weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 28-4-21 sent
600x80 banner 20-5-21 sent
600x80 banner 27-5-21 sent

Είδες η ΔΕΗ;

Θετικά είναι τα μηνύματα από την πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου της ΔΕΗ στο Περιστέρι και η επιχείρηση έχει βάλει εμπρός τα επόμενά της βήματα.
Συγκεκριμένα, το διευρυμένο πιλοτικό του Περιστερίου, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι με 15 χιλιάδες συνδέσεις Fiber to the Home υπερυψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα ανοίξει το δρόμο για άλλες 500 χιλιάδες συνδέσεις, σε δέκα επιπλέον Δήμους, με τις εργασίες να ξεκινούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Και βέβαια, όλα αυτά είναι μόνο η αρχή, αφού η ΔΕΗ στο business plan της, έχει βάλει στόχο να συνδέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις πριν το 2026.
Το κλειδί στην ταχύτητα ανάπτυξης του δικτύου, είναι ότι αυτό θα γίνει εναέρια, μέσω του υπάρχοντος ηλεκτρικού δικτύου της ΔΕΗ.
Αυτό, εκτός από ταχύτητα, είναι και αρκετά πιο οικονομική λύση, σε σχέση με τις υπόγειες συνδέσεις, οι οποίες απαιτούν άδειες, σκαψίματα, συνεργεία και σοβαρή όχληση εντός του αστικού ιστού.
Η ΔΕΗ, δεν σκοπεύει να γίνει τηλεπικοινωνιακός πάροχος, αλλά πάροχος δικτύου οπτικών ινών προς τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.
Εμείς πάλι, σαν καταναλωτές, δεν μας πειράζει καθόλου με ποιο τρόπο φτάνουν οι οπτικές ίνες σε εμάς.
Αρκεί αυτό να συμβεί το γρηγορότερο, να είναι σχεδόν παντού, να έχει το χαμηλότερο δυνατό κόστος και να είναι αξιόπιστο.
Η ανάπτυξη εναέριου δικτύου οπτικών ινών δεν είναι νέα ιδέα και έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες.
Αρκετά είναι όμως τα παραδείγματα όπου αυτό έχει γίνει άναρχα και αποσπασματικά, χωρίς συνολικό σχεδιασμό. Τα στελέχη της ΔΕΗ, μας λένε ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί είναι πλήρες και πλήρως οργανωμένο, και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τους πιστέψουμε.
Θα περιμένουμε λοιπόν τους εναερίτες να φτάσουν και σε εμάς.
600x80_xeria-psila_WEEKLY TELECOM
aws-satellite

Space: the final frontier

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών δορυφόρων, και την προηγούμενη εβδομάδα εξασφαλίστηκαν τα «καύσιμα» των 200,3 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, έχει αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία ελληνικές εταιρείες θα έχουν συμμετοχή τουλάχιστον 30% σε ότι αφορά το hardware και το software των μικροδορυφόρων, και περίπου 60% στις υπηρεσίες (κυρίως τηλεπικοινωνιακές) που θα αναπτυχθούν.
Για όσους πιστεύουν ότι τώρα ξεκινά η ελληνική διαστημική βιομηχανία, τους λέμε ότι απλά κάνουν λάθος.
Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης. Τα συνολικά έσοδά της το 2020 (211,3 εκατ.) αυξήθηκαν 18,3% έναντι της προηγούμενης χρήσης (178,6 εκατ.) ενώ το 2019 είχαν σημειώσει αύξηση έναντι του 2018 (154,7 εκατ.) 15,4%. Ανοδικά κινείται και η κερδοφορία των περίπου 45 επιχειρήσεων με 2.500 εξειδικευμένους επιστήμονες.
Το 2018 τα κέρδη προ φόρων συνολικά ήταν 7,3 εκατ., το 2019, 11,3 εκατ. και το 2020, 20,9 εκατ. ευρώ.
Πάνω σε αυτές της γερές βάσεις, θα στηθεί το νέο οικοδόμημα που ετοιμάζεται, περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη, κατασκευή, εκτόξευση και θέση σε επιχειρησιακή λειτουργία συστοιχίας μικροδορυφόρων.
Θα ενσωματώνουν ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση αναγκών σε τηλεπικοινωνίες, ναυτιλία, τοπογραφία, επιτήρηση συνόρων, πολιτική προστασία, στην προστασία περιβάλλοντος και άλλους τομείς της εθνικής ασφάλειας.
Φυσικά, στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται και ο επίγειος τομέας του έργου, που περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση υφιστάμενων ήδη επιχειρησιακών ή προς αναβάθμιση εθνικών υποδομών, π.χ. τα τηλεσκόπια Χελμού, Σχίνακα και Χολομώντα, το Κλειστό Δορυφορικό Δίκτυο GreeCom, καθώς και την υλοποίηση νέων απαραίτητων υποδομών οι οποίες θα συμβάλουν στην καλύτερη αξιοποίηση των υπηρεσιών και των εργαλείων.
grid_600x80
iot-dimosio

Περί ψηφιακών και άλλων νομοθετημάτων

Εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία επί το… ψηφιακότερον, και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα καθορίζει τους κανόνες κάτω από τους οποίους θα υπάρχει ασφαλής αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για την τεχνητή νοημοσύνη.
Για παράδειγμα θέτει όρια προστασίας για τους εργαζόμενους, όταν τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη λήψη εργοδοτικών αποφάσεων. Προστατεύει τους καταναλωτές, όταν τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση προφίλ καταναλωτή, καθώς και θέσπιση υποχρέωσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων για τήρηση μητρώου εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και πολιτικής δεοντολογικής χρήσης δεδομένων.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την ασφάλεια του δημοσίου τομέα έναντι κυβερνοεπιθέσεων, μέσω της δημιουργίας νέων οργανωτικών σχημάτων. Προτείνει τη δημιουργία παρατηρητηρίου ανάλυσης υβριδικών απειλών, εθνική αρχή πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας, εθνικό κέντρο συντονισμού για την κυβερνοασφάλεια, αλλά και θεσμικών ρόλων, όπως ορισμός υπεύθυνου ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών σε κάθε φορέα της κεντρικής κυβέρνησης.
Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η προσέγγιση για το IoT, αφού θεσπίζει την υποχρέωση των κρίσιμων υποδομών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να ενημερώνουν την εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας σχετικά με τη χρήση συσκευών συνδεμένων στο διαδίκτυο, ενώ ακόμη πιο προοδευτικό θεωρείται το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

THIS WEEK @ WEEKLY

“Earth is what we all have in common.” - Wendell Berry
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάσαμε στις 5 Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη διεθνής ημέρα για το περιβάλλον. Βέβαια η λέξη «γιορτάσαμε» είναι σχετική, γιατί ακόμα είμαστε μακριά από κάποια εφικτή λύση.
Για να διατηρήσουμε τον τρέχοντα τρόπο ζωής μας χρησιμοποιούμε το ισοδύναμο 1,6 Γης και τα οικοσυστήματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μας, όπως τονίζει το World Economic Forum.
Η Σουηδία φιλοξένησε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 με σύνθημα «Only One Earth» θέλοντας να επισημάνει ότι ο πλανήτης Γη εξακολουθεί να είναι ο μόνος ζωντανός πλανήτης που έχουμε οπότε θα πρέπει να πιέσουμε για μετασχηματιστικές ενέργειες για να επαναφέρουμε την ισορροπία μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού κόσμου για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Η αγορά μας συμμετέχει ενεργά στη συγκεκριμένη κατεύθυνση τόσο με την ανάπτυξη τεχνολογιών που απαιτούν χαμηλότερη ενέργεια όσο και με την υιοθέτηση πρακτικών ESG από τις περισσότερες εταιρείες του χώρου μας.

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Εβδομάδα ΔΕΗ, αυτή που πέρασε. Διότι, υπήρξαν δύο -δυνατές ειδήσεις- που απασχόλησαν το ρεπορτάζ.
 • Η πρώτη αφορούσε το μεγάλο και φιλόδοξο έργο οπτικών ινών τελευταίας γενιάς της ΔΕΗ, που παρουσίασε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Πατεράκης, στο 5o Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών. Το έργο, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα έχει ξεκινήσει πιλοτικά από το Περιστέρι, με 5.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με συνδέσεις Fiber to the Home (FttH), σε υπερύψηλές ταχύτητες, οι οποίες μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν 15.000 προκειμένου να καλυφθεί όλος ο Δήμος Περιστερίου. Κάτι μας λέει ότι το Pitsuni City θα είναι σύντομα ο πιο FTTH δήμος της χώρας!
 • Παράλληλα, η ΔΕΗ βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης προμηθειών για άλλες 500 χιλιάδες συνδέσεις, σε δέκα επιπλέον Δήμους, με τις εργασίες να ξεκινούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αλέξανδρος Πατεράκης, το project θα ολοκληρωθεί σε 6 με 8 μήνες! Τελικός στόχος είναι τα 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα 4 με 5 χρόνια. Αν σας θυμίζει κάτι αυτός ο αριθμός, είναι γιατί τον ίδιο στόχο έχει και ο όμιλος ΟΤΕ!!! Είπατε κάτι για ανταγωνισμό;
 • Οι εμπορικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες από το τέλος Ιουνίου και απ’ ότι φαίνεται η πρώτη συμφωνία θα προκύψει με τη Nova Wind, που θα δρέψει και τους καρπούς, ίσως με μία ειδική προσφορά για τους δημότες Περιστερίου. Έχει βέβαια ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει με τη Vodafone, καθώς ενδεχομένως και με μικρότερους παίκτες, γιατί υπάρχουν και τέτοιοι!
 • Οι συνδέσεις θα γίνονται εναέρια, μέσω του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ, και η ανάπτυξή τους είναι αρκετά πιο οικονομική και γρήγορη σε σχέση με τις υπόγειες συνδέσεις, καθώς δεν απαιτούνται σκαψίματα και ειδικές άδειες. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι και η χονδρική τιμή θα είναι χαμηλότερη. Διότι άλλο να πετάς καλούμπα από τη μία κολώνα στην άλλη και άλλο να σκάβεις με δικαιώματα διέλευσης και όλα τα συναφή…
 • Στις υπηρεσίες που θα προσφέρει η εταιρεία περιλαμβάνονται η διάθεση συνδέσεων στη χονδρική με ταχύτητα έως 1 Gbps (!), αλλά και νέες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η αναγκαία διασύνδεση του 5G με οπτικές ίνες.
 • Η δεύτερη -και εξίσου ενδιαφέρουσα- είδηση αφορά την εμπλοκή της ΔΕΗ σε ένα καλώδιο που θα ξεκινά από τη Σιγκαπούρη και θα φθάνει μέχρι τη Γένοβα και ονομάζεται EMC (East to Med data Corridor). Είναι ένα project με εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας (STC), της Cyta, της ΔΕΗ και μίας εταιρείας που ονομάζεται TTSA, η οποία έχει τη στήριξη μεγάλου «παίκτη» στις διεθνείς τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις. Οι τελικές υπογραφές θα πέσουν τον Ιούλιο, το έργο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Θα επανέλθουμε στο θέμα σύντομα και με λεπτομέρειες…
 • Δεν μάθαμε που ακριβώς θα προσαιγιαλώνεται το συγκεκριμένο καλώδιο στην Ελλάδα. Αλλά μάθαμε ότι υπήρξε εμπλοκή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, οπότε το θέμα είναι τελειωμένο, γιατί πρόκειται για μία δουλειά win-win-win, αφού κερδισμένες θα βγουν και η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία και η Κύπρος!
 • Γενικότερα, πάντως τα τηλεπικοινωνιακά σχέδια της ΔΕΗ δείχνουν να έχουν την αμέριστη υποστήριξη του Μεγάρου Μαξίμου. Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί περισσότερο ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Ε, τώρα αν αυτό δημιουργήσει δυσαρέσκεια σε κάποιους δεν το γνωρίζουμε, αλλά προφανώς κάτι θα μπει στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς για να νοιώσουν όλοι ικανοποιημένοι…
 • Θυμάστε παλιά τον Χάρρυ Κλιν που έλεγε το «φεύγουν οι βάσεις που μένουν»; Ε κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Μαρινάκη που φεύγει, αλλά μένει στη Nova! Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: Φεύγει μεν ο Ολυμπιακός που την επόμενη χρονιά θα παίζει μπάλα στο γήπεδο της Cosmote, αλλά η Notingham θα παίζει μπάλα εφεξής -λόγω Premier League στη Nova!
 • Και δεν είναι μόνο αυτό. Στο συγκεκριμένο “γήπεδο” (της Nova) θα δείτε «μιντιακές» τιτανομαχίες ανάμεσα στον Vaggelis Marinakis (ιδιοκτήτη της Notingham) και τον Dragan Solak (ιδιοκτήτη των UG και Southampton) που συμμετέχουν στην PL. Να δείτε που δεν θα πλήξουμε…
 • Ανεξάρτητα από τα παραπάνω αξίζουν συγχαρητήρια στους Βαγγέλη Μαρινάκη στον πάντα δικό μας Σωκράτη Κομινάκη, που ανέβασαν το ιστορικό σωματείο στην Premier League. Απέδειξαν επίσης περίτρανα, ότι τα πάντα είναι θέμα management και όχι μαθητευόμενων ποδοσφαιρικών παραγόντων και νεποτισμού. Μπράβο!
 • Ας μείνουμε λίγο στην συνδρομητική. Όπου, η Nova έχει βγάλει διαφημιστικό σποτ για την Premier League το οποίο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας εντυπωσίασε. Να δεις που θα έχει βάλει πάλι το χεράκι του ο Chap… Απλά, αυτή η ατάκα περί «επιστροφής» μπορεί να προκαλέσει παρερμηνείες και να θεωρηθεί και ολίγον casus belli από την άλλη πλευρά. Ποιος όμως είπε ότι στην αγορά θα γίνεται εφεξής ανθοπόλεμος;
 • Την παρουσίαση του περιεχομένου με το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Ελλάδα έδειξε το Disney+ στην εκδήλωση που διοργάνωσε η The Walt Disney Company Greece στον χώρο Φάρος του ΚΠΙΣΝ. Παρουσία δημοσιογράφων και εκπροσώπων των ΜΜΕ, ο VP & General Manager της The Walt Disney Company Ελλάδας, κ. Βασίλης Ηλιόπουλος παρουσίασε στην ελληνική αγορά το Disney+ και το όραμα της εταιρείας για την εξέλιξη της ψυχαγωγίας στο σπίτι. Οι fans έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την αποκλειστική προσφορά γνωριμίας για ετήσια συνδρομή στο Disney+ στην Ελλάδα, στην τιμή των 71,50 €.
 • Σημειώστε πάντως ότι για πρώτη φορά με κοινό τους αίτημα οι ανταγωνιστικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης Cosmote TV και Nova ζήτησαν από την κυβέρνηση ή την αναστολή του ειδικού φόρου (10% ανά συνδρομή) ή την επιβολή ανάλογου φόρου σε Netflix, Apple TV, Disney+, Amazon Video Prime, HBO και ΑΝΤ1+ (έδρα Άμστερνταμ), ώστε να μην προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός. Άξιο και δίκαιο αίτημα, για το οποίο έχουμε γράψει πολλές φορές. Ας γίνει σύντομα και πράξη…
 • Τώρα ποιον θα επηρεάσει η άφιξη της Disney στην Ελλάδα. Η αίσθησή μας είναι ότι δεν θα κάνει ζημιά στις Nova Wind και Cosmote TV -που έχουν συγκεκριμένο κοινό- αλλά ίσως ροκανίσει λίγο τους 500.000 συνδρομητές του Netflix στη χώρα μας.
 • Όλο και πιο κοντά έρχονται Nova και Alpha. Πιο πρόσφατο γεγονός η παράλληλη μετάδοση των αγώνων της Εθνικής (και ήταν και γουρλίδικη). Αλλά αυτό είναι ότι φαίνεται στην επιφάνεια. Κάτω από το τραπέζι παίζουν και «ραβασάκια»…
 • Το’πε και το’κανε! Η Vodafone ενημέρωσε την Κομισιόν αναφορικά με τη διαφωνία της με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων σε σχέση με τον διπλασιασμό ταχυτήτων των ευρυζωνικών συνδέσεων του ΟΤΕ. Λίγο – πολύ το σκεπτικό είναι ίδιο, με αυτό που είχε κατατεθεί στην ΕΕΤΤ και πλέον βάλλει κατά της ΕΕΤΤ και του «ξεπερασμένου» μοντέλου που χρησιμοποιεί για τον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία θεωρεί ότι συμπιέζεται υπερβολικά. Εκτιμάται, ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση / παρέμβαση θα επιταχύνει και τη δημιουργία του νέου μοντέλου από την ΕΕΤΤ η οποία βρίσκεται εν εξελίξει. Σε κάθε περίπτωση ο διπλασιασμός των ταχυτήτων είναι κάτι που έχει δρομολογηθεί και δεν αλλάζει.
 • Η 5G Ventures ανακοίνωσε την επένδυση του Ταμείου Φαιστός στην Matternet (series B financing round), εταιρεία που εδρεύει στις Η.Π.Α, με ιδρυτή τον ταλαντούχο Έλληνα Ανδρέα Ραπτόπουλο και δραστηριοποιείται στον τομέα των μικρο-μεταφορών μέσω drones σε αστικά κέντρα, σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή.
 • Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης η Matternet προχωρά στην ίδρυση στην Ελλάδα θυγατρικής εταιρείας (Matternet Europe), για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.
 • Σημειωτέον ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες όπου θα υπάρχει και σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο για μεταφορές με drones με το σχετικό νομοσχέδιο να οδεύει σύντομα προς τη Βουλή προς ψήφιση.
 • Αυξητικές τάσεις στην ψηφιακή ωριμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το 2022 καταγράφει η έρευνα «Η Ψηφιακή Ετοιμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα», που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Cosmote.
 • Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, καταγράφεται αύξηση 10% στο μέσο όρο του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας σε σχέση με το 2020 και 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) βρίσκεται, ήδη, σε προχωρημένα στάδια ψηφιακής ετοιμότητας, ενώ 1 στις 2 ΜμΕ βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια. Η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης, πόρων και δεξιοτήτων φαίνεται να είναι τα βασικά εμπόδια στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 • To συμπέρασμα; Ναι μεν υπήρξε αύξηση, αλλά μάλλον όχι αυτή που περιμέναμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Χαράς ευαγγέλια δηλαδή για τους integrators και γενικά τον κλάδο του ICT. Btw πολύ καλός ο Θάνος στην παρουσίαση!
 • Το Public Next, το πρωτοποριακό tech hub που δημιουργήθηκε από το Public Group για ν’ απελευθερώσει νέες εμπειρίες για τους καταναλωτές, έχει αναπτύξει μία σειρά από επιτυχημένα έργα, ενώ έρχεται να παρουσιάσει το Public Next Graduate Program, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Code.Hub.
 • Η ομάδα του Public Next, που αριθμεί ήδη 60 μέλη και διευρύνεται διαρκώς με στόχο να φτάσει τους 100 tech specialists έως το τέλος του 2022, παρουσιάζει το πρώτο πρόγραμμα που συνδυάζει εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία.
 • Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι το Public Capital Partners που έχει ήδη επενδύσει στην irepair, τη Douleutaras, τους Venture Friends και το instacar ετοιμάζεται να ανακοινώσει δύο νέες συμφωνίες. Stay tuned!
 • Το σπίτι της τεχνολογίας της Κωτσόβολος στη Ξάνθη, μετακόμισε στη νέα του διεύθυνση Μιχαήλ Καραολή 79-81, και μας καλεί να το επισκεφθούμε και να ζήσουμε την απόλυτη εμπειρία τεχνολογίας, στο κέντρο της πόλης!
 • Με το νέο κατάστημά της στη Ξάνθη, η Κωτσόβολος θέτει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, προσφέροντας την απόλυτη αγοραστική εμπειρία τεχνολογίας σε 3 ορόφους που συνολικά καλύπτουν 1.400 τ.μ.. Για όλους θέλουν να επισκεφθούν το νέο κατάστημα, προσφέρεται δωρεάν πάρκινγκ καθώς και υπηρεσία Fix&Go για να επισκευάσουν το smartphone, το laptop ή tablet μέσα σε 1 ώρα στο service point του καταστήματος.
 • Η Samsung και η Naver Cloud ανακοίνωσαν σήμερα τη σύμπραξή τους για την ενεργοποίηση του πρώτου ιδιωτικού δικτύου 5G στη Νότια Κορέα. Το «1784», η λύση δικτύου της Samsung που αναπτύχθηκε στη νέα, δεύτερη έδρα της Naver, θα υποστηρίξει αυτόν τον μήνα την ιδιωτική εμπορική υπηρεσία 5G της εταιρείας για την τροφοδοσία αυτόνομων φορητών ρομπότ που θα λειτουργούν μέσω Cloud.
 • Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση χρήσης αυτού του είδους παγκοσμίως, που δημιουργήθηκε για να παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες στους εργαζόμενους των εγκαταστάσεων της Naver. Η Naver Cloud διαχειρίζεται την παγκόσμια υποδομή IT και τις υπηρεσίες επιχειρηματικών λύσεων για τη Naver και τις θυγατρικές της, ενώ παρέχει τις δημόσιες υπηρεσίες Cloud της, Naver Cloud Platform, σε πληθώρα εταιρειών και οργανισμών.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Το Κέντρο Δοκιμών Λογισμικού της LG έχει επίσημα χαρακτηριστεί ως εργαστήριο επιλεγμένο από τον οργανισμό TÜV Rheinland, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να διεξάγει δοκιμές λειτουργικής ασφάλειας σε οποιαδήποτε λύση λογισμικού αυτοκινήτου που εμπίπτει στο πρότυπο ISO 26262-6.
 • Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν 30 με 60 email από εξωτερικές πηγές την ημέρα μπορεί να δαπανούν 11 ώρες κάθε χρόνο, τακτοποιώντας τα spam emails τους. Για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν 60 με 100 email την ημέρα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 18 ώρες ανά έτος, δηλαδή περισσότερες από δύο εργάσιμες ημέρες.
 • Αυτά είναι τα ευρήματα από την ανάλυση που πραγματοποίησε η Kaspersky σχετικά με την ποσότητα των spam που βομβαρδίζουν τα εταιρικά email, καθώς και τον τρόπο που επηρεάζουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
 • Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις τρίτων πηγών, το 45%-85% των email συνολικά που συντάσσονται κάθε μέρα είναι spam. Πέραν των «δολωμάτων», των κακόβουλων links και των συνημμένων που αυτά τα email θα μπορούσαν να περιέχουν, η ροή των spam ενδέχεται να είναι ενοχλητική, φράζοντας τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των χρηστών αν δεν υπάρχει εγκατεστημένη λύση anti-spam.
 • Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας των προηγούμενων διοργανώσεων Thales Media Days, η Thales φέτος διεξάγει την τρίτη κατά σειρά διοργάνωση με θέμα, «κυβερνοασφάλεια: νέες απειλές, νέες προκλήσεις».
 • Τους τελευταίους 12 μήνες, ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων και των περιστατικών ransomware αυξήθηκε κατά 150%, εξαιτίας της επίδρασης της πανδημίας σε συνδυασμό με την ολοένα και ταχύτερη ψηφιοποίηση της κοινωνίας μας. Αυτού του είδους οι απειλές εξελίσσονται συνεχώς, καθώς οι ψηφιακές υπηρεσίες γίνονται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
 • Η Salesforce, εταιρεία διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM), δημοσίευσε την έκθεση State of the Connected Customer, η οποία βασίστηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 13.020 καταναλωτών και 3.916 αγοραστών επιχείρησης σε 29 χώρες από όλον τον κόσμο και διερευνά την εξέλιξη της εμπιστοσύνης και της αφοσίωσης μεταξύ πελάτη και μάρκας.
 • Η έκθεση περιγράφει πώς, και σε ποιο βαθμό, οι προσδοκίες και η συμπεριφορά των καταναλωτών έχουν αλλάξει εν μέσω του επιταχυνόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και μιας κρίσης εμπιστοσύνης και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την κοινωνία συνολικά.
600X80PX_TABS8

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 η Hellas Sat τιμήθηκε από το Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, World Summit on the Information Society 2022, το οποίο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή όλων των χωρών, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στη Γενεύη της Ελβετίας.
 • Τα «Ποσειδώνια», η παγκόσμια γιορτή της ναυτιλίας στην Ελλάδα, επιστρέφουν δυναμικά μετά από τέσσερα χρόνια με συμμετοχή 1929 εκθετών από 88 χώρες. Συμμετέχει δυναμικά για πρώτη φορά στο θεσμό και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος - ΣΕΚΕΕ. Τα Ποσειδώνια θα διεξαχθούν στο Athens Metropolitan Expo, από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου 2022 και αναμένουν περισσότερους από 18.000 επισκέπτες.
 • Το περίπτερο του ΣΕΚΕΕ (stand 3.163, Hall 3) στην Έκθεση Ποσειδώνια 2022 θα φιλοξενήσει 6 αναγνωρισμένες εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου (modulus, CloudFin, Rhoé, Palo Services, AllWeb Solutions και Athens Technology Center) οι οποίες θα παρουσιάσουν στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά τη δυναμική του ελληνικού ICT οικοσυστήματος, καθώς και την ποικιλία των διαθέσιμων λύσεων που παρέχει στον κλάδο.
 • Ο όμιλος Epsilon Net, ανακοίνωσε την εξαγορά του 60% της Taxheaven, εταιρίας που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενημέρωσης, εκπαίδευσης, online database systems και περιφερειακών εφαρμογών πληροφορικής για επιχειρήσεις, καθώς και λογιστικά γραφεία.
 • Συγκεκριμένα, η Epsilon Net από το σύνολο των 900 μετοχών της Taxheaven αποκτά 540 μετοχές που αντιστοιχούν στο 60% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Taxheaven. Το συνολικό τίμημα της επένδυσης, ανέρχεται στο ποσό των 1.680.000€ εκ των οποίων, ποσό 1.176.000€ καταβλήθηκε με την μεταβίβαση των μετοχών και το υπόλοιπο ποσό του τιμήματος ύψους 504.000€, θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις τον Απρίλιο 2023 και 2024 αντίστοιχα. Το υπόλοιπο ποσοστό 40% διατηρούν οι ιδρυτές της εταιρίας. Γιατί όμως έγινε η συγκεκριμένη εξαγορά; Γιατί η Tax Heaven έχει 7.500 συνδρομητές στην πλειοψηφία τους λογιστές και όλοι ξέρουμε τη σημασία που δίνει η Epsilon Net στο συγκεκριμένο target group
 • Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3% σε ετήσια βάση το 2022 και σε ρυθμό μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταλωτή (ΕνΔΤΚ) κατά 7% εκτιμά μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank με τίτλο «Ενδιάμεση Έκθεση για την Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022».
 • H Bewise έχει επενδύσει από την αρχή της στο Microsoft Dynamics 365 Marketing app, ώστε να υλοποιεί έργα marketing automation υψηλών απαιτήσεων σε μεγάλους οργανισμούς. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα Business Applications (BizzApps) του οικοσυστήματος της Microsoft, τα οποία είναι 100% integrated, προσφέρει συνολικό digital transformation, που επεκτείνεται σε θέματα διαχείρισης πελατών, omnichannel marketing, data analysis και collaboration.
 • Πρόσφατα, υλοποίησε για όμιλο αλυσίδας ξενοδοχείων ένα εξειδικευμένο σύστημα marketing, βασισμένο στο Dynamics 365 Marketing app, προχωρώντας σε ένα μεγάλο και στρατηγικό Project μετασχηματισμού των υπηρεσιών που παρέχονται.
 • Χαμός αναμένεται να γίνει με τους έξυπνους μετρητές για το ρεύμα, που είναι μία δουλειά η οποία αναμένεται να αγγίξει το ένα δις. Ενδιαφέρονται οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι: Siemens, η ελβετική πολυεθνική Landis-GYR (που έχει και εργοστάσιο στο 7ο χιλιόμετρο Αθηνών-Κορίνθου) αλλά και η αμερικανική Honeywell. Όλα αυτά για την ώρα, γιατί η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι την Τετάρτη.
 • Τρέχουν και δεν φτάνουν οι εταιρείες που θέλουν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο λόγος είναι ότι ενώ το επιτόκιο είναι σήμερα στο 0,35%, αναμένεται να αυξηθεί προσεχώς στο 0,60%, οπότε όποιος πρόλαβε το χαμηλό επιτόκιο είδε!
 • Ο Όμιλος Epsilon Net συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο «Future of Retail 2022» που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ και έλαβε χώρα το τριήμερο 27 – 29 Μαΐου στο Intercontinental, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 800 συνέδρους, να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στο χώρο του λιανεμπορίου.
 • Κύρια θεματική του συνεδρίου αποτέλεσε το πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες συγκροτούν το υπό διαμόρφωση «υβριδικό» εμπορικό κατάστημα της ψηφιακής εποχής και, παράλληλα, η εξοικείωση με έννοιες, όπως η βιωσιμότητα και οι επιπτώσεις της στο λιανικό εμπόριο, οι νέες τεχνολογίες και οι εφαρμογές έξυπνων συναλλαγών κ.α.
 • Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις της Microsoft με κατασκευαστικούς ομίλους για τη δημιουργία των τριών data centers, διότι μετά την έκδοση οικοδομικών αδειών θα πρέπει να ξεκινήσουν οι μπουλντόζες και οι γερανοί. Είναι ένα έργο περί τα 500 μύρια και το ζητούμενο είναι αν μία κατασκευαστική θα αναλάβει όλο το έργο ή αν θα σπάσει στα τρία. Ίδωμεν!
 • Η Ολυμπία Οδός, μετά την παρουσίαση του Hybrid, του συστήματος που επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη χιλιομετρική χρέωση διοδίων, καινοτομεί ξανά, σχεδιάζοντας το Olympia Odos App. Με την εφαρμογή οι χρήστες μέσω του διαδραστικού χάρτη της εφαρμογής, να εντοπίζουν εγκαίρως σημεία όπως Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, Χώρους Στάθμευσης και Υγιεινής, εξόδους από τον αυτοκινητόδρομο κ.ά. ενώ μέσω ηχητικών ειδοποιήσεων ενημερώνονται για έκτακτα συμβάντα και έχουν άμεση σύνδεση με το Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης.
 • Η Huawei Enterprise της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και Σκανδιναβικών χωρών ανακοίνωσε την έναρξη του ICT Roadshow 2022 με τίτλο «Digital Transition to New Value Together». Το ειδικά σχεδιασμένο φορτηγό της Huawei θα διασχίσει τις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Σκανδιναβικής Ευρώπης για να συναντηθεί με πελάτες, συνεργάτες, μέσα ενημέρωσης και φίλους του κλάδου. Επειδή είστε έτοιμοι να ρωτήσετε η απάντηση είναι ΝΑΙ θα έρθει και στη χώρα μας!
 • Από τον Μάϊο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, η ευρωπαϊκή περιοδεία θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Φινλανδία, στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στη Ρουμανία, στη Σερβία, στην Αυστρία, στην Τσεχία, στη Σλοβακία και στην Ουγγαρία.
 • Η Thales έλαβε μια αρχική παραγγελία να εξοπλίσει τους πιλότους των F-16 της Εθνικής Φρουράς Αεροπορίας των ΗΠΑ με οθόνες απεικόνισης Scorpion (HMD) τοποθετημένες στα κράνη, ως μέρος μιας συμφωνίας που θα διαθέσει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ αυτό το δοκιμασμένο στη μάχη σύστημα για τον στόλο των αεροσκαφών F-16, block 40 και 50.
 • Η realme, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επωνυμία smartphone στην Ευρώπη, διορίζει τον Francis Wong τον πρώην CMO της realme Europe & India, ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της realme Europe, επικεφαλής της συνολικής παρουσίας της επωνυμίας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον Madhav Sheth, Πρόεδρο του Realme International Business Group, που ήταν ο προκάτοχος της ίδιας θέσης.
 • O ιαπωνικός βιομηχανικός κολοσσός Toshiba δήλωσε ότι έλαβε οκτώ προσφορές για την εξαγορά του και δύο προτάσεις για κεφαλαιακές και επιχειρηματικές συμμαχίες, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά σε μία πιθανή ιδιωτικοποίηση του. Η εταιρεία με έδρα το Τόκιο ανακοίνωσε τον αριθμό των μη δεσμευτικών προσφορών που έλαβε, χωρίς να αποκαλύψει τους πλειοδότες. Θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα επιλέξει μία ή περισσότερες από αυτές το συντομότερο δυνατό, μετά την ετήσια συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Εκθετική παραμένει και για το 2022 η αύξηση της πρόσβασης των πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους η αυθεντικοποίηση των πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες με κωδικούς Taxisnet αυξήθηκε κατά 142% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
 • Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2022 οι πολίτες αυθεντικοποιήθηκαν σε πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών χρησιμοποιώντας κωδικούς Taxisnet 154.315.749 φορές, έναντι 63.617.253 αυθεντικοποιήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο του 2021.
 • Τι έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στις ΗΠΑ; Πολλά, διάφορα και σημαντικά! Καταρχάς, συναντήθηκε με στελέχη εταιρειών τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών (Starlink, Intel κλπ), συμμετείχε σε συνάντηση της Λέσχης Μπίντελμπεργκ και συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον Tarun Chhabra, Γενικό Διευθυντή Τεχνολογίας και Ασφάλειας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και μίλησε στο New America Foundation.
 • Εκεί στην ομιλία του σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε δημιουργήσει τη Βίβλο του ψηφιακού μετασχηματισμού και προσδοκούμε ως το 2026 να έχουμε πετύχει όλους τους στόχους», ενώ αναφέρθηκε στο έργο που προχωρά το υπουργείο ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν με SMS τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνουν στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου τους. Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις στο twitter.
 • Για την ιστορία, στις εργασίες της Λέσχης Μπίντελμπεργκ συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, αλλά και οι επιχειρηματίες Μάρκος Βερέμης και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
 • Σε νέα φάση εισέρχεται ο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Στόχος η μείωση της γραφειοκρατίας και η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους πολίτες, με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών. Το ψηφιακό «lifting» του Οργανισμού, ήτοι ο ψηφιακός του μετασχηματισμός, θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ.
 • Ειδικότερα προκηρύσσονται δύο διαγωνισμοί, συνολικού ύψους 40,6 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος διαγωνισμός «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ – Παροχή υπηρεσιών προμήθειας, ανάπτυξης, παραμετροποίησης λογισμικού και λοιπών υποστηρικτικών συστημάτων και συναφείς υπηρεσίες» είναι ύψους περίπου 39 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος διαγωνισμός «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ – Υπηρεσίες Υποστήριξης Χρηστών, Διασφάλισης Ποιότητας και Τεχνικής Υποστήριξης για το έργο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ» έχει ύψος 1,63 εκατ. ευρώ.
 • Διαθέσιμη πλέον σε κινητό και τάμπλετ είναι η εφαρμογή myErgani, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την άμεση πρόσβαση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο εργασιακό ιστορικό τους. H εφαρμογή είναι διαθέσιμη για android και iOS συσκευές. Μέσω αυτής, ο κάθε εργαζόμενος έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις εργασιακές σχέσεις με τους εργοδότες όπου έχει απασχοληθεί, καθώς και στα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία της κάθε σχέσης, όπως έχουν καταγραφεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από τις δηλώσεις των υπόχρεων εργοδοτών.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Στο συνέδριο για το μέλλον του λιανεμπορίου που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ, συμμετείχε o Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του kariera.gr, Θεόφιλος Βασιλειάδης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και τη συμβολή της απασχόλησης στη λιανική στη γενικότερη καριέρα των εργαζομένων.
 • Τώρα υπάρχει ένας ακόμη λόγος να κάνει κανείς παραγγελίες από το Public.gr, καθώς η νέα υπηρεσία Next Day Delivery φέρνει στον χώρο σας μια τεράστια γκάμα από 100.000 άμεσα διαθέσιμα προϊόντα τεχνολογίας, ψυχαγωγίας, οικιακών συσκευών, γραφείου και παιχνιδιών. Αναμενόμενο, αφού πλέον το Public έχει σε πλήρη λειτουργία τις νέες αποθήκες του!
 • Όλα δείχνουν ότι για όποιον θέλει να παραμείνει στο παιχνίδι η παράδοση την επόμενη ημέρα θα γίνει ο “χρυσός κανόνας” της αγοράς. Και αυτό για την ώρα, γιατί η επόμενη αρένα ανταγωνισμού θα είναι η same day delivery. Όλα σέξι κι όποιος αντέξει…
 • Στο πλαίσιο της ανάπτυξής της σε όμιλο επιχειρήσεων, η Generation Y International eBusiness Hub προχώρησε σε στρατηγική επένδυση στη RoiMat Forward Marketing Agency, μια από τις πιο δυναμικές και σύγχρονες εταιρείας marketing της αγοράς.
 • H Roimat θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στη φαρέτρα του ομίλου, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επιδιώκουν συνεχή και ταχεία ανάπτυξη.
 • ΕΛΤΑ: Επιτέλους Λοιπόν Ταχυδρομεία Ανασυνταχθείτε! Ο Βασίλης Μπαλούρδος Εντεταλμένος Σύμβουλος της επιχείρησης ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι διανομείς θα είναι εφοδιασμένοι με PDA που θα προσφέρουν ενσωματωμένη λειτουργεία POS (tap & pay) για ανέπαφη πληρωμή από τον παραλήπτη. Επίσης ανακοίνωσε Smart Lockers -που είναι η τάση που κυριαρχεί στην αγορά, καθώς και το Smart Queuing μέσω του οποίου οι πελάτες θα κλείνουν ραντεβού σε ένα κατάστημα των ΕΛΤΑ για να εξυπηρετηθούν με άνεση. Αυτά για αρχή όπως δήλωσε με νόημα ο ίδιος…
 • Με την πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου να βρίσκεται σε μια διαρκή φάση ανόδου τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις κάθε τομέα της οικονομίας αναζητούν τις βέλτιστες λύσεις, προκειμένου στο πλαίσιο του ψηφιακού τους μετασχηματισμού να εκμεταλλευθούν τα μέγιστα από τη δραστηριοποίηση τους στο e-commerce. Αυτά ανέφερε χαρακτηριστικά η Νανά Ιωακειμίδου CCO & junior partner της ελληνικής πολυεθνικής Generation Y, σε παρέμβαση της σε συνέδριο με θέμα «Η επόμενη ημέρα- Μετασχηματισμός-Καινοτομία-Σύγχρονη Επιχειρηματικότητα» επισημαίνοντας ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι σήμερα, στην πραγματικότητα, η μόνη διεθνής γλώσσα.
 • Oι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτιμούν να ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα ενός οργανωμένου marketplace, παρά να ανοίξουν δικό τους eshop. Έτσι, από το 24% όλων όσων έχουν σήμερα eshop, ποσοστό 17% το «τρέχει» μόνο του και 7% «παίζει» μέσα από κάποιο marketplace. Βέβαια, υπάρχει και μία παροιμία που λέει «μοναχός του χόρευε…» η οποία τείνει να γίνει τάση, οπότε τα παραπάνω νούμερα ενδέχεται να αλλάξουν σύντομα.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Τελικά κωλοτούμπες δεν κάνουν μόνο οι πολιτικοί… Σε αύξηση και όχι σε μείωση των εργαζομένων της θα προχωρήσει η Tesla, σύμφωνα με την New York Post, με τον επικεφαλής της εταιρείας, Έλον Μασκ να τα γυρίζει σε σχέση με προηγούμενη δήλωσή του ότι χρειάζεται να κάνει «μείωση του προσωπικού της γύρω στο 10%». Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post, ο αριθμός των εργαζομένων της Τesla θα αυξηθεί τo 2023. Διότι, αν κάθε φορά που ο κάθε manager είχε ένα «κακό προαίσθημα» όπως δήλωσε ο Μασκ απέλυε το 10% του προσωπικού, δεν θα υπήρχαν εργαζόμενοι. Μα πως αλλάζει μάσκες αυτός ο Μασκ…
 • Με ένα καινοτόμο λογισμικό που βοηθά τις ναυτιλιακές να μειώσουν τα λιμανιάτικα κόστη (DAs) η ελληνική startup Harbor Lab βάζει το δικό της στίγμα στην τεχνολογική εξέλιξη της ναυτιλίας. Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που διαθέτει το συγκεκριμένο software που αυτοματοποιεί τη διαδικασία ελέγχου των DAs και κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια, εν μέσω πανδημίας, να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πλοιοκτητών, όπως επεσήμανε ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Αντώνης Μαλαξιανάκης.
 • Οι αυτονομιστικές, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν ότι μπλόκαραν την πρόσβαση στο Facebook και το Instagram, ευθυγραμμιζόμενες με τη ρωσική πολιτική για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που εδρεύουν στις ΗΠΑ.
 • Πρωτεργάτης της στοχευμένης διαφήμισης στο διαδίκτυο, συγγραφέας και ακτιβίστρια, η Σέριλ Σάντμπεργκ, το δεξί χέρι του Ζούκενμπεργκ στο facebook, εγκαταλείπει ύστερα από 14 χρόνια τη δημοφιλή πλατφόρμα, αφήνοντας πίσω μία κληρονομιά γεμάτη ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά και πολλά σκάνδαλα.
 • Ζοφερό περιγράφουν το μέλλον των κρυπτονομισμάτων οι αγορές που ασχολούνται με το ψηφιακό νόμισμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC. Πάνω από 19.000 κρυπτονομίσματα και δεκάδες πλατφόρμες blockchain έχουν κατακλύσει την αγορά τα τελευταία χρόνια, με τους «παίκτες» της βιομηχανίας crypto να αναρωτιούνται: «χρειαζόμαστε άραγε τόσα πολλά κρυπτονομίσματα;».
 • «Στην αρχή του Διαδικτύου (2000), είχαμε πολλές εταιρείες dotcom και κάποιες ήταν απάτες, δεν είχαν καμία αξία και όλα αυτά στη συνέχεια ξεκαθαρίστηκαν. Και τώρα έχουμε πολύ χρήσιμες και νόμιμες εταιρείες», είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Web3 Foundation, Bertrand Perez, κάνοντας τη παραλληλισμό με τα κρυπτονομίσματα.
 • Τα social media κυριαρχούν σήμερα στην επικοινωνία και την κοινωνία, όμως οι αλλαγές στην τεχνολογία αναμένεται να τα μεταμορφώσουν. Όταν το metaverse ξεκινήσει δυνατά, εκτιμάται ότι νέες πλατφόρμες θα προσελκύσουν το κοινό που σήμερα ακολουθεί τα μεγάλα social media. Το Metaverse είναι ένας γραφικά πλούσιος εικονικός κόσμος, στον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να εργαστούν, να παίξουν, να ψωνίσουν και να κοινωνικοποιηθούν. Είναι ένα δίκτυο τρισδιάστατων εικονικών κόσμων που επικεντρώνονται στην κοινωνική σύνδεση. Αν και είναι αδύνατο να πούμε πότε το μετασύμπαν θα αντικαταστήσει τα κοινωνικά δίκτυα, είναι βέβαιο ότι θα ξεκλειδώσει νέες κοινωνικές και οικονομικές δυναμικές που δε θα μπορούν να συγκριθούν με ο,τιδήποτε γνωρίζουμε σήμερα. Ας δούμε τι προβλέπεται για τις κορυφαίες πλατφόρμες metaverse σύμφωνα με το analyticsinsight.net
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

 • Ο αγαπητός Γιάννης Σύρρος ξεκίνησε στον επόμενο μεγάλο σταθμό της επαγγελματικής του καριέρας. Ως Principal στην Deloitte παράλληλα βεβαίως με τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του WITSA. Η στήλη του εύχεται καλή επιτυχία, αν και είναι σίγουρη γι’ αυτήν!
 • Η Convert Group ανακοίνωσε ότι ο Παναγιώτης Γκεζερλής, ιδρυτής και πρώην Chief Executive Officer, θα αναλάβει την θέση του Προέδρου της εταιρείας, συνεχίζοντας την πλήρη απασχόλησή του στην εταιρεία, και από τη 1η Ιουνίου 2022, την θέση του Chief Executive Officer της Convert Group αναλαμβάνει ο Ανδρέας Πετρόπουλος, ο οποίος κατείχε ήδη τον ρόλο του Chief Revenue Officer της εταιρείας.
 • Η Έλενα Χαϊλαζοπούλου συνεχίζει τα καθήκοντα της Chief Product Officer και διατηρεί τον ρόλο της Deputy CEO της Convert Group. Ο Ανδρέας Πετρόπουλος επιλέχθηκε τόσο από τους δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας Παναγιώτη Γκεζερλή και Έλενα Χαϊλαζοπούλου, αλλά και με την πλήρη υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Convert Group.
 • Τη δυνατότητα να ενημερωθούν εύστοχα και αποτελεσματικά για ό,τι απαιτείται για να βρουν δουλειά είχαν 13.420 ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν στη δράση #JobDay Αφετηρία, η οποία διεξήχθη ταυτόχρονα στις πρωτεύουσες 13 περιφερειών της χώρας.
 • Έρευνα για τις παροχές και τους μισθούς των στελεχών πληροφορικής διεξήγαγε το kariera.gr. Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, μαρτυρούν πως μεταξύ των κυριότερων παροχών προς τους εργαζομένους του κλάδου συγκαταλέγεται η απομακρυσμένη εργασία (remote working).
 • Ξεκάθαρη είναι, η διαφορά στις ετήσιες αποδοχές όσων διαμένουν στο εξωτερικό και εργάζονται στην Πληροφορική, με μέση τιμή τα 72.170 €, σε σύγκριση με όσους διαμένουν στην Ελλάδα, με αποδοχές κάτω των 29.752 €.
 • Το 90% εργάζονται ως μισθωτοί με πλήρη απασχόληση, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ποσοστό απορρόφησης του ανθρωπίνου δυναμικού του κλάδου. Το 6,55% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μόνο ένα 3,62% δηλώνει πως δεν εργάζεται αυτή τη στιγμή. Γύρω στο 65% των εργαζομένων δήλωσε ανοιχτό σε νέες ευκαιρίες εργασίας ακόμα κι αν δεν τις αναζητά ενεργά.
 • Σχεδόν 1 στους 4, εργάζονται στον κλάδο Information Technology & Services, με καθαρές αποδοχές στα 26.829 €, ενώ το 12% εργάζεται στον κλάδο Computer Software, αντίστοιχα με 27.533 €. Υψηλότερες αποδοχές εμφανίζουν οι κλάδοι Healthcare και Banking και χαμηλότερες οι κλάδοι Computer & Network Security και Construction. Όλα τα ποσά αφορούν στη μέση τιμή ετήσιων αποδοχών.
 • Είκοσι επτά (27) προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί σπουδαστές πανεπιστημιακών σχολών με ειδίκευση στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συμμετείχαν στο Πρόγραμμα υποτροφιών “Seeds for the Future Scholarship 2021”, το οποίο προσφέρεται από την Huawei σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.
 • H Ηuawei Ελλάδος χορήγησε υποτροφίες υπό την μορφή οικονομικής ενίσχυσης σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές οχτώ (8) Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
 • Με την καινοτόμο προσέγγιση της αναπαράστασης των θεματικών του HRM μέσω της τέχνης, το HR Community Conference & Awards 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 19 Μαΐου 2022 ταυτόχρονα στο Wyndham Grand Ηotel στην Αθήνα και στο Mediterranean Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη.
 • Η PwC Ελλάδας πραγματοποίησε με επιτυχία το πρώτο Technology and Innovation Hub Student Meet Up, στα νέα γραφεία της στην Πάτρα, παρουσία και του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα. Σε μια ημέρα αφιερωμένη στην καινοτομία, η διοργάνωση έφερε κοντά τη φοιτητική κοινότητα της Πάτρας με την ομάδα Τεχνολογίας της PwC, με στόχο την παρουσίαση των καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων, αλλά και των επαγγελματικών ευκαιριών που παρουσιάζει ο κλάδος των Τεχνολογικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.
 • Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα, Τρίτη 31 Μαΐου 2022, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο ΣΕΒΕ. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, και ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΕΒΕ, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.
 • Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία για την ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας, η συνεργασία για συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα και μέσα, η πρακτική άσκηση των φοιτητών του ΑΠΘ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και στον ΣΕΒΕ/ΙΕΕΣ, η συνεργασία του ΣΕΒΕ με τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του ΑΠΘ, καθώς και η συνεργασία σε περιοχές όπως η πρακτική άσκηση φοιτητών για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
 • Η Olympia Group υποστηρίζει την πρωτοβουλία The Boardroom για την ενδυνάμωση, δικτύωση και υποστήριξη των γυναικών με στόχο την ανάληψη θέσεων σε Διοικητικά Συμβούλια, συμμετέχοντας ως υποστηρικτής στα προγράμματα που υλοποιεί το the Boardroom στην Ελλάδα.
 • Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρία αναλαμβάνει δράση με στόχο την ενδυνάμωση και παροχή ίσων ευκαιριών στις γυναίκες που απασχολούνται στις εταιρίες του χαρτοφυλακίου της, την επαγγελματική εξέλιξη και την ενίσχυση του ρόλου τους στη λήψη αποφάσεων, και φυσικά την υποστήριξη και προετοιμασία τους για την ανάληψη θέσεων στα Διοικητικά τους Συμβούλια.
 • Σήμερα, στην Olympia, οι γυναίκες συμμετέχουν σε ποσοστό 40% στο management team της εταιρίας και σε ποσοστό 43% στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Παράλληλα, στις βασικές εταιρίες του χαρτοφυλακίου της αντίστοιχα, οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε ποσοστό 32% σε διοικητικές θέσεις, 20% σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης και 12,5% σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων.
 • Η Steelmet, δίνει τη δυνατότητα σε 15 νέους επαγγελματίες του ΙΤ, να αποτελέσουν μέρος της εξέλιξης και της ψηφιακής καινοτομίας που προσφέρει σε μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ανακοινώνει το πρόγραμμα IT Professionals of Tomorrow.
 • Με το πρόγραμμα αυτό, στοχεύει να δημιουργήσει ένα δυναμικό hub τεχνολογίας, όπου τα μέλη του θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε διαφορετικά ψηφιακά έργα και εφαρμογές, το μέγεθος και των εύρος των οποίων τα κατατάσσει στα πλέον σημαντικά παγκοσμίως.
 • Το νέο βιβλίο του … «πτέραρχου» της δημοσιογραφίας Αχιλλέα Χεκίμογλου έχει τίτλο «Ο Ωνάσης και ο σμηναγός Χ» και αναφέρεται στη δημιουργία της πολιτικής αεροπορίας της χώρας μας από την ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις) στην Ολυμπιακή Αεροπορία.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Δεν κοιτάμε πώς θα κάνουμε τις μεγαλειώδεις-τέλειες τομές πάνω στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά χτίζουμε πάνω στις καθημερινές μικρές ή και μεγαλύτερες νίκες.»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
synedria-monofyllo-1-6-22-sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Τα gaming phones αποτελούν μια εξαιρετικά δυναμική κατηγορία, τα οποία έχουν το «δικό» τους κοινό.
Η Xiaomi δεν θα μπορούσε φυσικά να μείνει αμέτοχη μπροστά στους fans του mobile gaming, για αυτό και ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά το Black Shark 5 και 5 Pro, δύο high-end συσκευές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να σηκώνουν το βάρος των πάντοτε απαιτητικών mobile games.
Όπως έγινε γνωστό, τα δύο νέα μοντέλα Black Shark πρόκειται να ανακοινωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο στις 8 Ιουνίου!
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, το core μοντέλο θα έχει στο εσωτερικό του ένα Snapdragon 870 SoC, ενώ η Pro version θα στηρίζεται στο Snapdragon 8 Gen 1 chipset. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν triple camera setup, αλλά το «απλό» Black Shark 5 έρχεται με primary camera sensor στα 64MP, Ultrawide φακό στα 13MP και macro φακό στα 2MP, ενώ το Pro μοντέλο θα παίζει ακόμη πιο… ψηλά στην κάμερα στα 108MP (main sensor), αλλά και ultrawide camera στα 13MP και τηλεφακό στα 5MP.
Εκτός από τα παραπάνω, το Pro μοντέλο έρχεται σε εκδόσεις με 8, 12 και 16GB RAM, ενώ το vanilla Black Shark έρχεται σε configurations των 8GB και 12GB RAM.
Και στις δύο εκδόσεις, η Xiaomi έχει επιλέξει OLED display στις 6.67 ίντσες. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η τελική τιμή του στο event που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες.
cl8-sept-2019-600x80
Είναι γεγονός ότι από την Apple έχουμε δει εξαιρετικά smartwatches, τα οποία ωστόσο δεν κατασκευάζονται από πολυτελή υλικά όπως ο χρυσός ή η πλατίνα, αλλά περιορίζονται στο κεραμικό και το τιτάνιο.
Αν, λοιπόν, είσαι fan του μοντέρνου Apple Watch αλλά θα ήθελες και κάτι από τη λάμψη των παλαιών ρολογιών, η Caviar σου έχει τη λύση.
Η εταιρεία, πρόσφατα λάνσαρε μια νέα σειρά με 2 βασικές εκδόσεις, η οποία βασίζεται στο Apple Watch 7.
Η πρώτη έκδοση ονομάζεται moon και περιλαμβάνει ανάγλυφα κομμάτια εμπνευσμένα από το έργο του Gustave Young, ενός διάσημου χαράκτη αμερικανικών πυροβόλων όπλων του 19ου αιώνα.
Η έκδοση Night Moon ξεκινά από τις 3.260 δολάρια, είναι καλυμμένη από λευκό bronze και διαθέτει μαύρο λουράκι από δέρμα κροκόδειλου. Υπάρχουν διαθέσιμα μόλις 99 αντίγραφα.
Το Gold Moon αποτελεί μια πιο ακριβή version με 8 μόνο κομμάτια που κοστίζει 25.070 δολάρια. Έχει κατασκευαστεί από χρυσό 18 καρατίων και καφέ λουράκι από δέρμα κροκόδειλου.
Οι προτάσεις όμως δε σταματούν εδώ. Ακολουθούν τα ρολόγια Rivets για τους φίλους του industrial look.
Και τα δύο χρησιμοποιούν τιτάνιο αεροπορίας με μαύρη επίστρωση PVD. Διατίθενται οι εκδόσεις Line και Flame, οι οποίες είναι επίσης κατασκευασμένες από τιτάνιο, αλλά έχουν διακοσμητικά μοτίβα χαραγμένα με λέιζερ. Τα ρολόγια αυτά θα σου στοιχίσουν περίπου 3.000 ευρώ.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Οι ΗΠΑ κατάφεραν να εκτοπίσουν την Ιαπωνία και να βρεθούν ξανά στην κορυφή της λίστας των υπερυπολογιστών.
Το «εισιτήριο» εξασφαλίστηκε χάρη στο νέο πανίσχυρο σύστημα Frontier του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge (ORNL) του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας στο Τενεσί, το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη Top 500 των ισχυρότερων και ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου.
Ο Frontier είναι ο πρώτος υπερυπολογιστής που ξεπέρασε το φράγμα του Exaflop (1,1 Exaflop/sec) πραγματοποιώντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.
Το σύστημα, ένας HPE Cray EX, διαθέτει συνολικά 8.730.112 πυρήνες.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο έως τώρα κάτοχος της πρώτης θέσης, ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής Fugaku του Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN, ο οποίος έχει ισχύ 442 Pflop/sec και 7.630.848 πυρήνες.
Στην τρίτη θέση ανέβηκε το νέο και μεγαλύτερο σήμερα ευρωπαϊκό υπερυπολογιστικό σύστημα LUMI (152 PFlop/sec) που βρίσκεται στη Φινλανδία.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής, ο γαλλικός Adastra στο κέντρο GENCI-CINES, για πρώτη φορά μπήκε στην κορυφαία παγκόσμια δεκάδα (στη δέκατη θέση).
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι Summit (ΗΠΑ), Sierra (ΗΠΑ), Sunway TaihuLight (Κίνα), Perlmutter (ΗΠΑ), Selene (ΗΠΑ) και Tianhe-2A (Κίνα).
600x80 banner 28-4-21 sent
600x80 banner 20-5-21 sent
600x80 banner 27-5-21 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin