Διακηρυγμένη πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου της Cyta Κύπρου είναι να διεξαχθεί ένας διαφανής διαγωνισμός για την πώληση ή τη συγχώνευση με άλλη εταιρεία της Cyta Ελλάδος, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε ένα σχετικά εύλογο, αλλά και σύντομο χρονικό διάστημα. Γι΄αυτό και επελέγη συντεταγμένη διαδικασία που ξεκίνησε χθες με τη δημοσιοποίηση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος βάσει της οποίας οι μη δεσμευτικές προσφορές δύναται να κατατεθούν έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από το γεγονός ότι μια τέτοια διαδικασία δημιουργεί αναστάτωση στην ίδια την εταιρεία το 2018 η Κύπρος έχει προεδρικές εκλογές και αν η υπόθεση χρονοτριβήσει είναι πιθανό να καθυστερήσει περαιτέρω για πολιτικού λόγους, μιας και η Cyta στην Κύπρο είναι ο βασικός τηλεπικοινωνιακός φορέας (το πρώην μονοπώλιο) με μοναδικό μέτοχο το δημόσιο.

Η Cyta Ελλάδος ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008. Εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα κατάφερε να έχει περί τους 300.000 συνδρομητές, ενώ γενικότερα έχει κερδίσει το σεβασμό της αγοράς και του ελληνικού κοινού διαθέτοντας καινοτόμες υπηρεσίες. Το πρόβλημα είναι η χρηματοδότησή της, όχι τόσο στο κομμάτι της λειτουργίας, αλλά των αναγκαίων επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Όπως είθισται να λέγεται «οι τηλεπικοινωνίες καίνε λεφτά»… γιαυτό και οι μέτοχοι συχνά πυκνά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κάτι που δεν επιθυμεί να πράξει στο εξής η Cyta Κύπρου. Άλλωστε στην Κύπρο η πώληση της θυγατρικής, ως ένα βαθμό, αποφασίστηκε για να «σωθεί» η μητρική εταιρεία.

cyta-scenaria

Στην Ελλάδα η τηλεπικοινωνιακή αγορά τα χρόνια της κρίσης έχει συρρικνωθεί σημαντικά και όλα δείχνουν πως πάμε σε μια αγορά με ακόμα λιγότερους παίχτες. Τα συνολικά έσοδα το 2016 (σταθερή κινητή τηλεφωνία συν περιεχόμενο) των 5 εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα ήταν περίπου 4,1 δις. ευρώ από 7,4 δις. το 2008.

Η εκτίμηση είναι πως για τη Cyta Ελλάδος θα ενδιαφερθούν τόσο η Vodafone όσο και η Wind (ο ΟΤΕ δεν θα το επιχειρούσε λόγω του μεγάλου μεριδίου του). Θεωρητικά ενδιαφέρον θα μπορούσε να εκδηλώσει και η Forthnet η οποία όμως δεν έχει μετόχους που θα στήριζαν ένα τέτοιο εγχείρημα και είναι πιθανό σύντομα να υπάρξουν και σε αυτή εξελίξεις αλλαγής μετοχολογίου.

Κρίσιμο θέμα όπως και σε κάθε συναλλαγή είναι η αποτίμηση βάσει της οποίας θα γίνει η όποια συναλλαγή. Βάσει του κειμένου της πρόσκλησης οι ενδιαφερόμενοι δύναται να προτείνουν είτε την πλήρη ή μερική εξαγορά της, ή τη συγχώνευση που σημαίνει ανταλλαγή μετοχών με αποτίμηση της αξίας και των δύο πλευρών (της Cyta και του προτείνοντος).

Εξαιρετικά δύσκολο, αν και όχι απίθανο, θεωρείται να υπάρξει ένας τρίτος επενδυτής, εκτός δηλαδή της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Ο λόγος είναι κυρίως η γενικότερη κατάσταση της χώρας.

Ως εκ τούτου σήμερα το πιο πιθανό σενάριο είναι η Cyta να οδεύσει  στη Vodafone ή στη Wind. Για την μεν πρώτη δεν ταιριάζει το σενάριο της συγχώνευσης με ανταλλαγή μετοχών, ενώ αντίθετα θα βόλευε τη Wind. Η Vodafone όντας πολυεθνική το πιθανότερο είναι να προτείνει την πλήρη εξαγορά της Cyta την οποία στη συνέχεια θα συγχωνεύσει.

Καθώς η συζήτηση για την πώληση της εν λόγω εταιρείας ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2014 η διοίκηση της Vodafone έχει αφήσει να διαφανεί ότι ενδιαφέρεται, το ίδιο και η Wind η οποία μάλιστα είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση.

Δεν αποκλείεται η πρόταση της Wind και σε αυτή τη φάση να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο, αυτό της συγχώνευσης με ανταλλαγή μετοχών, μόνο που οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με αυτές πριν τρία χρόνια. Η Wind έχει ακολουθήσει ανοδική πορεία, δεν συνέβη το ίδιο με τη Cyta και η όποια πρότασή της θα είναι υποδεέστερη αυτής του 2014 – 2015. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Cyta Κύπρου θα αποκτήσει μετοχές σε μια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στην Ελλάδα, θα διατηρήσει δηλαδή την παρουσία της στη χώρα, ίσως και να διευκολύνει τις όποιες αποφάσεις. Επίσης, σε μια συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών τίποτα δεν εμποδίζει τις αποτιμήσεις να κινηθούν στο πάνω επίπεδο (και αυτό επίσης θα βοηθούσε τους Κυπρίους) κάτι που δεν συμβαίνει όταν πρόκειται για μια συναλλαγή εξαγοράς.

Πάντως, παρότι φαίνεται ότι στην παρούσα φάση ένα μεγάλο μέρος της Cyta και των υπολοίπων παραγόντων γύρω από αυτή συμφωνούν για τη πώληση της θυγατρικής δεν λείπει ο προβληματισμός για την απουσία εναλλακτικού σχεδίου (plan b) για την περίπτωση που το ενδιαφέρον δεν είναι ικανό να οδηγήσει σε μια επιτυχή συναλλαγή. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά επελέγη μια διαδικασία που ταιριάζει σε μια δημόσια επιχείρηση, αλλά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχει παραμεριστεί το γεγονός ότι πρόκειται για μια ζωντανή επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια για την πώλησή της.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply