Ίσοι άνδρες και γυναίκες στη χρήση νέων τεχνολογιών λέει έρευνα της Kάπα Research

0

Δεν καταγράφεται ανισότητα ή χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στη χώρα μας όσο αφορά τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την κατανάλωση ψηφιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα υπό τον τίτλο «Η Ελληνίδα στην Ψηφιακή Εποχή» η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Υπατία με αφορμή την ημέρας της γυναίκας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον ΣΕΚΕΕ – Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, σε συνεργασία με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ και τη συνδρομή της εταιρείας ερευνών Kάπα Research.

Μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα της έρευνας καταγράφεται: 67,5% των γυναικών και το 66,5% των ανδρών έκανε χρήση κάποιας ψηφιακής υπηρεσίας του δημοσίου το τελευταίο εξάμηνο μένοντας ικανοποιημένο από την παρεχόμενη υπηρεσία. Το TAXIS θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «η ναυαρχίδα των δημοσίων ψηφιακών υπηρεσιών» και έπεται η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εφαρμογές που έχουν βελτιώσει τη σχέση κράτους-πολίτη, σύμφωνα με το 85% και το 60% περίπου των ερωτώμενων αντίστοιχα. Πάνω από το 70% των ερωτώμενων κρίνει θετικά το επίπεδο των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το 75% των Ελλήνων χρηστών του internet με το smartphone στο χέρι, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τακτικά και αποτελεσματικά. Από τα πρώτα 15’ της ημέρας έως και τα τελευταία 15’ πριν πέσουν για ύπνο, «τσεκάρουν» πολύ συχνά το κινητό τους για να παρακολουθήσουν τις ειδήσεις, να στείλουν και να λάβουν sms/emails, ή να ασχοληθούν με φωτογραφίες/βίντεο. Το διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου χαρακτηρίζεται ως χρήσιμο, εκτιμάται ότι προσφέρει ελευθερία και ότι αξίζει τα λεφτά του. Το “internet των αντικειμένων” (IoT) θεωρείται κάτι που θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Οι κίνδυνοι εντοπίζονται στην παράνομη χρήση των τραπεζικών στοιχείων ή των προσωπικών δεδομένων, αλλά και στην επίδραση των ψηφιακών οθονών (υπολογιστές, smartphones, tablets) στη ζωή των παιδιών.

men-women-tech

Εν τέλει όπως σημειώνεται η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκει γυναίκες και άνδρες ίσους, ωστόσο ο βαθμός εξάρτησης των δύο φύλων από τις νέες τεχνολογίες δεν είναι ο ίδιος. Οι γυναίκες φαίνεται να κάνουν μια πιο λελογισμένη χρήση του διαδικτύου και των smartphones σε σχέση με τους άνδρες.

Κατά την εκδήλωση στην εισαγωγική του ομιλία ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ Γιάννης Κωτσής – Γιανναράκης επισήμανε ότι: «Είναι κρυφό μυστικό στο χώρο της τεχνολογίας ότι ο ρόλος της γυναίκας στην καινοτομία και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σημαντικός από ότι δείχνουν τα ποσοστά των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια στα ερευνητικά τμήματα και γενικότερα στα στελέχη αυτών των επιχειρήσεων. Από την άλλη, είναι διαπιστωμένο ότι οι εταιρείες που διοικούνται σε μεγάλο ποσοστό από γυναίκες, έχουν κατά μέσο όρο 20% αυξημένη  παραγωγικότητα!! Έτσι ο στόχος για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και στη δημιουργική εξέλιξη στον επαγγελματικό χώρο, αποτελεί πλέον έναν παγκόσμιο στόχο του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα αναφέρεται σαν ο στόχος υπ αριθμόν 5 στην ανάπτυξη».

Στη συνέχεια η Ιωάννα Προφύρη από το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕ αναφέρθηκε στο “χάσμα” ανάμεσα στις δυνατότητες και στην πραγματικότητα της συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή στην Ελλάδα.

Η Δέσποινα Μητροπούλου, Γενική Διευθύντρια, Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών, τόνισε την ανάγκη να  γίνει εναρμόνιση στην εκπαίδευση με τις ανάγκες δεξιοτήτων της αγοράς, γιατί η κοινωνία δεν προάγει πρότυπα παραδείγματα γυναικών που έχουν διακριθεί αλλά παραμένει κολλημένη σε πιο παραδοσιακά, που ουσιαστικά δεν βοηθούν στην επαγγελματική ανέλιξη και πρόοδο γυναικών στελεχών στον τομέα των ΤΠΕ.

Η Νάνσυ Καρανάσιου, CTO, Vidavo AE, επιστήμονας, και υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης, που ξεκίνησε την καριέρα της ως προγραμματίστρια, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην παιδεία και στην κατάργηση των παραδοσιακών προτύπων, έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότερες γυναίκες προγραμματίστριες, ένας τομέας στον οποίο υπάρχει φοβερή έλλειψη.

Η Μαρία Μπούρα, Υπεύθυνη Στρατηγικής, Ericsson επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία ώστε να βοηθηθεί η γυναίκα – στέλεχος – σύντροφος και μητέρα  να μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολυσχιδή ρόλο της με επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Η Νάνσυ Ρουτζούνη, Μηχανικός Πληροφοριακών Συστημάτων, Σύμβουλος Δημοσίων Πολιτικών Ψηφιακής Πολιτικής, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ότι η κοινωνία μας υποστηρίζει τα κλασσικά πρότυπα, επιβάλλοντας την άποψη ότι ο προγραμματισμός και οι αυτοματισμοί είναι κάτι αγορίστικο, ενώ τα κορίτσια θα πρέπει να εκπαιδευθούν σε κάτι που παραδοσιακά θεωρείται κοριτσίστικο. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Ευρώπη πρόσθεσε.

Share.

Leave A Reply