Πολλά τα ερωτηματικά για τις λίστες έργων πληροφορικής του Παππά

0

Σχέδια επί χάρτου, άτακτα δομημένα και χωρίς κεντρική στόχευση, όπως λένε οι «κακές γλώσσες», ακόμα και εντός του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΨΗΠΤΕ) ή έργα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) που θα υλοποιηθούν αναβαθμίζοντας ψηφιακά τη χώρα;

Πρόκειται για το κεντρικό ερώτημα που ανακύπτει αναφορικά με τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 579 εκατ. ευρώ που παρουσίασε σε δύο λίστες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Άννας Ασημακοπούλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Βασικό ερώτημα είναι από που θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα. Η απάντηση αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το ΕΣΠΑ. Στις λίστες που δημοσιοποιήθηκαν δεν προσδιορίζεται. Ωστόσο, ένα έργο για να φθάσει να προκηρυχθεί θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

Η επίκληση του ΠΔΕ για έργα πληροφορικής δημιουργεί εντύπωση γιατί κατά βάση είναι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση από την ΕΕ και γιαυτό η επιλογή μέχρι σήμερα ήταν να εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

pappas-mindigital

Έργα ΓΓΨΠ

Εγκεκριμένα έργα από ΓΓΨΠ για άλλους φορείς

Ο Νίκος Παππάς  ισχυρίζεται ότι τα έργα προχωρούν γιατί τα ενέκρινε. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει καμιά δημόσια διαβούλευση τεύχους προκήρυξης έργου κάτι που μπορεί να σημαίνει (εκτός αν έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις) ότι τα περισσότερα είναι σε επίπεδο τίτλου ή απλής περιγραφής. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία για να φθάσει ένα έργο να ωριμάσει και να προκηρυχθεί χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες από τη στιγμή της περιγραφής του και δύσκολα ένας φορέας βγάζει στον αέρα ένα έργο πληροφορικής χωρίς τις ενδεδειγμένες προδιαγραφές. Η αγορά, οι εταιρείες πληροφορικής είναι έτοιμες πάντα να προσφύγουν για κάθε τι που αφορά τυπικό ή ουσιαστικό ζήτημα σε ένα διαγωνισμό. Όλα αυτά οδηγούν σε διαδικασίες ενός και δύο χρόνων για έργα ακόμα και με προϋπολογισμό του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτελούνται από φορείς με εμπειρία στους διαγωνισμούς αυτούς.

Ειδικότερα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα εγείρονται για πολλά από τα αναφερόμενα στις λίστες έργα όπως, μεταξύ άλλων:

–        Για το έργο Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) στα Ελληνικά Δικαστήρια και παροχή Υπηρεσιών ενημέρωσης πολιτών, προϋπολογισμού 19,231 εκατ. ευρώ. Όπως παρατηρούσε στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε έργα πληροφορικής, υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης συμπεριλαμβάνονται και στο Σύζευξις, γιατί να διατεθούν επιπλέον πόροι.

–        Για το έργο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα που, όπως περιγράφεται, υποστηρίζει την Εθνική Υποδομή Ευφυούς Γεωργίας και πρόκειται για μια τεχνολογική πλατφόρμα συλλογής δεδομένων σχετικών με την αγροτική παραγωγή προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ. Θα εκτελεστεί από την ίδια τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής όχι από το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο και επίσης θα χρειασθεί μερικές χιλιάδες κεραίες. Σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε εξασφαλίσει αποτελεσματική διαδικασία για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και το Σύζευξις 2 που αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα και για το οποίο εγγράφεται προϋπολογισμός 182 εκατ. ευρώ, καθώς και έργο που αφορά το Κτηματολόγιο ύψους περίπου 83 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο μείζον θέμα είναι το κατά πόσον το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει τις απαραίτητες δομές για να εκτελέσει σημαντικά έργα πληροφορικής καθώς και ποιος θα είναι ο φορέας ελέγχου της διαδικασίας και της ορθής εκτέλεσης των συμβάσεων.

Από το ΥΨΠΤΕ λέγεται ότι τα πρώτα έργα θα προκηρυχθούν εντός του Μαρτίου. Θα φανεί λοιπόν σύντομα αν οι επιλογές που έχει κάνει ο κ. Παππάς θα οδηγήσουν στην υλοποίηση έργων ΤΠΕ ή θα επιβεβαιωθούν οι «κακές γλώσσες» και θα χαθεί ακόμα ένα ΕΣΠΑ και η Ελλάδα θα μείνει πίσω σε δομές άκρως αναγκαίες για την ανάπτυξη γενικότερα της οικονομίας και της απασχόλησης.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply