Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Σημαντικό deal στις startups: η Adobe εξαγοράζει την Figma για 20 δισ. δολάρια

0

Η Adobe ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της startup Figma, σε ένα deal που φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που θα δοθεί σε μετρητά και μετοχές.

Μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν νωρίς την Πέμπτη για μια πιθανή εξαγορά, η Adobe επισημοποίησε την εξέλιξη με ένα δελτίο τύπου, λίγη ώρα αργότερα. Αυτή η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική εξέλιξη για την αγορά, καθώς η Figma αποτελεί ανταγωνιστή της σειράς προϊόντων Adobe XD.

«Μαζί, Adobe και Figma θα επαναπροσδιορίσουν το μέλλον της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας, θα επιταχύνουν τη δημιουργικότητα στο web, θα προωθήσουν τον σχεδιασμό προϊόντων και θα εμπνεύσουν παγκόσμιες κοινότητες δημιουργών, σχεδιαστών και προγραμματιστών», όπως αναφέρει η Adobe, ενώ η οντότητα που θα δημιουργηθεί «θα έχει μια τεράστια, ταχέως αναπτυσσόμενη ευκαιρία και δυνατότητες για να προσφέρει σημαντική αξία για πελάτες, μετόχους και τον κλάδο».

Η Figma ιδρύθηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια από τον Dylan Field και τον Evan Wallace και έχει εξελιχθεί σε ένα βασικό στοιχείο για τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, χιλιάδες σχεδιαστές και προγραμματιστές της Microsoft βασίζονται καθημερινά στα εργαλεία της Figma για την ανάπτυξη του Office, των Windows και άλλων.

Η Adobe σχεδιάζει τώρα να συνδυάσει τη δική της κοινότητα με εκείνη της Figma, κάτι που είναι πιθανό ότι θα περιλαμβάνει την ομαδοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών της στο Adobe Creative Suite, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μέχρι τότε, η Figma θα παραμείνει χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή. «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε την Figma με τον τρόπο που την λειτουργούσαμε – συνεχίζοντας να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για την κοινότητά μας, τον πολιτισμό μας και την επιχείρησή μας», εξήγησε ο Dylan Field, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Figma.

Το συγκεκριμένο deal δείχνει να είναι η μεγαλύτερη εξαγορά αμερικανικής εταιρείας που υποστηρίζεται από venture capital κεφάλαια, μέσα στην φετινή χρονιά. Η Figma έχει «σηκώσει» 333 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση μέχρι σήμερα, βάσει δεδομένων από το Crunchbase, ενώ περιλαμβάνει μια μεγάλη λίστα γνωστών εταιρειών μεταξύ των υποστηρικτών της.

Η προτεινόμενη τιμή αγοράς αποτελεί έναν διπλασιασμό σε σχέση με την αποτίμηση των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να εξασφάλισε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της, τον Ιούνιο του 2021. Μόλις 14 μήνες νωρίτερα, η αξία της είχε αποτιμηθεί στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από όλους τους επενδυτές της, η Index Ventures πιθανότατα θα δει το μεγαλύτερο κέρδος βάσει της αρχικής επένδυσης, καθώς συμμετείχε στην seed χρηματοδότηση των 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων της Figma το 2013. Η Index συμμετείχε και σε επόμενους γύρους.

Ωστόσο, ενώ οι υποστηρικτές της Figma μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με τη συμφωνία, μάλλον δεν μπορεί να πει κάποιος το ίδιο και για τους μετόχους της Adobe, καθώς η μετοχή της υποχώρησε πάνω από 12% μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς. Οι μέτοχοι, όπως φαίνεται, μπορεί να αναρωτιούνται για το μέγεθος της συμφωνίας, ακόμη και για έναν αγοραστή με… γεμάτα ταμεία, όπως η Adobe.

Share.

Comments are closed.