Οι ΗΠΑ φέρονται να σχεδιάζουν μπλόκο στην πώληση εξοπλισμού των Huawei & ZTE

0

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) αναμένεται να «απαγορεύσει όλες τις πωλήσεις νέων τηλεπικοινωνιακών συσκευών με την υπογραφή της Huawei και της ZTE στις ΗΠΑ», για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Axios και αναμεταδίδουν τα διεθνή μέσα.

Η FCC απαγόρευσε προηγουμένως τη χρήση εξοπλισμού της Huawei και της ZTE σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών που λαμβάνουν επιδοτήσεις από το αμερικανικό Universal Service Fund, αλλά μια εντολή που φέρεται να προτάθηκε από την Πρόεδρο, Jessica Rosenworcel, θα πάει την απαγόρευση ένα βήμα παρακάτω. Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Axios ανέφερε ότι θα εμποδιστεί η Huawei και η ZTE από τη λήψη εγκρίσεων για οποιοδήποτε νέο προιόν.

«Η απαγόρευση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, επομένως οι εταιρείες θα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν προϊόντα που ενέκρινε προηγουμένως η FCC. Ωστόσο, νέα μοντέλα ή εξοπλισμός που θα χρειάζονται νέα έγκριση από την FCC, θα απαγορευθούν», ανέφερε το άρθρο. Οι New York Times αναφέρθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους στην προτεινόμενη απαγόρευση.

Η λίστα της FCC ισχύει για «εξοπλισμό και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών που θεωρείται ότι αποτελούν μη αποδεκτό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών ή την ασφάλεια προσώπων από τις ΗΠΑ». Η Rosenworcel εξέδωσε μια δήλωση σχετικά με την εκκρεμή πρόταση, λέγοντας: «Η FCC παραμένει προσηλωμένη στην προστασία της εθνικής μας ασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι η χρήση αναξιόπιστου εξοπλισμού δεν επιτρέπεται εντός των συνόρων μας».

Εκτός από τη Huawei και τη ZTE, οι πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση θα απαγορεύσει και τις συσκευές από τις Hytera, Hikvision και Dahua. Οι εταιρείες κατασκευάζουν προϊόντα για αστυνομικά τμήματα.

Δεν είναι σαφές εάν μια ενδεχόμενη απαγόρευση με στόχο τις Huawei και ZTE θα επηρεάσει μόνο τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από παρόχους ή εάν θα περιλαμβάνει και καταναλωτικές συσκευές, όπως τα smartphones.

Εάν λάβει το πράσινο φως, η απαγόρευση θα είναι μια κλιμάκωση των κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον αυτών των εταιρειών αλλά και κατά των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας γενικότερα. Το 2019, η FCC μπλόκαρε τη Huawei και τη ZTE από τη λήψη ομοσπονδιακών επιδοτήσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2020, η FCC χαρακτήρισε τις εταιρείες ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, σε σχέση με τους στενούς δεσμούς τους με τον κινεζικό στρατό και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Εκείνη τη χρονική στιγμή, εξέφρασε ανησυχίες ότι η χρήση εξοπλισμού από αυτές τις εταιρείες με στόχο την ανάπτυξη του δικτύου 5G θα μπορούσε να καταστήσει τις ΗΠΑ ευάλωτες στην παρακολούθηση και την κατασκοπεία.

Φωτογραφία από Kārlis Dambrāns υπό Creative Commons

Share.

Comments are closed.