weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 25-10-22 sent
600x80 banner 21-11-22 sent
600x80 banner 2-11-22 sent

Fire To The Hole

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε στο round table των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που πραγματοποιήθηκε στο φετινό Infocom World 2022.
Το κυριότερο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση, ήταν το θέμα του FTTH και, εάν και κατά πόσο, θα πρέπει να υπάρχει σε ισχύ ρυθμιστική παρέμβαση της ΕΕΤΤ, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική διάθεση γραμμών.
Στο τραπέζι της συζήτησης, εκ μέρους του ΟΤΕ, ο κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, υποστήριξε ότι αντίθετα με τις υποδομές χαλκού, στις οποίες πράγματι ο ΟΤΕ είχε προβάδισμα δεκαετιών στις υποδομές, αυτό δεν συμβαίνει με την οπτική ίνα, δεδομένου του γεγονότος ότι στον τομέα αυτό, όλοι οι πάροχοι ξεκινούν από το ίδιο σημείο.
Στον αντίποδα, οι Vodafone και Nova προσεγγίζουν το θέμα τελείως διαφορετικά. Ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι, με τις νέες ρυθμίσεις, ουσιαστικά οδηγούμαστε σε επαναφορά του μονοπωλίου στη χονδρική, και σημείωσε με νόημα ότι «δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος».
Από την άλλη, ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO της Nova, επισήμανε ότι το FTTH είναι ακριβό σήμερα, και ο λόγος είναι ότι έχουμε υψηλές τιμές χονδρικής.
Τόνισε επίσης ότι, σημαντικό μέρος της εξίσωσης είναι η ενίσχυση της ζήτησης, η οποία θα ενισχυθεί μόνο αν μειωθούν οι τιμές της χονδρικής.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι στη χώρα μας η επόμενη πενταετία είναι αφιερωμένη στην εγκατάσταση οπτικών ινών, αφού έως το 2027, τα προγράμματα των παρόχων προβλέπουν ότι οπτική ίνα θα έχει φτάσει στα περισσότερα νοικοκυριά.
Βέβαια, παρά την τοποθέτηση του ΟΤΕ περί «κοινής αφετηρίας», οι επενδύσεις του είναι της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων και αφορούν 3 εκατομμύρια γραμμές.
Από τη δική της πλευρά, η Vodafone έχει εξαγγείλει 1 εκατομμύριο γραμμές (οι 800.000 έως το 2025) και η Nova περίπου 800.000 από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband.
Πάντως, όπως και να έχει, οι υποδομές είναι σε εξέλιξη, παρ’ όλο που ο κ. Κωνσταντινίδης, σε μία αποστροφή της κουβέντας, αν και δήλωσε βέβαιος για την ομαλή εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος εγκαταστάσεων του ΟΤΕ, άφησε ψήγματα αμφιβολίας για την εξέλιξη των σχεδίων των άλλων παρόχων.
eu-cloud

Cloud Wars

Έναν ιδιότυπο αποκλεισμό από την Ευρώπη, φοβούνται οι πάροχοι υπηρεσιών εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, θεωρώντας ότι οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να εισάγουν σκληρούς κανόνες σχετικά με την κυβερνοασφάλεια.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα προσχέδιο πρότασης από τον ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, τον ENISA, σε σχέση με ένα ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης που εγγυάται την κυβερνοασφάλεια των υπηρεσιών cloud.
Βάσει αυτής της πιστοποίησης θα καθορίζεται αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα επιλέγουν ή όχι τις υπηρεσίες του εκάστοτε παρόχου.
Εκτός από τη θεωρητική -και ίσως ακαδημαϊκή προσέγγιση- που υιοθετεί αυτή η πρόταση, προβλέπει ακόμη σοβαρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας που θα μπορούσαν να διαταράξουν πολύ σοβαρά το status quo.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το προσχέδιο, προβλέπεται, ότι οι υπηρεσίες cloud θα πρέπει να λειτουργούν και να ελέγχονται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όλα τα δεδομένα των πελατών της υπηρεσίας θα πρέπει να αποθηκεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία στην ΕΕ, με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπερισχύουν έναντι των νόμων εκτός αυτής.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε συντονισμένα από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικού Εμπορίου, την Ιαπωνική Ένωση Νέας Οικονομίας, το techUK, την Ένωση Διαδικτύου Λατινικής Αμερικής, την Ένωση Βιομηχανίας Υπολογιστών & Επικοινωνιών, και άλλους, οι οποίοι, με κοινή τους δήλωση, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους.
Στη δήλωσή τους, ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι η ΕΕ σχεδιάζει εμπάργκο στις υπηρεσίες cloud που εδρεύουν εκτός των συνόρων της, ενώ προειδοποιούν ότι ανάλογους φραγμούς μπορούν να υποστούν και ευρωπαϊκές εταιρείες, αν θελήσουν να δραστηριοποιηθούν σε αγορές εκτός Ευρώπης.
grid-telecom-crete

Bring on the Data

Η Grid Telecom αναδεικνύεται σε καταλύτη εξελίξεων για την ανάπτυξη των data centers στην Ελλάδα, παρέχοντας τον συνδετικό κρίκο που έλειπε στην αλυσίδα διακίνησης δεδομένων. Σε αυτό συμφώνησαν όλοι οι πάροχοι data centers που συμμετείχαν στη συζήτηση, στο πλαίσιο του 24ου συνεδρίου Infocom World.
Η έκρηξη των κατασκευών και του ενδιαφέροντος των επενδυτών για είσοδό τους στην ελληνική αγορά, βλέποντας την ευκαιρία για δημιουργία κόμβων διασύνδεσης της Ασίας και της Αφρικής με την Ευρώπη, πυροδοτήθηκε από αρκετούς παράγοντες τους οποίους ανέλυσαν οι συμμετέχοντες στην συζήτηση.
Αν και η γεωγραφική θέση της χώρας προϋπήρχε, τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης, προσπερνούσαν επιδεικτικά την Ελλάδα και προσαιγιαλώνονταν κυρίως στη Μασσαλία και μερικά στην Ιταλία.
Οι αιτίες που η χώρα μας δεν ήταν προορισμός, ήταν η εύθραυστη θέση της στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, και φυσικά η έλλειψη υποδομών διασύνδεσης.
Η έλευση της Grid Telecom, μέσω του δικτύου που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, έχει εισάγει πλέον στην εξίσωση τον κρίκο που έλειπε. Ένα δίκτυο οπτικών συνδέσεων που ξεπερνά σήμερα τα 4.000 χιλιόμετρα και συνεχώς επεκτείνεται, με στόχο να έχει υπερδιπλασιαστεί κατά την επόμενη πενταετία. Με τη δημιουργία μητροπολιτικών οπτικών δακτυλίων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, η Grid Telecom έχει κατορθώσει να διασυνδέσει το δίκτυό της με τα μεγαλύτερα data centers της χώρας, και είναι έτοιμη να το κάνει και για τα νέα.
Όλα τα παραπάνω ήταν τα υλικά που είχαν μπει στον φούρνο, και η θερμότητα ήρθε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Microsoft, και την απόφαση της τελευταίας να εντάξει την Ελλάδα στα επενδυτικά της σχέδια.
Έτσι ξεκίνησε η data εποχή για την Ελλάδα, και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό, ενώ εμείς ευελπιστούμε να το δούμε γρήγορα να μεταφέρεται από τον χάρτη, στο έδαφος.
Digital-600x80-d
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - INFOCOM CYPRUS 2022
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Black Friday is dead… Long live Xmas!

Οι Κασσάνδρες που έβλεπαν μία ‘χλιαρή’ Black Friday, έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους.
Η κίνηση ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2021 και ο τζίρος τόσο στα καταστήματα όσο και on line, αρκετά αξιοπρεπής. Ειδικά στα καταστήματα το… Black Saturday ήταν ότι καλύτερο είχαν δει εδώ και πολύ καιρό, σε επισκεψιμότητα και στο ταμείο τους.
Τη μεγαλύτερη επιτυχία την έκαναν βέβαια τα μεγάλα καταστήματα και οι αλυσίδες, αλλά εν κατακλείδι, όλη η αγορά έκανε Black Friday, αφού κατά κανόνα “για χάρη του βασιλικού ποτίζεται και η γλάστρα”. Απλά, κάποιοι αποδείχτηκαν πιο “μαγκες” από τους άλλους!
Η αγορά είναι σχεδόν έτοιμη για την επόμενη μάχη αυτή της αγοράς των Χριστουγέννων και το στοίχημα είναι αν θα πιάσει τα προ COVID επίπεδα ήτοι τα 3 δισ ευρώ, συντελούντος και του 13ου μισθού. Μακάρι, για να ρεφάρουν όλοι σε μία δύσκολη χρονιά…
Τι άλλο είχε αυτή η εβδομάδα; Μα, το ετήσιο ραντεβού της αγοράς το InfoCom World που πραγματοποιήθηκε στο Caravel στις 29/11 με μεγάλη επιτυχία, πλήθος κόσμου, εξαιρετικούς ομιλητές, δύο δυνατά panel και πολλά workshops. Θα μπορούσε να έχει και τίτλο “η αγορά στη meta COVID εποχή”. Ήδη σε ένα από τα σημερινά θέματα σας δίνουμε μία ιδέα για το τι συζητήθηκε. Περισσότερα την επόμενη εβδομάδα που θα έχουν ανέβει οι παρουσιάσεις και τα video!
Τι έχει όμως η εβδομάδα που μπαίνει; Εστιάζει στην Κύπρο και το 13ο Συνέδριο InfoCom CΥ. Εκεί, θα μιλήσουμε για τη σημασία της ενίσχυσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, για τον ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων, για τις αυξανόμενες ανάγκες κυβερνοασφάλειας, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και για το οικοσύστημα.
Σας καλούμε λοιπόν σε ένα φεστιβάλ High Tech, αφού, στις 7 Δεκεμβρίου, παράλληλα με το InfoCom Cyprus θα πραγματοποιηθεί το Security Project Cyprus, ενώ ακολουθεί στις 8 Δεκεμβρίου το Infocom Security Cyprus, που θα καλύψουν τα σημαντικά θέματα της ηλεκτρονικής και της ψηφιακής ασφάλειας. Πραγματοποιήστε δωρεάν την εγγραφή σας από εδώ.
Αυτά για την ώρα. Stay tuned και την επόμενη εβδομάδα θα σας έχουμε καλά νέα και από την Κύπρο!
COSMOTE Xmas 22 Banner_600x80_Revised1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Ποιο είναι το τραγούδι που παίζει στη διαπασών σε Nova και Wind; Το Final Countdown βέβαια. Να θυμίσω ότι με αυτό πήραμε το κύπελλο;
 • O Πρωθυπουργός μίλησε στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, “Καλύτερα δεν γίνεται”, αναφέροντας πως όταν θέλει να αποφορτιστεί βλέπει Netflix και πως “έχει δει και επεισόδια του Σασμού”. Τώρα βέβαια, με το Netflix που βλέπει ο Πρωθυπουργός, εμείς δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε την κόντρα παρόχων - OTT, όσον αφορά στην κάλυψη του κόστους των επενδύσεων για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα - και την (δικαιολογημένη) «γκρίνια» των πρώτων. Άσε, που οι ΟΤΤs δεν φορολογούνται στη χώρα μας…
 • Στο θέμα των OTTs αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Infocom World, και ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και Αντιπρόεδρος του BEREC, Κωνσταντίνος Μασσέλος, λέγοντας πως «είναι ένα θέμα συζήτησης που έχει κορυφωθεί το 2022», προσθέτοντας πως υπάρχει «αμοιβαία εξάρτηση» και πως «σε αυτό συμφωνούν και οι δύο» πλευρές. Σύμφωνα με τον κ. Μασσέλο, αυτή η συζήτηση θα ενταθεί το 2023 και «είναι πιθανό να καταλήξει κάπου, αλλά έχει ακόμα αρκετό δρόμο ως προς αυτό». Άλλωστε, στις αρχές της νέας χρονιάς, η Κομισιόν θα κάνει «μια μεγάλη διαβούλευση για το θέμα». Δείτε όλη τη συνέντευξη του κ. Μασσέλου.
 • Συμμετέχοντας σε μια συνάντηση που έχει γίνει θεσμός, στο «Leaders’ Summit: Beyond Telecommunications!» και σχολιάζοντας επί του θέματος, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως «είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια αντίφαση: οι πάροχοι περιεχομένου και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι εκ φύσεως “παντρεμένοι”, αλλά το monetization γίνεται από τους παρόχους περιεχομένου. Εκ των πραγμάτων αυτό πρέπει κάπως να διορθωθεί και εκτιμώ ότι η ρύθμιση σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο σε κάποια φάση θα έρθει κάπως να το συναντήσει. Είναι κοινό αίτημα όλων και νομίζω δίκαιο».
 • Η έκτακτη γενική συνέλευση της Cosmote, αποφάσισε τη διανομή στον ΟΤΕ 110 εκατ. ευρώ από κέρδη προηγουμένων χρήσεων. Είναι δυνατόν μετά από αυτά να μην εκτιμούν οι Γερμανοί τη θυγατρική τους; Άσε που της πέρασαν και γραμμή και “πήρε το ποτάμι” την OTEGlobe, που ήταν διακαής πόθος τους και που εμείς θα εξακολουθήσουμε να λέμε ότι ήταν ένα διαμαντάκι του στέμματος και ήταν λάθος η “ενσωμάτωσή” της.
 • Κάποιοι βέβαια τρίβουν τα χέρια τους και δεν είναι οι Γερμανοί. Είναι ο ανταγωνισμός που τρέχει να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν και θα δημιουργηθούν. Ο πανδαμάτωρ χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο. Διότι, κανείς δεν έχει το αλάθητο του Πάπα… Και να σου φύγουν δουλειές, κάτι πάει κι έρχεται. Αν σου φύγουν και μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη;
 • Για τη συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, τον στόχο της χώρας για διαθεσιμότητα ταχυτήτων 1Gbps σε όλη την επικράτεια μέχρι το 2030 και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισότιμου πλαισίου δραστηριοποίησης ανάμεσα στους Ευρωπαίους Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους και τις Ψηφιακές Πλατφόρμες (OTTs), μίλησε ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, στο 24ο Συνέδριο InfoCom World, ο οποίος είχε ιδιαίτερα δυναμική παρουσία.
 • Σχετικά με τον ρόλο του Ομίλου ΟΤΕ και τη διαχρονική του συμβολή στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι ο Όμιλος είναι μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες, υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου. Ο επικεφαλής της Στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ μίλησε και για τον στόχο της χώρας για διαθεσιμότητα ταχυτήτων 1Gbps σε όλη την επικράτεια έως το 2030, αναφέροντας ενδεικτικά ότι εφόσον και οι άλλοι πάροχοι υλοποιήσουν τα πλάνα που έχουν ανακοινώσει, τότε είναι πιθανό όχι μόνο να τον φτάσουμε, αλλά και να υπάρξει επικάλυψη δικτύων οπτικών ινών σε κάποιες περιοχές. Να δείτε που θα αποδειχθεί ότι έχει δίκιο. Η επικάλυψη είναι προ των πυλών…
 • H Vodafone Ελλάδας, μετά από δύο χρόνια διεξαγωγής διαδικτυακών εκδηλώσεων, άνοιξε ξανά τα γραφεία της σε φοιτητές και φοιτήτριες από ελληνικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του θεσμού Business Days του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας που διοργανώνει από το 2011 ο ομότιμος καθηγητής του ΟΠΑ, κ. Ιορδάνης Λαδόπουλος.
 • Τους 36 συνολικά φοιτητές υποδέχθηκαν έμπειρα στελέχη από διαφορετικές διευθύνσεις της εταιρείας, οι οποίοι μέσα από παρουσιάσεις και ανοιχτό διάλογο με τους φοιτητές, τους εισήγαγαν στην κουλτούρα του οργανισμού, μοιράστηκαν εμπειρίες και εξήγησαν πώς η συνεργασία του ανθρώπου με την τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πιο κατάλληλο περιβάλλον γιατί στη Vodafone έχουν γίνει άλματα στο συγκεκριμένο τομέα…
 • Για το 2032 μετατέθηκε η λήξη ομολογιακού δανείου, το οποίο είχε εκδώσει η Wind και είχε καλύψει η μητρική της Crystal Almond. Το ομολογιακό έληγε στις 15 Ιουλίου 2023. Ταυτόχρονα με την επιμήκυνση, αποφασίστηκε μείωση του σταθερού ετήσιου επιτοκίου σε 4,65% από 5,5% το 2021. Pas mal!
 • Η United Group έγινε μέλος της Συμμαχίας Responsible Business Alliance (RBA). Η RBA είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική ένωση στον κόσμο η οποία είναι αφιερωμένη στην υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Συνδέεται πλέον με περίπου 500 μέλη της RBA και των Πρωτοβουλιών της που έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις επιχειρηματικές επιδόσεις μέσω κορυφαίων δεοντολογικών προτύπων και πρακτικών. Τα μέλη της RBA απασχολούν 21 εκατομμύρια ανθρώπους με συνδυασμένα ετήσια έσοδα 7,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι μία δράση που μας αφορά όλους δεδομένου ότι “United we stand, divided we fall”!
 • Ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση για το διαγωνισμό ανάπτυξης οπτικών ινών σε 14 περιοχές ύψους 65 εκατ. ευρώ που αφορά 440.000 συνδέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την τεχνική αξιολόγηση υπάρχει μία εταιρεία που έχει το προβάδισμα. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών η δουλειά μάλλον οδεύει για τη Β. Ελλάδα. Αν και με δεδομένο ότι από τη ΔΕΗ θέλουν το project να τελειώσει μέσα στο 2023 ενδέχεται να “σπάσουν” το έργο δίνοντάς το σε περισσότερες εταιρείες.
 • Βλέπετε, έχοντας την πείρα από το Περιστέρι, γνωρίζουν ότι οι καθυστερήσεις προκύπτουν από τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Και αν στο Περιστέρι που το project ήταν κυρίως εναέριο προέκυψαν καθυστερήσεις, φανταστείτε στο νέο έργο που έχει περισσότερο “σκάψιμο” τι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να προκύψουν. Από τη ΔΕΗ πάντως δηλώνουν - και δείχνουν- αποφασισμένοι να προχωρήσουν εντός του χρονοδιαγράμματος. Μέχρι να φωτιστεί η ίνα στο έργο θα ισχύει το “Δεν Έχουμε Ησυχία”!
 • Στο μεταξύ στο InfoCom World είδαμε στο περίπτερο της ADTRAN τον εξοπλισμό -ενσύρματο και ασύρματο- που χρησιμοποιήθηκε στο Περιστέρι και μείναμε εντυπωσιασμένοι! Ιδιαίτερα από την ασύρματη λύση που αν υιοθετηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να δίνει ασύρματο Gbit σε παραδοσιακούς οικισμούς και άλλα σημεία που δεν μπορεί κανείς να σκάψει.
 • Quiz: Ποιο ήταν το top gadget που παρουσιάστηκε και μάλιστα μοιράστηκε δωρεάν στο InfoCom World. Απάντηση: ένα κάλυμμα για κάμερα laptop -ώστε να μη σε βλέπουν όταν δεν θέλεις- που μοίραζε στο περίπτερό της η ADTRAN. Τέρμα τα σελοτέιπ στην οθόνη!
 • Πώς πήγε η Black Friday; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη, υπήρχε ιδιαίτερη κίνηση στην αγορά, γεγονός που οφείλεται σε δύο λόγους: «Πρώτον, καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στις αρχές του μήνα, οπότε αυτή η εκπτωτική περίοδος για την Black Friday δεν είναι μία μέρα, αλλά από μία εβδομάδα ως 10 ημέρες». Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, τα ποσοστά των εκπτώσεων ήταν υψηλά και οι εκπτώσεις ήταν πραγματικές. Την ίδια στιγμή, κατά 10% - 12% αυξήθηκαν οι συναλλαγές, σύμφωνα με τους πρώτες εκτιμήσεις, με τον κ. Κορκίδη να σημειώνει ότι ξεπεράστηκε το ορόσημο των 300 εκατομμυρίων ευρώ του 2021. Πάντα τέτοια!
 • Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το Southeast Europe Regulatory Summit, μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ookla σε συνεργασία με την Ibis Solutions στις 4 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι, το φάσμα είναι «κλειδί» για το 5G. Παράλληλα, ο στόχος της Κομισιόν για μια «ευρωπαϊκή κοινωνία των Gigabit» αποτελεί κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών – με τα έως τώρα αποτελέσματα, όσον αφορά στη διάθεση και υιοθέτηση του fiber, να χαρακτηρίζονται ως «ανάμικτα». Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό…
 • Όπως ανέφερε στο εν λόγω συνέδριο ο επικεφαλής της ΕΕΤΤ, η Ελλάδα επιδιώκει να προωθήσει ανοιχτά δίκτυα χονδρικής για να αυξήσει την κάλυψη και να αποτρέψει την υπερκατασκευή δικτύων οπτικών ινών. Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και υιοθέτηση του FTTH, υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης πολιτικών που θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και θα υποστηρίξουν και την πλευρά της ζήτησης, ώστε οι υποδομές οπτικών ινών να είναι προσβάσιμες και οικονομικά βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Πέρα από τη διαθεσιμότητα, οι υπηρεσίες FTTH/FTTP πρέπει να προσφέρονται και σε «ανταγωνιστική τιμή».
 • Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συνδρομές 5G αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και τα πέντε δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2028, παρά τις τρέχουσες και επερχόμενες προκλήσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η νεότερη έκδοση του Ericsson Mobility Report (Νοέμβριος 2022) προβλέπει, επίσης, ότι οι παγκόσμιες συνδέσεις σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) θα αναπτυχθούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Λογικό, αφού για την ώρα μοιάζει να είναι το killer application του 5G. Για την ώρα είπαμε…
 • Με την ανάπτυξη να καθοδηγείται εν μέρει από την Ινδία αλλά και από άλλες αναδυόμενες αγορές, το FWA προβλέπεται να παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 19 τοις εκατό από έτος σε έτος για τη περίοδο 2022 – 2028 και να φτάσει τις 300 εκατομμύρια συνδέσεις έως το τέλος του 2028. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των παρόχων υπηρεσιών επικοινωνιών (CSP) που ερωτήθηκαν, σε περισσότερες από 100 χώρες, προσφέρουν επί του παρόντος υπηρεσίες FWA. Σχεδόν το ένα τρίτο των CSP προσφέρουν FWA μέσω 5G, σε σύγκριση με το ένα πέμπτο πριν από ένα χρόνο. Σχεδόν το 40 τοις εκατό των νέων λανσαρισμάτων 5G FWA μέσα στους τελευταίους 12 μήνες ήταν σε αναδυόμενες αγορές. Όταν το Fixed Wireless Access γίνεται Flexible!
 • Ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης γύρω από τα δίκτυα πέμπτης και έκτης γενιάς δημιούργησε η Nokia στο κεντρικό της campus στην πόλη Amadora της Πορτογαλίας, ώστε να αναπτύξει τεχνολογία γύρω από το 5G και να θέσει τα θεμέλια για το 6G. Όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο κέντρο R&D αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
 • Η νέα «εισροή» ταλέντου στην Πορτογαλία θα είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη κάθε βήματος που σχετίζεται με την ανάπτυξη λογισμικού. Η Nokia επιδιώκει να στελεχώσει το ολοκαίνουργιο κέντρο με νέους μηχανικούς και τεχνικούς, που αναμένεται πως θα εργαστούν παράλληλα με το υπάρχον εργατικό της δυναμικό. Άλλωστε, την περασμένη χρονιά, η φιλανδική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την πορτογαλική κυβέρνηση, με στόχο τη λειτουργία ενός Global Business Services Centre και τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες «που προωθούν τις ψηφιακές δεξιότητες».
 • Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τη νέα χρονιά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα των οικονομικών δυσκολιών και των υφιστάμενων πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά. Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία ιδιωτών και επιχειρήσεων βρίσκεται αντιμέτωπη με την περιρρέουσα οικονομική αβεβαιότητα, την ενεργειακή κρίση και την απειλή μιας γενικότερης ύφεσης και το ενδεχόμενο της οικονομικής ύφεσης, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών δέχεται την επιρροή των εξελίξεων.
 • “Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς το 2023 θα είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους ενέργειας. Μετά από μια δεκαετία χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως και οι άλλες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαχείρισης του αυξανόμενου κόστους, προειδοποιεί σε σχετικό report της η εταιρεία Analysys Mason. Θα το περάσουμε και αυτό. Κρίση είναι μία αλλαγή που προσπαθεί να συμβεί!
 • Μια έκθεση της Analysys Mason για λογαριασμό της Ericsson αναφέρεται στα πιθανά οικονομικά, καταναλωτικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) σε 15 αναδυόμενες αγορές, τονίζοντας ότι αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να δουν αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,3% και 0,46% έως το 2035.
 • Η επέκταση στη ζώνη μεσαίων συχνοτήτων είναι ένας «βασικός παράγοντας επιτυχίας» για τις αναδυόμενες αγορές. Όπως σημειώνεται, η αναβάθμιση της βιομηχανίας και των αγροτικών περιοχών με χρήση έξυπνης τεχνολογίας μπορεί να αντιπροσωπεύει το 85-90% των συνολικών οικονομικών οφελών σε κάθε αναδυόμενη αγορά. Αυτό περιμένουμε να δούμε από τότε που ξεκίνησε το 5G και είμαστε ακόμα στην αίθουσα αναμονής! Πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το “αυτός που περιμένει πολύ δεν πρέπει να περιμένει πολλά”, γιατί το 5G δεν μας έχει δείξει ούτε 10% των δυνατοτήτων του.
 • Φώτα - κάμερα - πάμε! Το Action 24 κάνει πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 στις 06:00 και βάζει την ενημέρωση σε πρώτο πλάνο. Στο νέο Action 24 η ενημέρωση βρίσκει τη θέση της στο τηλεκοντρόλ γιατί θα είναι παντού όπου υπάρχουν ειδήσεις: στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, τον αθλητισμό! Ειδήσεις, γεγονότα, αναλύσεις, αλλά και όλα τα πρόσωπα της επικαιρότητας στους δέκτες μας από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ. Και αυτό είναι το πρώτο στα media των μετόχων της Intrakat και δεν θα είναι καθόλου “medium”! Για XL το βλέπω…
 • Άσε που στην Παιανία γεννάνε ακόμα και τα κοκόρια της τριανδρίας. Εγκρίθηκε η ΑΜΚ για 100 εκατ. δεν έχουν πια προβλήματα στην “κούτρα” τους και ανοίγει ο δρόμος για το ξεδίπλωμα του νέου business plan. Που περιλαμβάνει, διεκδίκηση της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού και έργων του Ταμείου Ανάκαμψης!
 • A… και στο InfoCom είδαμε τον Γιώργο να μαζεύει σαν μαγνήτης γύρω του παλιούς και νέους φίλους. Αν ακούσαμε καλά δεν αποκλείεται να δούμε κάποιους να μετακομίζουν και στην Παιανία. Τα καλά στελέχη είναι πάντα περιζήτητα…
 • Ο καιρός γαρ εγγύς όπως έλεγε παλιά και ο γνωστός τηλεπωλητής. Μιλάμε για την επερχόμενη τιτανομαχία που αφορά τα δικαιώματα του μπάσκετ. To ερώτημα είναι αν θα περάσουν στην Cosmote ή αν η Nova θα τα κρατήσει, διατηρώντας και τα πρωτεία στο μπάσκετ. Σκληρό παιχνίδι και οι coaches των δύο πλευρών -γιατί ας μη γελιόμαστε παιχνίδι για δύο είναι- καταστρώνουν εναλλακτικά σχέδια για το “ντέρμπι”. Διότι, το πρωτάθλημα μπορεί να μην είναι στα καλύτερά του, αλλά το μπάσκετ -και λόγω Giannis- περνάει μία δεύτερη άνοιξη. Όπως τότε με τον Γκάλη τον Γιαννάκη και με τ’ άλλα τα παιδιά…
 • Στον ΑΝΤ1 έλυσαν το πρόβλημα των μεταδόσεων που είναι πλέον free on air, αλλά κάποιος θα πρέπει να τους μιλήσει για την ικανοποίηση του πελάτη. Απέτυχαν στην εμπειρία και -με τον μόνο τρόπο που υπήρχε το διόρθωσαν. Γιατί δεν κάνουν κάτι και με την ικανοποίηση. Πιστεύουν ότι όσοι παραπέμπονται σε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα, υπάρχει περίπτωση να είναι ξανά συνδρομητές; Παράδειγμα προς αποφυγή για όσους πουλάνε υπηρεσίες… Btw θα βγει επιτέλους κάποια ανακοίνωση για το πόσους συνδρομητές έχει η πλατφόρμα;
 • Μία από τις πιο “δυνατές” παρουσιάσεις στο InfoCom ήταν του Γιώργου Ψυρρή, CEO της Grid Telecom (ανεβαίνει οσονούπω στο site και θα σας δώσουμε το link), γιατί αποτύπωσε ξεκάθαρα όλο το τοπίο της αγοράς. Καλή παρουσία βεβαίως είχε και ο ΑΔΜΗΕ στο Λονδίνο όπου ο Μάνος Μανουσάκης αναζητούσε συνέργειες για την ανάπτυξη data centers. Τελικά, “παίζει” να είναι η Grid Telecom η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στο χώρο… Το πως και το γιατί θα το ξέρετε ήδη όσοι παρακολουθήσατε το InfoCom!
 • Εστάλη στις εισαγγελικές αρχές δικογραφία για μια εταιρία εμπορίας κυρίως κινητών τηλεφώνων που φέρεται να καταχράσθηκε πάνω από 20 εκατ. από παράνομες φοροαποφυγές, εικονικά τιμολόγια και είσπραξη επιδοτήσεων με πλαστούς τζίρους. Αν και η υπόθεση εκκρεμεί και θα πρέπει να αποδειχθούν όλα τα παραπάνω, ζητήθηκε η δέσμευση της περιουσίας 47 εμπλεκομένων.
 • Ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς βλέπουν οι πολίτες της πορεία της Ελλάδας, την οικονομία και την προσωπική τους κατάσταση, καταγράφονται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Η προσέλκυση τουριστών (με 75% θετικές γνώμες), ο ψηφιακός μετασχηματισμός (64%), η αμυντική θωράκιση (64%) και η εξωτερική πολιτική (53%) δείχνουν πως είναι τα δυνατά «χαρτιά» της κυβέρνησης.
 • Το ενδιαφέρον συμπέρασμα για εμάς, είναι πως ο κόσμος δείχνει να αναγνωρίζει τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Δεν σχολιάζουμε το έργο της κυβέρνησης. Υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί για να το κάνουν. Εμείς σχολιάζουμε ότι το digital transformation -και η τεχνολογία γενικότερα- έχει πλέον αποκτήσει τόσο μεγάλη σημασία για την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη που η συγκεκριμένη επιλογή φιγουράρει δίπλα στον τουρισμό (τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας), την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Και αυτό αν μη τι άλλο συνιστά μία ευκαιρία για την αγορά μας. Καιρός ήταν!
 • Με την παραγωγή της Apple να απειλείται με έλλειμμα 6 εκατ. κινητών και τις ταραχές στην Κίνα να καθυστερούν τις παραδόσεις, ο χρόνος αναμονής για το πολυπόθητο iphone έχει εκτοξευτεί ανάλογα με την περιοχή ακόμα στις 37 ημέρες από την παραγγελία. Σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή θα είναι υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη για το iphone 13, που δεν ξεπερνούσε τις 10 ημέρες, ύστερα από 10 εβδομάδες κυκλοφορίας. Εμείς εδώ πάντως και επάρκεια έχουμε και προσφορές κάνουμε…
 • Η Samsung ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των smartphones Galaxy Z Fold και Galaxy Z Flip που πωλήθηκαν για εταιρική χρήση ετησίως, έχει υπερδιπλασιαστεί. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022, ο αριθμός των αναδιπλούμενων (foldable) smartphones που εστάλησαν σε εταιρικούς πελάτες αυξήθηκε κατά 105% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.
 • Με τις αποστολές αναδιπλούμενων smartphone να αναμένεται αυξηθούν κατά 73% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 16 εκατομμύρια παγκοσμίως, οι αποστολές αναμένεται να αυξηθούν σε 26 εκατομμύρια μέχρι το 2023. Η ευκολία του multitasking σε μια μεγάλη οθόνη, καθώς και οι δυναμικές προσαρμογές των εφαρμογών για χρήση σε αναδιπλούμενες συσκευές συμβάλλουν στην υιοθέτηση της σειράς Galaxy Z από επιχειρήσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις!
 • Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που ενσωματώνει και σειρά προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Στην 15η θέση της κατάταξης των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τις δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) το 2021. Στη χώρα μας, οι δαπάνες για Ε&Α, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκαν το περασμένο έτος στο 1,44%, από 1,51% έναν χρόνο νωρίτερα. Πρωταθλήτρια Ευρώπης, όσον αφορά τα ποσά που δαπανά για Έρευνα και Ανάπτυξη, είναι η Σουηδία, όπου το 3,35% του ΑΕΠ κατευθύνεται σε Ε&Α.
 • Όπως ανακοίνωσαν οι ευρωπαϊκές αρχές, οι εταιρείες που παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να αποδείξουν πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να ανακάμψουν από μια κυβερνοεπίθεση, καθώς βασίζονται ολοένα και περισσότερο σε υπηρεσίες κολοσσών του «υπολογιστικού νέφους», όπως η Amazon, η Microsoft, η Google και η IBM.
 • Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν -και όχι άδικα- για την ταχύτητα και την κλίμακα με την οποία οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι επενδυτικές εταιρείες μεταφέρουν κρίσιμες λειτουργίες σε ένα μικρό σύνολο πλατφορμών cloud. Σύμφωνα με τις Αρχές της ΕΕ, ένα σφάλμα σε μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες cloud θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε πολλές χρηματοπιστωτικές φίρμες. Τελικά, όποιος βάζει όλα τ’ αυγά σ’ ένα καλάθι κινδυνεύει να χάσει και τ΄αυγά και τα καλάθια…
 • Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και άλλες 12 οργανώσεις προειδοποίησαν την περασμένη Πέμπτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην προχωρήσει στην υιοθέτηση κανόνων που θα μπορούσαν να αποκλείσουν από την ευρωπαϊκή αγορά την Amazon, τη Google, τη Microsoft και άλλες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες cloud και βρίσκονται εκτός ΕΕ.
