Υποχώρηση δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική σύμφωνα με ΙΟΒΕ

0

Υποχώρησε και τον Φεβρουάριο, στις 67,3 (από 74,9) μονάδες, επίπεδο κατώτερο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (79,9 μον.) ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Η εξέλιξη αυτή προφανώς αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα που επικρατεί σε πολίτες και επιχειρήσεις, εξαιτίας του σήριαλ της αξιολόγησης.

iobe

Σύμφωνα επίσης με το ΙΟΒΕ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων σχεδόν δεν μεταβλήθηκαν (-7 μον. το ισοζύγιο), ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώθηκαν οριακά (-5 από -3 μον.).

Σημαντική όμως είναι η πτώση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης (-14 από +14 μον. ο δείκτης), εξέλιξη με την οποία συνάδει η έντονη επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση του κλάδου (-19 από +9 μον. ο δείκτης).

Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση δεν μεταβλήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (-14 μον. ο δείκτης). Το 28% (από 46%) των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 33% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 23% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 12% του υπόλοιπους παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του κλάδου.

Share.

Leave A Reply