Στην Purposeful η τέταρτη επένδυση της Metavallon VC

0

Επενδύσεις συνολικού ύψους 850 χιλ. ευρώ έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η Metavallon VC, ένα από τα 9 fund που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Equifund, με συνολικά κεφάλαια προς επένδυση 32 εκατ. ευρώ.

Η τέταρτη επένδυσή της ύψους 200 χιλ. ευρώ ανακοινώθηκε χθες και αφορά την εταιρεία Purposeful η οποία χρησιμοποιώντας προηγμένες υπολογιστικές ροές εργασιών και την τεχνογνωσία που διαθέτει στην χημεία / βιοπληροφορική, στοχεύει να ανακαλύψει εναλλακτικές χρήσεις φαρμάκων που ήδη υπάρχουν στην αγορά. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια έξυπνη στρατηγική φιλτραρίσματος αποτελεσμάτων, η οποία σε συνδυασμό με την στόχευσή της στις σπάνιες ασθένειες, διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό.

Όπως εξηγείται αυτή τη στιγμή, το 95% των σπάνιων ασθενειών, παρόλο που επηρεάζουν 350 εκ. ανθρώπους, δεν έχει πιστοποιημένη θεραπεία. Προβλέπεται ότι οι πωλήσεις των «ορφανών» φαρμάκων θα διπλασιαστούν μεταξύ του 2016-2022, φτάνοντας τα 209 δισ. δολ. με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από αυτό των συνταγογραφημένων φαρμάκων. Σκοπός της Purposeful είναι να αντιμετωπίσει το τεράστιο κόστος ανάπτυξης των φαρμάκων χρησιμοποιώντας την έξυπνη υπολογιστική μεθοδολογία  επανατοποθέτησης φαρμάκων, συμβάλλοντας έτσι στην ανακούφιση ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων που ιστορικά έχει αγνοηθεί.

Η επένδυση της Metavallon VC θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της εξειδικευμένης ομάδας της εταιρείας που προέρχεται  τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου να παράγει υποψήφιες φαρμακευτικές προβλέψεις προτού η εταιρεία προχωρήσει σε in vitro and in vivo πειράματα. Οι ιδρυτές της εταιρείας, Γιώργος Δρακάκης (CEO), Χαράλαμπος Χωμενίδης (CTO), Γεωργία Τσιλίκη, Παντελής Καρατζάς και Αριστείδης Δοκουμετζίδης, συνδυάζουν εμπειρία σε χημειοπληροφορική, βιοπληροφορική, αρχιτεκτονική λογισμικού, μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη από τη βιομηχανία και την ακαδημία, με προϋπηρεσία στην βιοστατιστική ανάλυση, στις προβλέψεις των βιολογικών δραστηριοτήτων, την εξόρυξη μηχανισμών δράσης φαρμάκων και τη μοντελοποίηση πολύπλοκων βιολογικών και χημικών δεδομένων. Η ομάδα συμπληρώνεται από τους επιστημονικούς συμβούλους Φίλιππο Δογάνη και τον καθηγητή Χαράλαμπο Σαρίμβεη με εκτενή εμπειρία στην μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση μαθηματικών μοντέλων.

Η Metavallon VC έχει επίσης ανακοινώσει ότι επενδύει στις Speen που   αναπτύσσει συστήματα και λύσεις ηλεκτροκίνησης, στην εταιρεία τεχνολογίας Useberry και στην Racecheck η οποία έχει δημιουργήσει διαδικτυακή πλατφόρμα αθλητικών εκδηλώσεων αντοχής.

Ο Γιώργος Καραντώνης, Partner στη Metavallon VC δήλωσε σχετικά: «Η φαρμακευτική έρευνα είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και κυριαρχείται από φαρμακευτικές εταιρείες κολοσσούς. Η διαδικασία για την ανακάλυψη νέου φαρμάκου και μέχρι την είσοδό του στην αγορά εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο παίρνει δέκα χρόνια και κοστίζει περί τα 2,6 δισ. δολ. Η είσοδος νέων παικτών, ιδιαίτερα εάν προέρχονται από μικρές χώρες σαν την Ελλάδα είναι σχεδόν απαγορευτική. Πιστεύουμε όμως ότι η έξυπνη τοποθέτηση της Purposeful που δίνει έμφαση στα υπολογιστικά μοντέλα και τις σπάνιες ασθένειες της προσφέρει τον απαιτούμενο χώρο επιχειρηματικής ανάπτυξης με ξεκάθαρες προοπτικές δημιουργίας εναλλακτικών επιχειρηματικών μοντέλων συνεργασίας με τις φαρμακευτικές και δημιουργίας αντίστοιχων ροών εσόδων. Όλοι μας στη Metavallon VC είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στο συναρπαστικό ταξίδι αυτής της εταιρείας».

«Η πρωτοποριακή μας πλατφόρμα υπολογιστικής επανατοποθέτησης φαρμάκων, συνδυάζει την τρέχουσα γνώση πάνω σε επαναστατικά φάρμακα με την εξαγωγή πληροφοριών και τις ανεπτυγμένες υπολογιστικές μεθοδολογίες. H Purposeful έχει την δυνατότητα να ανατρέψει την διαδικασία της ανάπτυξης των φαρμάκων, βρίσκοντας νέες εφαρμογές για τα φάρμακα που βρίσκονται ήδη στην αγορά, μειώνοντας ταυτόχρονα τον απαιτούμενο χρόνο και τα κόστη. Μέσω αυτής της επένδυσης από την Metavallon VC, σκοπεύουμε να στοχεύσουμε στην τεχνολογία της ομάδας και να καταλήξουμε στα πιο υποσχόμενα υποψήφια φάρμακα προς επανατοποθέτηση, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για συνεργασίες με φαρμακευτικές εταιρείες για επόμενα πειράματα και κλινικές επαληθεύσεις», εξήγησε ο CEO Γιώργος Δρακάκης.

Share.

Comments are closed.