Το 5G θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο συνδρομές μέχρι το τέλος του 2022

0

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συνδρομές 5G αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και τα πέντε δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2028, παρά τις τρέχουσες και επερχόμενες προκλήσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Η νεότερη έκδοση του Ericsson Mobility Report (Νοέμβριος 2022) προβλέπει, επίσης, ότι οι παγκόσμιες συνδέσεις σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) θα αναπτυχθούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Με την ανάπτυξη να καθοδηγείται εν μέρει από την Ινδία αλλά και από άλλες αναδυόμενες αγορές, το FWA προβλέπεται να παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 19 τοις εκατό από έτος σε έτος για τη περίοδο 2022 – 2028 και να φτάσει τις 300 εκατομμύρια συνδέσεις έως το τέλος του 2028.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των παρόχων υπηρεσιών επικοινωνιών (CSP) που ερωτήθηκαν, σε περισσότερες από 100 χώρες, προσφέρουν επί του παρόντος υπηρεσίες FWA. Σχεδόν το ένα τρίτο των CSP προσφέρουν FWA μέσω 5G, σε σύγκριση με το ένα πέμπτο πριν από ένα χρόνο. Σχεδόν το 40 τοις εκατό των νέων λανσαρισμάτων 5G FWA μέσα στους τελευταίους 12 μήνες ήταν σε αναδυόμενες αγορές.

Όσον αφορά στο 5G αυτό καθαυτό, περίπου 110 εκατομμύρια συνδρομές προστέθηκαν παγκοσμίως μέσα στην περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022, ανεβάζοντας το σύνολο σε περίπου 870 εκατομμύρια. Όπως είχε προβλεφθεί σε προηγούμενα report, το 5G αναμένεται να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο συνδρομές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους – δύο χρόνια γρηγορότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο για το 4G.

Τα στατιστικά αναδεικνύουν το 5G ως την γενιά με τη ταχύτερη ανάπτυξη. Οι βασικοί λόγοι περιλαμβάνουν την έγκαιρη διαθεσιμότητα συσκευών από πολλούς προμηθευτές -με τις τιμές τους να μειώνονται ταχύτερα από ό,τι για το 4G- και τα μεγάλα έργα για την πρώιμη διάθεση δικτύων πέμπτης γενιάς στην Κίνα.

Η Βόρεια Αμερική και η Βορειοανατολική Ασία συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη, με τη διείσδυση των συνδρομών 5G να αναμένεται πως θα φτάσει περίπου στο 35 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2022.

Παγκοσμίως, σχεδόν 230 CSP έχουν διαθέσει υπηρεσίες 5G μέχρι σήμερα, με περισσότερα από 700 μοντέλα 5G smartphone να έχουν ανακοινωθεί ή διατεθεί στο εμπόριο.

Μέχρι το τέλος του 2028, προβλέπονται πέντε δισεκατομμύρια συνδρομές 5G παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 55 τοις εκατό όλων των συνδρομών. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η πληθυσμιακή κάλυψη προβλέπεται πως θα φτάσει στο 85 τοις εκατό, ενώ τα δίκτυα 5G αναμένεται να μεταφέρουν περίπου το 70 τοις εκατό της κίνησης από κινητά.

Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιοι αριθμοί συνδρομών στο 4G συνεχίζουν να αυξάνονται, κατά περίπου 41 εκατομμύρια μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2022. Οι παγκόσμιες συνδρομές 4G αναμένεται να φτάσουν στο ανώτατο όριο των 5,2 δισεκατομμυρίων περίπου στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Οι συνολικές συνδρομές κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8,4 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022 και τα 9,2 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2028. Οι περισσότερες σχετίζονται με smartphone. Στο τέλος του 2022, υπολογίζεται πως θα υπάρχουν 6,6 δισεκατομμύρια συνδρομές smartphone, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 79 τοις εκατό του συνόλου των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας.

Η νεότερη έκθεση της Ericsson υπογραμμίζει και τη σημασία της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών καλείται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων βιωσιμότητας, τόσο με τη μείωση των δικών του εκπομπών, όσο και μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει για μειώσεις εκπομπών σε άλλες βιομηχανίες.

Share.

Comments are closed.