weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 11-10-22 sent

Nueva Nova

Όταν πριν από πολλά χρόνια, είδαμε το brand «Nova» να αναδύεται μέσα από την Fothnet και να γίνεται ο πρώτος πάροχος συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τότε, ότι 23 χρόνια μετά, θα βλέπαμε αυτό το brand να γίνεται ο πάροχος κινητής, σταθερής και τηλεόρασης και να προσβλέπει στο ανώτερο επίπεδο σε όλους τους τομείς.
Μετά από μία πολυετή οικονομική περιπέτεια, η Nova με νέα πνοή από τα κεφάλαια της United, βγαίνει από τα δικά της «πέτρινα χρόνια», και μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι σε θέση να βάλει μπροστά την επίτευξη των πρώτων στόχων, που δεν είναι άλλοι από την ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε επίπεδο συνδρομητών και εσόδων.
Από τη χρυσή εποχή του Ιουνίου 2016 και το ιστορικό υψηλό των 509.088 συνδρομητών, έως το τέλος του 2021 με 393.736, πρέπει να κάνει έναν αγώνα για να κερδίσει πάλι την προτίμηση των συνδρομητών, απέναντι σε έναν πολύ ισχυρό και εδραιωμένο ανταγωνιστή.
Φυσικά, το διακύβευμα δεν περιορίζεται στην συνδρομητική τηλεόραση, στην οποία ο όμιλος United έχει έτσι κι αλλιώς ισχυρή θέση, αλλά κυρίως στα δίκτυα σταθερής, που είναι καθαρά θέμα εμπροσθοβαρών επενδύσεων, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων.
Το 2023 θα βρει τη Nova ως μοναδικό κληρονόμο της Forthnet και της Wind, με το βλέμμα στην κατασκευή οπτικών ινών και γενικά υποδομών σταθερής, αφού πλέον το μοντέλο χονδρικής αγοράς γραμμών από άλλους παρόχους, θα είναι οικονομικά ασύμφορο.
Το επενδυτικό πλάνο της United, προβλέπει τη διάθεση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αναπτύξει δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, και να συνεχίσει το έργο αναβάθμισης της κινητής σε 5G.
Benvenuta Nueva Nova!
lamda-helix-hq

FTTC: Fiber Τo Τhe Crete

Μετά τα Μεσόγεια Αττικής, η Κρήτη φαίνεται να γίνεται ο επόμενος μεγάλος κόμβος δεδομένων της χώρας μας, αφού είναι το σημείο όπου θα τερματίζουν τα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζαμε σαν χώρα το εξής παράδοξο:
Παρ’ όλο που η Κρήτη αποτελεί το νοτιότερο άκρο των Βαλκανίων, τα περισσότερα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών που ενώνουν ηπείρους και μεγάλες γεωγραφικές περιοχές μεταξύ τους, και περνούν λίγα χιλιόμετρα νοτίως του νησιού, λόγω έλλειψης υποδομών προσπερνούσαν την Κρήτη και προσαιγιαλώνονταν στη Σικελία, και κυρίως στη Μασσαλία.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να βλέπουν υψηλό latency στις συνδέσεις τους με τη Βορειοανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή, αλλά επίσης την Ινδία και την Ασία.
Ταυτόχρονα παρατηρούνται πλέον συνθήκες μειωμένης διαθεσιμότητας και ανθεκτικότητας σε περίπτωση που συμβεί κάποιο γεγονός στους κόμβους της Μασσαλίας και της Σικελίας.
Το πρώτο εξάμηνο του 2025 θα ολοκληρωθεί η πρώτη μεγάλη επένδυση τεχνολογίας στο Ηράκλειο Κρήτης, με την κατασκευή από τη Lamda Hellix ενός νέου data center ισχύος 6,5 MW και εκτιμώμενου κόστους 100 εκατ. ευρώ.
Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε σε επίπεδο δυναμικότητας ότι το σύνολο των data centers της χώρας δεν ξεπερνά τα 6,5 MW, θα δούμε ότι ο συνολικός σχεδιασμός της Lamda Hellix που είναι 20 ΜW, και τα περισσότερα από τα 30 ΜW που έχει βάλει στόχο η Microsoft, ανεβάζουν πολλά σκαλιά τη χώρα σε επίπεδο φιλοξενίας μεγάλων κόμβων διασύνδεσης, με το 2025 να είναι μία χρονιά σταθμός στην αναβάθμιση της θέσης μας, σε επίπεδο προτίμησης επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων.
Τελικά, γίναμε Data Center Nation! Και σε χρόνο dt… Τελικά όπου υπάρχει ένα «θέλω» -και οι κατάλληλες συνθήκες- υπάρχουν χίλια «μπορώ».
huawei-logo-wall

Όποιος καεί στο χυλό…

Σε ακόμη πιο στενό μαρκάρισμα της Δύσης έχουν μπει οι εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, αφού τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Γερμανία, σφίγγουν τον κλοιό των ελέγχων και των απαγορεύσεων απέναντί τους.
Στις ΗΠΑ, η πενταμελής Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ψήφισε ομόφωνα την έγκριση νέων κανόνων, μέσω των οποίων θα εμποδιστεί η εισαγωγή και η πώληση ορισμένων τεχνολογικών προϊόντων που… «θέτουν κινδύνους» για την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών.
Έτσι, εκτός από τη Huawei και τη ZTE, οι οποίες επί προεδρίας Donald Trump είχαν δει το κόκκινο φως για την είσοδό τους στην αμερικανική αγορά, η νέα εντολή επηρεάζει επιπλέον προϊόντα που αναπτύσσονται από εταιρείες όπως η Hikvision και η Dahua, οι οποίες είναι κατασκευαστές ευρέως χρησιμοποιούμενων καμερών παρακολούθησης με ισχυρή παρουσία στην παγκόσμια αγορά.
Η εντολή της Ομοσπονδιακής Αρχής Τηλεπικοινωνιών (FCC) ισχύει τυπικά για μελλοντικές εξουσιοδοτήσεις εξοπλισμού, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει πρόβλεψη για την πιθανή ανάκληση εξουσιοδοτήσεων χρήσης, και για υφιστάμενες εγκαταστάσεις και προϊόντα.
Παρόμοια στάση βλέπουμε σε κάποιο βαθμό και από τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters, το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τις εταιρείες που παρουσιάζουν σημαντική έκθεση στην οικονομία της Κίνας, αναγκάζοντάς τις να αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες, και πιθανώς να διεξάγουν «τεστ αντοχής» σε σχέση με γεωπολιτικούς κινδύνους.
Αν και σε αυτή τη φάση, οι οδηγίες της κυβέρνησης αφορούν τη χημική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία, είναι κοινώς παραδεκτό ότι η εξάρτηση από την Κίνα αφορά κατά κύριο λόγο προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, όπως ηλεκτρονικά κυκλώματα και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.
Αν και ο αποκλεισμός είναι το εύκολο κομμάτι της εξίσωσης, είναι ακόμη δύσκολο για τις χώρες της Δύσης, και ιδιαίτερα αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποκαταστήσουν μεσοπρόθεσμα την εξάρτηση από τις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, κυρίως λόγω έλλειψης κατασκευαστικών υποδομών, και δευτερευόντως λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής.
Η γερμανική οπτική βέβαια, είναι επηρεασμένη και από τον βαθμό εξάρτησης της χώρας από την ρωσική ενέργεια, κάτι που με τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο έδειξε εν μία νυκτί τον λανθασμένο σχεδιασμό και το επίπεδο της γύμνιας του βασιλιά.
Επίσης, η τάση δημιουργίας δύο μεγάλων μπλοκ (Αμερική – Κίνα) είναι προφανές ότι δεν συμφέρει καθόλου την Ευρώπη. Δηλαδή, αφού μας χαντάκωσαν με την ενέργεια τώρα θα μας πάρουν στο λαιμό τους και στα τηλεπικοινωνιακά; Πόσα εκατομμύρια παραπάνω θα πρέπει να πληρώσουμε για επενδύσεις στην Ευρώπη, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους «τζάμπα» οι αμερικανικοί OTT/ BigTech πουλώντας όμως διαφήμιση.
Μήπως ήρθε η ώρα για μία ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή πολιτική από τους δεινόσαυρους των Βρυξελών;
Digital-600x80-d
icw-2022-poster
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Ας ευλογήσουμε τα γένια μας!

Πρωτίστως… γιατί αξίζει να το κάνουμε! Και αυτό γιατί, ήρθε η ώρα του συνεδρίου που περίμενε η αγορά Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Μedia.
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου σας περιμένουμε στο 24ο InfoCom World, το ετήσιο ραντεβού της αγοράς, που θα έχει γεύση και δυναμική από τις pro Covid εποχές.
Τι θα δούμε φέτος; Ποιοι είναι ομιλητές; Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.
 • Θα ξεκινήσουμε με την ενότητα «The Fiber & 5G Network (R)Evolution», αναλύοντας την επανάσταση που φέρνουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και οι οπτικές ίνες
 • Θα συνεχίσουμε με την ενότητα «Cybersecurity matters», όπου θα συζητήσουμε για το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της κυβερνοασφάλειας.
 • Θα συνεχίσουμε με την ενότητα DigitALL Greece: Accelerating the Digital Era όπου θα συζητήσουμε για τα έργα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό να συζητάμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
 • Ακολουθεί το Leaders' Summit, η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των παρόχων με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη που έχει γίνει θεσμός - όχι μόνο για το ίδιο το συνέδριο, αλλά και για το σύνολο της αγοράς των telecoms.
 • Τέλος, θα κλείσουμε με την ενότητα «Cloud & Data Centers Summit: A HUB for HUBs» όπου θα δούμε τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, για τα Data Centers και το Cloud και αλλάζουν το τοπίο.
Σημειώστε επίσης και τις παρουσίες από το εξωτερικό που αφορούν ομιλητές, που σπάνια έχουμε την τύχη να ακούμε: Christian Leon (VP, Head of Networks & Managed Services, Europe and Latin America, Ericsson), Azfar Aslam (Nokia EUR CTO, NOKIA), Stefano Fogli (Business Development Director, Adtran).
Σας περιμένουμε, με φυσική παρουσία την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο Divani Caravel. Να ακούσετε εξαιρετικούς ομιλητές, να δικτυωθείτε, να παρακολουθήσετε live workshops και να δείτε τα περίπτερα με τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα.
Την επόμενη ημέρα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, το συνέδριο θα συνεχιστεί ψηφιακά με τα digital workshops!
Μην περιμένετε: Πραγματοποιήστε δωρεάν την εγγραφή σας!
Αυτά γι’ αυτή την εβδομάδα.
Stay tuned, γιατί τα καλύτερα και το InfoCom World … έρχονται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει!
600x80-iban

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ορισμένοι πάροχοι υπέβαλαν προφορικό αίτημα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ζητώντας αυξήσεις στις χρεώσεις των παγίων, στις συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας; Η ερώτηση είναι “Θάρρος ή Αλήθεια” και αφορά βεβαίως την ΕΕΤΤ…
 • H ενοποίηση των Nova και Wind προχωρά με την δημοσιοποίηση του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης με απορρόφηση. Όπως εκτιμάται, στις αρχές του έτους θα ξεκινήσει και τυπικά τη λειτουργία της η νέα ενοποιημένη εταιρεία, υπό την ονομασία Nova.
 • Η νέα Nova θα παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, Internet και συνδρομητική τηλεόραση, ενώ με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η διοίκησή της σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ προκειμένου να αναπτύξει δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) και το 5G.
 • Βάσει του σχεδίου σύμβασης, στη συγχώνευση συμμετέχουν η Wind (απορροφούσα εταιρεία) η Nova, η Nova Broadcasting και η Netmed. Όπως σημειώνεται, οι δύο τελευταίες προς απορρόφηση εταιρείες έχουν καθαρή αρνητική θέση (η Nova Broadcasting 204,5 εκατ. και η Netmed 911 χιλ. ευρώ).
 • Το Vodafone CU καινοτομεί και παρουσιάζει το CU Liquid, ένα νέο digital-only καρτοκινητό που υπόσχεται να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη κατηγορία υπηρεσιών στην Ελλάδα, καθώς καταργεί την επιλογή προκαθορισμένων πακέτων φωνής και δεδομένων και προσφέρει την απόλυτη ελευθερία στους πελάτες Vodafone CU να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους, ακριβώς όπως το χρειάζονται. Πρόκειται για το πρώτο σχετικό προϊόν που διατίθεται από τον όμιλο Vodafone σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε αποκλειστικά από την Vodafone Ελλάδας.
 • Αν κρίνουμε από την επιτυχία των πρώτων ημερών, μάλλον γρήγορα τo Liquid θα περάσει στα συγκοινωνούντα δοχεία των άλλων θυγατρικών εταιρειών της Vodafone και θα κάνει διεθνή καριέρα, γιατί πολύ απλά είναι ένα πολύ δυνατό προϊόν. Σε βαθμό που ο ανταγωνισμός ψάχνει να βρει “panic button” για να το αντιμετωπίσει!
 • Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την ακύρωση σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4548/2018 8.818.730 ιδίων μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,83€ η κάθε μία, με συνακόλουθη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των €24.957.005,90. Είναι καλό να τακτοποιεί κανείς τα του οίκου του. Προπαντός για τους ιδιοκτήτες και για όσους παραμένουν σε αυτό…
 • Όλοι οι φορείς της αγοράς ηλεκτρονικών συσκευών είναι ανάστατοι με την απόσυρση του άρθρου 43 του ν.4481/2017 η οποία επιβαρύνει τους καταναλωτές με 70 εκατ. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν και πρακτικά ανεφάρμοστες και παράλογες απαιτήσεις, οπότε μάλλον θα πρέπει να το σκεφτεί και πάλι η κα Μενδώνη. Οι καλλιτέχνες είναι φίλοι μας, αλλά και η λογική επίσης…
 • Στο θέμα εκτιμάται ότι θα αναφερθεί εκτενώς και η πρόεδρος του ΣΕΠΕ κα Παπαρίδου στο συνέδριο InfoCom World που θα γίνει την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο Caravel.
 • Η Κωτσόβολος πρωταγωνίστησε στα Διεθνή Βραβεία Εμπειρίας Πελάτη, καθώς ως η μοναδική εταιρεία-εκπρόσωπος της Ελλάδας, κατάφερε να ξεχωρίσει με 4 διακρίσεις ανάμεσα σε 41 χώρες, 60 διαφορετικά υποψήφια brands που έφτασαν στην τελική φάση και περισσότερα από 200 που έθεσαν συνολικά υποψηφιότητα. Η εταιρεία αναδείχθηκε χρυσή νικήτρια στις κατηγορίες Customer Centric Culture, και Customers at the heart of everything Retail, ενώ απέσπασε δύο ασημένια βραβεία στις κατηγορίες Innovation in Customer Experience και CX Leader of the Year, για την Μαρία Καλλέργη – CX Manager της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe. Όταν έρχονται διεθνή βραβεία στη χώρα, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι “Μπράβο”!
 • Μια νέα μελέτη της Juniper Research αποκάλυψε ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα χάσουν από τους παρόχους OTT business messaging -όπως το Messenger, το WeChat, το Viber και το WhatsApp- έσοδα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στο επόμενο έτος, με το ποσό να παρουσιάζεται αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το 2022. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι διαφημίσεις θα αντιπροσωπεύουν το 30% αυτής της απώλειας. Εντούτοις, τα SMS θα διατηρήσουν τη δυναμική τους, παρά την ανάπτυξη των ανταγωνιστικών υπηρεσιών και μοντέλων.
 • Η προαναφερθείσα ανάλυση διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός των business SMS που θα σταλούν θα φτάσει τα 1,7 τρισεκατομμύρια το 2023, αυξημένος από 1,6 τρισεκατομμύρια το 2022. Υπολογίζεται ότι η χρήση SMS θα παραμείνει ιδιαίτερα ισχυρή στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Παρά τη δημοτικότητα των εφαρμογών OTT τρίτων, η έκθεση διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός των επαγγελματικών μηνυμάτων RCS (Rich Communication Services) που αποστέλλονται από τους παρόχους θα αυξηθεί, από 161 δισεκατομμύρια το 2022 σε 219 δισεκατομμύρια το 2023.
 • Οι Βρετανοί χάνουν 260 εκατομμύρια λίρες -κάτι παραπάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ- κάθε μήνα, λόγω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που μένουν αχρησιμοποίητα – και αυτό παρά το ότι πληρώνουν για αυτά μέσω των συνδρομών τους. Η έρευνα της Sky Mobile υπολογίζει ότι, κατά μέσο όρο, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας χάνουν 94 GB από τα δεδομένα που πληρώνουν κάθε χρόνο, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομική απώλεια 84 λιρών ετησίως ανά άτομο και άνω των 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,4 δισ. ευρώ) σε εθνικό επίπεδο.
 • Η εταιρεία παρέχει μερικά ακόμη στατιστικά για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της. Οι χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν κατά μέσο όρο το 44% των δεδομένων τους στο τέλος κάθε μήνα, το 39% πληρώνει για περισσότερα δεδομένα σε περίπτωση που τελειώσουν, το 46% δεν καταλαβαίνει πόση χρήση ισοδυναμεί με 1 GB και το 52% θέλει να ξοδέψει λιγότερα, εν μέσω του αυξανόμενου κόστους ζωής.
 • Είναι αλήθεια πως ο ANT1 και το ANT1+ τα... θαλάσσωσαν την περασμένη εβδομάδα, υπό τις ιαχές των αγανακτισμένων φιλάθλων, με τη μετάδοση του Μουντιάλ. Δεν θα σας εξιστορήσουμε το τι συνέβη, καθώς αν σας ενδιαφέρει το παγκόσμιο κύπελλο, σίγουρα... ξέρετε. Το πιο σημαντικό είναι το πλήγμα που δέχεται στην εικόνα της η συνδρομητική πλατφόρμα.
 • Πάνω που περίμενε ότι το Μουντιάλ, συνδυαστικά και με τη δυνατή low cost προσφορά που έτρεχε, θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία της, αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να διαφημίζεις ένα ατελές προϊόν. Η ανάκαμψη θα είναι πολύ δύσκολη…
 • Ιδιαίτερα αν οι συνδρομητές εγκλωβιστούν “ετσιθελικά”, δεν πάρουν πίσω τα χρήματα τους, και αντί για Mundial θα πρέπει να δουν για 3 επιπλέον μήνες τις “Σέρρες”. Που ναι, καλές μεν, αλλά για το Mundial πλήρωσαν! Α και μάλλον για να παίξει άμεσα το Μουντιαλ στον ελεύθερο ΑΝΤ1 έβαλε και το ΜΜ το χέρι του, στη λογική «άρτον και θεάματα». Με τον άρτο (πληθωρισμός κλπ) ασχολείται η κυβέρνηση. Ε, μη χαλάσει η συνταγή με τα θεάματα λόγω τεχνολογικής αδυναμίας…
 • Ποιοι μάλλον το χάρηκαν ιδιαίτερα; Μα, στην ΕΡΤ που έβγαλε μία σχετική ανακοίνωση και “τα έχωσε” εμμέσως πλην σαφώς στη FIFA που αποφάσισε να κάνει και “εναλλακτικό” διαγωνισμό κόντρα στις καθιερωμένες διαδικασίες. Τελικά η ΕΡΤ είναι σαν την Microsoft. Όλοι «γκρινιάζουμε», αλλά δεν μπορούμε χωρίς αυτήν. Αν της πλήρωναν μάλιστα και το ανταποδοτικό τέλος, δεν θα είχε οικονομικά προβλήματα…
 • Σε λιγότερο από ένα μήνα το Maestro, η επιτυχημένη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη θα είναι διαθέσιμη για προβολή στο Netflix σε Ελλάδα και Κύπρο. Ήδη η σειρά, που απολαμβάνουμε μέσα από τη συχνότητα του MEGA, έχει προστεθεί στον κατάλογο με τις ταινίες και σειρές της συνδρομητικής πλατφόρμας.
 • Η θητεία των 7 από τα 9 μέλη του ΕΣΡ έληξε, χωρίς να οριστεί νέο από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Τα κόμματα δεν ασχολήθηκαν, καθώς θα περιμένουν τις εκλογές να ορίσουν τα πρόσωπα στο όργανο με τη νέα πλειοψηφία, από τις εκλογές με την απλή αναλογική. Να διορίσουμε και κανένα “δικό μας παιδί”… Μέχρι τότε, όλοι θα πληρώνονται κανονικά. Όμορφος κόσμος, ηθικός ΕΣΡικά φτιαγμένος!
 • Kαθώς συμπληρώνονται 33 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το ΚΕΣΔ οργανώνει εκδήλωση προβληματισμού αναζητώντας απαντήσεις. Η εκδήλωση θα προβληθεί και διαδικτυακά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και του Syntagma Watch.
 • Έληξε το τελεσίγραφο της Κομισιόν και η Κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει άμεσα τη διάταξη που απαγορεύει να έχει συνδρομητική και ελεύθερη τηλεόραση ο ίδιος φορέας. H United δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Έχει δίκιο και το ξέρει!
 • Την 1η Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Euroleague. Ήδη οι δύο μονομάχοι ετοιμάζονται για την αρένα. Ποιος θα βάλει τρίποντο; Όποιος δώσει τα περισσότερα. Αλλά πόσα είναι “τα περισσότερα” σε ένα πρωτάθλημα «περιορισμένου ενδιαφέροντος»;
 • Επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων άνω των 20 MW φορτίου IT σε Αθήνα και Κρήτη περιλαμβάνει ο συνολικός σχεδιασμός της Lamda Hellix. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Απόστολο Κάκκο, «οι επενδύσεις της Lamda Hellix θα έχουν συνολική Προστιθέμενη Οικονομική Αξία (EVA) άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ το προσωπικό της εταιρείας τα επόμενα 3 χρόνια θα διπλασιαστεί».
 • Το πρώτο εξάμηνο του 2025 θα ολοκληρωθεί η πρώτη μεγάλη επένδυση τεχνολογίας στο Ηράκλειο Κρήτης, η δημιουργία του data center (6,5 MW) επένδυση επίσης της Lamda Hellix ύψους, βάσει εκτιμήσεων, 100 εκατ. ευρώ. Το νέο data center της Lamda Hellix στην Κρήτη θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου, των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ολόκληρη η Κρήτη από την επένδυσή μας αυτή.
 • Η εταιρεία είναι σε επαφή με πάνω από 10 σχήματα που σκοπεύουν να φέρουν καλώδια στην Κρήτη και αυτό είναι σημαντικό. Το Heraklion-1 θα είναι το μεγαλύτερο data center της Κρήτης και από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Τον τίτλο βέβαια του μεγαλύτερου data center θα τον έχει από τις 8 Δεκεμβρίου -που θα εγκαινιαστεί παρουσία του Πρωθυπουργού- το Athens-3. θα ακολουθήσει το 2025 το Athens-4 αλλά και το Heraklion-1. Τώρα το ότι ονομάστηκε έτσι, μας υποψιάζει ότι μάλλον θα υπάρξει κάποια στιγμή και Herakion-2!
 • Στο Ηράκλειο μάθαμε διά στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, ότι η AWS θα συνεργαστεί με τη Lamda Hellix. Αναμενόμενο θα έλεγε κανείς, αλλά έπρεπε να το ακούσουμε και από επίσημα χείλη…
 • Καιρός ήταν να δούμε και κάποιες ενδιαφέρουσες καινοτομίες στο 5G. Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν πλέον να παρέχουν την τελευταία τεχνολογία πέμπτης γενιάς (5G) στα αεροσκάφη τους, παράλληλα με τις κινητές τεχνολογίες προηγούμενων γενεών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε την εκτελεστική απόφαση της σχετικά με το ραδιοφάσμα για τις κινητές επικοινωνίες επί αεροσκαφών, ορίζοντας συγκεκριμένες συχνότητες για την τεχνολογία 5G εν πτήσει.
 • Έτσι, οι επιβάτες των πτήσεων στην ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των κινητών τους τηλεφώνων, ακριβώς όπως στα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G… Ποιος είπε ότι κλείνουμε τα κινητά εν πτήσει; Τελικά, η πρόοδος είναι μία επανάσταση που γίνεται με φιλικό τρόπο!
 • Οι ΗΠΑ προχωρούν στην απαγόρευση της πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού των κινεζικών Huawei και ZTE και περιορίζουν τη χρήση ορισμένων συστημάτων ασφαλείας που κατασκευάζονται στην Κίνα, με την χώρα να αναφέρεται σε έναν «μη αποδεκτό κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια. Η πενταμελής Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ψήφισε ομόφωνα την έγκριση νέων κανόνων, μέσω των οποίων θα εμποδιστεί η εισαγωγή και πώληση ορισμένων τεχνολογικών προϊόντων που «θέτουν κινδύνους» για την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών.
 • Ας κάνουν ότι θέλουν μέσα στη χώρα τους. Δικαίωμά τους! Εμάς να μη μας μπερδεύουν στα οικονομικοεπιχειρηματικά παιχνίδια τους. H στήλη έχει δηλώσει ότι είναι υπέρμαχος του Laissez-faire. Η υπερβολή, είναι μία αλήθεια που έχασε την ψυχραιμία της! Πάντως οι Σολτς, Μακρόν και ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε (λόγω ASML), δεν δείχνουν να συμφωνούν απόλυτα με τον αμερικανικό “μακαρθισμό”.
 • Η Deutsche Telekom πιέζει για τη χρήση του φάσματος των 6 GHz στις κινητές επικοινωνίες, και μόλις ολοκλήρωσε μια δοκιμή που δείχνει ότι το συγκεκριμένο φάσμα θα μπορούσε να αποδώσει πολύ καλά μέσα σε αστικά περιβάλλοντα. Ο γερμανικός πάροχος ελπίζει ότι οι δοκιμές που πραγματοποιεί θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της επόμενης World Radiocommunications Conference της ITU, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 12 μήνες.
 • Η εταιρεία δοκίμασε το φάσμα των 6 GHz υπό πραγματικές συνθήκες στη Βόννη, σε μια σειρά από διαφορετικά σενάρια. Συνοψίζει τα αποτελέσματα σε μία μόνο πρόταση: «οι συχνότητες, οι οποίες είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με τις τρέχουσες ζώνες, είναι ιδανικές για χρήση κινητής τηλεφωνίας». Η Deutsche Telekom χρησιμοποίησε μια δοκιμαστική άδεια που εκδόθηκε από την Bundesnetzagentur, για να πραγματοποιήσει τις δοκιμές. Όπως επιβεβαιώνουν οι δοκιμές, το φάσμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για πρόσθετο εύρος ζώνης σε αστικά περιβάλλοντα, δεδομένων των περιορισμών της απόστασης.
 • Σε έλεγχο του «διπόλου» των δύο κολοσσών του Big Tech, της Apple και της Google, σε σχέση με τη δραστηριοποίηση τους στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, προχωρούν οι βρετανικές Αρχές, διερευνώντας την προσέγγιση των δύο εταιρειών απέναντι στους mobile browsers και τα cloud gaming services, ανησυχώντας πως ενδέχεται να περιορίζουν τον ανταγωνισμό.
 • Η κίνηση ακολουθεί μια μελέτη που διεξήχθη από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) της Βρετανίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, η CMA πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια έρευνα αγοράς (MIR) με δύο σημεία εστίασης: το ένα να εξετάσει την ισχύ της Apple και της Google στην αγορά των web browsers για κινητά και το άλλο να εστιάσει στους περιορισμούς που θέτει η Apple στο cloud gaming μέσω του App Store της.
 • Λέτε να δούμε τους κόκκινους διαβόλους με ένα… μήλο στη φανέλα; Ο τεχνολογικός κολοσσός Apple φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Star που επικαλείται το Marketwatch. Ειδικότερα, όπως γράφει το βρετανικό ταμπλόιντ, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τις πηγές του, ο CEO της Apple Τιμ Κουκ ενδιαφέρεται να καταβάλλει ποσό ύψος 5,8 δισ. δολαρίων (6,75 δισ. ευρώ) για τον εμβληματικό σύλλογο της Premier League. Όταν ο τραπεζικός σου λογαριασμός κρασάρει από το πολλά μηδενικά (στο τέλος, όχι στην αρχή), το ερώτημα δεν είναι τι ομάδα είσαι, αλλά ποια ομάδα έχεις!
 • Η Samsung ανακοίνωσε τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο και με επίκεντρο την εκπαίδευση των νέων στις ψηφιακές τεχνολογίες, η Samsung συμπράττει με ένα από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Στόχος της συμφωνίας είναι η ανταλλαγή γνώσης σε αναπτυσσόμενα πεδία τεχνολογίας, θετικών επιστημών και τεχνολογίας AI, η παροχή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε αυτούς τους τομείς καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για εργαζομένους και ερευνητές.
 • Τέλος, σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για κάποια σημαντική επένδυση στη χώρα μας στον απόηχο του ταξιδιού στη Silicon Valley. Ας μην ξεχνάμε ότι η πραγματική δύναμη της Silicon Valley είναι το πνεύμα, η ανοιχτή κουλτούρα, η συνεργασία, ο πειραματισμός και γενικά η νοοτροπία. Αυτά, ένας καλός manager μπορεί να τα “μεταφυτεύσει” π.χ. στην Αθήνα. Και οι ευκαιρίες θα ακολουθήσουν…
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Στις 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 1o ESG Universe Forum της Smart Press, αναδεικνύοντας το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα του ESG (Environmental, Social, and Governance). Εννοείται πως θα επανέλθουμε με περισσότερα, σε σχέση με τα όσα ειπώθηκαν από τους εισηγητές κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου online συνεδρίου, αλλά υπάρχει κάτι που μπορούμε να πούμε με σιγουριά: όποια ονομασία και αν δώσει κανείς στις επιχειρηματικές στρατηγικές που σχετίζονται με το ESG, είναι σαφές πως ο ρόλος, η σημασία και ο αντίκτυπος τους θα έρχεται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο, ενώ θα αυξάνονται και οι απαιτήσεις προς τις επιχειρήσεις για την «ικανοποίηση» των σχετικών στόχων. Για την ώρα, εσείς, αν δεν προλάβατε να το παρακολουθήσετε ή εάν σας ενδιαφέρει να το δείτε on demand, μπορείτε να το βρείτε στο YouTube.
 • Κατακόρυφη άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει η αγορά έξυπνων οικιακών συσκευών τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας μια εντελώς νέα αγορά που σταδιακά θα αντικαταστήσει τις συμβατικές συσκευές. Σύμφωνα με την Market Research Future (MRFR), “Smart Home Appliances Market, προβλέπεται ότι το 2030, η αγορά των έξυπνων οικιακών συσκευών αναμένεται να φτάσει τα 123.4 δισ. ευρώ και να αυξάνεται την περίοδο αυτή κατά 18.40% το χρόνο από το 2022 ως το 2030. Αυτή η αγορά έχει κάνει “επανεκκίνηση” 2-3 φορές χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να δούμε αν τώρα είναι η ώρα για smart business…
 • Με 13 προσκλήσεις ενισχύσεων και υποδομών αναμένεται να υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», προϋπολογισμού 3,88 δισεκατομμυρίων ευρώ του νέου ΕΣΠΑ. Οι δύο πρώτες προσκλήσεις του προγράμματος, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την «πράσινη» αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, θα εκδοθούν εντός του 2022. Άντε με το καλό!
 • Όπως τονίζει η Microsoft το 2022 σηματοδοτείται από μεγάλη αύξηση του κυβερνοεγκλήματος, που συνεχίζει να εξελίσσεται όσο η χρήση και η πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία και υποδομές γίνεται πιο εύκολη και πιο διαδεδομένη. Σε αυτό τον «κυκλώνα» βρίσκεται και η Ελλάδα καθώς όπως τόνισε χθες σε forum η κα. Γιάννα Ανδρονοπούλου, Διευθύντρια Πωλήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, Microsoft, τους τελευταίους τρεις μήνες οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά στην χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά προετοιμασία, πρόληψη και γνώση. Οποιος δεν εφαρμόσει αυτή τη συνταγή είναι σαν να έχει ένα στόχο ζωγραφισμένο πάνω του. Και στην κυβερνοασφάλεια αυτό δεν είναι καλό…
 • Η MYTILINEOS Smart Cities παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίο στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου. Seeing is believing! Σε αυτή τη λογική η εταιρεία μετέτρεψε τον οικισμό σε έξυπνη πόλη κάνοντας χρήση των εφαρμογών της. Η πλατφόρμα Smart Cities περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- υπηρεσίες όπως: Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας, έξυπνη διαχείριση υδάτων, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού), διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών, αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G, συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση.
 • Τελικά, η MYTILINEOS απέδειξε ότι το “smart” δεν είναι απλώς μία μία λέξη. Είναι μία στάση. Στάση (και πράξη) ζωής! Και το γεγονός ότι εμφανίστηκε ο ίδιος ο Ε. Μυτιληναίος στην παρουσίαση, σημαίνει πολλά για τη σημασία που δίνει στο συγκεκριμένο project!
 • Οι επιχειρήσεις πληρώνουν 1.197 δολάρια ανά εργαζόμενο κάθε χρόνο, για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που πραγματοποιούνται σε email, εφαρμογές, cloud collaboration υπηρεσίες και apps. Αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία 500 εργαζομένων ξοδεύει κατά μέσο όρο 600.000 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με μια νέα έρευνα για την Perception Point, που πραγματοποιήθηκε από την Osterman Research.
 • Μια κυβερνοεπίθεση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που έχει… βρει τον στόχο της, χρειάζεται κατά μέσο όρο 86 ώρες για να αντιμετωπιστεί από το προσωπικό ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα, ένας ειδικός επί θεμάτων ασφαλείας, χωρίς υποστήριξη, μπορεί να χειριστεί μόνο 23 περιστατικά email ετησίως, που αντιπροσωπεύουν ένα άμεσο κόστος 6.452 δολαρίων ανά περιστατικό.
 • Οι ερευνητές της Kaspersky ανέφεραν ότι ο αριθμός των επιθέσεων μέσω Banking Trojans που κλέβουν δεδομένα πληρωμών διπλασιάστηκε το 2022 σε σύγκριση με το 2021, αγγίζοντας τις σχεδόν 20 εκατομμύρια επιθέσεις. Φέτος, εκτός από αυτήν την ενεργή εκστρατεία κλοπής τραπεζικών διαπιστευτηρίων, οι κυβερνοεγκληματίες δεν έμειναν άπραγοι και ανέπτυξαν νέα συστήματα απάτης.
 • Ειδικότερα, την Black Friday οι απατεώνες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα νέο είδος συστήματος phishing εκμεταλλευόμενοι τις υπηρεσίες Buy Now Pay Later (BNPL). Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα από την έκθεση της Kaspersky «How customers got scammed amid the Black Friday season in 2022», με στόχο την εκπαίδευση των χρηστών, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου.
samsung-tablets-600X80

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Στη δημοσιογραφική «πιάτσα» ακούγονται και κάποια “τιτιβίσματα” για ενδεχόμενο deal που θα έχει στο επίκεντρο του μια μεγάλη ελληνική εταιρεία πληροφορικής - η οποία εμπορεύεται, μεταξύ άλλων, και τα προϊόντα γνωστού τεχνολογικού κολοσσού. Υπενθυμίζουμε πως πριν από μερικές ημέρες έκλεισε και η συμφωνία για την εξαγορά του 7,5% της Epsilon Net από την Εθνική Τράπεζα, οπότε η κινητικότητα στον κλάδο πληροφορικής είναι δεδομένη. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως εκείνη που εξετάζει κίνηση σε σχέση με τον τομέα της πληροφορικής, είναι και πάλι τράπεζα… Money makes the world go round!
 • Εκεί στη Warply μας εκπλήσσουν συνέχεια! Το Υπουργείο Ανάπτυξης ανέθεσε στη Warply το σχεδιασμό, την τεχνική υλοποίηση και την υποστήριξη για το «καλάθι του νοικοκυριού» που υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, λανσαρίστηκε πριν μερικές εβδομάδες σε όλα τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς για τη συγκράτηση των τιμών και της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης. Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία καλή ιδέα που έχει έρθει έρθει η ώρα της. Και εκεί στη Warply έχουν συνήθως μόνο καλές ιδέες.
 • Αν βρεθείτε σε κάποιο πηγαδάκι δημοσιογράφων του τεχνολογικοεπιχειρηματικού ρεπορτάζ, ένα από τα θέματα που θα ακούσετε να συζητιούνται, θα είναι και το deal της JP Morgan με την Viva Wallet. Αυτό κάπου έχει... κολλήσει, με τα σχόλια και τις διαρροές να δίνουν και να παίρνουν. Κάποιος δίνει λιγότερα, κάποιος θέλει περισσότερα, κάπου εκεί (δεν) κολλάει το... σίδερο. Ελπίζουμε να μην γίνει σίριαλ για το netflix και περιμένουμε την 30η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένονται νεότερες (επίσημες) εξελίξεις...
 • Πάντως, ότι και αν συμβαίνει, η αλήθεια είναι πως οι μετασεισμικές δονήσεις από μια ενδεχόμενη... σημαντική αλλαγή στη συμφωνία ή την ασυμφωνία, θα φτάσουν μέχρι το ΜΜ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το deal αποτέλεσε, επί της ουσίας, ένα success story σε σχέση με την προσέλκυση επενδύσεων. Ε, δεν θα ήταν άδικο να το “κατεδαφίσουμε” τώρα; Η στήλη πιστεύει ότι λύσεις υπάρχουν…
 • Για να καταλάβετε πως περιμένει η αγορά τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρουμε το παράδειγμα της Adaptit, μίας εταιρείας με τζίρο 30 εκατ. (εκ των οποίων μόνο 10% τα έργα του Δημοσίου), η οποία εκτιμά ότι το 2023 θα συμμετάσχει σε δημοπρατήσεις για projects αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ. Ξέρετε πόσες Adaptit υπάρχουν στην αγορά; Εμείς να θυμίσουμε απλά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ημερομηνία λήξεως την 31η Αυγούστου του 2026 και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί 17,4 δισ. ευρώ…
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για επιχορήγηση 40 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη της υποθαλάσσιας σύνδεσης, με οπτικές ίνες υψηλής ταχύτητας, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο του έργου «MEDUSA» που υποστηρίζεται από το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ.
 • Το 2019 υπηρχαν 58 φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σήμερα ανέρχονται σε 2.000 και ο στόχος είναι μέχρι το 2030 να φτάσουν τους 25.000. Πεδίο δόξης λαμπρό για τους ενδιαφερόμενους (που ήδη έχουν αργήσει…)!
 • Η Mobile Technology ανανέωσε τη συνεργασία της με την Coca-Cola Τρία Έψιλον, με σκοπό την προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και την πλήρη τεχνική υποστήριξή του. Το έργο περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως φορητά τερματικά, vehicle mount τερματικά, φορητούς εκτυπωτές αποδείξεων και βιομηχανικούς εκτυπωτές ετικετών. Πρόκειται για τα εξειδικευμένα προϊόντα των Honeywell και Zebra Technologies που αποτελούν τους πρωταθλητές της κατηγορίας. Οι πρωταθλητές με τους πρωταθλητές!
 • Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 33% παρουσιάζει η Adaptit, εταιρεία υψηλής εξειδίκευσης, που δραστηριοποιείται στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα εξαγόρασε το 80% της εταιρείας Cloudrock η οποία διαθέτει κέντρο δεδομένων και ο στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της.
 • Στην εταιρεία CBS - Cosmos Business Systems, κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ, που αφορά στην προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού για τις ανάγκες του δικτύου της εταιρείας. Το δίκτυο του…δικτύου!
 • H Space Hellas ανακοίνωσε την αναβάθμιση της συνεργασίας της με την Amazon Web Services (AWS), με την πιστοποίησή της ως “AWS Select Tier Services Partner”. Ως “AWS Select Tier Services Partner”, η Space Hellas έχει τη δυνατότητα να παράσχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σχεδιασμού, υλοποίησης, υποστήριξης καθώς και managed και value-add resale υπηρεσιών, κάνοντας χρήση των πλεονεκτημάτων που παρέχουν οι υπηρεσίες της Amazon Web Services στο cloud για τον επιτυχή και ασφαλή ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
 • Στη Wind κατακυρώθηκε, ο διαγωνισμός που αφορά στο έργο «Ψηφιακή ανάδειξη της Σαλαμίνας μέσω παρουσίασης της ιστορίας και του πολιτιστικού της αποθέματος με χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών συστημάτων», έναντι 900.860 ευρώ. Συμπέρασμα: όταν έχεις τον Μπρέγιαννη επικεφαλής, κερδίζεις και τη … “ναυμαχία της Σαλαμίνας”.
 • O Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο «Σχεδίαση και Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων», συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το μύνημα είναι ένα: Ψηφιοποιηθείτε! Σήμερα πρέπει να τρέχεις πολύ γρήγορα, για να παραμείνεις στο ίδιο σημείο… Δείτε την Ελλάδα στο DESI!
 • Στην προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο «Ενιαία ροή δεδομένων απασχόλησης και ασφάλισης – Αναμόρφωση ΟΠΣ ΣΕΠΕ», προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το έργο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας-Ελλάδα 2.0 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGEneration EU.
 • Στη λεωφόρο Κηφισίας 7, στη διασταύρωση με την οδό Νεαπόλεως, άνοιξε η Tesla Athens, η πρώτη αντιπροσωπεία της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα μας. Πρόκειται, βεβαίως - βεβαίως, για την αυτοκινητοβιομηχανία του γνωστού και μη εξαιρετέου Elon Musk. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως ο Ε. Musk δεν θα έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης αντιπροσωπείας, αφού είναι απασχολημένος με το ποιος θα έχει, τελικά, μπλε τικ στο Twitter, ποιος θα ξεμπλοκαριστεί, και αν ο Donald Trump θα γίνει και πάλι ένας δραστήριος χρήστης της υπηρεσίας (γράφοντας διάφορα και φέρνοντας engagement). Αλλά μην το πιάσουμε αυτό το story πάλι…
 • Η Ericsson αποκάλυψε πως προσθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο στη λίστα με τις τοποθεσίες στις οποίες διατηρεί κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης με στόχο την ανάπτυξη των δικτύων έκτης γενιάς (6G). Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, με στόχο την ανάπτυξη μιας νέας μονάδας που θα απασχολεί 20 ερευνητές και θα προσφέρει υποστήριξη σε διδακτορικούς φοιτητές που εργάζονται μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς καθώς και με τηλεπικοινωνιακούς και άλλους εταίρους του κλάδου.
 • Στόχος είναι η διεξαγωγή ερευνητικών έργων που συμβάλλουν τελικά στην παγκόσμια ανάπτυξη του 6G. Οι τομείς εστίασης περιλαμβάνουν την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια του δικτύου, την τεχνητή νοημοσύνη, τα cognitive networks και την ενεργειακή απόδοση. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνει ικανοποιημένη με τη δέσμευση της Ericsson. Το 6G «διαφημίζεται» ως ικανό να προσφέρει ταχύτητες που θα ξεπερνούν το 1 Tbps – όταν φτάσει να γίνει πραγματικότητα. Η νέα μονάδα της Ericsson θα συνεργαστεί με τις υπόλοιπες ομάδες της γύρω από το 6G, σε όλο τον κόσμο. Όταν ακούω για ταχύτητες GBits και Tbts, θυμάμαι ότι κάποτε είχαμε ακουστικά modems που πέρναγαν κάποια Kbits και ανατριχιάζω…
 • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε δανειακή διευκόλυνση επιχειρηματικού χρέους ύψους 14,3 εκατ. ευρώ με την OneDealer International, μια εταιρεία παροχής λύσεων λογισμικού αυτοκινήτων με έδρα την Αθήνα. Η χρηματοδότηση υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τον βασικό πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Η OneDealer International αναπτύσσει πρωτοποριακές, all-in-one λύσεις για αυτοκίνητα, που απευθύνονται σε εμπόρους αυτοκινήτων όλων των μεγεθών (εισαγωγείς, αντιπροσωπείες, κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού και συνεργεία αυτοκινήτων) με σκοπό να διαχειρίζονται την επιχείρησή τους πιο αποτελεσματικά.
 • H εταιρεία, είναι θυγατρική της Real Consulting και τελευταία φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία ασχολήθηκε με αυτό τον κλάδο δημιούργησε την Incadea και την πούλησε στη συνέχεια για 200 εκατ. δολ… Η ιστορία επαναλαμβάνεται;
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Ψηφιακά, μέσω της πύλης myAADE (myaade.gov.gr) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν πλέον να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές και αιτήματα αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών κατά πράξεων, που εκδίδονται από τα Ελεγκτικά Κέντραμ το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ).
 • Απάντηση σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών έδωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτό, «τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία, εμμονή. Αυτό είναι, συνοπτικά, το σχόλιο μας για το σημερινό δημοσίευμα της Εφ.Συν. Το μεγάλο ψηφιακό κεκτημένο που έχει συντελεστεί στη χώρα, οι 1.500 υπηρεσίες του Gov.gr και το 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές φέτος δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους.
 • Τα θέματα της πληροφορικής είναι πολύ σοβαρά για να τυγχάνουν συνωμοσιολογικής, υπαινικτικής και μη επιστημονικής αντιμετώπισης. Και ίσως αυτό εν μέρει επεξηγεί γιατί η πρόοδος σε αυτό τον τομέα είχε καθυστερήσει τόσο».
 • Δεν θα ανοίξουμε κουβέντα με τους σύγχρονους “νεολουδίτες”. Το να κουβεντιάζεις με ανόητους είναι σαν ν’ ανάβεις δάδα για τους τυφλούς. Απλά, αν θυμάμαι καλά είναι οι ίδιοι που πριν από 1-2 εβδομάδες προσπάθησαν να εκμεταλευτούν την αγωνία που έζησε ο Υπουργός και η οικογένειά του στην τραγωδία στο Μάτι. Τελικά τι τους έμεινε; Η λάσπη που δεν κατάφεραν να σπρώξουν στον ανεμιστήρα και το respect στον Πιερρακάκη που ποτέ δεν δραματοποίησε, δεν κοινοποίησε και δεν “εκμεταλλεύτηκε” το συγκεκριμένο περιστατικό.
 • Ωστόσο, όσον αφορά τον νεολουδισμό πάντως, δηλώνουμε πως αν εκείνα τα αποτυχημένα γραφικά του Zuckerberg κατακτήσουν το σύμπαν και αναγκαστούμε να ζούμε στο metaverse, δεν αποκλείεται να μας βρείτε να κάνουμε παρέα με τους… νεο-λουδίτες!!! Ζούμε ήδη σε έναν Θαυμαστό Ψηφιακό Κόσμο και απολαμβάνουμε τα οφέλη του. Το διαδίκτυο είναι η κεντρική πλατεία για το παγκόσμιο χωριό του αύριο. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια. Ας συνεχίσουμε στη λογική μίας τεχνολογίας με ανθρώπινο πρόσωπο. Να μείνουμε άνθρωποι και να μη γίνουμε -για το χατίρι του Zuckerberg- όλοι άβαταρ…
 • Η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) προκηρύσσει διαγωνισμό για το έργο «Κέντρα Λήψης Βιομετρικών Δεδομένων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου». Να βάζουμε μία σειρά σε όλα τα πράγματα…
 • Τη θωράκιση της Βουλής από επιδρομές κακόβουλων λογισμικών αποφάσισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κοινοβουλίου. Με διαγωνιστική διαδικασία που αναρτήθηκε στη Διαφάνεια το κοινοβούλιο θα προμηθευτεί 1.100 άδειες χρήσης λογισμικού προστασίας από κακόβουλες ενέργειες μέσω DNS (100 άδειες Cisco Umbrella WLAN, 1.000 άδειες Cisco Umbrella DNS Security Essentials και 1 year Support for Umbrella), που αποτρέπει τον κακόβουλο χρήστη να εκμεταλλευτεί το σύστημα ονομάτων τομέα, για να προωθήσει αιτήματα από δίκτυα και χρήστες με κακόβουλο περιεχόμενο, και αποτρέπει απειλές σε οποιαδήποτε θύρα ή πρωτόκολλο. H συνολική δαπάνη είναι 23.949,58 €. Καλή η “εξωτερική” θωράκιση της Βουλής αλλά ως λαός -εκλογές έρχονται- ας φροντίσουμε να θωρακίσουμε και το “μέσα”...
 • Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική λειτουργία του ψηφιακού συστήματος FRESQO, για πρώτη φορά στις Ιχθυόσκαλες του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, με στόχο να παρέχει υψηλή τεχνολογική διεργασία για την άμεση εκτίμηση της φρεσκότητας των αλιευμάτων, μη επεμβατικά με την χρήση υπερφασματικής κάμερας και τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence).
 • Η πρώτη εφαρμογή είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα, κυρίως για την εξέταση των συνθηκών του χώρου και της διαδικασίας της ροής των ελέγχων σε σχέση με τις προδιαγραφές του συστήματος. Εισήχθησαν δεδομένα από 4 κατηγορίες ψαριών σε 3 διαφορετικές καταστάσεις νωπότητας και προέκυψαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εφεξής όταν πηγαίνετε για ψάρεμα στο ψαράδικο, δεν θα “ψαρεύετε σε θολά νερά”!
 • Δύο μήνες έχουν περάσει από την ενεργοποίηση της εφαρμογής appodixi, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν για να ανακαλύψουν εάν είναι γνήσιες ή πλαστές. Οι πολίτες που θα έβρισκαν ψεύτικες αποδείξεις, θα λάμβαναν μπόνους. Εντούτοις, ακόμη αναμένεται η σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Εάν η εφαρμογή βοήθησε και εάν οι πολίτες πρέπει να λάβουν κάτι που τους είχαν υποσχεθεί, γιατί η καθυστέρηση;
 • Ένα μικρό, αλλά ζωτικής σημασίας, γραφείο στις Βρυξέλλες, το οποίο ήταν αρμόδιο για την συμμόρφωση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικού δικτύωσης Twitter, με τους αυστηρούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των αναρτήσεων στο διαδίκτυο, μόλις έκλεισε. Τα στελέχη της ψηφιακής πολιτικής αποχώρησαν, προκαλώντας ανησυχία για τη μελλοντική συμμόρφωση της πλατφόρμας στους νέους κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου του μπλοκ.
 • Η απόφαση της κεντρικής διοίκησης να κλείσει το γραφείο επαναφέρει τους φόβους στις Βρυξέλλες, ότι ο CEO Έλον Μασκ δεν προτίθεται να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όσον αφορά τις αναρτήσεις και τον έλεγχο στο Twitter. Σε καλό (social) δρόμο είμαστε… Το ερώτημα είναι τι γίνεται αν το πουλί δεν πετάει στην Ευρώπη σύμφωνα με τους όρους μας; Το «ρίχνουμε»;
 • Νέες προγραμματικές συμβάσεις ύψους 119 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση 6 Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, υπέγραψαν το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και το Υπουργείο Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι προγραμματικές συμβάσεις προβλέπουν την στήριξη του επενδυτικού προγράμματος με τη μορφή 25ετούς χαμηλότοκου δανείου, καλύπτοντας το 50% της επένδυσης, ενώ το υπόλοιπο ποσό για την αναβάθμιση και επέκταση των Ερευνητικών Κέντρων θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η συμφωνία περιλαμβάνει την υποστήριξη της κατασκευής πολλαπλών ερευνητικών υποδομών, την αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και την προμήθεια υπερσύγχρονου τεχνολογικού, εργαστηριακού και επιστημονικού εξοπλισμού.
 • Ξεκίνησε η λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας που μπορεί να αποθηκεύεται και στο κινητό τηλέφωνο. Η μεταρρύθμιση αυτή ήταν πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Όπως τονίστηκε, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας θα είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς οι ανάπηροι συμπολίτες μας να αναζητούν συνεχώς καινούρια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή τους με το Δημόσιο. Θα ενσωματώνει επίσης σταδιακά όλες τις επιμέρους υπηρεσίες, τις οποίες παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον ανάπηρο με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Το YouTube εισέρχεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με τη νέα λειτουργία στο Shorts. Δοκιμάζει νέα συστήματα προμηθειών για influencers που πωλούν προϊόντα μέσω συνδέσμων σε βίντεο.
 • Εγκαίνια στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνει το TikTok Shop, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε εμπόρους και καταναλωτές να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους. Η δυνατότητα ήταν μέχρι πρότινος διαθέσιμη μόνο στη Μ. Βρετανία και σε κάποιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
 • Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ψωνίζουν online κάθε εβδομάδα ή περισσότερο, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο πάνω από 340 ευρώ το μήνα. Αγοράζουν κυρίως προϊόντα μόδας, πληρώνουν λογαριασμούς ή παραγγέλνουν φαγητό. Μια στις τρεις αγορές πραγματοποιείται διασυνοριακά. Η Ιρλανδία, η Γερμανία και το Ισραήλ αγοράζουν διεθνώς τα περισσότερα, ενώ στη Γαλλία είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσει κάποιος εκτός της χώρας.
 • Σύμφωνα με το Parcel Monitor είναι η διαρκής η αύξηση των σημείων παραλαβής και παράδοσης (Pick-up and Drop-off - PUDO) στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει το Last Mile Experts, υπάρχουν περισσότερα από 336.000 σημεία PUDO διαθέσιμα στην Ευρώπη, εκ των οποίων τα 43.000 είναι αυτόματες μηχανές δεμάτων (APM). Έχει σημειωθεί μάλιστα, αύξηση 40% στα σημεία PUDO στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα μέσα του 2019.
 • Οι σωστές πληροφορίες προϊόντος είναι σημαντικές στις e-αγορές, σύμφωνα με το 94% των καταναλωτών. Η έλλειψη καλών πληροφοριών για το προϊόν κάνει ακόμη και το 53% να θέλουν να ψωνίσουν αλλού. Το 83% βρίσκουν σημαντικές τις πληροφορίες προϊόντων στις αποφάσεις αγοράς τους (report υπηρεσίας λύσεων πληροφοριών Inriver σε δείγμα 6.000 καταναλωτών από ΗΠΑ, Η. Βασίλειο και Γερμανία).
 • Ρυθμό ανάπτυξης 18% στην αξία των online πωλήσεων κατέγραψαν τα Online Φαρμακεία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Σύμφωνα με την έκθεση της Convert Group από την οποία προκύπτει ότι τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 οι έλληνες καταναλωτές έχουν πραγματοποιήσει αγορές αξίας 201 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).
 • Ο μέσος όρος των εκπτώσεων που βρίσκουν οι καταναλωτές στο ψηφιακό ράφι των φαρμακείων κυμαίνεται στο 39%, ενώ στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία οι online αγορές το 9μηνο αναδεικνύονται υψηλότερες οι επιδόσεις σε προϊόντα υγείας 44% (με τις φαρμακευτικές μάσκες να συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία), σε βρεφικά και παιδικά είδη 28%, σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες 11%, και σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας 7%. Η κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση με το 46% των συνολικών πωλήσεων.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η startup Sympower, που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας και έχει έδρα το Άμστερνταμ, συγκέντρωσε 3 εκατομμύρια ευρώ σε μια Series B χρηματοδότηση, φτάνοντας συνολικά τα 22 εκατομμύρια. Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να επεκτείνει περαιτέρω τις υπηρεσίες της σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, όπως σε Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία.
 • Τι κάνει όμως η Sympower; Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα λογισμικού που αναπτύσσει «για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων και άλλους ενεργειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο, να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, να ενσωματώσουν περισσότερους κατανεμημένους ανανεώσιμους πόρους ενέργειας και να δημιουργήσουν νέες ροές εσόδων». «Καυτός» ο χώρος της ενέργειας και του ESG, ενδιαφέρουσες και απ’ ότι φαίνεται προσοδοφόρες οι καινοτομίες γύρω από αυτόν… Βλέπει κανείς την ευκαιρία;
 • Η στήλη θεωρεί πως μάλλον υπάρχουν πολλοί που έχουν πολλά λεφτά και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Δεν εξηγείται αλλιώς όλη αυτή η αγωνία που υπάρχει γύρω μας, σε αυτήν την χώρα, στον Τύπο και στις διάφορες αναλύσεις, σε σχέση με το πόσο έπεσαν τα διάφορα κρυπτονομίσματα, τι έχει συμβεί, γιατί συμβαίνει, που θα πρέπει τώρα να κατευθύνουμε τις επενδύσεις μας, τι λένε οι προβλέψεις, τι δείχνουν τα... μερομήνια του crypto, πόσα χάθηκαν από hacking, ποιο ανταλλακτήριο τα τίναξε και ποιο ακολουθεί. Ξέρουμε ότι οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων κάνουν διάφορους διαχωρισμούς και έχουν πολλές θεωρίες επί του θέματος -και εννοείται πως ο καθένας κάνει ότι θέλει με τα λεφτά του- αλλά η δική μας άποψη εξακολουθεί να είναι μια και συγκεκριμένη: όποιος επενδύει σε crypto, επενδύει με μεγάλο ρίσκο.
 • Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική κουλτούρα, δεν υπάρχει καμία επανάσταση κατά “κάποιου κατεστημένου”, δεν υπάρχει κανένα κίνημα που “θα μας απαλλάξει από τους καταπιεστές” και τις μονίμως κλέπτουσες τράπεζες, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Όπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο κερδοσκοπικές επενδύσεις σε κοπανιστό αέρα, που ανάλογα με το timing μπορεί και να σε ωφελήσουν. Το ξαναλέμε, για να μην αναρωτιέστε γιατί δεν γράφουμε πολλά επί του θέματος. There ain't no such thing as a free lunch!
 • Και για να μη λέτε ότι όλα τα βγάζουμε από το μυαλό μας, δείτε τι έχει πει ο Warren Buffet: «Μείνε μακριά από αυτό. Βασικά είναι ένας αντικατοπτρισμός. Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, γενικά, μπορώ να πω σχεδόν με βεβαιότητα ότι θα έχουν άσχημο τέλος», ενώ ο Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan έχει συμπληρώνει: «Είναι απάτη και χειρότερο από τους βολβούς τουλίπας».
 • Μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο για την καθοδήγηση και δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Elevate Greece. Του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών – Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
 • Ο διαγωνισμός καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας “THE DIGITAL GATE IV: The Airport Innovation Challenge” του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), μπαίνει στην 3η και τελική φάση του όπου οι ομάδες θα αναπτύξουν το δικό τους concept σε πραγματικό αεροδρομιακό περιβάλλον μέσα στο επόμενο τρίμηνο: Συμμετέχουν οι Airport Analytics, Fancy Paws, Science @Gates, Voice Heard και Wheely.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • H Check Point Software Technologies ανακοίνωσε τον διορισμό του Μιχάλη Μπόζου ως νέου Country Manager για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προκειμένου να ηγηθεί της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της και να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της. Ο Μιχάλης Μπόζος εντάχθηκε στην Check Point το 2011 και κατείχε τη θέση του Διευθυντή Πωλήσεων – στην Ελλάδα και την Κύπρο από το 2018. Έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας και είναι βασικό μέλος της Check Point, καθώς εργάζεται εκεί τα τελευταία 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Check Point, έχει αναλάβει ποικίλες θέσεις διαχείρισης ομάδων και έργων.
 • Ο Jan Keselak, μέχρι πρόσφατα Chief Revenue Officer της GLAMI σε αγορές όπως η Ελλάδα και οι χώρες της Αδριατικής και της Βαλτικής τα τελευταία 5 χρόνια, αναλαμβάνει τη θέση του νέου Chief Executive Officer.
 • Ο Tomas Hodbod, ο ιδρυτής του GLAMI και μέχρι πρόσφατα CEO, αναλαμβάνει Επικεφαλής του GLAMI Ventures, του νέου fund που σχεδιάζει να επενδύσει σε εταιρείες και υπηρεσίες που ειδικεύονται στην αναζήτηση προϊόντων online, καθώς επίσης και σε εταιρείες που χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη στο e-Commerce.
 • Από την πλευρά μας βλέποντας τις τόσο μεγάλες απολύσεις που πραγματοποιούνται στις τεχνολογικές εταιρείες, θυμόμαστε πως υπάρχει έλλειψη σχετικού ταλέντου στην Ελλάδα, θυμόμαστε και την λογική των digital nomads, και αναρωτιόμαστε: να η ευκαιρία; Μήπως να φτιαχτεί ένα διαφορετικό “πιο φρέσκο” πλαίσιο για τους ψηφιακούς νομάδες; Οι καιροί ου μενετοί (οι ευκαιρίες δεν περιμένουν), όπως θα έλεγε και ο “παππούς” Θουκυδίδης! Ήδη πάντως για να μην είμαστε άδικοι γίνονται κάποιες κινήσεις από το gov.gr
 • Συγκεκριμένα, μιλώντας στο 1ο Summit Work From Greece, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως σε, μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα γίνει πράξη η ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω του Gov.gr, ενώ αναμένεται και η μετάφραση στα Αγγλικά υπηρεσιών που περιλαμβάνει το Gov.gr - κάτι που θα ευνοήσει τους ψηφιακούς νομάδες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Το αργοκίνητο δημόσιο της χαρτούρας και της γραφειοκρατίας μας εγκαταλείπει… Τι πιο απτό από το 1 δισ ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο που είναι στο στόχος της χρονιάς;
 • Είχαμε συνηθίσει απεργίες των ναυτεργατών π.χ. μέσα στην τουριστική περίοδο, δεδομένου ότι “στη βράση κολλάει το σίδερο”. Τώρα είδαμε απεργίες των εργαζομένων στην Amazon στη διάρκεια της Black Friday. Είδατε πως μαθαίνουν;

ΕΙΠΑΝ:

 • «Για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας, το οποίο αποτυπώνει όλες τις δράσεις που μόνο για φέτος φθάνουν στις 670, και είναι στοχευμένες σε γεωγραφικές περιοχές, σε κλάδους της οικονομίας, με συγκεκριμένους τρόπους, σε συγκεκριμένους χρόνους, για συγκεκριμένες ομάδες και που διέπονται από μία μεθοδικότητα και από μία τάξη.»
  Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια
 • «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα.»
  Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

cyprus-2022-update
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Είναι γνωστό ότι πολλές κατασκευάστριες εταιρείες αγαπούν να κυκλοφορούν περιορισμένες εκδόσεις γνωστών συσκευών τους, οι οποίες απευθύνονται σε συγκεκριμένους fans.
Μία από αυτές είναι και το ROG Phone 6 της Asus, το οποίο όπως έγινε γνωστό πρόκειται να κυκλοφορήσει σε μια ειδική συλλεκτική έκδοση που είναι εμπνευσμένη από το Diablo Immortal!
Ύστερα λοιπόν από το Batman-themed ROG Phone 6, τώρα έφτασε η στιγμή για τον Lord Diablo να «ντύσει» με τα χρώματά του το gaming phone της Asus.
Η εν λόγω ειδική έκδοση έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Blizzard Entertainment και έρχεται με ένα αποκλειστικό Aura RGB Logo, καθώς επίσης και ματ κόκκινο φινίρισμα στο πίσω τμήμα που μοιάζει σα να έχει ξεπηδήσει από τα βάθη της κολάσεως.
Και οι special εκπλήξεις για τους fans του Diablo Immortal δεν σταματούν εδώ, καθώς προστίθενται και άλλα «καλούδια» και bonus όπως ένα αποκλειστικό Diablo theme, εικονίδια, animations και ηχητικά εφέ που έχουν κάτι από τη νεκρική σιγή του… Tristram.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τηλέφωνο έρχεται σε μια άκρως… «διαβολική» συσκευασία που θυμίζει το Horadic Cube (οι fans γνωρίζουν) και στο εσωτερικό του κουτιού «φιλοξενείται» ένα μυθικό Worldstone shard. Επιπλέον, περιλαμβάνεται ένας χάρτης σε μορφή παπύρου που απεικονίζει τον κόσμο του Sanctuary, αλλά και ένα μια θήκη Shield Blessing Aero Case Bumper και ένα ειδικό SIM ejecting tool που διαθέτει το έμβλημα του Diablo.
Όσον αφορά τη συσκευή, αυτή δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με το base ROG Phone 6, καθώς έρχεται με Snapdragon 8+ Gen 1, 16GB LPDDR5 RAM, 512GB αποθηκευτικού χώρου (3.1 UFS).
cl8-sept-2019-600x80
Μπορεί το iPhone 14 να αποτελεί ακόμα πολύ νέα προσθήκη στην αγορά, όμως οι φήμες για τις αλλαγές που θα φέρει η Apple στο επόμενο μοντέλο της έχουν αρχίσει να… οργιάζουν.
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές, το iPhone 15 θα είναι μια συσκευή που θα προσφέρει κάτι νέο στους χρήστες.
Η εταιρεία σκέφτεται να κατασκευάσει το smartphone από τιτάνιο αντί από ανοξείδωτο χάλυβα, το πίσω μέρος του από γυαλί και τις γωνίες αρκετά στρογγυλεμένες.
Στόχος φαίνεται να είναι το ευκολότερο κράτημα αφενός και η μείωση του βάρους του αφετέρου.
Πάντα σύμφωνα με τις φήμες, αφού είναι εξαιρετικά νωρίς για να έχουμε κάτι επίσημο, επίπεδο θα παραμείνει το μπροστινό μέρος της συσκευής.
Άλλη μια φήμη που κυκλοφόρησε πρόσφατα αναφέρει ότι το πρότυπο Lightning θα αντικατασταθεί από το πρότυπο USB-C, όμως μόνο τα μοντέλα iPhone 15 Pro θα υποστηρίζουν τις υψηλότερες ταχύτητες ενσύρματης μεταφοράς δεδομένων που προσφέρει το πρότυπο.
Τα απλά μοντέλα iPhone 15 θα υποστηρίζουν ταχύτητες USB 2.0, όπως δηλαδή και το πρότυπο Lightning.
Τέλος, δεν αποκλείεται τα iPhone 15 Pro μοντέλα να έρθουν με αυξημένη RAM που θα ανέρχεται σε 8GB, ενώ η κάμερα θα είναι αισθητά βελτιωμένη. Καιρός ήταν. Έχουμε να δούμε κάτι διαφορετικό από την Apple από την εποχή του Steve Jobs!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Είναι νέος, εξαιρετικά ικανός προγραμματιστής και διαβόητος hacker. Ο George Hotz, γνωστός jailbreaker του iPhone, πριν λίγες μέρες προσελήφθη από το δισεκατομμυριούχο Elon Musk για να φτιάξει την αναζήτηση στο Twitter, όπως έγινε γνωστό.
Ο Hotz άρχισε να απασχολεί τη δημοσιότητα σε ηλικία 17 ετών, όταν έγινε το πρώτο άτομο που κατάφερε να αφαιρέσει το κλείδωμα της SIM σε iPhone. Μετά από αυτό, παράκαμψε την ασφάλεια του PlayStation 3 και ίδρυσε την AI startup comma.ai για να εργαστεί πάνω στην τεχνολογία αυτοματισμού οχημάτων.
Παρόλα αυτά, το να φτιάξει το search στο Twitter μπορεί να αποβεί η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής.
Ο Hotz επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε να συνεργάζεται με το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις 19 Νοεμβρίου και το χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή του είναι 12 εβδομάδες.
Ο hacker φέρεται να εξασφάλισε μια θέση στην εταιρεία όταν εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή του στο Elon Musk την περίοδο που ανακοίνωσε τις νέες «hardcore» απαιτήσεις του από τους υπαλλήλους της εταιρείας.
Αυτό που ακολούθησε ήταν μια προσφορά εργασίας από το Hotz στο Twitter, με αντάλλαγμα τα έξοδα διαβίωσης για 12 εβδομάδες στο San Francisco. Προφανώς ο Musk και ενθουσιάστηκε με την πρόταση και αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα πετύχει ο hacker μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
600x80 banner 11-10-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin