Το Metavallon Venture Capital ξεκινά την επενδυτική του δραστηριότητα

0

Με αρχικό κεφάλαιο 32 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Equifund (συμμετοχή περίπου 75%) την Εθνική Τράπεζα και περίπου 15 άλλους ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες (το υπόλοιπο 25%) το Metavallon Venture Capital ανακοίνωσε χθες την έναρξη της επενδυτικής του δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές – εταίρους του, Αλεξάνδρα Χολή, Μυρτώ Παπαθάνου, Γιώργο Μούσμουλα και Γιώργο Καραντώνη, ο στόχος είναι να τοποθετηθεί σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας με έντονο το στοιχείο της καινοτομίας και σε κλάδους όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, η κυβερνοασφάλεια, η ενέργεια, η υγεία, η ναυτιλία και το fintech (χρήση των νέων τεχνολογιών στο χρηματοπιστωτικό κλάδο). Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα έχει καταφέρει να χρηματοδοτήσει 7 με 8 εταιρείες, με τις σχετικές αναγνωριστικές επαφές να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι επενδύσεις της Metavallon VC γίνονται σε δύο αρχικά στάδια, pre-seed και seed χρηματοδότησης (κεφάλαια προ-σποράς και σποράς, δηλαδή εταιρείες σε πολύ αρχικό στάδιο και εταιρείες που κάπως έχουν προχωρήσει) και οι πρώτες τοποθετήσεις είναι έως 400.000 ευρώ.

Οι εταιρείες που θα χρηματοδοτηθούν σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται να έχουν και δεύτερη ευκαιρία στη συνέχεια (με χρηματοδότηση που μπορεί να φθάσει τα 2,5 εκατ. ευρώ) με το πλάνο για τη διάθεση των 32 εκατ. ευρώ να είναι δεκαετές.

metavallon-venture-capital

Σημαντικό στοιχείο για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών προτάσεων είναι να βασίζονται σε κάποιο ολοκληρωμένο πρωτότυπο με ισχυρό IP (intellectual property – πνευματική ιδιοκτησία) και οι ιδρυτές να σχηματίζουν μια αφοσιωμένη και συμπληρωματική ομάδα. Στην περίπτωση των pre-seed επενδύσεων, οι εταιρείες συμμετέχουν παράλληλα στο market accelerator της Metavallon VC, ένα δομημένο πρόγραμμα 12 εβδομάδων προσανατολισμένο στην αγορά, με τις τελευταίες 3 εβδομάδες να λαμβάνουν χώρα στο San Franscisco. Η υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων για pre-seed επενδύσεις, με παράλληλη συμμετοχή στο market accelerator της Metavallon VC, θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2018.

Η Metavallon VC προκειμένου να υποστηρίξει περαιτέρω τις εταιρείες στις οποίες επενδύει, αναπτύσσει στενές συνεργασίες με την αγορά και την βιομηχανία, συνεργάζεται με σειρά επενδυτικών funds στο εξωτερικό, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, καθώς και με άλλους εγχώριους και διεθνείς υποστηρικτές του οικοσυστήματος της καινοτομίας.

«Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε νέες επιχειρήσεις από την Ελλάδα, τόσο με κεφάλαια όσο και με καθοδήγηση στα κρίσιμα αρχικά στάδια και στοχευμένη δικτύωση στην αγορά και σε επενδυτές. Πιστεύουμε ότι με κατάλληλη χρηματοδότηση και υποστήριξη, το συσσωρευμένο ταλέντο και το υψηλό γνωσιακό επίπεδο στην χώρα, μπορεί γρήγορα να προσφέρει εμπορική αξία με λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας», ανέφερε σχετικά η κα. Χολή και πρόσθεσε: «Οι εταιρείες στις οποίες τοποθετούμαστε έχουν έντονο το στοιχείο της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και δημιουργούν λύσεις που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά».

H Metavallon VC αποτελεί τη μετεξέλιξη της Metavallon, η οποία ξεκίνησε τη δράση της πριν 6 χρόνια ως επιταχυντής (accelerator) τεχνολογικών start ups στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι το Equifund αποτελεί επενδυτική πλατφόρμα η οποία ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF).


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply