Έπειτα από την απόφαση των δανειστριών τραπεζών της Forthnet να εξασκήσουν το δικαίωμα τους για μετατροπή μέρους του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) σε μετοχές, πιθανό θεωρείται να δρομολογηθούν εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.

Όπως εκτιμάται το ποσοστό συνολικά των Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank διαμορφώνεται σε 32,76%. Η επιλογή των πιστωτών ήταν να μην υπερβούν την καταστατική μειοψηφία, δηλαδή το 33%, γιατί τότε θα χρειαζόταν να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση κάτι που προφανώς δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά τους.

Ωστόσο, καθώς το τοπίο γενικότερα στη χώρα δεν είναι το καλύτερο, ειδικά όσο αφορά την επιχειρηματικότητα, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν η κίνηση των τραπεζών μεταφράζεται σε άμεση έναρξη μιας διαδικασίας για την πώληση της συμμετοχής τους στην εισηγμένη. Το δικαίωμα της μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές οι πιστωτές το  απέκτησαν από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν και κάλυψαν το ΜΟΔ που εξέδωσε η εταιρεία. Εκτιμάται ότι η επιλογή του να προχωρήσουν σε αυτή τη χρονική συγκυρία υπαγορεύεται και από την ανάγκη να διευθετήσουν τις υποθέσεις δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.

forthnet-partnership

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, χωρίς να αποκλείονται και τα λοιπά σενάρια (πώληση του 100% των μετοχών ή τμήματος) για τη Cyta Ελλάδος, γεγονός που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών Vodafone και Wind, δηλαδή των εταιρειών που έχουν τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην περαιτέρω ενοποίηση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι της Forthnet, ενώ διατηρούσαν επί αρκετό χρονικό διάστημα μεταξύ τους συμφωνία για την από κοινού εξαγορά της. Τώρα, μεταδίδουν ότι η υπόθεση Forthnet δεν αποτελεί προτεραιότητά τους, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσαν εμπορική συμφωνία μαζί της βάσει της οποίας έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να πωλούν από τις πλατφόρμες τους το αθλητικό περιεχόμενο της Nova.

Η διαδικασία για τη Cyta Ελλάδος έχει περάσει από χθες στη φάση της εξέτασης από την πλευρά των ενδιαφερόμενων των οικονομικών και νομικών δεδομένων της (data room) η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί τις τρεις εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής η Forthnet δεν έχει ενημερωθεί για το αν οι τράπεζες σκοπεύουν να ζητήσουν και συμμετοχή στη διοίκησή της.

Αναλόγως θα μειωθούν τα ποσοστά των υπολοίπων μετόχων που μέχρι την έκδοση των μετοχών υπέρ των τραπεζών ήταν: Largo Ltd (μητρική εταιρεία της Wind Hellas) 32,26%, Δημόσιο Τυνησίας 22,6%, Vodafone, 6,51% και Abdulaziz Al Ghurair 20,64%.

Υπενθυμίζεται ότι το ΜΟΔ της Forthnet ήταν συνολικής ονομαστικής αξίας 70,124 εκατ. ευρώ και εκδόθηκε 11.10.2016.

Όπως ανακοινώθηκε βάσει της ενημέρωσης που έλαβε η Forthnet από την εκπρόσωπο των ομολογιούχων, Τράπεζα Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της 4ης περιόδου μετατροπής, η οποία έληξε την 30.10.2017, ασκήθηκαν δικαιώματα μετατροπής σε μετοχές της εκδότριας για συνολικά 53.668.147 Μετατρέψιμες Ομολογίες. Τα εν λόγω δικαιώματα μετατροπής ασκήθηκαν ξεχωριστά από καθέναν ομολογιούχους.

Συνεπεία της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής θα αυξηθεί κατά  16,1 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης και ισόποσα θα μειωθεί ο δανεισμός της.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply