Πλάνο για FTTH & FTTB από τον ΟΤΕ το 2018 – θα κινηθεί με βάση τη ζήτηση

0

Το «μενού» της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του επικεφαλής του ΟΤΕ δεν είχε μόνον ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ στο σχεδιασμό του ΟΤΕ περιλαμβάνεται, ξεκινώντας από το 2018, η επέκταση των δικτύων νέας γενιάς σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των δικτύων NGA μέχρι τα κτήρια ή τα σπίτια. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τη διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, βάσει του πλάνου που έχει εκπονήσει η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, ο επικεφαλής του ΟΤΕ είπε πως έχει προτείνει να ενισχυθεί το πρόγραμμα με τα ευρυζωνικά αγροτικά δίκτυα και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ζήτησης να επιδοτηθεί η δομημένη καλωδίωση των κτηρίων.

ote-rural-broadband

Ο κ. Τσαμάζ μίλησε χθες επίσης για τις εκτεταμένες επενδύσεις του Ομίλου στα δίκτυα νέας γενιάς, ύψους 2 δισ. ευρώ την περασμένη εξαετία και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. «Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Χάρη στις επενδύσεις μας, το δίκτυο COSMOTE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, με μήκος διαδρομής 43.000 χιλιομέτρων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Επειδή όλοι διαφημίζουμε νέα δίκτυα, να πω το εξής: Έχουμε ήδη έτοιμες σχεδόν 13.000 καμπίνες. Από αυτές εμπορικά διαθέσιμες είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 11.000. Οι δύο ανταγωνιστές μας μαζί έχουν σήμερα ενεργές το πολύ 400 καμπίνες. Άρα ο ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή διαφημίζει και πουλάει κυρίως μέσα από το δικό μας δίκτυο οπτικών ινών».

Σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ σημείωσε: «Έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο κοντινό μέλλον. Το 5G είναι προ των πυλών. Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, αποκτούμε τεχνογνωσία με τη συμμετοχή μας σε 11 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα 5G. Πρόσφατα, παρουσιάσαμε και live demo 5G, όπου πιάσαμε ταχύτητες 4,5Gbps». Ο κ. Τσαμάζ, όμως δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις δυσκολίες ανάπτυξης των δικτύων: «Το 5G λειτουργεί σε υψηλότερες συχνότητες από το 3G και το 4G. Επίσης, «σηκώνει» εφαρμογές, που απαιτούν αντίδραση σε πραγματικό χρόνο, όπως η οδήγηση χωρίς οδηγό. Χρειάζεται λοιπόν πολύ πυκνό δίκτυο, με περισσότερους σταθμούς βάσης. Αν θέλουμε 5G, πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις γνωστές καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις κεραιών, την τεχνοφοβία και τα μικροπολιτικά συμφέροντα τοπικών παραγόντων που ξεσηκώνουν τις τοπικές κοινωνίες.»

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι η Ελλάδα ξεπερνά τα προβλήματα και έρχονται καλύτερες μέρες. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουν και επενδύσεις οπότε το κλίμα θα γίνει θετικότερο».

Διαπραγμάτευση με ΟΜΕ ΟΤΕ

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την ΟΜΕ ΟΤΕ για τη νέα σύμβαση εργασίας ο κ. Τσαμάζ είπε ότι δεν πηγαίνει καλά, αποδίδοντας το στους συνδικαλιστές, ενώ συμπλήρωσε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για νέα Συλλογική Σύμβαση οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν σειρά επιδομάτων. Απαντώντας ο πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ Βασίλης Λάμπρου σημείωσε πως οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται και έχουν ήδη δείξει τις προθέσεις τους με τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη 48ωρη απεργία.

Share.

Leave A Reply