Συμφωνία ESA – Ελλάδας για την κατασκευή μικροδορυφόρων

0

Στην υλοποίησή της περνά η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, υπό τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα, για τη δημιουργία εθνικού διαστημικού προγράμματος κατασκευής μικροδορυφόρων GEMS (Greek Earth observation Micro Satellites) βάσει συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA – European Space Agency).

Η σημαντική αυτή συμφωνία υπεγράφη χθες από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά και τον Γενικό Διευθυντή της ESA, Johann Dietrich Woerner, στη Μασσαλία της Γαλλίας.

Οι στόχοι του εθνικού διαστημικού προγράμματος GEMS είναι, μεταξύ άλλων, η απόκτηση από την Ελλάδα διαστημικών υποδομών για την υποστήριξη ζωτικών κρατικών λειτουργιών (άμυνα, υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, επιτήρηση συνόρων κ.α.) και τομέων της οικονομίας της χώρας (ευφυών πόλεων, περιβαλλοντολογική προστασία κ.α.) καθώς και ο έλεγχος των δορυφόρων και η αποκλειστική χρήση των δεδομένων παρατήρησης Γης που αυτοί παράγουν χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών. Στόχος επίσης είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών και προϊόντων στην Ελλάδα που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία τις (εξαγωγές) και θα μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από εταιρείες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγκλάρα «για πρώτη φορά η χώρα μας χρησιμοποιεί την συμμετοχή της στην ESA προκειμένου να αναπτύξει καινοτόμα δορυφορικά συστήματα που θα αξιοποιηθούν από όλους τους τομείς της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια.»

Share.

Comments are closed.