Ανάπτυξη του 5G με έσοδα από το 4G

0

Τρία διευθυντικά στελέχη τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων συναντήθηκαν στο MWC και στο πάνελ το οποίο συμμετείχαν δήλωσαν απερίφραστα ότι ανησυχούν για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες που απαιτούνται για την κατασκευή δικτύων 5G, δεδομένης της χαμηλής απόδοσης των επενδύσεων από το 4G και της πίεσης των εσόδων από τη ρύθμιση και τον ανταγωνισμό.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο επικεφαλής της Αυστραλέζικης Telstra Andrew Penn δήλωσε ότι η απόδοση των επενδύσεων κεφαλαίου για τους παρόχους βρίσκεται παγκοσμίως μικρά μονοψήφια νούμερα και συνεχίζει να μειώνεται. Είπε ότι οι πάροχοι καλούνται να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα όπως: “Πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα είμαστε στην ίδια θέση σε άλλα 10 χρόνια; Πώς θα διασφαλίσουμε ότι όταν μιλάμε για 6G δεν θα έχουμε χάσει την ευκαιρία του 5G; ”

Ομοίως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Liberty Global, Mike Fries, παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ευρώπη είναι “νευρικοί” για τα τεράστια έξοδα που καλούνται να κάνουν για το 5G και παραμένουν “αβέβαιοι για το επιχειρηματικό μοντέλο”, ενώ πρόσθεσε: “Έχουν περάσει δέκα χρόνια συνεχούς μείωσης των εσόδων από την κινητή στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο ζήτημα να παραμένει η τιμή. Οι καταναλωτές θέλουν περισσότερα για λιγότερα.

Ο Penn πρόσθεσε ότι οι πάροχοι θα χρειαστεί να ξανασκεφτούν την εμπορική στρατηγική τους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συνθέτουν και τιμολογούν προϊόντα για τους πελάτες. “Φοβάμαι αν δεν το κάνουμε αυτό θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου τελικά απλά μεταφέρουμε συχνότητες και τα περιθώρια μειώνονται σε αυτό τον  τομέα”.

Πέρα από την καταναλωτική αγορά, οι Fries και Penn επισήμαναν ότι, οι επιχειρήσεις και η  βιομηχανία ως τις σημαντικές ευκαιρίες για τους παρόχους να παράγουν έσοδα μέσω της ανάπτυξης τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής.

Ο Hatem Dowidar, Διευθύνων Σύμβουλος της Etisalat International, εξήγησε ότι διαφορετικές αγορές έχουν διαφορετικές ανάγκες, σημειώνοντας ότι οι πάροχοι σε πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν μόλις ολοκληρώσει το 4G. Έτσι η εστίαση σε αυτές τις αγορές είναι στην παραγωγή κερδών από αυτό με σκοπό την απόσβεση της σημαντικής επένδυσης που έκαναν. Άρα είναι απολύτως λογικό να περιμένουν πριν ξεκινήσουν το νέο κύκλο επενδύσεων για το 5G.

Υποστήριξε ότι είναι πιο υγειές να εντείνουμε στην συνδεσιμότητα και την παραγωγή εσόδων από το 4G, την ίδια στιγμή που προχωρούμε σταδιακά στην εισαγωγή του 5G.

Ο Dowidar πρόσθεσε ότι η παροχή των σωστών υπηρεσιών στους σωστούς πληθυσμούς είναι κρίσιμη. “Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτούμε τι χρειάζονται οι πελάτες. Δεν βοηθά τον πελάτη να παρέχουμε σήμερα μια τεχνολογία που το θα κοστίζει στον απλό άνθρωπο εισόδημα δύο ετών για την αποκτήσει.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Comments are closed.