weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 21-12-22 sent
600x80 banner 29-12-22 sent
600x80 banner 13-1-23 sent

Μετρημένα… μετρητά

Ίσως η συντριπτική πλειοψηφία από εσάς που μας διαβάζετε αυτή τη στιγμή, να έχετε σκεφτεί ότι οι ηλεκτρονικές σας συναλλαγές στην καθημερινότητα, στέλνουν ένα τμήμα των χρημάτων σας, με τη μορφή της προμήθειας συναλλαγών, προς τις τράπεζες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα ευρώ σε μετρητά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απεριόριστες συναλλαγές, ενώ αν διακινηθεί μερικές δεκάδες φορές μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, σύντομα θα… “εξατμιστεί”. Ιδιαίτερα σήμερα που οι τράπεζες έχουν αυξήσει – παράλογα – το κόστος κάθε συναλλαγής.
Ο προηγούμενος λόγος, αλλά και η ανωνυμία των συναλλαγών, είναι ο λόγος που τα μετρητά συνεχίζουν να κρατούν σημαντική θέση στις συναλλαγές.
Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό τώρα να βλέπει σοβαρά τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει όπως το φυσικό ευρώ, χωρίς όμως τραπεζικές προμήθειες, κρατώντας την ανωνυμία της συναλλαγής.
Φέτος, θα είναι η χρονιά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει τον μηχανισμό με τον οποίο θα υλοποιήσει το project, χωρίς όμως να στερήσει τις τράπεζες από τις καταθέσεις των πελατών τους, ενώ ταυτόχρονα θα κόψει τη φόρα στη διάδοση των κρυπτονομισμάτων, και στην αστάθεια που αυτά μπορούν να προκαλέσουν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, λόγω της μεταβλητότητας των αξιών.
Όπως λένε οι πληροφορίες, το σχέδιο είναι το ψηφιακό ευρώ να έχει τη φύση ψηφιακού πορτοφολιού (κάρτα ή mobile app) το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 2-3 χιλιάδες ευρώ.
Οι συναλλαγές θα εκτελούνται άμεσα, είτε μέσω των τραπεζικών καναλιών (χωρίς όμως προμήθεια), είτε μέσω ανεξάρτητου καναλιού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η ΕΚΤ αναζητά τρόπο ώστε να πείσει για την διατήρηση της ανωνυμίας της συναλλαγής. Τώρα για το τελευταίο, μάλλον θα σας γελάσουμε, αλλά… ίδωμεν.
cosmote-600x80-split it
messaging-blue-new

SMS και ΟΤΤ

Μειώνονται συνεχώς τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από τα SMS, ενώ όπως φαίνεται, το μερίδιο τους, ανεβάζουν συνεχώς οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, μέσω υπηρεσιών όπως WhatsApp, WeChat, και Viber.
Εκτός από το μηδενικό κόστος χρήσης που προσφέρουν αυτά τα κανάλια, παρέχουν και μία μεγάλη ποικιλία διακίνησης πολυμεσικού περιεχομένου, αλλά και ανταλλαγής αρχείων, κάτι που δεν είναι εφικτό με τα παραδοσιακά SMS.
Πέρα από την αυξανόμενη προτίμηση των χρηστών στις πλατφόρμες messaging των OTT, φαίνεται ότι και τα brands τις επιλέγουν λόγω των χαρακτηριστικών ασφαλείας, όπως το brand authentication, που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με μία αυθεντική εταιρεία και όχι με κάποιον απατεώνα.
Επίσης λαμβάνουν στατιστικά δεδομένα για την απόκριση του κοινού και την αλληλεπίδραση με τα προϊοντικά κανάλια.
Η ανάλυση της Juniper Research προβλέπει ότι η παγκόσμια κίνηση OTT business messaging θα φτάσει στα 254 δισεκατομμύρια μηνύματα έως το 2027, σημειώνοντας ανάπτυξη κατά 172%, από τα 93 δισεκατομμύρια του 2023.
Βέβαια τα SMS κρατούν ακόμη υψηλά ποσοστά σε επίπεδο χρήσης, κάτι που αλλάζει ραγδαία όσο μειώνονται οι ηλικίες των χρηστών, με τις νεαρότερες ηλικίες να είναι σχεδόν αποκλειστικά χρήστες των ΟΤΤ μέσων ανταλλαγής μηνυμάτων.
Βέβαια, όσον αφορά στην επικοινωνία των brands με το κοινό τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της MobileSquared, Nick Lane, η πλειονότητα των εταιρειών εξακολουθεί να διστάζει να κάνει κάτι πολύ ριζοσπαστικό, όσον αφορά στην επικοινωνία με τους καταναλωτές.
Επισημαίνει ότι πάνω από το 80% των συνολικών δαπανών επικοινωνίας τους, κατευθύνονται σε μονόδρομα κανάλια όπως SMS, MMS, email, ειδοποιήσεις push, και βίντεο, αφήνοντας μόνο το υπόλοιπο ποσοστό στην αμφίδρομη επικοινωνία.
Τώρα αν πρέπει σε αυτό να αναζητήσουμε μία εξήγηση, η οποία να έχει μεγαλύτερη βάση για την ελληνική πραγματικότητα, είναι ότι ελάχιστες εταιρείες έχουν τη διάθεση, αλλά και την τόλμη, να διαχειριστούν αμφίδρομη επικοινωνία με το κοινό, οπότε -ακόμη- η χρήση των SMS μοιάζει να είναι η πιο ασφαλής επιλογή.
micro-satellite

3, 2, 1… ignition!

Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνει ακόμη ένα βήμα προς την υλοποίηση το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων.
Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των υποψηφίων αναδόχων παροχής του εξοπλισμού, με τις ελληνικές θυγατρικές των OHB, Thales και SITAEL να περνούν στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 200,3 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ανάπτυξη των επίγειων υποδομών, αλλά και των μικροδορυφόρων.
Σημαντικό είναι ότι η υλοποίηση προβλέπει ελληνική συμμετοχή σε ποσοστό τουλάχιστον 60% για τις επίγειες υποδομές, και 35% για τους δορυφόρους.
Σε απόλυτα νούμερα, η εκτίμηση δείχνει ότι περίπου 70 με 80 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν σε ελληνικές εταιρείες, χωρίς όμως το όφελος να σταματά εκεί.
Σύμφωνα με τα στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας διαστήματος, το μεγαλύτερο όφελος από την υλοποίηση του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι η δημιουργία υποδομών και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, για την παραγωγή μικροδορυφόρων.
Το όλο εγχείρημα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της πρωτοβουλίας «Πρόγραμμα Ασφαλούς Συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2023-2027», το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός κυρίαρχου, αυτόνομου και ασφαλούς διαστημικού συστήματος συνδεσιμότητας, για την παροχή ασφαλών υπηρεσιών επικοινωνίας, για τους κυβερνητικούς χρήστες, την υποστήριξη της προστασίας των ζωτικών υποδομών, την επιτήρηση, τις εξωτερικές δράσεις, τη διαχείριση κρίσεων, και την ανάπτυξη κρίσιμων εφαρμογών για την οικονομία, το περιβάλλον, την ασφάλεια, και την άμυνα.
Σε δεύτερο όμως χρόνο, προβλέπεται η ανάπτυξη εμπορικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για τη διευκόλυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων, και της απρόσκοπτης συνδεσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των «νεκρών ζωνών» επικοινωνίας.
Ίσως να δούμε ακόμη ένα φράγμα να σπάει για τη χώρα μας, και να βγαίνει από το καβούκι της… Προς το διάστημα! Και ίσως να έχουμε αργήσει αν σκεφτούμε ότι από το 1994 ο Έλον Μασκ έλεγε:
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής στην εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος ». Και το έκανε πράξη!
synedria monofyllo 13-1-23 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Συνδεσιμότητα-Γραφειοκρατία : 1-0

Ένα μάλλον ηλιόλουστο πρωινό, κάπου εκεί στην Κομισιόν, λαμβάνει χώρα μια συζήτηση όπως η παρακάτω: «Πρέπει να επιταχύνουμε την εξάπλωση της γρήγορης συνδεσιμότητας. Ο κόσμος θέλει γρήγορα δίκτυα, παντού και πάντα. Τι θα κάνουμε;» «Λοιπόν, έχω μια ιδέα», θα πει κάποιος άλλος. Μόνο που θα τα πουν λίγο δυνατά και θα φτάσουν και σε εμάς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, ετοιμάζεται να προτείνει υποχρεωτικά μέτρα που στόχο θα έχουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης γρήγορων δικτύων - η λέξη κλειδί είναι gigabit.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, στα μέτρα θα συμπεριλαμβάνεται η πρόσβαση σε δημόσια κτίρια, ο εξορθολογισμός των διαδικασιών αδειοδότησης και η ενοποίηση των σημείων ενημέρωσης, έχοντας ως στόχο την ταχεία ανάπτυξη δικτύων όπως το 5G και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Το όνομα του συγκεκριμένου κανονισμού θα είναι «Gigabit Infrastructure Act» και η παρουσίαση του αναμένεται -σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές και φήμες- μέσα στις πρώτες μέρες του ερχόμενου Φεβρουαρίου.
Και αν αναρωτιέστε «μα τι θα τα κάνουμε τόσα πολλά και τόσο γρήγορα δίκτυα;», σας έχουμε την απάντηση: θα ανταλλάσσουμε μηνύματα στο Viber!!!
Και όχι μόνο μηνύματα, καθώς η γνωστή εφαρμογή, πριν λίγο καιρό, ενεργοποίησε και τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων. Άλλωστε, πριν από μερικές μέρες, η υπηρεσία κάλεσε όλο τον καλό δημοσιογραφικό κόσμο στο πρώτο meeting που πραγματοποίησε στην Ελλάδα για τα media. Εκεί, μας μίλησε για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του Viber να εξελιχθεί σε ένα superapp - «όλα σε ένα», δηλαδή. Κάτι που θέλει να κάνει και ο Elon με το Twitter. Με άλλα λόγια, όλα τα app «όταν μεγαλώσουν», θέλουν να γίνουν superapp!
Μην ξεχνάτε πως το OTT messaging βρίσκεται σε ανάπτυξη - και «απειλεί» πιο παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας, όπως τα αγαπημένα μας (αλλά κάπως «old school») SMS. Δεν είναι τυχαίο που η Juniper Research λέει πως το Over-the-top messaging αναμένεται να παρουσιάσει εκθετική ανάπτυξη και πως θα μπορούσε να απειλήσει τα έσοδα των παρόχων από τα γραπτά μηνύματα. Η ανάλυση προβλέπει ότι η παγκόσμια κίνηση OTT business messaging θα φτάσει στα 254 δισεκατομμύρια μηνύματα έως το 2027, σημειώνοντας ανάπτυξη κατά 172 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2023.
Μην ξεχάσουμε να σας πούμε, πως μέχρι τις 3 Μαρτίου «τρέχει» και η διαβούλευση για την εθνική στρατηγική γύρω από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το γνωστό μας IoT. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας στην Ελλάδα, η υποστήριξη της ανάπτυξης μιας ανταγωνιστικής και καινοτόμου βιομηχανίας IoT και η μεγιστοποίηση των οφελών για την κοινωνία και την οικονομία.
Γιατί είναι σημαντικό το IoT; Θα χρησιμοποιήσουμε τα ευρήματα άλλης μιας έρευνας, για να σας πούμε πως η παγκόσμια αγορά του 5G IoT -μιας νέας γενιάς ασύρματης τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται για να προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες σε συσκευές IoT- αναμένεται να αναπτυχθεί με έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξεως του 47,6%, από το 2023 έως το 2030, φτάνοντας τα 17,68 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Βροχή τα IoT και τα δισεκατομμύρια!
Είναι κάτι άλλο που θέλουμε να σας πούμε και το ξεχάσαμε; Ναι: Να προσέχετε τις συζητήσεις σας με τα διάφορα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που κάνουν την εμφάνιση τους (λέγε με ChatGPT). Αν ρωτήσετε τον Arnold Schwarzenegger, θα σας πει. Αν δεν τον βρίσκετε, θα... επιστρέψει!
Α, και μιλώντας για το ChatGPT (το GPT σημαίνει Generative Pre-trained Transformer), η Open AI που το δημιούργησε αποτιμήθηκε σε λίγους μήνες 29 δισ δολάρια, δηλαδή 1 δισ δολάρια περισσότερο από την Orange! Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν και άλλες “μηχανές ΑΙ” που κάνουν το ίδιο καλή δουλειά, αλλά η ChatGPT εκτός από τεχνητή νοημοσύνη έχει και καλό marketing. Που μάλλον οφείλεται στην ανθρώπινη νοημοσύνη…
Τέλος, μάλλον έχει και την
Microsoft μαζί της, αν κρίνουμε από τις ειδήσεις και τη συνέντευξη του Satya Nadella στην WSJ.
Αυτά για σήμερα. Καλή εβδομάδα και θυμηθείτε: Stay tuned, τα καλύτερα έρχονται!
600x600 save the date 21-12-22 sent

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Cosmote TV: Ξεκίνησε η «αντεπίθεση» της Cosmote στην αγορά με δώρο τα πάγια δύο μηνών σε Τηλεφωνία - Internet - Τηλεόραση, γεγονός που σημαίνει περίπου 20% έκπτωση σε ετήσια βάση. Και ναι μεν μπορεί να μην είναι κραυγαλέα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο ηγέτης της αγοράς πρέπει να δείχνει χαρακτήρα και να κερδίζει το παιχνίδι με την ποιότητα. Άλλωστε, κανείς δεν θα επιθυμούσε έναν πόλεμο τιμών που θα κάνει ζημιά σε όλους. H πρόταση της Vodafone δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη, αλλά υπάρχουν φήμες για μεγαλύτερες ταχύτητες. Και βέβαια σε λίγο από τη γωνία -μετά το Πάσχα- θα προβάλλει το gigabit voucher. Λίγος ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα και ο σοβαρός ανταγωνισμός είναι ευλογία. Δόξα τω Θεώ για τον ανταγωνισμό - Jacob Kindleberger
 • Cosmote: Υποτροφίες Cosmote συνολικής αξίας άνω των €500.000 έλαβαν 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστήμιων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Οι υποτροφίες Cosmote παρέχουν οικονομική ενίσχυση για όλα τα έτη σπουδών, σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, με στόχο να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους. Στα 21 χρόνια του θεσμού των υποτροφιών, έχουν δοθεί υποτροφίες συνολικής αξίας άνω των €7,5 εκατ. σε περισσότερους από 780 φοιτητές σε όλη την Ελλάδα. Δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα φάει μία φορά. Μάθε τον να ψαρεύει και θα τρώει μία ζωή. Αυτός είναι ο λόγος που η επένδυση στη μόρφωση δίνει τον καλύτερο τόκο!
 • ΟΤΕ: Αναβάθμιση της αξιολόγησης MSCI ESG Ratings σε «Α» από «ΒΒΒ» έλαβε ο ΟΤΕ, βάσει των επιδόσεων του σε θέματα ESG. Η MSCI ESG Research παρέχει εμπεριστατωμένη έρευνα, αξιολογήσεις και ανάλυση των επιχειρηματικών πρακτικών χιλιάδων εταιρειών παγκοσμίως σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Η βαθμολογία του ΟΤΕ στην αξιολόγηση «MSCI ESG Ratings» προκύπτει από την ικανότητά του να διαχειρίζεται ESG κινδύνους του κλάδου στον οποίο ανήκει, αλλά και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες. "Οι αξιολογήσεις ESG επηρεάζουν την κερδοφορία - ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκει η εταιρεία σας" - Hendrith Vanlon Smith Jr.
 • Nova: Και ενώ η Νέα Nova ετοιμάζεται για το free 2 air κανάλι της, το τοπίο στα MME αλλάζει δραματικά. Σύμφωνα με το ΕΣΡ, που υπάρχει και μισθοδοτείται ακόμα για τη δουλειά που δεν κάνει, σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 109 ιδιωτικές εταιρείες πάροχοι τηλεοπτικού προγράμματος και πέντε δημόσια κανάλια (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ Sports, Κανάλι της Βουλής), ενώ υπάρχουν 104 περιφερειακά κανάλια. Τέλος, όσον αφορά τη συνδρομητική υπάρχουν αρκετά περισσότερο από 1 εκατ. νοικοκυριά συνδεδεμένα γεγονός που σημαίνει ότι 3 εκατ. Έλληνες απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της. Οι δορυφορικές συνδέσεις έπεσαν από 833.000 σε 729.000 (-12,5%) ενώ οι υπηρεσίες μέσω Internet εκτοξεύτηκαν από 248.000 σε 448.000 (+80%). Στο φινάλε η τηλεόραση είναι καλύτερη από τη ζωή γιατί εκεί μπορείς να αλλάξεις κανάλι…
 • Nova I: Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (και φυσικά η ευρύτερη οικογένεια- είναι αρκετοί οι μέτοχοι) διαθέτει δύο κανάλια, τον Alpha της εταιρείας Alpha Digital SA και το Star της Ελεύθερης Τηλεόρασης Α.Ε. που παλαιότερα ανήκε στη Star Investments (Επενδυτική) που σήμερα στην «ομπρέλα» της ανήκουν μόνο τα Ραδιόφωνα του Βαρδινογιάννη και μέρος της «Καλές Ιστορίες ΙΚΕ» (pod.gr) του Σταύρου Θεοδωράκη. Το θέμα είναι ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη ποτέ δεν έβγαλε κέρδος από ΜΜΕ δραστηριότητες οπότε μάλλον του είναι παθητικά. Συνεπώς μέσω της Motor Oil η οικογένεια διέθεσε προ τριών μηνών το 50% του καναλιού Alpha στη λουξεμβουργιανή εταιρεία Primos Media Sarl η οποία ενδιαφέρεται να αγοράσει και το υπόλοιπο 50% αντί, ενδεχομένως, άλλων 41 εκατ. ευρώ. Alpha – Alpha επένδυση!
 • Nova II: Πίσω από την εταιρεία Primos είναι προφανές ότι βρίσκεται η United Media, μέτοχος μέσω της BC Partners (το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπεί ο Νίκος Σταθόπουλος), της νέας Nova. Η Primos Media πάντως είναι κάτι παραπάνω από αγοράστρια του 50% του Alpha. Λειτουργεί, ως «δούρειος ίππος» για την επέλαση της εταιρείας και στις υπόλοιπες εταιρείες της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Πως προκύπτει το συμπέρασμα ότι υπάρχει “γέφυρα”, μεταξύ των εταιρειών του Βαρδινογιάννη με την Primos Media; Δύο μέλη του Δ.Σ. της λουξεμβουργιανής εταιρείας, ο Ζαν-Ντάνιελ Κοέν κάτοικος Λουξεμβούργου και ο Φάμπιο Ματσόνι, κάτοικος Βρυξελλών, εμφανίζονται και στο Δ.Σ. της συγγενικής εταιρείας Star Επενδυτική και στα Δ.Σ. των εταιρειών των ραδιοφωνικών σταθμών που ανήκουν στον όμιλό της (Δίεση FM, Δρόμος FM, Alpha 989). Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι και η Σέρβα Μιριάνα Σόλακ, συγγενής του Ντράγκαν Σόλακ, ιδιοκτήτη του United group, είναι μέλος του Δ.Σ. της Νέας Τηλεόρασης Α.Ε. που ελέγχει το Star. Άρα οι ξένοι είναι ήδη εδώ και στα δύο κανάλια του Βαρδινογιάννη. Με την εξαγορά της Nova τον Ιανουάριο του 2020 αλλά και πιο πρόσφατα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Victoriya Boklag CEO United Media είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της στο πεδίο αυτό και άλλωστε αυτή ήταν η επισπεύδουσα για την κατάθεση προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρση της νομοθεσίας που απέκλειε τη Nova από το πεδίο της ελεύθερης TV. Extra Primos, πάνε όλα για τη Nova!
 • Vodafone Ι: Τη διάκριση “Top Employer” έλαβε για 5η συνεχόμενη χρονιά η Vodafone Ελλάδας από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης αριστείας Top Employers Institute, ο οποίος πιστοποιεί τις καλύτερες πρακτικές και την αριστεία στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού εδώ και τρεις δεκαετίες. Προσηλωμένη στον στόχο για ένα ισότιμο και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας και την προσφορά δυνατοτήτων ανάπτυξης και εξέλιξης σε όλους, η Vodafone Ελλάδας προσφέρει ένα ανοιχτό και σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, μέσα στο οποίο ο καθένας μπορεί να καινοτομεί και να είναι ο εαυτός του. Το μυστικό της χαράς στη δουλειά βρίσκεται στη λέξη ποιότητα. Κάνει τον κόσμο καλύτερο και προσθέτει αξία στις ζωές των ανθρώπων. Και η ποιότητα ξεκινάει από τον ηγέτη και περνάει σε όλο τον οργανισμό.
 • Vodafone ΙΙ: Η Vodafone ενημέρωσε ότι η σταδιακή απενεργοποίηση του δικτύου 3G (η οποία γίνεται στο πλαίσιο αναβάθμισης των δικτύων 4G και 5G) βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι συνδρομητές μπορούν να ελέγξουν τον τύπο της τεχνολογίας της συσκευής τους (δηλαδή εάν είναι 2G, 3G, 4G ή 5G) καθώς και την κάρτα SIM τους σε οποιοδήποτε κατάστημα του δικτύου της Vodafone. Η Vodafone έχει φροντίσει, ώστε όλοι οι συνδρομητές της που χρησιμοποιούν κάρτα SIM παλαιάς τεχνολογίας, να μπορούν να την αντικαταστήσουν άμεσα και δωρεάν στα ίδια σημεία. Εμπρός στο δρόμο για το 5G. Technology feeds on itself. Technology makes more technology possible - Alvin Toffler
 • ΑΝΤ1: Την εβδομάδα που πέρασε προστέθηκε στο pay roll του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ ένα νέο στέλεχος. Η Σόνια Μπαμπίλη, που θα είναι υπεύθυνη εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ταυτόχρονα – εντελώς τυχαίως- o όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ εμφανίζεται σε ξένα ΜΜΕ να είναι επίδοξος αγοραστής του Vice διεθνώς (έχει τα δικαιώματα στην Ελλάδα) από τη Vice Media και είναι πιθανόν να είναι πλειοδότης στη διαδικασία πώλησης με τιμή από $5,7 δις το 2017, σε κάτω από το $1 δις σήμερα. Μοχλός της διαδικασίας πώλησης του Vice, είναι η Fortress Investment Group, μέρος μιας κοινοπραξίας δανειστών, η οποία το 2019 παρείχε πίστωση 250 $εκατ. στο Vice. Μέχρι τώρα φέρναμε το Vice στην Ελλάδα. Αν γίνει η εξαγορά θα το πάμε vice versa!
 • Μαρινάκης: Δίχτυα στην εξειδικευμένη αγορά της online ενημέρωσης, ελεύθερης και συνδρομητικής, ρίχνει ο ισχυρός άνδρας της Alter Ego Media, Βαγγέλης Μαρινάκης, με την ίδρυση της Digital Go Μονοπρόσωπη. Τα στελέχη του Βαγγέλη Μαρινάκη έχουν παρουσιάσει αναλυτικές προτάσεις αξιοποίησης του δυναμικού και των assets της εταιρείας και περιλαμβάνουν από συνδρομητική TV έως και εξειδικευμένο site με freemium περιεχόμενο. Ο ισχυρός άνδρας της Alter Ego Media παρακολουθεί στενά και καθημερινά την πορεία της εταιρείας η οποία κατέχει μερίδιο 12,3% στη Digea, το 16,53% της Τηλεοπτικά Δικαιώματα και το 100% των εταιρειών Τηλέτυπος Υπηρεσίες Ltd (Κύπρος), My Radio Μονοπρόσωπη, που ελέγχει το σταθμό MY Radio και Red Productions Μονοπρόσωπη. Ο Μαρινάκης εμφανίζεται θετικός με την προοπτική να βάλει την Alter Ego Media στο Χρηματιστήριο. Περισσότερο, για να στηρίξει το χρηματιστήριο παρά την Alter Ego…
 • ΣΚΑΙ: Η πρόσφατη συνάντηση του Ολλανδού επιχειρηματία Χένρι Χόλτερμαν με τον ισχυρό άνδρα του ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζου, δίνει τροφή για διάχυση φημών περί συζητήσεων για τη μεταβίβαση αρχικά μέρους του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ειδήσεις Ντοτ Κομ Γιάννης Αλαφούζος δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά του για απόκτηση δεύτερου καναλιού, πανελλαδικού ή περιφερειακού. Η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και 3 χρόνια και ήδη υπάρχουν σχέδια επί χάρτου για τον ΣΚΑΙ 24 που δεν βγήκε ποτέ στον «αέρα». Οι συζητήσεις με την οικογένεια Καρατζαφέρη, τον Γιώργο αλλά και τον γιό του, Γιάννη, συνεχίζονται και η υπόθεση κολλάει στο ποσόν (1 εκατ. ευρώ αέρα) συν χρέη (2,8 εκατ. ευρώ). ΣΚΑΙ γάιδαρο ο Αλαφούζος με το σιβυλλικό του ύφος. Άσε, που έχει και κάτι εκκρεμότητες με τον Μαρινάκη…
 • Action24: Πρόγραμμα προδιαγραφών πανελλαδικού καναλιού αρχίζει και «χτίζει» το Action24 που μέσω της Greenhill Investments Limited το επενδυτικό τρίδυμο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ Εξάρχου – Μπάκος – Καϋμενάκης, αγόρασε τον σταθμό από τον Διονύση Παναγιωτάκη. Εννοείται ότι ενδιαφέρονται για πανελλαδικό κανάλι, αφού η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προκηρύξει άδειες και φλερτάρουν με την πλευρά Ιβάν Σαββίδη για την εξαγορά του Open αλλά ο Ιβάν ζητάει πάνω από 52 μύρια ποσό υπερβολικό για μία δραστηριότητα που τον βάζει μέσα. Λέγεται ότι το “κασέρι” της άλλης πλευράς είναι λίγο πάνω από τα 20 μύρια. Ενδιαφερόμενος για τον Open μοιάζει να είναι και ο Νίκος Κοκλώνης (Barking Well Media). Παράλληλα, η «τριανδρία» αγόρασε την παραγωγή και διαχείριση του 30% του μηνιαίου προγράμματός του Attica. Το κανάλι, με νέο διευθυντή τον Χρήστο Μαχαίρα, είχε συνάψει και κατά το παρελθόν ανάλογες συμβάσεις για το πρόγραμμά του (με το δίκτυο Hellas Net του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, την περιφέρεια Αττικής και το οικονομικό κανάλι SBC). Έτσι, η τριανδρία έχει ένα νεοφιλελεύθερο κανάλι (ACTION24) και ένα πιο “αριστερό” (Attica). Πως λέμε το έχει δίπορτο;
 • Ναυτεμπορική TV: Η naftemporiki TV υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη, βρίσκεται στον «αέρα» με 24ωρο ενημερωτικό πρόγραμμα, τόσο στο Διαδίκτυο, αλλά και στις συνδρομητικές πλατφόρμες Cosmote και Nova, έχοντας εξασφαλίσει την άδεια εκπομπής από το ΕΣΡ για λογαριασμό της «ΠΟΝΤΙΟΣ ΜΙΝΤΙΑ» συμφερόντων της Κυπριακής M. P. Media Portal Ltd, με μέτοχο τον Γεώργιο Μελισσανίδη, γιό του Δημήτρη Μελισσανίδη. Παράλληλα, ο Λάμπης Ταγματάρχης διαπραγματεύεται με τους νομικούς του Βίκτωρα Ρέστη για το περιφερειακό Rise TV της Ραδιοτηλεόραση Πειραιά Α.Ε. του Βίκτωρα Ρέστη, που το διαθέτει αντί 1 εκατ. ευρώ. Ο Τίγρης θέλει να μπει δυνατά στα media και θα το κάνει. Έχετε δοκιμάσει να σταματήσετε έναν τίγρη;
 • Nine + One: ο Διονύσης Παναγιωτάκης αγόρασε το περιφερειακό κανάλι Channel Nine από τον Τάσο Μπούρα, εκδότη της SportDay και πρώην συνεργάτη του Δημήτρη Κοντομηνά. Αμέσως μετά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του 100% της Άλτερ Έγκο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. του “χάρισε” το ONE TV, που προβάλλει ως επί το πλείστον προγράμματα από το αρχείο του Mega. Σύμφωνα με τον Διονύση Παναγιωτάκη, το επίσημο επαναλανσάρισμα του One Channel θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2023 με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό HD και τα πρόσωπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Σήμερα πλέον το One Channel εκπέμπει μέσω Digea, στη συχνότητα 30 UHF στην Αττική και τους όμορους νομούς και φυσικά μέσω πλατφορμών και Διαδικτύου. Όταν σου χαρίζουν ένα κανάλι δεν το κοιτάς στα δόντια. Το βάζεις να δουλέψει και να δείξει τα δόντια του. Ιδιαίτερα, σε προεκλογική περίοδο…
 • Νίκος Κοκλώνης: Με σηκωμένα τα μανίκια, δουλεύει στην Αττική οδό, στα γραφεία στα οποία στεγαζόταν ο Alpha και σήμερα εδρεύει η Barking Well Media, ο Τζώνη Καλημέρης. Με την ιδιότητα του Συμβούλου Διοίκησης στην εταιρεία του Νίκου Κοκλώνη προτείνει new business όπως τη δημιουργία θεματικού τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας ή και πανελλαδικό κανάλι (το Open;;;) έχοντας στενό του συνεργάτη τον πρώην διευθυντή προγράμματος του Mega, Πέτρο Μπούτο. Παράλληλα εισηγείται και την αγορά δικαιωμάτων sites με τη «σφραγίδα» ξένων μιντιακών οίκων. Η Barking Well Media απέκτησε πρόσφατα τα δικαιώματα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Daily Mirror, ενώ σε δεύτερο χρόνο και αν όλα πάνε καλά, είναι πιθανόν να στηθεί και η ελληνική έκδοση της βρετανικής tabloid εφημερίδας της εταιρείας Reach plc. που διαχειρίζεται μια σειρά μεγάλων τίτλων στη Μεγάλη Βρετανία (Daily Mirror, Daily Express, Daily Star, Daily Record, Sunday People και περιοδικό OK!). Δεν ξέρουμε τι θα προκύψει τελικά ως αποτέλεσμα, αλλά κάτι καλό προοιωνίζεται…
 • Media: Το σημερινό εκτενές αφιέρωμα, ήταν μία προσπάθεια καταγραφής του τοπίου των media όπως διαμορφώνεται. Το βέβαιο είναι ότι σπάει το ταμπού του 100% καναλάρχη στη λογική “L'État, c'est moi”, αναπτύσσεται ενδιαφέρον για τα περιφερειακά κανάλια, αναδύονται νέα τζάκια στην ενημέρωση και το ραδιόφωνο ξυπνάει από τον λήθαργο του. Όλοι διαγκωνίζονται για μία καλή θέση στο τοπίο της επόμενης ημέρας.
 • T-Mobile: Στις ΗΠΑ, οι Αρχές ζήτησαν από την T-Mobile να σταματήσει να ισχυρίζεται ότι η υπηρεσία που προσφέρει για πρόσβαση στο διαδίκτυο, το T-Mobile Home, είναι «γρήγορη» και «αξιόπιστη». Μάλλον αναμενόμενα, ο πάροχος ασκεί έφεση. Σημειώνεται πως η εξέλιξη προήλθε μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από την ανταγωνίστρια Comcast. Ευτυχώς που εδώ δεν έχουμε τέτοιες “αμερικανιές”… Τουλάχιστον, οι “κόντρες” που υπάρχουν -όταν υπάρχουν- αφορούν πιο σοβαρά πράγματα…
 • Google: Η Google αναθεωρεί τις επιχειρηματικές της συμφωνίες με κατασκευαστές τηλεφώνων και άλλους συνεργάτες στην Ινδία και πραγματοποιεί μια σειρά από αλλαγές, ώστε να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της τοπικής αντιμονοπωλιακής αρχής. Η εταιρεία θα επιτρέψει στους κατόχους συσκευών Android να χρησιμοποιούν επιλογές χρέωσης τρίτων, ως μέρος της συμμόρφωσής της με απόφαση της αντιμονοπωλιακής αρχής. H ίδια θα δώσει, επίσης, στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μηχανή αναζήτησης που προτιμούν «μέσω μιας οθόνης επιλογής» κάθε φορά που ξεκινούν τη ρύθμιση ενός νέου smartphone ή tablet Android. Ανάγκα και η Google πείθεται…
 • Google II: Το πράγμα είχε και συνέχεια. Η κυβέρνηση της Ινδίας προχώρησε σε μια επίσημη δοκιμή του λειτουργικού συστήματος για κινητά τηλέφωνα που έχει αναπτυχθεί εντός της χώρας και που φέρει την ονομασία BharOS. Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρεται να έχει στο στόχαστρο το Android της Google. Το λειτουργικό σύστημα έχει αναπτυχθεί από μια startup που «επωάστηκε» στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στη νότια Ινδία. Σημειώνεται πως η χώρα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο, όπου περίπου το 97% των 600 εκατομμυρίων smartphone λειτουργούν με Android.
 • Σύμφωνα με τα ινδικά μέσα, το BharOS αποτελεί ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ινδική κυβέρνηση, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος που θα είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα, για χρήση σε κυβερνητικά και δημόσια συστήματα. Το έργο στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από ξένα λειτουργικά συστήματα και στην προώθηση της χρήσης τοπικά αναπτυσσόμενης τεχνολογίας. To «make it happen in India», μία πολύ ιδιαίτερη χώρα, είναι πιο δυνατό από το “made in India”, γιατί χρειάζεται κατάρτιση, εκπαίδευση, στήριξη από το κράτος και κοινωνική ανάπτυξη. Ίδωμεν!
 • IoT: Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την Meticulous Research, η παγκόσμια αγορά του 5G IoT αναμένεται να αναπτυχθεί με έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξεως του 47,6%, από το 2023 έως το 2030, φτάνοντας τα 17,68 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Το 5G IoT αποτελεί μια νέα γενιά ασύρματης τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται για να προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες σε συσκευές IoT. Αυτές οι συσκευές, που συλλέγουν δεδομένα και από άλλες, βασίζονται στο 5G, καθώς αυτό προσφέρει μεταφορά δεδομένων με χαμηλό ρυθμό καθυστέρησης και με βελτίωση της απόδοσης και της αξιοπιστίας. 1οΤ: Επιτέλους, να δείξει το 5G τα δόντια του, με εφαρμογές for real life! Τελικά ΙοΤ σημαίνει και In order To…(5G)!
 • Qualcomm: Ειδικοί από το ευρωπαϊκό τμήμα της Qualcomm χαρακτήρισαν την ανάπτυξη του mmWave στη Γηραιά ήπειρο ως μια συμπληρωματική τεχνολογία για τις τρέχουσες υλοποιήσεις δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), αναφερόμενοι στην ανάγκη αύξησης της κάλυψης σε περιοχές με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Σε εκδήλωση στο Λονδίνο, η Qualcomm μίλησε για τα οφέλη από τη χρήση της ζώνης συχνοτήτων mmWave, επισημαίνοντας τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών σε περιοχές με κακή κάλυψη 5G. Τελικά για κάθε τεχνολογικό πρόβλημα - αλλά και για κάθε ανθρώπινη ανάγκη σε μεγάλο βαθμό- υπάρχει πάντα μία κατάλληλη τεχνολογική λύση.
 • e-SIM: Η καθαρή αξία της παγκόσμιας αγοράς των eSIM προβλέπεται να φτάσει τα 898 εκατομμύρια ευρώ το 2023, με έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξεως του 30% από το 2023 έως το 2033. Σύμφωνα με ανάλυση της Future Market Insights, η συνολική αξία της αγοράς θα φτάσει το ποσό των 12.379,62 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2032.
 • Η λίστα με τις εταιρείες που ξεχωρίζουν στην παγκόσμια αγορά των eSIM περιλαμβάνει τις Infineon Technologies AG, NXP Semiconductors N.V., STMicroelectronics, Deutsche Telekom AG, Giesecke + Devrient Mobile Security GmbH, Gemalto NV και ARM Holdings. Τονίζεται πως, έχοντας μια μεγαλύτερη βάση χρηστών smartphone, οι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όσον αφορά στην αποδοχή των eSIM. Καιρός ήταν, γιατί δεν απείχαμε πολύ από το eSIM=equal Sorry I’m Late!
 • Nokia + Samsung: Σε μια πολυετή συμφωνία γύρω από τις πατέντες που σχετίζονται με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) κατέληξαν η φινλανδική Nokia και η κορεατική Samsung. Πιο συγκεκριμένα, η Nokia Oyj υπέγραψε μια πολυετή συμφωνία με τη Samsung Electronics, που επιτρέπει στην κατασκευάστρια smartphones να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Nokia στα προϊόντα της. Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της λήξης μιας προηγούμενης συμφωνίας, που ήταν ενεργή μέχρι τα τέλη του 2022, και καλύπτει θεμελιώδεις πατέντες γύρω από το 5G και άλλες τεχνολογίες. Το θέμα δεν είναι πόσο καλά δουλεύει μία τεχνολογία. Το ζήτημα είναι πως δουλεύουν όλες οι τεχνολογίες μαζί. Το σύνολο, σε αυτές τις περιπτώσεις, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του!
 • Μεταχειρισμένα: Στη λύση της αγοράς ενός μεταχειρισμένου smartphone στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές, ανά τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων και ανακατασκευασμένων (refurbished) smartphones στην παγκόσμια αγορά αυξάνονται και θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, που περιλαμβάνονται σε σχετικό report (Worldwide Used Smartphone Forecast, 2022-2026), το 2022 πωλήθηκαν, διεθνώς, περισσότερα από 282 εκατ. μεταχειρισμένα smartphones. Ο αριθμός αυτός συνιστά αύξηση κατά 11,5% έναντι των 253,4 εκατ. μονάδων, που διατέθηκαν παγκοσμίως το 2021. Μάλιστα, αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς η IDC προβλέπει ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων smartphones θα φτάσουν τα 413,3 εκατ. συσκευές το 2026, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,3% μεταξύ 2021 και 2026. Οι πέντε πιο ακριβές λέξεις είναι «έβγαλε η ΧΧΧΧ καινούργιο κινητό». Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή μπορεί να είναι δωρεάν αλλά τα καλύτερα κινητά πλησιάζουν πλέον τα 2000 ευρώ! Οπότε, είναι λογικό να δημιουργείται μία δευτερογενής αγορά αυτή των μεταχειρισμένων. Όπως και στα αυτοκίνητα…
 • Μόλις 1€!: Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος Truphone πουλήθηκε σε δύο Ευρωπαίους επιχειρηματίες για 1 λίρα Αγγλίας, βγάζοντας τη μικρή βρετανική εταιρεία από το τέλμα στο οποίο βρισκόταν, από τότε που ο Ρώσος ολιγάρχης, Roman Abramovich, βρέθηκε αντιμέτωπος με κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση, τον περασμένο Μάρτιο. Ο Γερμανός επιχειρηματίας Hakan Koç και ο ελληνικής καταγωγής και πρώην στέλεχος του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, Πύρρος Κούσιος, αγόρασαν τον λονδρέζικο όμιλο, μετά από μια μακρά κυβερνητική έρευνα σε σχέση με τις επιπτώσεις της συμφωνίας στην εθνική ασφάλεια. Η Truphone αγοράστηκε από την TP Global Operations, που ανήκει στους δύο επενδυτές, με τους ίδιους να δεσμεύονται να επενδύσουν έως και 15 εκατομμύρια λίρες τα επόμενα χρόνια. Μην ψάχνεις βελόνα στ’ άχυρα. Απλά, αγόρασε τη θημωνιά! John Bogle
 • SMS - έσοδα: Σύμφωνα με την Juniper Research, το Over-the-top (OTT) messaging αναμένεται να παρουσιάσει εκθετική ανάπτυξη και θα μπορούσε να απειλήσει τα έσοδα των παρόχων από τα SMS. Η ανάλυση προβλέπει ότι η παγκόσμια κίνηση OTT business messaging θα φτάσει στα 254 δισεκατομμύρια μηνύματα έως το 2027, σημειώνοντας ανάπτυξη κατά 172 τοις εκατό, από τα 93 δισεκατομμύρια του 2023. Αυτή θα καθοδηγηθεί από τον πολλαπλασιασμό των ανοιχτών API και των ανταγωνιστικών μοντέλων τιμολόγησης.
 • Ωστόσο, μια διαφορετική πρόβλεψη από την MobileSquared, υποδεικνύει ότι οι πάροχοι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται για τα έσοδα τους από τα SMS. Σύμφωνα με αυτήν, το SMS θα παραμείνει το μεγαλύτερο ενιαίο κανάλι engagement για τα brands που επενδύουν σε CPaaS (communications platform as a service), αντιπροσωπεύοντας το 75 τοις εκατό των συνολικών δαπανών CPaaS το 2020 και το 50,1 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2026.
 • Αυτό αφήνει άλλα κανάλια επικοινωνίας –όπως η φωνή, τα email και οι διάφορες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων OTT– να ανταγωνίζονται για το ποσοστό που απομένει. Την ίδια στιγμή, το συνολικό μέγεθος της πίτας αναμένεται επίσης να αυξηθεί, από 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 52,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2026. Αυτό σημαίνει ότι, παρά το ότι το ποσοστό των δαπανών για business SMS θα μειωθεί, η συνολική αξία θα αυξηθεί στα 26,5 δολάρια δισεκατομμύρια, από 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα SMS θα μείνουν για χρόνια τα μηχανάκια που βγάζουν χρήματα. Πως λέμε SMS = Slot Machine Sales?
 • Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου της Ινδίας, στόχος της Apple είναι να κατασκευάζει το 25% του συνόλου των iPhone στην χώρα. Ο Piyush Goyal, υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, χαρακτήρισε την Apple ως «άλλη μια ιστορία επιτυχίας». Πέρυσι, η Apple ξεκίνησε να συναρμολογεί το iPhone 14 στην Ινδία. Η Ινδία -η 7η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο- είναι η Νέα Κίνα!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Δαπάνες Πληροφορικής: Σύμφωνα με έρευνα της Gartner, οι παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 2,4% από το 2022. Αυτό το ποσό είναι χαμηλότερο από την πρόβλεψη του προηγούμενου τριμήνου για ανάπτυξη 5,1%. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολλά τα λεφτά. Στη χώρα μας μάλιστα με τόσα έργα να τρέχουν, και με παραδόσεις εξοπλισμού συχνά πάνω από 6 μήνες, τα πράγματα είναι σημαντικά καλύτερα…
 • DoNotPay: Ο Joshua Browder, Διευθύνων Σύμβουλος της νεοϋορκέζικης startup DoNotPay, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η τεχνητή νοημοσύνη της εταιρείας του θα «εκπροσωπούσε» έναν κατηγορούμενο που είχε οδηγηθεί στα δικαστήρια λόγω μιας κλήσης. «Θα γραφτεί ιστορία», είχε πει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, ο Browder ανακοίνωσε ότι η DoNotPay αναβάλλει την δικαστική υπόθεση, αφού δέχθηκε απειλές για φυλάκιση από εισαγγελείς, σε περίπτωση που πραγματοποιούσε το σχέδιο του. Πολύ σωστά γιατί ο αγώνας θα ήταν άνισος… Να θυμίσουμε ότι στις 11 Μαΐου 1997 ο υπολογιστής Deep Blue, νίκησε στο σκάκι τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ. Και μιλάμε για 5 χρόνια πριν…
 • LastPass: Η GoTo, η μητρική εταιρεία του LastPass, αποκάλυψε ότι χάκερ έκλεψαν κρυπτογραφημένα δεδομένα ορισμένων πελατών της, μετά από παραβίασης ασφαλείας που έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο. Η συγκεκριμένη παραβίαση επέτρεψε σε ένα «μη εξουσιοδοτημένο μέρος» να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες πελατών που ήταν αποθηκευμένες σε μια υπηρεσία cloud, η οποία χρησιμοποιείται από το LastPass και τη μητρική του. Τελικά, ότι κλειδώνει, ξεκλειδώνει, ακόμη και αν σε αυτό αποθηκεύονται τα... κλειδιά.
 • Phishing: Με την προσθήκη εδαφίου που στην πραγματικότητα ακυρώνει την υποχρέωση των τραπεζών για αποζημίωση θυμάτων ηλεκτρονικής απάτης στις τραπεζικές συναλλαγές, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την προστασία των καταναλωτών. Η διάταξη για το phishing, που προκάλεσε την αντίδραση των τραπεζών, προέβλεπε ότι σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης για συναλλαγές μέχρι 1.000 ευρώ είναι υπεύθυνος ο καταναλωτής ενώ από τα 1.000 ευρώ και πάνω αποζημιώνεται από την τράπεζα. Τέτοιο πισωγύρισμα είναι η αλήθεια ότι δεν το περιμέναμε. Νόμος πονηρός ανομίαν παρεισφέρει, έλεγε ο Μένανδρος. Και στην προκειμένη περίπτωση η ανομία θα έρθει από την πλευρά των τραπεζών, τις οποίες «άναψε κερί» ο Άδωνις, λύνοντάς τους τα χέρια. Κρίμα…
 • Έρευνα: Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Telstra δείχνει ότι το 41 τοις εκατό των ηγετών στον τεχνολογικό τομέα της Βρετανίας αναγνωρίζουν την κυβερνοασφάλεια ως παράγοντα καινοτομίας για τον οργανισμό τους. Οι συνέπειες από την πανδημία COVID-19 έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ταυτόχρονα, το συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο των κυβερνοαπειλών αυξάνουν τους κινδύνους και οδηγούν τους οργανισμούς σε μια προσπάθεια να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της εξισορρόπησης της ταχείας ψηφιοποίησης με την ασφάλεια. Ένας καλός προγραμματιστής κοιτάζει πάντα και από τις δύο πλευρές του δρόμου πριν διασχίσει έναν… μονόδρομο. Το ίδιο κάνει και ένας καλός ηγέτης στο μονόδρομο του ψηφιακού μετασχηματισμού!

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • ΕΤΕπ: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν νέες συμφωνίες χρηματοδότησης ύψους 900 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα στηρίξουν επενδύσεις προτεραιότητας σε μεγάλης κλίμακας έργα με θετικό αντίκτυπο σε όλη τη χώρα και επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι δύο κομβικές συμφωνίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός πιο ανταγωνιστικού, καινοτόμου και εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα και θα προωθήσουν την αστική αναζωογόνηση σε τοπικές κοινότητες. Καλώς μας ήρθε το ευρώ…
 • Mytilineos: Δεν λέμε, πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Mytilineos σε «περιβάλλον metaverse» και με «3D απεικόνιση» και εύγε για την καινοτομία και τη διάθεση για αλλαγή, σε έναν τόσο παραδοσιακό κλάδο. Ωστόσο, πέρα από το ότι δεν έχουμε καταλήξει στο τι ακριβώς είναι το metaverse, δεν είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως τέτοιο μια διαδραστική παρουσίαση με γραφικά. Είναι ενδιαφέρουσα, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό είναι το μετασύμπαν - ή ακόμη και «το μέλλον». Από την άλλη, “η αλλαγή είναι μία διαδικασία, με την οποία το μέλλον εισβάλει στη ζωή μας προσθέτοντας καινούργια πράγματα”…
 • Market Pass: Στη διενέργεια Ηλεκτρονικού Ανοικτού για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Σχεδιασμός Υλοποίηση και Λειτουργία του Συστήματος για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή (Market Pass)» προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Και επειδή η ανάγκη είναι άμεση, είναι βέβαιο ότι η διαδικασία δεν θα πάει με το…πάσο της!
 • Space@gr:Οι OHB Hellas, Thales Hellas και SITAEL Hellas, πέρασαν στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή του αναδόχου που θα εκτελέσει το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 200,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις θυγατρικές ξένων εταιρειών (γερμανικής, γαλλικής και ιταλικής αντίστοιχα) με δραστηριότητα και στη Ελλάδα, οι οποίες στη συνέχεια θα συγκροτήσουν κοινοπραξίες με άλλες εγχώριες εταιρείες για να καταθέσουν προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA).
 • Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου είναι η μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την ελληνική διαστημική βιομηχανία. Το έργο αποτελείται από τον επίγειο και το διαστημικό τομέα, τα υποέργα των οποίων θα κατασκευαστούν με ελληνική συμμετοχή, σε ποσοστό τουλάχιστον 60% και 35% αντίστοιχα. Το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Secure Connectivity του Επιτρόπου Thierry Breton. Space: the final frontier.
 • Globalsat: Η Globalsat ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων γραφείων στο Ηράκλειο της Κρήτης, με στόχο την παροχή του συνόλου των προϊόντων, των υπηρεσιών και των τεχνολογικών λύσεων στην αγορά της Κρήτης, καθώς και στις αγορές των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Σωστή κίνηση!
 • ACS: H ACS έλαβε την ετήσια πιστοποίηση βιωσιμότητας με χάλκινο μετάλλιο από την EcoVadis, που αποτελεί μια από τις πιο διεθνώς αναγνωρισμένες πλατφόρμες αξιολόγησης εταιρειών εφοδιαστικής αλυσίδας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, έχοντας αξιολογήσει πάνω από 100.000 εταιρείες μέχρι σήμερα. Η μεθοδολογία της πιστοποίησης καλύπτει επτά δείκτες διαχείρισης, με 21 κριτήρια βιωσιμότητας, σε τέσσερις θεματικές: Περιβάλλον, Εργασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δεοντολογία και Βιώσιμες Προμήθειες. Όλοι έχουμε κάτι που μας ενώνει. Τη γη! Και όλοι -λίγο-πολύ- έχουμε μία εταιρεία κούριερ που μας ενώνει. Την ACS!
 • E-Sepia: Ο Managing Director της Dazzle, Luc Claeys, μαζί με τον CTO της βελγικής εταιρείας Kevin Thiels επισκέφτηκαν πρόσφατα τα γραφεία της E-Sepia στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν με τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας την επέκταση και ενδυνάμωση της επιτυχημένης συνεργασίας των δύο εταιρειών που έχει ξεκινήσει το 2021 στον τομέα του σχεδιασμού και της ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας σε Drupal CMS για λογαριασμό μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών.
 • ADT: Η ADT Commercial παρουσίασε το νέο brand ευφυών λύσεων αυτόνομης φύλαξης EvoGuard, κατά τη διάρκεια της CES 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, στις αρχές Ιανουαρίου. Το EvoGuard αποτελεί μια νέα σουίτα έξυπνων λύσεων και υπηρεσιών αυτόνομης φύλαξης, που στοχεύουν στην ενίσχυση των προγραμμάτων εταιρικής ασφάλειας, έχοντας πάντα ως γνώμονα και το κόστος.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Μητσοτάκης: Αναφορές και στον τομέα της τεχνολογίας πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της πρώτης θεματικής συνέντευξης για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Για τις χρηματοδοτήσεις, είπε πως «αναμένονται πολλές νέες προσκλήσεις το επόμενο διάστημα σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση, η βελτίωση της τεχνολογικής υποδομής των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση», ενώ σημείωσε πως «ειδικά στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, πιστεύω ότι αν γυρνούσε κανείς το χρόνο πίσω και έλεγε πριν από τέσσερα χρόνια ότι η χώρα μας, παραδείγματος χάρη, θα είχε προσελκύσει όλους τους κολοσσούς της τεχνολογίας για επενδύσεις σε data centers, μάλλον θα λέγατε ότι είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι». H απαισιοδοξία είναι θέμα διάθεσης. Η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης! Ή, όπως έχει πει ο W.A.Ward, “Ο απαισιόδοξος παραπονιέται για τον άνεμο. Ο αισιόδοξος περιμένει τον άνεμο ν’ αλλάξει. Και ο ρεαλιστής ρυθμίζει τα πανιά.” Τίποτα δεν είναι τυχαίο!
 • Ψηφιακό Ευρώ: Η χρήση της ψηφιακής έκδοσης του ευρώ θα είναι δωρεάν και το νόμισμα θα είναι διαθέσιμο για όλους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιθυμεί να διατηρεί προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, όπως δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta. Η ΕΚΤ εργάζεται γύρω από μια ψηφιακή έκδοση του νομίσματός της και βρίσκεται στη διαδικασία «χαρτογράφησης» του ευρύτερου σχεδιασμού, ελπίζοντας να αμβλύνει τις ανησυχίες σύμφωνα με τις οποίες το ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να διαταράξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να παρέχει στην κεντρική τράπεζα πολλά δεδομένα για τους πολίτες. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες ανησυχούν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα καθιστούσε περιττές τις δικές τους υπηρεσίες. Αν σας πω ότι θα μας λείψουν, θα είναι ψέματα. Πως είχε πει ο Μ. Μπρεχτ να δεις; «Μεγαλύτερο αδίκημα και από τη ληστεία μιας τράπεζας, είναι η ίδρυσή της»…
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Plushost + Bari: Τις αγορές τόσο από τα φυσικά καταστήματα, όσο και από το online κανάλι αγορών, επιλέγουν πλέον οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι ακολουθώντας τη διεθνή πεπατημένη, επιδιώκουν πλέον μια omnichannel εμπειρία αγορών. Σήμερα, αν και το 76% των Ελλήνων κάνει ηλεκτρονικά τις αγορές του, οι πολίτες θέλουν ένα πιο phygital αγοραστικό μοντέλο. Σύμφωνα με έρευνα με τίτλο «Τα 7 top must–know insights για το σύγχρονο λιανεμπόριο» των Focus Bari και Plushost, οι Έλληνες δαπανούν, κατά μέσο όρο, €644 σε φυσικά καταστήματα και €510 για αγορές από το Διαδίκτυο. Όπως δείχνει η έρευνα, το τελευταίο δίμηνο το 95% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει πραγματοποιήσει αγορές από φυσικό κατάστημα, ενώ το 78% από e-shop. Η ξεχωριστή παρουσίαση, έγινε στην αίθουσα του ΕΒΕΑ και συμμετείχαν πλήθος στελεχών της αγοράς. «Θα συμβούν καταπληκτικά πράγματα όταν ακούς τον καταναλωτή». – Jonathan Midenhall, CMO για την Airbnb. Όπως, η συγκεκριμένη έρευνα…
 • Public: Τα Public φέρνουν τη νέα υπηρεσία locker pickup 24/7 κατά την οποία μπορεί κάποιος να παραλάβει 100.000 προϊόντα του Public.gr εύκολα στο κοντινότερο locker, οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας. Ο πρωτοπόρος omnichannel retailer, σε συνεργασία με την κορυφαία στο χώρο των smart lockers εταιρεία, BOX NOW, προσφέρουν μια υπηρεσία που δίνει την απόλυτη ελευθερία στους καταναλωτές, επιτρέποντάς τους να παραλάβουν την παραγγελία τους σε πάνω από 1.200 σημεία σε όλη την Ελλάδα και να πληρώσουν πριν ή κατά την παραλαβή μέσω κάρτας. Τα Lockers λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια & αποτελούν παγκοσμίως ένα μοντέλο λειτουργίας που μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα. «Η εξυπηρέτηση πελατών δεν πρέπει να είναι μόνο ένα τμήμα, θα πρέπει να είναι ολόκληρη η εταιρεία». – Tony Hsieh, Διευθύνων Σύμβουλος της Zappos
 • Eshop - φαντάσματα: Θέμα χρόνου η ψήφιση νόμου από το ΥΠΑΝ που θα προστατεύει τους καταναλωτές από ηλεκτρονικά καταστήματα- «φαντάσματα» και άλλους απατεώνες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο. Η αλήθεια είναι ότι το κακό είχε παραγίνει…
 • Online supermarket: Με ρυθμό ανάπτυξης 5% «έτρεξαν» τα online Σ/Μ το 2022, με τις e-πωλήσεις να ανέρχεται στα 266 εκατ. ευρώ, έναντι 255 εκατ. ευρώ το 2021. Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση της Convert Group, η αξία των αγορών αφορά σε τιμές λιανικής + ΦΠΑ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι Q-Commerce παίκτες Box, eFood Market, Instashop, Pop Market, Rabbit και Wolt. Και έρχεται και το Metaverse: Στο μέλλον, αντί να αγοράζουμε μπανάνες από το e-pantopoleio, θα τις μαζεύουμε από ένα δέντρο στην εικονική ζούγκλα!
 • BNPL: Ο πληθωρισμός πιέζει τους παρόχους BNPL οι οποίοι δανείζονται τα χρήματα που δανείζουν στους καταναλωτές με αποτέλεσμα αύξηση του κόστους δανεισμού. Επιπλέον, οι εταιρείες BNPL, αύξησαν τον αριθμό των αγορών που εξυπηρέτησαν μεταξύ 2019 και 2021 και προσέλαβαν περισσότερους υπαλλήλους. Τώρα, καθώς οι απώλειές τους αυξάνονται, παρά τους περισσότερους πελάτες και τα υψηλότερα έσοδα, απολύουν εργαζομένους και μειώνουν λειτουργικά και άλλα κόστη. Οι εισηγμένες έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν, ενώ οι ιδιωτικές έχουν μειώσει τις αποτιμήσεις τους. Παρά τα προβλήματα, οι υπηρεσίες BNPL παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς και αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Σύμφωνα με την εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών Worldpay, οι υπηρεσίες BNPL θα φτάσουν περίπου στα $438 δις ή το 5,3% της παγκόσμιας αξίας συναλλαγών Ηλεκτρονικού Εμπορίου έως το 2025, από 2,9% ή $157 δις που ήταν το 2021. Τελικά το BNPL αρχίζει να σημαίνει Best Now Problems Later…
 • ecommerce: Το ενδιαφέρον των ηλικιωμένων για την εκπαίδευσή τους στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο, τις συναλλαγές και τη χρήση τάμπλετ και κινητών προκύπτει από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες, άνω των 65 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακού Γραμματισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και του «Νόησις», με τίτλο «Γιαγιά, παππού, πατήστε enter!». Η συντριπτική τους πλειονότητα ζήτησε «περισσότερη εκπαίδευση και ψηφιακό γραμματισμό» καθώς, «χρειάζεται επέκταση του προγράμματος και διεύρυνσή του με ακόμη περισσότερες ώρες, σε περισσότερα θέματα». «Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι το κεράσι στην τούρτα, είναι το νέο κέικ» – Jean Paul Ago, Διευθύνων Σύμβουλος της L'Oreal
 • ΕΥ + Shopify: Η EY ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας με την Shopify, έναν πάροχο βασικών διαδικτυακών υποδομών για το εμπόριο, με σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες του διαδικτυακού εμπορίου και να υποστηρίξει την πώληση ρυθμιζόμενων προϊόντων.
 • Η συμμαχία EY–Shopify Alliance, στοχεύει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ενεργοποιήσουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο με δύο τρόπους. Αφενός, μέσω των υπηρεσιών ενοποίησης συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου της EY, που έχουν βελτιστοποιηθεί για την εφαρμογή του Shopify σε μεγάλες επιχειρήσεις. Αφετέρου, με τη δημιουργία νέων ασφαλών επιλογών για την πώληση ρυθμιζόμενων προϊόντων, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά.
 • Κατανάλωση: Τα 2/3 των Αμερικανών δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν τα ίδια ή περισσότερα χρήματα στο Λιανικό εμπόριο το 2023 σε σχέση με το 2022. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, DailyPay και της αμερικανικής αλυσίδας εκπτωτικών καταστημάτων, Dollar Tree.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Deloitte: Τα νέα της γραφεία στην Πάτρα εγκαινίασε η Deloitte Ελλάδος. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους νέους επαγγελματικούς χώρους της εταιρείας, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., στην οδό 28ης Οκτωβρίου 4, ανακοινώθηκε και η δημιουργία του Brainzone, ενός Innovation Hub με σκοπό να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η επιτυχής δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων στην πόλη.
 • Google: Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, κατέθεσαν μήνυση κατά της Google, στοχεύοντας στη διάσπαση αυτού που χαρακτηρίζουν ως «μονοπώλιο» στο οικοσύστημα της διαδικτυακής διαφήμισης. Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Google επιδιώκει να «εξουδετερώσει ή να εξαλείψει», μέσω εξαγορών, τους ανταγωνιστές της στην αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης, αναγκάζοντας τους διαφημιστές να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της, καθιστώντας δύσκολη την επιλογή ανταγωνιστικών προσφορών.
 • Η μήνυση ζητά από την Google να εκχωρήσει τμήματα της δραστηριότητας που σχετίζονται με τον έλεγχο των τεχνικών εργαλείων για τη διαχείριση, την πώληση και τη δημοπρασία ψηφιακών διαφημίσεων, και να συνεχίσει τη λειτουργία της με την αναζήτηση και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των YouTube και Gmail. Η Alphabet, η μητρική της Google, ανέφερε σε δήλωση ότι η αγωγή βασίζεται «σε ένα λανθασμένο επιχείρημα που θα επιβραδύνει την καινοτομία, θα αυξήσει τα τέλη διαφήμισης και θα δυσκολέψει την ανάπτυξη χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και εκδοτών». Σημειώνεται πως οι ψηφιακές διαφημίσεις αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος περίπου το 80% των εσόδων της Google. Όποιος πιστεύει ότι η Google χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές να σηκώσει το χέρι του… Ένας - ένας βρε παιδιά! Όχι όλοι μαζί!!!
 • Καινοτομία: Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η κ. Ιωάννα - Σαπφώ Πεπελάση, ομότιμη καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βάση το EU Regional Innovation Scoreboard, σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα ταξινομείται ως μεσαίου επιπέδου καινοτόμα χώρα (Moderate Innovator). Βρίσκεται στο 80,2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η επίδοση είναι χαμηλή για τα δεδομένα της ευρύτερης ομάδας των Moderate Innovators στην οποία ανήκει. Ωστόσο, εντυπωσιάζει ότι, από το 2014 και ύστερα, η χώρα σημείωσε μια εντυπωσιακή αύξηση, πολύ υψηλότερη από αυτό που ίσχυε για τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως λέει και μία παλιά κινεζική παροιμία: όταν φυσούν οι άνεμοι της αλλαγής κάποιοι χτίζουν τοίχους και άλλοι ανεμόμυλους!
 • BibeCoffee: Η BibeCoffee, η οποία διατηρεί έδρα στην Αθήνα και το Λονδίνο, «σήκωσε» 2,1 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση, με επικεφαλής την Eleven Ventures. Η startup στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα του καφέ τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τα brands και παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η startup αναπτύσσει μια λύση IoT σε πραγματικό χρόνο που συνδέει οποιαδήποτε επαγγελματική μηχανή καφέ ή μύλο στο cloud. Έτσι, βοηθά τις αλυσίδες καφέ και τις εταιρείες να παρακολουθούν και να βελτιώνουν την ποιότητα παρασκευής κάθε φλιτζανιού καφέ που σερβίρουν. Πολλά συγχαρητήρια στους founders - τους οποίους θυμόμαστε πριν αρκετά χρόνια, σε εκδήλωση στο Public, όταν γινόταν γνωστή η επένδυση από το uni.fund. Χαμηλών τόνων και εργατικοί startuppers! Όπως πρέπει δηλαδή για να παραχθεί αποτέλεσμα! Τώρα, τη χρησιμότητα της BibeCoffee μπορείτε να την καταλάβετε όσοι παραγγέλνετε πολλούς καφέδες την ημέρα. Και είναι όλοι διαφορετικοί!
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Περικοπές Ι: Συνεχίζονται οι περικοπές θέσεων εργασίας στην αγορά της τεχνολογίας και του Big Tech. O βασικός λόγος είναι ότι εταιρείες όπως η Amazon διπλασίασαν το προσωπικό τους στη διάρκεια της πανδημίας ενώ η Google, η Meta και αρκετές ακόμη εταιρείες το αύξησαν περισσότερο από 50% και τώρα που έπεσαν οι δουλειές πλεονάζει. Έτσι, η IBM ανακοίνωσε ότι θα περικόψει το 1,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της -περίπου 3.900 θέσεις εργασίας- κυρίως σε μονάδες που επικεντρώνουν στον τομέα της υγείας και που γίνονται spin off. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται, καθώς η εταιρεία μετατοπίζει το ενδιαφέρον της προς το cloud computing. Η υπερβολική αισιοδοξία κάποια στιγμή πληρώνεται ή αν προτιμάτε, έχουν και οι Big Tech τα θέματά τους…
 • Περικοπές ΙΙ: Στο ίδιο πλαίσιο, η γερμανική εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού SAP ανακοίνωσε ότι θα περικόψει έως και 3.000 θέσεις εργασίας, ή περίπου το 2,5% του εργατικού δυναμικού της. «Εστιάζουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό μας σε τομείς όπου είμαστε πιο δυνατοί, για να συνεχίσουμε την επιταχυνόμενη ανάπτυξή μας», δήλωσε ο Christian Klein, Διευθύνων Σύμβουλος της SAP. Ο ευφημισμός στον χώρο της εργασίας δεν τελειώνει με ευφάνταστες περιγραφές θέσεων. Συχνά, φτάνει σε μία δυσάρεστη κορύφωση στο άλλο άκρο, την απόλυση - Nigel Rees
 • Περικοπές ΙΙΙ: Στους ίδιους ρυθμούς και η υπηρεσία streaming μουσικής Spotify, που γνωστοποίησε πως περικόπτει περίπου 600 θέσεις εργασίας, παραδεχόμενη ότι επεκτάθηκε πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, Daniel Ek, είπε στο προσωπικό ότι η πλατφόρμα μειώνει το εργατικό δυναμικό της κατά 6%, αφού τελικά η προηγούμενη στρατηγική αποδείχθηκε «πολύ φιλόδοξη». Θα είχα απολυθεί 100 φορές σε μία εταιρεία που διοικείται από MBA’s - Amar Bose
 • Περικοπές ΙV: Η SoundHound, που είναι γνωστή για την εφαρμογή μέσω της οποίας μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το τραγούδι που ακούει, απέλυσε το 40% των υπαλλήλων της. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε λίγο πριν ανακοινώσει ότι είχε «σηκώσει» 25 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση. Αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί καλό νέο νέο για το απολυμένο προσωπικό, καθώς θα καλύψει κόστος της αποζημίωσης. Μία ήττα οδηγεί συχνά στη νίκη και μία απόλυση σε μία καλύτερη δουλειά. Ιδιαίτερα με τη σημερινή στενότητα στελεχών και τη διαπορά που υπάρχει δεδομένου ότι στελέχη τεχνολογίας χρειάζονται πλέον και στις «κάθετες» βιομηχανίες…
 • ΕΚΠΑ: Το Κέντρο Αρχιμήδης προσκαλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ, που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ή να εξελίξουν μία επιχειρηματική τους ιδέα, να υποβάλλουν Αίτηση για συμμετοχή στο νέο κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης με τίτλο «Επιχειρηματική Επιτάχυνση στο ΕΚΠΑ 2023». Μέσω του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα σύνολο υπηρεσιών καθοδήγησης και mentoring από διακεκριμένα στελέχη της αγοράς
 • Παράλληλα, θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια (workshops) με θεματολογία σχετική με την επιχειρηματικότητα, βασισμένα στη μεθοδολογία «Lean Startup». Επιπρόσθετα, θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρηματικές ομάδες να λάβουν υπηρεσίες αξίας έως και 6.500€ από την Amazon Web Services, και να διαμορφώσουν σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους δωρεάν το Επιχειρηματικό τους Σχέδιο. Well, μην καθυστερείτε. Η ευκαιρία χορεύει με αυτούς που είναι ήδη στην πίστα…
 • Που Δουλεύεις: Το Poudouleveis.gr είναι μία διαδικτυακή κοινότητα, την οποία δημιούργησε η Undelucram και είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στους Έλληνες εργαζόμενους. Η πλατφόρμα που παρέχει πληροφορίες για αναζήτηση θέσεων εργασίας από μεγάλο αριθμό ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών, δίνει επιπλέον στα μέλη της τη δυνατότητα παροχής στοιχείων για ανώνυμη αξιολόγηση του κάθε εργοδότη, συμβάλλοντας στη δημιουργία μίας πιο διαφανούς αγοράς εργασίας. Η Undelucram συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τις πληροφορίες αξιολόγησης, για την περίοδο 16 Νοεμβρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2022, καταρτίζοντας έτσι την ετήσια λίστα με τους Top Employers 2022. Όταν η εργασία είναι χαρά, η ζωή είναι ωραία. Όταν η εργασία είναι καθήκον, η ζωή είναι ανυπόφορη… Γενικά, η διαφορά ενός ικανού manager από έναν ανίκανο, αντικατοπτρίζεται στο περιβάλλον της εταιρείας.
 • ΑΝΤ1: Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ ανακοίνωσε πως καλωσορίζει τη Σόνια Μπαμπίλη, η οποία αναλαμβάνει Mergers & Acquisitions Director στον Όμιλο. Η κ. Μπαμπίλη, η οποία ξεκίνησε την επαγγελματική της διαδρομή από τη Morgan Stanley στο Λονδίνο, έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικούς οργανισμούς, κατέχοντας νευραλγικές θέσεις, κομβικής σημασίας, όπως Chief Investment Officer του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και Director of Investment Banking Division στην NBG Securities. Η δουλειά της κας Μπαμπίλη παράγει ειδήσεις. Οπότε stay tuned!
 • ΕΛΤΑ: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου όρισε ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο στα ΕΛ.ΤΑ. τον κ. Γρηγόρη Σκλήκα. Ο Γρηγόρης Σκλήκας είναι στέλεχος με διεθνή εμπειρία, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε θέσεις διοίκησης πολυεθνικών σε τομείς Food & Beverage. Έχει εργαστεί σε ώριμες και αναπτυσσόμενες αγορές στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική και έχει ζήσει στην Ελλάδα, την Αραβική Χερσόνησο, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Τα ΕΛΤΑ είναι σε φάση μετασχηματισμού. Χρειάζονται κάποιον για να τους εμπνεύσει, να γίνουν αυτό που μπορούν να γίνουν…
 • Ericsson: Η Ericsson διόρισε την Jenny Lindqvist ως επικεφαλής Market Area Europe & Latin America, αναδεικνύοντάς την από τον προηγούμενο ρόλο της ως επικεφαλής της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Διαδέχεται τον Stefan Koetz, ο οποίος γίνεται επικεφαλής στρατηγικών έργων για την Αγορά της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Μπράβο στην Ericsson που τοποθέτησε μία γυναίκα επικεφαλής, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν «γυναίκες – ηγέτες». Υπάρχουν απλώς ηγέτες!
 • CEO: Doom and gloom, που λένε! Σύμφωνα με έρευνα της PwC, το 40% των CEOs παγκοσμίως εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν ενδέχεται να μην είναι βιώσιμες την επόμενη δεκαετία, εάν διατηρήσουν την υφιστάμενη πορεία τους. Στα δικά μας, είναι χαρακτηριστικό πως η αντίληψη επικρατεί σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των Τηλεπικοινωνιών (46%), της Μεταποίησης (43%), της Υγείας (42%) και της Τεχνολογίας (41%), με την αυτοπεποίθηση των CEOs σχετικά με την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους να έχει μειωθεί σημαντικά (-26%). Απαισιόδοξος, είναι ένας καλά πληροφορημένος αισιόδοξος! Το θέμα δεν είναι η διαπίστωση, σε έναν κόσμο που η αλλαγή είναι ο κανόνας. Το θέμα είναι τι κάνεις. Και αν δεν κάνει ότι πρέπει ο CEO, τότε ποιος θα το κάνει;
 • Apps + SOS: Το φαινόμενο της αλληλεπίδρασης της επαγγελματικής και της κοινωνικής μας ζωής είναι μια αυξανόμενη τάση. Το να χρησιμοποιούμε π.χ. τις ίδιες εφαρμογές σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, λέει ο André Lameiras από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET. Έτσι, αν πέσουμε θύμα απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος στο WhatsApp μπορεί να μας οδηγήσει στη λήψη κακόβουλου λογισμικού που κλέβει τόσο τα προσωπικά όσο και τα επαγγελματικά μας μηνύματα. Δεν έριξε τυχαία η Morgan Stanley πρόστιμα 1000 δολαρίων και άνω σε όσους χρησιμοποιούσαν το WhatsApp για δουλειές της εταιρείας.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Αναμένονται πολλές νέες προκλήσεις το επόμενο διάστημα σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση, η βελτίωση της τεχνολογικής υποδομής των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση.»
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
 • «Εφόσον ανανεωθεί η εντολή του ελληνικού λαού, θα είμαστε σε θέση να ψηφιοποιήσουμε το σύνολο του κράτους, να μπορούν σχεδόν τα πάντα να γίνουν από το σπίτι μας ή από τη δουλειά μας.»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
600x newsletter 29-12-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

600x newsletter 13-1-23 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν έχουμε δει αρκετά περίεργα smartphones να προκύπτουν από συνεργασίες τεχνολογικών κολοσσών με μεγάλα εμπορικά brands.
Όπως όλα δείχνουν, η γνωστή πολυεθνική Coca Cola θα κάνει το επόμενο βήμα σύντομα και θα λανσάρει μια συσκευή σε συνεργασία με έναν ήδη εδραιωμένο στην αγορά κατασκευαστή.
Οι τελευταίες διαρροές κάνουν λόγο για ένα smartphone σε κόκκινο χρώμα και το γνωστό logo της Coca Cola στο πίσω μέρος της συσκευής.
Αν και ο κατασκευαστής δεν έχει γίνει γνωστός, οι φήμες θέλουν το τηλέφωνο της Coca Cola να είναι μια rebranded συσκευή Realme 10 Pro.
Το Cola phone αναμένεται να λανσαριστεί σύντομα στην Ινδία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Αν επαληθευτούν οι φήμες και δούμε όντως μια ειδική έκδοση του Realme 10 Pro με το brand της Coca Cola, πρακτικά θα μιλάμε για ένα mid-range smartphone με οθόνη 6,7 ιντσών, 120Hz IPS LCD, επεξεργαστή Snapdragon 695, 6/8/12GB RAM, 108MP camera και μπαταρία 5.000mAh.
Είναι άγνωστο προς το παρόν πόσο θα κοστίζει η νέα συσκευή, όμως λογικά θα απευθύνεται στο μέσο καταναλωτή που αναζητά μια πιο οικονομική Android πρόταση.
cl8-sept-2019-600x80
Η Xiaomi έχει διανύσει ήδη τα πρώτα χιλιόμετρα στην κατηγορία της ηλεκτροκίνησης, αφού τα ηλεκτρικά scooter Xiaomi M365 έχουν εδώ και καιρό κάνει την εμφάνισή τους.
Αυτό τον Αύγουστο όμως, η εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει το prototype για το πρώτο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο, κάνοντας το επόμενο βήμα.
Ο κινέζικος «γίγαντας» πέρσι προχώρησε σε μια μεγάλη δέσμευση όσον αφορά την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σκοπεύοντας να επενδύσει 10 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Ο founder της εταιρείας Lei Jun αναμένεται να αποκαλύψει το πρώτο EV prototype τον Αύγουστο.
Το αυτοκίνητο έχει σχεδιαστεί από τη HVST Automobile Design, η οποία ήταν υπεύθυνη και για το prototype “Maven” της WM Motor. Μετά την αποκάλυψη, το πρωτότυπο προορίζεται για περαιτέρω road testing, η παραγωγή όμως αυτοκινήτων θα χρειαστεί ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα και υπολογίζεται περίπου στο 2024.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Πριν από λίγο καιρό, έγινε γνωστό ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ζήτησε από τη Meta να ξεμπλοκάρει τους λογαριασμούς του σε Facebook και Instagram. Η εταιρεία είχε δεσμευτεί ότι θα απαντήσει σύντομα στο αίτημα και πράγματι το έκανε.
Ο Trump, ο οποίος είδε τους λογαριασμούς του ανενεργούς μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο το 2021, επιστρέφει στα δημοφιλή social media μετά από δύο χρόνια περιορισμού. Το ban προέκυψε όταν ο ίδιος θεωρήθηκε ως υποκινητής βίας, αγνοώντας την πολιτική της εταιρείας.
Η Meta όμως αποφάσισε ότι οι χρήστες του Facebook «θα πρέπει να μπορούν να ακούσουν την άποψη όλων των πολιτικών, ώστε να κάνουν συνειδητές επιλογές στην κάλπη». Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα παρακολουθείται στενά ο Donald Trump.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πολιτικός θα επιστρέψει στις πλατφόρμες τις επόμενες εβδομάδες αλλά «υπό αυστηρή επίβλεψη για την αποτροπή επαναλαμβανόμενων αδικημάτων» και θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα πρότυπα της κοινότητας.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα, με σχετική επιστολή, ο Trump ζήτησε να αποκτήσει εκ νέου τον έλεγχο του λογαριασμού του πριν τις εκλογές του 2024, καθώς στο Facebook έχει περίπου 34 εκατ. followers και η συγκεκριμένη πλατφόρμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016.
Μπορεί ο ίδιος να διαθέτει δικό το πλέον μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι όμως της ίδιας δυναμικής. Αν και έτσι όπως πάει το
FB…
600x80 banner 21-12-22 sent
600x80 banner 29-12-22 sent
600x80 banner 13-1-23 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin