Η Ινδία βάζει στο «στόχαστρο» την Google και ετοιμάζει δικό της mobile OS

0

Η κυβέρνηση της Ινδίας προχώρησε σε μια επίσημη δοκιμή του λειτουργικού συστήματος για κινητά τηλέφωνα που έχει αναπτυχθεί εντός της χώρας και που φέρει την ονομασία BharOS. Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρεται να έχει στο στόχαστρο το Android της Google, λίγες μέρες αφότου ο αμερικανικός κολοσσός απασχόλησε τις ινδικές αντιμονοπωλιακές Αρχές.

Η κυβερνητική έγκριση του λειτουργικού συστήματος έρχεται αφότου η Google έχασε μια διαμάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, που στόχευε να μπλοκάρει μια αντιμονοπωλιακή εντολή μέσω της οποίας θα αναγκαστεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εμπορεύεται το λειτουργικό της σύστημα, το γνωστό μας Android.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ινδίας σημείωσε ότι η Google εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της στο Android, έναν ισχυρισμό που η ίδια αρνείται. Βάσει αυτού, ζητήθηκε ζητήθηκε από την αμερικανική εταιρεία να καταργήσει τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους κατασκευαστές συσκευών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την προεγκατάσταση εφαρμογών.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά αν αυτό εδώ γίνει πραγματικότητα, το μονοπώλιο από οποιονδήποτε θα εξαφανιστεί», δήλωσε ο Dharmendra Pradhan, υπουργός ανάπτυξης δεξιοτήτων και επιχειρηματικότητας της Ινδίας, στην εκδήλωση για την δοκιμή του BharOS στο Νέο Δελχί, χωρίς να κατονομάσει καμία εταιρεία.

Το λειτουργικό σύστημα έχει αναπτυχθεί από μια startup που «επωάστηκε» στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στη νότια Ινδία. Σημειώνεται πως η χώρα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο, όπου περίπου το 97% των 600 εκατομμυρίων smartphone λειτουργούν με Android.

Σύμφωνα με τα ινδικά μέσα, το BharOS αποτελεί ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ινδική κυβέρνηση, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος που θα είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα, για χρήση σε κυβερνητικά και δημόσια συστήματα. Το έργο στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από ξένα λειτουργικά συστήματα και στην προώθηση της χρήσης τοπικά αναπτυγμένης τεχνολογίας.

Share.

Comments are closed.