Στην Tendertec επενδύει η Metavallon για τη φροντίδα ηλικιωμένων μέσω A.I.

0

Συστήματα προσωποποιημένης, προληπτικής και οικονομικά προσιτής φροντίδας για ηλικιωμένους και ευπαθή άτομα με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, αναπτύσσει η βραβευμένη startup εταιρεία Tendertec, με έδρα το Cardiff της Ουαλίας, στην οποία επενδύει 400 χιλ. ευρώ η Metavallon VC (fund του Equifund).

Η Tendertec ιδρύει εταιρεία και στην Ελλάδα η οποία θα συμβάλει στο προϊόν της με τους τεχνικούς πληροφορικής που θα την στελεχώσουν.

Η επένδυση της Metavallon VC θα χρησιμοποιηθεί για την ενδυνάμωση της ομάδας της Tendertec, την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος, την παραγωγή hardware, και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Η Tendertec τεστάρει την τεχνολογία της σε δύο γηροκομεία στην Αγγλία. Έχει λάβει χορηγία 242 χιλ. από την Ουαλική κυβέρνηση, έχει κερδίσει το βραβείο Disruptive Product από την GE Healthcare στο πλαίσιο του Health VentureLab του EIT Health και έχει επιλεγεί ως Top 20 startup της Vodafone 5G DIG, ανάμεσα δηλαδή σε εταιρείες που έχουν την μεγαλύτερη προοπτική να εκμεταλλευτούν την έλευση του 5G παγκοσμίως.

Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε το 2017 από την Δρ. Αφροδίτη Κονιδάρη και τον Rui Zhang. Αναπτύσσει τεχνολογία βασισμένη σε αισθητήρες δωματίου για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων, παρέχοντας στις οικογένειές τους την ασφάλεια πως σε περίπτωση κινδύνου θα έχουν άμεση ενημέρωση. Το προϊόν τους, το Tenderbox, είναι ένα σύστημα ασφάλειας που επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων μια αποτελεσματικότερη επίβλεψη, βασισμένη σε δεδομένα. Χρησιμοποιεί αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης που επεξεργάζονται δεδομένα από ειδικούς αισθητήρες, έναν σε κάθε δωμάτιο. Το σύστημα σκανάρει τους χώρους του σπιτιού ανιχνεύοντας περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως πτώσεις, καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και μη συνηθισμένες συμπεριφορές όπως η μη λήψη γευμάτων ή νερού, που συνήθως παρατηρούνται σε ευπαθή άτομα που ζουν μόνα τους χωρίς φροντίδα.

Όπως σημειώνεται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ειδικότερα στην Βόρεια και Κεντρική Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας στους τρεις ηλικιωμένους ζει μόνος του. Η ποιότητα ζωής τους συνδέεται άμεσα με την ικανότητα των παρόχων φροντίδας να τους επιβλέπουν αποτελεσματικά και να τους παρέχουν μια έγκαιρη, προσωποποιημένη και οικονομικά προσιτή φροντίδα. Η παγκόσμια αγορά που αφορά ηλικιωμένους εκτιμάται στα 753 δις, με 617 εκατ. άτομα παγκοσμίως από τα οποία περισσότερα από 97 εκατ. στην Ευρώπη (ηλικίας 65+), το ταχύτερα αυξανόμενο ηλικιακό γκρουπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ήδη υπάρχουσες λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα βασίζονται κυρίως σε προϊόντα που φοριούνται (wearables), όπως βραχιόλια ή μενταγιόν. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το αν ο χρήστης τα φορά συνέχεια, ενώ συχνά δεν ενεργοποιούνται έγκαιρα. Άλλη λύση είναι αισθητήρες ενσωματωμένοι σε έπιπλα, που όμως ανιχνεύουν μόνο την αδράνεια του χρήστη και τείνουν να οδηγούν σε λάθος ειδοποιήσεις. Το προϊόν της Tendertec είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και δεν απαιτεί καμία ενέργεια από την πλευρά του χρήστη.

Η CEO της Tendertec, Dr. Aφροδίτη Κονιδάρη, με αφορμή την χρηματοδότηση από την Metavallon σημείωσε ότι η έμπνευση για την Tendertec προήλθε από προσωπική εμπειρία με ηλικιωμένους στην οικογένειά της και πρόσθεσε πως η τεχνολογία αναπτύχθηκε με τους ηλικιωμένους χρήστες, τις οικογένειές τους και τους γηροκόμους να συμμετέχουν ενεργά.

Share.

Comments are closed.