτερος Αντιπρόεδρος Λιανικής. Να σημειώσουμε ότι η Apple είναι η μόνη από τους Big Tech που δεν προέβη σε απολύσεις… Και προφανώς αν ήταν να κάνει θα τις έκανε ο προηγούμενος!
 • PayPal: Η PayPal ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Dan Schulman, θα συνταξιοδοτηθεί και θα αποχωρήσει στα τέλη του 2023. Ο Schulman, ο οποίος έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της PayPal μετά τον διαχωρισμό από την eBay το 2015, κοινοποίησε στην εταιρεία την απόφασή του να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Θα παραμείνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της PayPal, το οποίο προσέλαβε headhunters για να βρει διάδοχο. Δεν είναι πάντα εύκολο. Ένας διάδοχος πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του αλλά και να τηρεί όλες τις υποσχέσεις και τις δικαιολογίες του προκατόχου του!
 • Ericsson: Η Ericsson όρισε την Jenny Lindqvist ως ανώτερη αντιπρόεδρο και επικεφαλής Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής, από την 1η Φεβρουαρίου 2023. Από την ίδια ημερομηνία θα είναι μέλος της εκτελεστικής ομάδας της Ericsson. Η Jenny Lindqvist πριν κατείχε τη θέση της αντιπροέδρου και επικεφαλής Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Η προαγωγή είναι σαν μαγική εικόνα. Φαίνεται υπέροχη από μακριά, αλλά από κοντά σημαίνει απλώς περισσότερες προκλήσεις και περισσότερη δουλειά!
 • Vantage Towers: Η Vantage Towers ανακοίνωσε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος, Vivek Badrinath, δεν επιθυμεί να ανανεώσει το συμβόλαιό του, στο τέλος του 2023, για προσωπικούς λόγους. Η γερμανική εταιρεία δήλωσε ότι το εποπτικό συμβούλιο της σχεδιάζει να ξεκινήσει να αναζητά τον διάδοχο του. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage από τον Απρίλιο του 2020 και ηγήθηκε της εταιρείας κατά την αρχική δημόσια προσφορά της το 2021. Το να είσαι διευθύνων σύμβουλος είναι σαν να είσαι ζογκλέρ. Πρέπει να κρατάς όλες τις μπάλες στον αέρα, έστω κι αν κάποια από αυτές είναι χειροβομβίδα!
 • insurance market: Αποχώρησε από την insurancemarket ο Ιάσονας Δημητρακόπουλος, όπου είχε αναλάβει καθήκοντα Chief Technology Officer. Επόμενος σταθμός της καριέρας του, η Light & Wonder. Από τις ασφάλειες στον…τζόγο!
 • Disney: Ο διευθύνων σύμβουλος της Walt Disney, Bob Iger, δήλωσε ότι η εταιρεία θα καταργήσει 7.000 θέσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κόστος. Το συγκεκριμένο «σφίξιμο της ζώνης» υπογραμμίζει τις εξαιρετικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία και άλλοι κολοσσοί του συγκεκριμένου κλάδου, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ίδιος. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η αγορά του streaming έχει σταματήσει να μεγαλώνει - κάτι που μάλλον βλέπει και η Disney, με το Disney+. Οπότε, προχώρησε στο πλάνο layoffs+.
 • Autodesk: Η Autodesk περικόπτει περίπου 250 θέσεις εργασίας, μπαίνοντας στο «κλαμπ» των εταιρειών τεχνολογίας που απολύουν εργαζομένους. Οι περικοπές ανέρχονται σε λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της και έρχονται με στόχο την ευθυγράμμιση των διαθέσιμων πόρων για την επιδίωξη βασικών προτεραιοτήτων αυτό το οικονομικό έτος και όχι ως αποτέλεσμα υπερπροσλήψεων ή περικοπής δαπανών. Η απόλυση είναι σαν κάθαρση στην καριέρα σου. Είναι μία ευκαιρία. Σε βοηθάει να απαλλαγείς από τα κακά και να κάνεις χώρο για τα καλά. Πως έλεγαν οι αρχαίοι “ουδέν κακόν αμιγές καλού”;
 • Yahoo: Η Yahoo απολύει το 20% του προσωπικού της, επηρεάζοντας 1.600 υπαλλήλους στον τομέα της τεχνολογίας διαφημίσεων. Οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν την Πέμπτη ότι το 12% της εταιρείας (1.000 εργαζόμενοι) θα έπρεπε να αποχωρήσουν πριν το τέλος της ημέρας. Σε έξι μήνες, ένα 8% -600 άτομα- θα απολυθούν. Αυτές οι περικοπές θα επηρεάσουν περίπου το ήμισυ της διαφημιστικής επιχείρησης της Yahoo. Και ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα θα συμπληρώναμε εμείς, που δημιουργεί ερωτηματικά για το που πάει η Yahoo…
 • GitHub: Σε μήνυμα προς το προσωπικό, ο Διευθύνων Σύμβουλος του GitHub, Thomas Dohmke, είπε ότι η εταιρεία πρέπει να μειώσει το εργατικό δυναμικό «έως και κατά 10%, έως το τέλος του έτους».
 • eBay: Η eBay ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 500 υπαλλήλους παγκοσμίως, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 4% του συνολικού εργατικού δυναμικού της. «Αυτή η αλλαγή μας δίνει επιπλέον χώρο για να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε νέους ρόλους σε τομείς υψηλών δυνατοτήτων - νέες τεχνολογίες, καινοτομίες πελατών και βασικές αγορές», δήλωσε ο Jamie Iannone, Διευθύνων Σύμβουλος της Ebay. Λένε ότι μπορείς να αγοράσεις κάτι που δεν ήξερες ότι το χρειάζεσαι, μέχρι να το δεις στο ebay. Μάλλον, με την ίδια σοβαρότητα επιλέγουν και το προσωπικό τους…
 • Zoom: Το Zoom περικόπτει 1.300 θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας, Eric Yuan. Ο Yuan σημείωσε πως ο λόγος για τις συγκεκριμένες απολύσεις βρίσκεται στις αβέβαιες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Οι περικοπές, που ξεκίνησαν την Τρίτη, θα επηρεάσουν έως και το 15% του εργατικού δυναμικού του Zoom. Zoom στις απολύσεις εν προκειμένω…
 • Αντώνης Οικονόμου: Έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή ο Διευθυντής του Innovathens Αντώνης Οικονόμου, σε ηλικία μόλις 68 ετών. Ο Αντώνης Οικονόμου υπήρξε από το 2014, Project Director του Innovathens, όπου διακρίθηκε για την πρωτοποριακή του σκέψη, το ήθος και τις πολύπλευρες γνώσεις του. Η Athens Voice, έκανε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στη μνήμη του.RIP.
 • BrainReGain: Το BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, η πρωτοβουλία για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού, ενισχύεται και καλωσορίζει πέντε νέες εταιρείες στη συμμαχία, την κορυφαία πολυεθνική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων με εξειδίκευση σε λύσεις ψηφιακών τεχνολογιών, Αccenture, την Edenred, μία κορυφαία ψηφιακή πλατφόρμα υπηρεσιών και πληρωμών, την εταιρεία τροφίμων και ποτών Nestlé Ελλάς, τον Όμιλο Quest που δραστηριοποιείται στον χώρο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, και τη φαρμακευτική εταιρεία Roche. Οι πέντε εταιρείες, με τη συμμετοχή τους στη Συμμαχία, ενδυναμώνουν περαιτέρω τον σκοπό της πρωτοβουλίας για την «επιστροφή» της γενιάς των brain drainers στην Ελλάδα. Πολύ σωστά γιατί με το brain drain δεν χάνεται μόνο το ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και η δημιουργικότητα, η καινοτομία και η οικονομική ανάπτυξη που αυτό συνεπάγεται. "It's a Long Way to Tipperary", αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε όλοι!

ΕΙΠΑΝ:

 • «Δεν είναι η δουλειά των πολιτικών να πουν πού πρέπει να επενδύει κάποιος. Η δουλειά τους είναι να δημιουργούν το περιβάλλον για να μπορούν όλα τα λουλούδια να ανθίσουν.»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • «Το Χρηματιστήριο βρίσκεται πάλι σήμερα σε πορεία ανάκαμψης. Πιστεύω πραγματικά ότι και μέσα από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, οι εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας που θα εισαχθούν στο ελληνικό Χρηματιστήριο, θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη από αυτή την επιλογή τους. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε όλοι, αυτή την εθνική προσπάθεια, αλλά εν τέλει είναι και προς το συμφέρον κάθε ελληνικής εταιρείας να δημιουργηθεί η μαγιά, η κρίσιμη μάζα, ώστε να μετατραπεί το Χρηματιστήριό μας, και σε Χρηματιστήριο τεχνολογίας.»
  Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού
 • «Βασικοί μας συνοδοιπόροι είναι το ΙΤ και η Οργάνωση, μαζί με τους οποίους μεταφράζουμε τους επιχειρηματικούς στόχους σε ψηφιακές εμπειρίες καθημερινά, μέσω του Digital Factory.»
  Όλγα Χαραλαμπίδη, Επικεφαλής Τομέα Group Digital Channels, Eurobank
 • «Η δουλειά μας, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι gamers του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα παγιδευτούν στη διασταύρωση των παγκόσμιων συμφωνιών, που με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να βλάψουν τον ανταγωνισμό και να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές, λιγότερες επιλογές, ή λιγότερη καινοτομία. Έχουμε προσωρινά διαπιστώσει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει εδώ.»
  Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) - αναφορικά με την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft
600x newsletter 29-12-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

600x newsletter 13-1-23 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
H ανακοίνωση του πανίσχυρου OnePlus 11 δεν θα μπορούσε παρά να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των power users και των φίλων της mobile τεχνολογίας, με τη νέα ναυαρχίδα να αποτελεί μια συσκευή «όνειρο» για τους απαιτητικούς χρήστες.
Πέραν του νέου flagship, η κινεζική εταιρεία αποκάλυψε ένα tablet, αλλά και τα νέα TWS ακουστικά της, όμως όπως όλα δείχνουν κράτησε έναν ακόμη άσσο στο μανίκι της για το επερχόμενο MWC.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό η OnePlus σχεδιάζει να παρουσιάσει στη Βαρκελώνη μια concept έκδοση του OnePlus 11, για την οποία ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε το παραμικρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη CES 2020 (η οποία ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας), η OnePlus είχε προγραμματίσει να μας παρουσιάσει ένα smartphone με κάμερες που είχα τη δυνατότητα να... εξαφανίζονται, ενώ το 2021 η OnePlus σύστησε το OnePlus 8Τ concept, το οποίο είχε τη δυνατότητα εναλλαγής χρωμάτων στο back cover του, καθώς επίσης και ένα ειδικό mmWave radar το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε hand gestures.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, το εν λόγω concept phone θα διαθέτει ένα ευφάνταστο design σε συνδυασμό με τεχνολογία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά.
cl8-sept-2019-600x80
Ένα νέο iPhone αναμένεται να λανσάρει η Apple την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το οποίο θα είναι πιο ακριβό από τα Apple iPhone Pro και Pro Max.
Ο ίδιος έχει αναφέρει και παλιότερα ότι η εταιρεία σκέφτεται να λανσάρει το επερχόμενο iPhone 15 Pro Max ως iPhone 15 Ultra, με στόχο να κυκλοφορήσει ένα πιο ισχυρό και πιο ακριβό iPhone για απαιτητικούς καταναλωτές.
Ο Gurman βασίζει τη θεωρία του σε ένα πρόσφατο σχόλιο του CEO της Apple Tim Cook: «Το iPhone έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων», ανέφερε ο Cook στους αναλυτές όταν τον ρώτησαν αν είναι βιώσιμη μια αύξηση της τιμής των iPhone. «Νομίζω ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πιεστούν για να αγοράσουν το καλύτερο στην κατηγορία που μπορούν να πληρώσουν».
Πως ακριβώς θα διαφοροποιηθεί το νέο μοντέλο από τα προηγούμενα είναι άγνωστο. Ο Gurman πιστεύει ότι το iPhone 15 Ultra θα έχει έναν ταχύτερο επεξεργαστή, καλύτερη κάμερα από τα μοντέλα Pro και Pro Max και φυσικά αλλαγή στη θύρα φόρτισης.
Σημειώνεται ότι αρκετές αναφορές επισημαίνουν ότι η Apple αναζητά τρόπους για να διαφοροποιήσει τα Pro models από τους προκατόχους τους.
Για παράδειγμα, οι φήμες θέλουν το επερχόμενο Pro με έρχεται με WiFi 6E, διαφοροποιημένα frames τιτανίου και περισκοπικούς φακούς κάμερας. Από την άλλη το καινούργιο μου κινητό να κοστίζει όσο το μεταχειρισμένο μου αυτοκίνητο; Πολύ δεν είναι;
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Είναι «παράδοση» πλέον σε κάθε λανσάρισμα μεγάλης (και πανάκριβης) ναυαρχίδας, η εκάστοτε flagship συσκευή να υποβάλλεται σε εξουθενωτικά τεστ αντοχής, τα οποία το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουν την καρδιά και την ψυχή σας να πονέσει.
Και πως να μην συμβεί αυτό από τη στιγμή που θα δείτε να γρατσουνίζεται και να κάνει ελεύθερη πτώση μια συσκευή αξίας 1.500 ευρώ, όπως το Galaxy S23 Ultra.
Σε ένα από τα πολλά durability tests που κυκλοφορούν στο YouTube, το PBKreviews αποφάσισε να ωθήσει τη νέα ναυαρχίδα της Samsung στα… όρια της αντοχής της.
Για αυτό και υπόβαλλε το S23 Ultra σε μια σειρά από βασανιστικά tests, όπως η βύθιση στον νερό και το γρατσούνισμα με κοπίδι στους φακούς του (κακόμοιρε ISOCELL sensor των 200MP τι σου έμελλε να πάθεις).
Παρά την σφοδρότητα των tests, είναι εμφανές ότι το S23 Ultra συγκαταλέγεται στις ανθεκτικές συσκευές, με ορισμένες ορατές ναι μεν φθορές, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του.
Άλλωστε, όπως ήδη θα γνωρίζετε η Samsung «επένδυσε» στην αντοχή της νέας της ναυαρχίδας, για αυτό και προτίμησε προστασία του γυαλιού της οθόνης με το ανίκητο Gorilla Victus 2, ενώ για το πλαίσιο επέλεξε armour aluminum.
600x80 banner 29-12-22 sent
600x80 banner 13-1-23 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin