Η πρώτη διεθνώς ψηφιακή λύση στην ηλεκτρόλυση από την Αλουμίνιον Ελλάδος

0

Δεκαετή συμφωνία με αντικείμενο την υλοποίηση του πρώτου στον κόσμο Digital Smelter, της πρώτης διεθνώς ψηφιακής λύσης στην ηλεκτρόλυση, υπέγραψαν η Αλουμίνιο της Ελλάδος (ΑτΕ) θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος και η GE. Η εν λόγω συμφωνία θα επιτρέψει στην ΑτΕ να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τη διεργασία ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου και θα συμβάλει στην αύξηση της λειτουργικής απόδοσης και της παραγωγικότητας της εταιρείας, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας την ποσότητα φθοριούχου αργιλίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου και επιτρέποντας την πρόβλεψη τρυπημάτων στις λεκάνες ηλεκτρόλυσης.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Δημήτρης Στεφανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αλουμίνιον και ο Joseph Anis, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Τομέα Ενεργειακών Υπηρεσιών της GE (GE Power) για τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, παρουσία ανώτερων στελεχών και από τις δύο εταιρείες, στο Ντουμπάι.

alouminion

«Ως η μεγαλύτερη πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζουμε διαρκώς καινοτόμες τεχνολογίες ώστε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας. Η εφαρμογή ψηφιακών βιομηχανικών λύσεων αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να επιτύχουμε τη βελτιστοποίηση των διεργασιών στο σύνολο των εργασιών μας και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Δημήτρης Στεφανίδης.

«Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης στις εργασίες ηλεκτρόλυσης της GE θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά για τον κλάδο του αλουμινίου, που θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής μας απόδοσης και θα θέσει νέα πρότυπα αναφοράς για τον κλάδο».

Αναδεικνύοντας τις ισχυρές διεθνείς συνεργασίες, την εμπειρία στην αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και τη βιομηχανική τεχνογνωσία της GE, η ψηφιακή λύση για τις εργασίες ηλεκτρόλυσης αναπτύσσεται από μια ομάδα μηχανικών και στελεχών ανάπτυξης λογισμικού που εργάζονται στο Σαν Ραμόν (ΗΠΑ), Digital Smelter Center of Excellence (COE) της GE Power στο Ντουμπάι (ΗΑΕ) και το Διεθνές Κέντρο Ερευνών της GE Power στο Μπανγκαλόρ (Ινδία). Το έργο θα εκτελεστεί από την ομάδα του Digital Smelter Center of Excellence (COE) στο Ντουμπάι, ενώ η εγκατάσταση στην οποία θα υλοποιηθεί η ψηφιακή αυτή λύση βρίσκεται στην Ελλάδα στον Αγ. Νικόλαο, Βοιωτίας.

«Η GE βρίσκεται στην πρωτοπορία της ψηφιοποίησης του μέλλοντος του κλάδου, τόσο παγκοσμίως όσο και στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, παρέχοντας – μεταξύ άλλων – ψηφιακές βιομηχανικές λύσεις για την παραγωγή Ενέργειας και τον κλάδο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)», δήλωσε ο Joseph. Anis. «Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των ομάδων μας που βρίσκονται ανά τον κόσμο, με αυτά του Digital Smelter Center of Excellence (COE) στο Ντουμπάι, θα συνεργαστούμε με την ΑτΕ ώστε να γράψουμε ένα ακόμα νέο κεφάλαιο, αυτή τη φορά στη ιστορία των εργασιών ηλεκτρόλυσης».

Η ψηφιακή λύση στις εργασίες ηλεκτρόλυσης θα λειτουργεί στο υπολογιστικό νέφος (cloud), βασισμένη στο Predix, το λειτουργικό σύστημα της GE για το Βιομηχανικό Διαδίκτυο. Εικονικοί αισθητήρες θα διευκολύνουν τη διαρκή αξιολόγηση παραμέτρων όπως η θερμοκρασία και η χημική ισορροπία, που συνήθως δεν παρακολουθούνται σε συνεχή βάση σε πραγματικό χρόνο. Με τη σειρά του, αυτό θα βοηθήσει την εκ των προτέρων εκτίμηση της βιωσιμότητας και της συνολικής κατάστασης των λεκανών ηλεκτρόλυσης, παρέχοντας έγκαιρες αναφορές παρακολούθησης των λειτουργιών της γραμμής ηλεκτρόλυσης.

«Θα είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε το ψηφιακό ισοδύναμο μίας πραγματικής ηλεκτρόλυσης, που δημιουργείται χρησιμοποιώντας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και μοντέλα βασισμένα στη φυσική», δήλωσε ο Bhanu Shekhar, Επικεφαλής Ψηφιακών Τεχνολογιών (Chief Digital Officer) της GE Power στη Μ. Ανατολή και την Αφρική. «Πρόκειται για ένα ζωντανό ψηφιακό μοντέλο που θα παράγει συνεχώς στοιχεία για τη λειτουργία της ηλεκτρόλυσης και θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν να κάνουν με τη χρήση ενέργειας και την κατανάλωση πρώτων υλών στον κλάδο της ηλεκτρόλυσης».

Η GE είναι η παγκόσμια Ψηφιακή Βιομηχανική Εταιρεία, που μετασχηματίζει τη βιομηχανία με μηχανές λογισμικού και λύσεις που προσφέρουν δυνατότητες συνδεσιμότητας, απόκρισης και προβλέψεων. Η GE είναι οργανωμένη γύρω από το «GE Store» – ένα παγκόσμιο κέντρο ανταλλαγής γνώσεων – μέσω του οποίου κάθε επιχείρηση μοιράζεται αλλά και έχει πρόσβαση στο ίδιο σύνολο τεχνολογιών, αγορών, δομών και πνευματικών πόρων. Η GE Power είναι εταιρεία με ηγετική θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας, που διαθέτει σε βάθος εμπειρία του τομέα ώστε να βοηθά τους πελάτες της να παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα αξιοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία πηγών καυσίμων.

Share.

Leave A Reply