Στα 211 εκατ. οι επενδύσεις του Equifund σε startups

0

Στα 211 εκατ. ευρώ έχουν διαμορφωθεί (μέχρι τον Οκτώβριο) οι επενδύσεις του Equifund σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων ύπαρξης του επενδυτικού κεφαλαίου, βάσει στοιχείων που παρουσίασε ο Project Manager του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) Γιώργος Γιακουμάκης στο συνέδριο Hellenic Innovation Forum.

Στο πλαίσιο του Equifund έχουν χρηματοδοτηθεί 119 startups, ενώ «κινητοποιήθηκαν» συνολικά 483 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι 4 funds – ΒigPi, Metavallon, Uni.fund και Velocity Partners – στο πλαίσιο του Equifund επενδύουν στη λογική της καινοτομίας χρηματοδοτώντας με ποσά περίπου 50 – 500.000 ευρώ νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Δύο funds – Marathon και Venture Friends – λειτουργούν στο αποκαλούμενο «αρχικό στάδιο» χρηματοδοτώντας νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει την εμπορική τους λειτουργία και 3 funds – Elikonos 2, EOS και Synergia – χρηματοδοτούν εταιρείες που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης με ποσά που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 5 εκατ. ευρώ.

Το Equifund θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και ήδη οι διαχειριστικές ομάδες που «τρέχουν» τα funds του Equifund όπως τα Uni.Fund, Marathon, Metavallon και Venture Friends, προχωρούν στη σύσταση νέων επενδυτικών σχημάτων με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF) και ιδιωτών επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι το EquiFund χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικοί πόροι), με 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund-EIF), με 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ – Juncker Plan) και σε συνδυασμό με τη μόχλευση πρόσθετων κεφαλαίων από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, η πρωτοβουλία έχει διαθέσιμους πόρους περί τα 450 εκατ. ευρώ.

Share.

Comments are closed.