Έξι αναμεταδότες του Hellas Sat 3 στο δημόσιο – το στοίχημα της αξιοποίησης

0

Έπειτα από την επιτυχή εκτόξευση του Hellas Sat 3 από την εταιρεία Hellas Sat ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή τη σύμβαση για την αξιοποίηση της ελληνικής τροχιακής θέσης.

Μεταξύ άλλων το Δημόσιο θα μπορεί να αξιοποιήσει έξι αναμεταδότες, έναντι των δύο που είχαν παραδοθεί σε εκτέλεση της αρχικής σύμβασης. Επίσης το Δημόσιο λαμβάνει, ως αντάλλαγμα, τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια  τερματικά, για τις ανάγκες του σε νευραλγικούς τομείς, όπως η Άμυνα, η Ασφάλεια, η πολιτική προστασία. Παράλληλα, παρέχεται υπέρ του Δημοσίου η δωρεάν συντήρηση του ανωτέρω εξοπλισμού για τα πέντε  πρώτα κρίσιμα έτη, ενώ διασφαλίζεται και η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του, που χρησιμοποιούν τον υπάρχοντα δορυφόρο. Εξασφαλίζεται ακόμη η στρατηγικής σημασίας παραμονή του κέντρου ελέγχου του δορυφορικού συστήματος εντός της ελληνικής επικράτειας και διασφαλίζονται οι  εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας.

hellas-sat-3

Το στοίχημα που πρέπει πλέον να κερδίσει η κυβέρνηση είναι η ουσιαστική αξιοποίηση των ωφελημάτων. Με άλλα λόγια να μην αφήσει τους αναμεταδότες να κάθονται όπως συμβαίνει όλα τα χρόνια που υπάρχει η Hellas Sat.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε σχετικά: «Η ανανέωση της σύμβασης είναι ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός για τον τομέα της διαστημικής πολιτικής, που αναπτύσσεται πλέον ραγδαία στην χώρα μας, καθώς διασφαλίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο διάστημα, δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της Hellas Sat και ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Με τον τριπλασιασμό των ανταλλαγμάτων, που εξασφαλίσαμε για τη χώρα, καλύπτουμε τις ανάγκες του Δημοσίου και δίνουμε τη δυνατότητα για την ανάπτυξη και υιοθέτηση σημαντικών και καινοτόμων εφαρμογών απ’ όλους τους φορείς του Δημοσίου».

Ο κ. Πρωτοπαπάς, ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, και το Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ώστε να προαχθεί και να αναπτυχθεί η διαστημική τεχνολογία στην Ελλάδα. Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου μας, του Hellas Sat 3, αλλά και την αναμενόμενη εκτόξευση του -υπό κατασκευή- δορυφόρου Hellas Sat 4, διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο διάστημα».

Share.

Leave A Reply