Νέα επένδυση της Metavallon VC στην Perceptual Robotics

0

Αυτόνομα drones και αλγόριθμους ηλεκτρονικής όρασης (computer vision algorithms) για τον εντοπισμό και την ανάλυση σφαλμάτων σε μεγάλες υποδομές αναπτύσσει η Perceptual Robotics στην οποία η Metavallon VC επενδύει 600 χιλ. ευρώ.

Η Perceptual Robotics ιδρύθηκε από τον Κώστα Καραχάλιο, τον Δημήτρη Νικολαΐδη και τον Kevin Lind και δραστηριοποιείται στον χώρο της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Το πρώτο της προϊόν, το Dhalion, αποτελεί ένα πρωτοπόρο αυτόνομο drone για επιθεωρήσεις υποδομών, με πρώτη την αγορά των ανεμογεννητριών. Το σύστημα προσφέρει ολοκληρωμένες δυνατότητες επιθεωρήσεων, από την λήψη δεδομένων και την ανίχνευση ελαττωμάτων με την χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης (machine learning defect identification) έως και reporting στο cloud καθώς μειώνει δραστικά τον χρόνο και τους πόρους που απαιτούν οι επιθεωρήσεις, οι περισσότερες των οποίων διενεργούνται προς το παρόν χειροκίνητα.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση η εν λόγω εταιρεία προκειμένου να προσφέρει τις πιο αποτελεσματικές λύσεις ενώνει την καινοτομία σε επιστημονικό επίπεδο με τις βιομηχανικές εφαρμογές. Οι καινοτομίες κυμαίνονται από αξιόπιστη και αυτόνομη πτήση για καταγραφή δεδομένων σε κατανεμημένη (distributed computing) επεξεργασία έως αποθήκευση και παρουσίαση των επεξεργασμένων δεδομένων.

Η αγορά στην οποία στοχεύει η Perceptual Robotics είναι οι επιθεωρήσεις μεγάλων υποδομών. Η πρώτη αγορά όπου εφαρμόζεται η τεχνολογία, αυτή της αιολικής ενέργειας, συνεχίζει να σημειώνει τεράστια ανάπτυξη, με αύξηση της παγκόσμιας χωρητικότητας από περίπου 60GW το 2005 σε 600GW στο τέλος του 2018. Βάση των προβλέψεων της αγοράς αυτή η ταχεία αύξηση θα συνεχιστεί. Η Perceptual Robotics έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον της αγοράς και συνεργάζεται με πολλούς ιδιοκτήτες, διαχειριστές και κατασκευαστές ανεμογεννητριών, καθώς και με παρόχους υπηρεσιών επιθεωρήσεων.

Η επένδυση της Metavallon VC θα χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση του προϊόντος, την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της αιολικής ενέργειας και για την μεταφορά της θεμελιώδης τεχνολογίας σε παρακείμενες αγορές. Η εταιρεία επεκτείνει την ομάδα της στην Ελλάδα με επιπλέον προσλήψεις και νέες θέσεις εργασίας, εδραιώνοντας την παρουσία της στην τοπική ανανεώσιμη αγορά ενέργειας.

Share.

Comments are closed.