 • Το ζήτημα αφορά σε ένα προσχέδιο πρότασης από τον ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, τον ENISA, σε σχέση με ένα ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης που εγγυάται την κυβερνοασφάλεια των υπηρεσιών cloud, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της Γηραιάς ηπείρου θα επιλέγουν προμηθευτή.
 • Οι υπηρεσίες cloud θα πρέπει να λειτουργούν και να ελέγχονται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα δεδομένα των πελατών της υπηρεσίας θα πρέπει να αποθηκεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία στην ΕΕ, με τους νόμους του μπλοκ να υπερισχύουν έναντι των νόμων εκτός ΕΕ. When in Rome, do as the Romans do!
 • Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να απογοητεύσουν τους πολίτες τους, λόγω του αργού ρυθμού της ψηφιοποίησης, σύμφωνα με έρευνα της EY παγκοσμίως που παρουσιάζεται σε μια νέα έκθεση: «Πώς μπορούν τα στελέχη του δημόσιου τομέα και η τεχνολογία να ευθυγραμμιστούν για να εξυπηρετήσουν τους μελλοντικούς πολίτες;». Στην Ελλάδα έχουμε μάλλον το αντίστροφο πρόβλημα. Είναι οι πολίτες, που πρέπει να ευθυγραμμιστούν με το gov.gr!
 • Λιγότερα από ένα στα δέκα διευθυντικά στελέχη από τον δημόσιο τομέα που συμμετείχαν στην έρευνα (7%) πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους έχει επιτύχει τους στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ η δυναμική για την ψηφιοποίηση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας κινδυνεύει να χαθεί.
 • Την ώρα που η αγορά των κρυπτονομισμάτων κλυδωνίζεται από την κατάρρευση του FTX, οι αρμόδιοι για την χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής αναφέρουν πως οι επερχόμενοι κανόνες που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα crypto θα αποτρέψουν παρόμοια σκάνδαλα στο μέλλον.
 • Το FTX ήταν το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο. Μέσω αυτού, κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να αγοράσει και να ανταλλάξει Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, αποτελώντας έναν βασικό κόμβο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού δικτύου που στηρίζει τη σχετική βιομηχανία. Κήρυξε πτώχευση αυτόν τον μήνα, χάνοντας τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα κεφάλαια πελατών. Όπως έχει πει και ο Warren Buffett “Το ρίσκο προέρχεται από το να μην ξέρεις τι κάνεις”. Ή ακόμα χειρότερα “να νομίζεις ότι ξέρεις”, θα συμπληρώσουμε εμείς…
 • Η Salesforce δημοσίευσε την όγδοη ετήσια έκθεση “State of Marketing”, σύμφωνα με την οποία η δουλειά των marketers παρέχει αυξανόμενη αξία παρά τις μακροοικονομικές και εργασιακές αντιξοότητες, ενώ τα στελέχη του κλάδου προσαρμόζονται στους νέους κανονισμούς απορρήτου, παρόλο που διαχειρίζονται περισσότερες πηγές δεδομένων από ποτέ.
 • Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του υπερυπολογιστή παγκόσμιας κλάσης «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» (Daedalus) στην Ελλάδα, με την υπογραφή συμφωνίας φιλοξενίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης (EuroHPC-JU) και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ – GRNET). O «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» θα είναι ένας υβριδικός υπερυπολογιστής μεσαίας εμβέλειας, με υπολογιστική ισχύ άνω των 30 Petaflops, εκτελώντας τριάντα εκατομμύρια δισεκατομμύρια (δηλαδή τριάντα τετράκις εκατομμύρια – 30.000.000.000.000.000) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.
samsung-tablets-600X80

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Παράταση στο θρίλερ! Φήμες θέλουν τον Χάρη Καρώνη να ζητά 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την JP Morgan για την πώληση του ποσοστού 51,5% που κατέχει ο ίδιος και ο συνιδρυτής, Μ. Αντύπας, στην Viva Wallet - μετά από τρία χρόνια και εφόσον φυσικά κλείσει η συμφωνία για το 48,5%, με αποτίμηση 2 δισ. ευρώ. Και κάπου εκεί, φαίνεται πως... κολλάει το σίδερο.
 • Δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει, ούτε θέλουμε να σχολιάσουμε εάν τα λεφτά που ζητάει ο Καρώνης αντικατοπτρίζουν την αξία που (θα) έχει η Viva Wallet. Αυτό που θέλουμε να σχολιάσουμε είναι πως μια πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας, θα σχολιαστεί αρνητικά, από πολλές πλευρές, αφού αποτέλεσε ένα εξαιρετικά διαφημισμένο deal. Άλλωστε, μετά την ανακοίνωση του, τα γραφεία της εταιρείας είχε επισκεφθεί μέχρι και ο Πρωθυπουργός. Κ. Μητσοτάκης. «Θεωρώ πολύ σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρία, αλλά συνολικά και στις δυνατότητες της χώρας αυτήν την επένδυση» έλεγε τότε…
 • Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά και την εκπνοή της προθεσμίας που είχαν οι δύο πλευρές, δόθηκε νέα δεκαπενθήμερη παράταση στις διαπραγματεύσεις. Πλέον, οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, αναμένεται πως θα… «τραβήξουν» μέχρι το τέλος του έτους.
 • Όλες οι τράπεζες κάνουν πλάνα για υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού προκειμένου να μετατραπούν σε τράπεζες του μέλλοντος. Τώρα, αν μπορείς να κατασκευάσεις καινούργιο σπίτι με υλικά κατεδάφισης δεν είμαστε βέβαιοι. Όπως επίσης δεν είμαστε βέβαιοι και για την αλλαγή νοοτροπίας η οποία είναι το πρώτο που θα έπρεπε να κατεδαφιστεί. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ΤτΕ μόνο από προμήθειες οι ελληνικές τράπεζες στο 9μηνο έβγαλαν 1,3 δις ευρώ. Που να πας με τέτοια προσέγγιση;
 • Μπορεί ο Μυτιληναίος να έκανε, πολύ πρόσφατα, το βήμα προς τις ψηφιακές πόλεις, παρουσιάζοντας τις δικές του υπηρεσίες και ξεκινώντας την πιλοτική εφαρμογή τους από τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, φαίνεται όμως πως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος «καλοβλέπει» ευρύτερα τον χώρο του digital. Και αυτό γιατί φήμες τον θέλουν να ετοιμάζει κάτι πολύ σημαντικό, συμμαχώντας και με «παίκτη» από το εξωτερικό. Ίδωμεν.
 • Όλα δείχνουν πως το Road Show της Μorgan Stanley στο Λονδίνο πήγε πολύ καλά και πως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν αυτός που βγήκε κερδισμένος. Εμείς δεν βρεθήκαμε εκεί, οπότε δεν μπορούμε να σας μεταφέρουμε κάτι που είδαμε με τα μάτια μας, αλλά οι σχετικές αναφορές δείχνουν πως οι ξένοι επενδυτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Κρατάμε τη συμμετοχή της Peoplecert, του Βύρωνα Νικολαΐδη, του Βαγγέλη Μυτιληναίου της MYTILINEOS, αλλά και του ΑΔΜΗΕ.
 • Έξω, γενικά πάμε καλά. Μέσα στην εβδομάδα θα μας επισκεφθούν από την Scale AI για να δούμε εφαρμογές ΑΙ στο δημόσιο. Μετά δηλαδή την ψηφιοποίηση, θα περάσουμε και στην τεχνητή νοημοσύνη! Δεν ξέρουμε αν θα μας έρθει ο ίδιος ο CEO Alexandr Wang, αλλά αν μας έρθει θα είναι μία σημαντική από πολλές πλευρές επίσκεψη.
 • Μετά την ολοκλήρωση σειράς εξαγορών και στρατηγικών επενδύσεων, η ελληνική πολυεθνική Generation Y, που δραστηριοποιείται στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, με δραστηριότητα σε 24 χώρες, μετασχηματίζεται σε Επιχειρηματικό Όμιλο με την επωνυμία «Growth, Prosperity & Abundance (GPΑ)», διευρύνοντας τους τομείς δραστηριότητάς του προς τις επιχειρήσεις. Άλλωστε οι λέξεις Growth, Prosperity & Abundance είναι διακαής πόθος για όλες τις γενιές…
 • «Έξυπνα» τούνελ αποκτά η Ελλάδα. Πλέον, σε πραγματικό χρόνο πραγματοποιείται η παρακολούθηση των σηράγγων της Ολυμπίας Οδού με το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Smart Tunnel». Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Π. Παπανικόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας: «Η Ολυμπία Οδός με το έργο Smart Tunnel, που αποτελεί πρότυπο καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα, δείχνει ένα δρόμο προς τη βελτίωση των μεθόδων συντήρησης της υποδομής με γνώμονα την οδική ασφάλεια και τη διασφάλιση της ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος».
 • Η Intertech, ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς οίκων τεχνολογίας στην Ελλάδα, και η RICOH ο κατασκευαστής μεταξύ άλλων και των προϊόντων Gestetner και ηγέτης της αγοράς σε φωτοαντιγραφικά μηχανήματα και εκτυπωτές, πραγματοποίησαν πρόσφατα το RICOH Innovation Day, μία εκδήλωση που διήρκησε δύο ημέρες, εκ των οποίων η πρώτη αφορούσε σε συνεργάτες και η δεύτερη σε πελάτες.
 • Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών παρουσιάστηκε όλη η γκάμα προϊόντων RICOH & Gestetner, καθώς επίσης και οι νέες προϊοντικές κατηγορίες Collaboration, Smart lockers και software με τη λύση διαχείρισης εγγράφων DocuWare. Οι παρευρισκόμενοι είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Γιάννη Χαλδούπη και τους συνεργάτες του και να δουν αλλά και να δοκιμάσουν όλα τα προϊόντα της εταιρείας.
 • Η LG ανακοίνωσε οργανωτικές αλλαγές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ετοιμότητάς της για το μέλλον. Οι αλλαγές υλοποιούνται κυρίως, για να επιταχύνουν τις μελλοντικές δυνάμεις ανάπτυξης της εταιρείας και να δημιουργήσουν διαφοροποιημένη αξία και εμπειρίες για τους πελάτες της. Ένα βασικό κομμάτι της μελλοντικής στρατηγικής της LG είναι η δημιουργία του Εταιρικού Κέντρου Εμπειρίας Πελατών (CX), το οποίο θα αναφέρεται απευθείας στα κεντρικά γραφεία της LG. Άριστη κίνηση διότι όπως έχει πει και ο Sam Walton: «There is only one boss. The customer. And he can fire everybody in the company from the chairman on down simply by spending his money somewhere else.»
 • Ο κύριος ρόλος του Κέντρου CX θα είναι η δημιουργία μιας απρόσκοπτης και διευρυμένης εμπειρίας πελάτη. Θα αναπτύσσει επίσης στρατηγικές και προγραμματισμό ενεργειών για την προώθηση επιπλέον καινοτομίας σε κάθε στάδιο της εμπειρίας του πελάτη, από τον σχεδιασμό προϊόντων και την εξυπηρέτηση πελατών, έως τη δημιουργία μελλοντικών επιχειρηματικών μοντέλων.
 • Τα 50 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου της στην Κόρινθο γιόρτασε η ελβετική εταιρία Landis+Gyr. Η ηγετική ομάδα της εταιρίας, με επικεφαλής τον CEO, Werner Lieberherr, επισκέφτηκε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής στην Κόρινθο, για να τιμήσει την επέτειο των 50 χρόνων. Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο παράγει έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και μετρητές αερίου, με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια μονάδες, γεγονός που συνέβαλε σε ισχυρές επιδόσεις το τελευταίο οικονομικό έτος της Lanis+Gyr.
 • Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την «Ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και Αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων ΑΤΛΑΣ», προϋπολογισμού 48,3 εκατ. ευρώ.
 • Η Prosvasis, μέλος του Ομίλου SOFTONE, προχώρησε στη δημιουργία του Prosvasis Cloud ERGANI, μία νέα web υπηρεσία που υποστηρίζει πλήρως τις ανάγκες εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, διασυνδέοντας σε πραγματικό χρόνο επιχειρήσεις, εργαζόμενους και λογιστές με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Η νέα web λύση της Prosvasis παρουσιάστηκε σε περισσότερους από 20.000 λογιστές στα μεγάλα events που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα.
 • Ελληνικός μονόκερως εν όψει: το κρατικό επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι, ADQ, επένδυσε 140 εκατ. ευρώ στην Blueground -την startup που επικεντρώνεται στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων. Αυτή είναι η πρώτη επένδυση στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας του ADQ με την Ελλάδα, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος.
 • Στην «ευρωπαϊκή στρατηγική drones 2.0», η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή, παρουσιάζεται ένα όραμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς drones. Η στρατηγική βασίζεται στο πλαίσιο ασφάλειας της ΕΕ για τη λειτουργία και τον καθορισμό των τεχνικών απαιτήσεων των drones, το οποίο είναι το πιο προηγμένο στον κόσμο. Η νέα στρατηγική καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας εμπορικές πτητικές λειτουργίες drones, προσφέροντας παράλληλα νέες ευκαιρίες στον τομέα αυτό.
 • Μια νέα σύμπραξη έρχεται να ταράξει τα νερά του HR στους χώρους των Τουρισμού και HoReCa. Το kariera.gr εξαγόρασε τη Workathlon, εταιρεία στην εύρεση προσωπικού στον τουριστικό τομέα. Η νέα αυτή συμμαχία έρχεται σε κομβική στιγμή για το ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα, καθώς φέτος 50.000 θέσεις εργασίας, που αφορούν στην ξενοδοχεία, παρέμειναν κενές, ενώ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου περίπου 5.000 εργαζόμενοι παραιτήθηκαν, αυξάνοντας το κενό. Με τον τουρισμό να συμβάλλει περισσότερο από 20% στο ελληνικό ΑΕΠ και με το 40% της απασχόλησης να συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο, η σύμπραξη Καριέρα-Workathlon αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και έπεται συνέχεια…
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου και σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται ψηφιακά από τον δήμο τους την έκδοση της άδειας πολιτικού γάμου και να την παραλαμβάνουν στην προσωπική τους θυρίδα (my.gov.gr). Τέρμα οι δικαιολογίες πως πήγες για την άδεια γάμου και είχε ουρά!
 • Για ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2022 κάνει λόγο η κυβέρνηση, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, γεγονός που σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή πορεία στην ελληνική οικονομία. Επενδύσεις σε τομείς κλειδιά, στους οποίους η Ελλάδα υστερούσε κατά πολύ σχετικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως αυτόν της τεχνολογίας, ήρθαν στην Ελλάδα μέσω μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, για να προσδώσουν στη χώρα την αίγλη που της έλειπε, οδηγώντας την παράλληλα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, μέχρι στιγμής οι ξένες επενδύσεις έχουν καλύψει άνω του 85% των επενδύσεων το 2021, καθώς το πρώτο 7μηνο του 2022 ανήλθαν στα 4,2 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ όλο το 2021.
 • Παρατείνεται έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.
 • Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας, αναστέλλεται η δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στο πληροφοριακό σύστημα Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (Μητρώο), κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 6092/Β/29.11.2022). Η αναστολή έγινε από τις 1 / 12 / 2022, οπότε και επρόκειτο να ξεκινήσει η πρόσβαση του κοινού στο Μητρώο, έως και τις 31 / 1 / 2023.
 • Νέους ενιαίους κανόνες για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας εισάγει η Ε.Ε. Οι νέοι κανόνες καλύπτουν έντεκα τομείς ζωτικής σημασίας, μεταξύ των οποίων οι ψηφιακές υποδομές, το νερό, τα τρόφιμα και η υγεία. Τη νέα νομοθεσία, που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία των κρίσιμων υποδομών της Ε.Ε., ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με 595 ψήφους υπέρ, 17κατά και 24 αποχές, οι ευρωβουλευτές επικύρωσαν την προσωρινή συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει με το Συμβούλιο.
 • Στις 13 Δεκεμβρίου, στο Παρίσι, αναμένεται η πραγματοποίηση του ελληνογαλλικού φόρουμ «Συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας 2.0: Επενδύοντας στο μέλλον», στο οποίο θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης - βλ. Γεωργιάδης, Σταϊκούρας, Καραμανλής, Πιερρακάκης, Φραγκογιάννης και άλλοι. Οι πολιτικοί αξιωματούχοι θα πάρουν μέρος σε πάνελ με τους Γάλλους ομολόγους τους αλλά και με εκπροσώπους ελληνικών και γαλλικών εταιρειών. “Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία”, σε άμυνα και σε οικονομία, θα λέγαμε συμπληρώνοντας το παλαιό σύνθημα!
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης έδωσαν το σύνθημα για την έναρξη της Black Friday περιόδου την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, με τις προσφορές να διαρκούν έως και την Cyber Monday, 28 Νοεμβρίου. Για ακόμη μια χρονιά, το BestPrice.gr έκανε πράξη την αποστολή του ως η Νο1 πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και βοήθησε τους καταναλωτές να βρουν εύκολα την πραγματικά καλύτερη τιμή, αντί να… δίνουν τα μαλλιοκέφαλά τους για προϊόντα που μπορούν να βρουν φθηνότερα.
 • Ως μία τακτική, η οποία έχει πλέον εδραιωθεί τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στη συνείδηση των καταναλωτών, το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη δεν σταμάτησε να σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 • Αύξηση τόσο σε επισκεψιμότητα όσο και στο Conversion Rate, που αποτελεί τον κρίσιμο δείκτη που δείχνει τη μετατροπή ενδιαφέροντος του καταναλωτή από επίσκεψη στην πλατφόρμα ενός e-shop σε πραγματοποίηση αγοράς, σημειώθηκε φέτος στα ηλεκτρονικά καταστήματα την περίοδο των προσφορών της Black Friday, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων του πελατολογίου-επιχειρήσεων της Generation Y.
 • Ειδικότερα, η ιδιαίτερη επιτυχία της φετινής χρονικής περιόδου της Black Friday σε σύγκριση με το 2021 δεν εστιάζεται μόνον στο γεγονός της σημαντικής αύξησης στις ημερήσιες επισκέψεις κατά 44,1%, αλλά κυρίως στην αύξηση του Conversion Rate κατά 30,2%, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος δείκτης να διαμορφωθεί στο 3,4%. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτ στον τομέα του εμπορίου, η επίτευξη ενός Conversion Rate άνω του 3% θεωρείται επιτυχία, καθώς ο μέσος όρος - ακόμη και στην περίπτωση που ένα ηλεκτρονικό κατάστημα έχει προχωρήσει σε όλα τα επιμέρους βήματα που απαιτούνται - έχει έναν δείκτη Conversion Rate μεταξύ 2,5-3%. Κάθε επιπλέον αύξηση συνεπάγεται και τη σημαντική αύξηση εσόδων των επιχειρήσεων.
 • Σε επιμέρους κλάδους ηλεκτρονικών καταστημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Generation Y, παρατηρήθηκαν οι ακόλουθες μετρήσεις: Στον κλάδο των ηλεκτρονικών φαρμακείων, η ημερήσια επισκεψιμότητα, σε σχέση με πέρυσι, αυξήθηκε κατά 51.6% και το Conversion Rate ανά ημέρα διαμορφώθηκε στο 4,17%, που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 10,8%.
 • Στον κλάδο της μόδας και των αθλητικών ειδών, σημειώθηκε αύξηση επισκεψιμότητας 46,2%, σε σχέση με πέρυσι, και το Conversion Rate κυμάνθηκε στο 3,04%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά 26%.
 • Σύμφωνα με το BestPrice.gr η «μαραθώνια» περίοδος της Black Friday προσέλκυσε το ενδιαφέρον των e-καταναλωτών στην Ελλάδα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, με την αξία του μέσου καλαθιού επίσης να αυξάνεται κατά 21%.
 • Στο πρώτο Black Friday στη μετά-Covid εποχή, οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν περισσότερο από ποτέ στο online fashion shopping, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η πλατφόρμα αναζήτησης μόδας, GLAMI. Ποια ήταν τα προϊόντα που σημείωσαν τις περισσότερες πωλήσεις και ποια αναζητήθηκαν περισσότερο στο GLAMI.gr; Τα αποτελέσματα καθιστούν σαφές το γεγονός πως η εξωστρέφεια στο ντύσιμο έχει επανέλθει, ως φυσικό επακόλουθο της «επιστροφής» στην κανονικότητα μετά την πανδημία.
 • Το νέο αναβαθμισμένο e-Shop του MOMMADE είναι Live από τις 31 Αυγούστου του 2022. H ανακατασκευή και επανασχεδιασμός του mommade.gr έγινε από την PROTOCOL.
 • Η ForestView που λάνσαρε το Milupa eShop, λανσάρει το Milupa Hearts για τη μελέτη, τον στρατηγικό σχεδιασμό και την τεχνική υλοποίηση του προγράμματος eshop.milupa.gr/loyalty.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Εκτοξεύθηκαν οι αποτιμήσεις των ελληνικών startups την πενταετία 2017-2022, αγγίζοντας πλέον τα €8,2 δισ. από €1,1 δισ. το 2017. Ακολουθώντας τη γενικότερη ευρωπαϊκή, αλλά και διεθνή τάση, οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες αύξησαν συστηματικά τις αποτιμήσεις τους, οι οποίες, ωστόσο, σήμερα ακολουθούν πτωτική πορεία ελέω της οικονομικής κρίσης. Πρακτικά, η αποτίμηση των ελληνικών startups έχει διευρυνθεί κατά 7,5 φορές μεταξύ 2017 και 2022, που συνιστά τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της αξίας των startups στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
 • No meta no party! Μόλις πέντε άτομα εμφανίστηκαν το βράδυ της Τρίτης σε ένα πάρτι για νέους που διοργάνωσε τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο metaverse. Το trailer για το «πάρτι» που δημοσιεύθηκε στο Twitter πήρε μόλις 54 likes. θα πρέπει να πούμε πως για την ανάπτυξη της σχετικής πλατφόρμας «επενδύθηκαν» 387.000 ευρώ. Ειλικρινά, είναι σαν να είπε η ΕΕ «εγώ θα κάτσω με τους νέους» και οι νέοι να μην εμφανίστηκαν ποτέ... Από την άλλη, μήπως έχουν αρχίσει να γίνονται πολλά τα χρήματα που ξοδεύονται στο metaverse (αν συνυπολογίσουμε και εκείνα του Facebook); Δεν θέλουμε να είμαστε αρνητικοί στην καινοτομία και τις νέες ιδέες, αλλά για την ώρα δυσκολευόμαστε να δούμε την καινοτομία και τις νέες ιδέες...
 • Στο επενδυτικό στόχαστρο του Νίκου Βαρβαδούκα, VP Brand, Customer & Omnichannel του Public Group, μπήκε η campsaround, μια πλατφόρμα που προωθεί τις διακοπές μέσω του camping. Και αν αναρωτιέστε γιατί ο Νίκος προχώρησε σε αυτό το επενδυτικό βήμα, το απαντάει ο ίδιος μέσω του λογαριασμού του στο Linkedin, «έχω κάνει κάποιες angel επενδύσεις, κυρίως επειδή μαθαίνω και εμπνέομαι από παθιασμένους και ταλαντούχους ιδρυτές. Αυτοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα, να σκέφτονται έξω από το κουτί, να επιδεικνύουν μια πραγματική στάση "μπορούμε να το κάνουμε". Και σαφώς δεν έχει να κάνει μόνο με το αποτέλεσμα, αλλά και με την απόλαυση ενός συναρπαστικού ταξιδιού. Αυτή τη φορά, εντυπωσιάστηκα από την ταλαντούχα ομάδα της Campsaround». Όσοι παθιασμένοι και ταλαντούχοι, προσέλθετε!
 • Είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει τον Δεκέμβριο η ελληνική Βικιπαίδεια, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερης πρόσβασης Wikipedia στα ελληνικά. Η ιστορία της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας που γράφεται συνεργατικά αποκλειστικά από εθελοντές ξεκίνησε την πορεία της στον κυβερνοχώρο το 2002. Έκτοτε προσφέρει πληθώρα πληροφοριών και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 215.000 λήμματα με τις σελίδες της να αγγίζουν τις 41 εκατομμύρια θεάσεις μηνιαίως.
 • Ο Κινέζος επιχειρηματίας Jack Ma ζει στο Τόκιο εδώ και σχεδόν έξι μήνες, μετά τον πόλεμο που κήρυξε το Πεκίνο στον τεχνολογικό τομέα όπου δραστηριοποιείται, ανέφεραν την Τρίτη οι Financial Times. Ο συνιδρυτής της Alibaba Group Holding φεύγει από την Ιαπωνία μόνο για ταξίδια στην ύπαιθρο και για τις τακτικές επισκέψεις του στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν πού βρίσκεται.
 • Το Silicon Valley Greek Hub ιδρύθηκε από 13 Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην καινοτομία, στις startups και στην καινοτομία. Στόχος να διασυνδεθούν ελληνικές εταιρείες με το οικοσύστημα στην Αμερική δίνοντας τους με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν ελληνικά projects και να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών εταιρειών. Ναι σε όλα!
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • H Vodafone Ελλάδας, μετά από δύο χρόνια διεξαγωγής διαδικτυακών εκδηλώσεων, άνοιξε ξανά τα γραφεία της σε φοιτητές και φοιτήτριες από ελληνικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του θεσμού Business Days του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας που διοργανώνει από το 2011 ο ομότιμος καθηγητής του ΟΠΑ, κ. Ιορδάνης Λαδόπουλος.
 • Παραιτήθηκε από τη θέση μη εκτελεστικού μέλους Διοικητικού Συμβουλίου της Viva Wallet ο Νίκος Βουτυχτής, ο οποίος εκπροσωπούσε στο Δ.Σ. το Latsco Family Office.
 • Ο Κωνσταντίνος Γκράβας ορίστηκε στις 25 Νοεμβρίου 2022 νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος με ισχύ από 14-11-2022 ανεξάρτητου μέλους κας. Catherine De Dorlodot, για το διάστημα μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
 • Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, καταγράφηκε μείωση των πραγματικών μισθών παγκοσμίως, σε ποσοστό σχεδόν 1%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ανακοίνωση έγινε από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) και δείχνει ότι για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία σύγκρισης, σημειώθηκε μείωση του παγκόσμιου βιοτικού επιπέδου.
 • Η Schneider Electric αναγνωρίστηκε από τους Financial Times, τη Refinitiv και το Forbes, ως παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ομαλής ένταξης στο χώρο εργασίας (Diversity – Equity – Inclusion). Η Schneider Electric κατέλαβε την 16η θέση μεταξύ των 41 ομολόγων της στον κλάδο στην κατάταξη των Financial Times Diversity Leaders 2023. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, που η εταιρεία κατέχει εξέχουσα θέση στη συγκεκριμένη λίστα.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Σήμερα, τα δίκτυα FTTH είναι μια καινούργια τεχνολογία που ξεκινάει από το μηδέν. Κανείς δεν έχει «ιστορικό προβάδισμα». Η αγορά είναι ανοικτή και όποιος θέλει μπορεί να επενδύσει. Άλλωστε, οι ανταγωνιστές μας έχουν ανακοινώσει και εκείνοι σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών. Θα πρέπει λοιπόν αυτή η νέα αγορά που βρίσκεται στο ξεκίνημά της να είναι ελεύθερη να αναπτυχθεί, μέχρι τουλάχιστον να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα χρηστών.»
  Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ
 • «Eίναι δεδομένο ότι υπάρχει μια αντίφαση: οι πάροχοι περιεχομένου και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι εκ φύσεως “παντρεμένοι”, αλλά το monetization γίνεται από τους παρόχους περιεχομένου. Εκ των πραγμάτων αυτό πρέπει κάπως να διορθωθεί και εκτιμώ ότι η ρύθμιση σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο σε κάποια φάση θα έρθει κάπως να το συναντήσει. Είναι κοινό αίτημα όλων και νομίζω δίκαιο.»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • «Ο κόσμος χωρίζεται σε ανθρώπους που κάνουν πράγματα και σε ανθρώπους που πιστώνονται τα αποτελέσματα. Προσπάθησε να ανήκεις στην πρώτη κατηγορία. Υπάρχει πολύ λιγότερος ανταγωνισμός.»
  Dwight Whitney Morrow, πρώην Γερουσιαστής ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

cyprus-2022-update
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η ZTE παρουσίασε πρόσφατα μια «boostαρισμένη» έκδοση του ZTE Axon Ultra, η οποία ονομάζεται Space Edition. Αυτή η ειδική έκδοση ουσιαστικά αποτελεί μια περισσότερο premium πρόταση σε σύγκριση με το vanilla Axon 40 Ultra, εμμένοντας φυσικά στην ίδια σχεδιαστική high-end φιλοσοφία. Ουσιαστικά πρόκειται για μια λύση με… «διαστημικά specs», η οποία είναι σχεδιασμένη για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των απαιτητικών users.
H ΖΤΕ δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους χρήστες να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο επιλογές, μία με 12GB RAM και 512GB Storage και μια με 18GB RAM και 1TB storage.
Εάν παρακολουθείτε τις συσκευές της ZTE, το design είναι ελαφρώς διαφορετικό, ενώ το back panel είναι επενδεδυμένο με κεραμικό υλικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ZTE επανασχεδίασε το camera setup, ενώ το μεγάλο ατού της εν λόγω premium high-end συσκευής δεν είναι άλλο από ένα dedicated security chip που φροντίζει για ένα ανώτερο επίπεδο ασφαλείας.
Κατά τα άλλα, λίγες είναι οι διαφορές με το Ultra, καθώς έρχεται με AMOLED display στις 6.8 ίντσες στα 120Hz refresh rate, under display camera στα 16MP, ενώ στην καρδιά του βρίσκεται ένα πανίσχυρο Snapdragon 8 Gen 1 Chipset.
Επιπλέον, διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα στα 5000mAh, αν και η δυνατότητα για super charging αυξήθηκε από τα 65W στα 80W. Σε ότι έχει να κάνει με τις κάμερες, η πρόταση της ZTE έρχεται με τρεις σένσορες στα 64MP, ένας είναι wide cam (35mm), ένας Ultra Wide (16mm) και τέλος ένας περισκοπικός φακός στα 91mm.
Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, πρόκειται για μια συσκευή που κοστίζει το κάτι παραπάνω, καθώς η έκδοση των 12GB/512GB θα την βρείτε στα 795€, ενώ το ανώτερο μοντέλο με 18GB RAM (!) και 1TB σε storage πωλείται στα 1.035€.
Η συσκευή θα κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά της Κίνας στις 6 Δεκεμβρίου.
cl8-sept-2019-600x80
Η Huawei επενδύει διαρκώς στην καινοτομία και στην πρωτοτυπία και σίγουρα ουκ ολίγες φορές όλα αυτά τα χρόνια, μας έχει παρουσιάσει πρωτοποριακές τεχνολογίες.
Ειδικότερα, στο κομμάτι των wearables ο κινεζικός κολοσσός της τεχνολογίας κυριολεκτικά… δεν παίζεται!
Πρόσφατα λοιπόν, η Huawei το πήγε σε άλλο… level, καθώς παρουσίασε ένα smartwatch, το οποίο λειτουργεί και ως θήκη φόρτισης για… earbuds!
Αναμφίβολα, το Huawei Watch Buds όπως ονομάζεται, σχεδιάστηκε για να κάνει τη ζωή των χρηστών ευκολότερη, με το R&D team να σκέφτεται ότι μια 2 σε 1 συσκευή σαν αυτή θα κάνει τη ζωή και το user experience απείρως πιο εύκολο.
Σύμφωνα με τις πρώτες φωτογραφίες και τα videos που βγήκαν στη δημοσιότητα, το εν ρολόι φαίνεται να χωρίζεται σε δύο μέρη και να ανοίγει όπως ακριβώς ένα καπάκι, με τα earbuds τοποθετούνται στο εσωτερικό τμήμα του.
To design του θυμίζει έντονα κάποιο μοντέλο που ανήκει στη σειρά Watch GT, συνοδευόμενο από σώμα από ατσάλι και ένα δερματινό strap, ενώ παράλληλα φαίνεται να «φοράει» το Harmony OS της κινεζικής εταιρείας.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Δεν υπάρχει μια μέρα που να μην κυκλοφορήσει μια είδηση που να σχετίζεται με το “enfant terrible” της υψηλής τεχνολογίας, καθώς ο Elon Musk παίζει σε κάθε website ακόμη και στον... ύπνο του.
Η απόφαση του πάντοτε αντισυμβατικού Elon, να εξαγοράσει το Twitter και να αλλάξει τη φυσιογνωμία του, χαρίζοντας την «ελευθερία» του λόγου και της σκέψης που όπως πίστευε έλειπε τόσο καιρό από τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί το θέμα των ημερών.
Ως γνωστόν, ο Musk αποφάσισε να επαναφέρει Twitter accounts που είχαν απαγορευτεί από την παλαιότερη διοίκηση, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Donald Trump.
Αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν αρέσει σε πολλούς και κυρίως δεν βρίσκει σύμφωνη την Apple και την Google.
Ήδη τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει και ακούγεται έντονα η φήμη ότι δεν αποκλείεται τόσο η Apple, όσο και η Google να προχωρήσουν στην αποπομπή και στο ban του Twitter από τα επίσημα store τους (App Store και Play Store).
Μόλις βέβαια ο Elon Musk ενημερώθηκε για τις παραπάνω φήμες έκανε αυτό που γνωρίζει καλύτερα, περνώντας στην αντεπίθεση και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε περίπτωση που οι δύο κολοσσοί της τεχνολογίας αποκλείσουν το Twitter app, τότε ο θα προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη του δικού του εναλλακτικού smartphone, το οποίο μάλιστα θα «τρέχει» τις δικές του εφαρμογές μέσω του δικού του store. Για να δούμε…
600x80 banner 25-10-22 sent
600x80 banner 21-11-22 sent
600x80 banner 2-11-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin