Forthnet: προς νέα προσπάθεια για να βρεθεί επενδυτής

0

Η απόφαση των δανειστριών τραπεζών να καλύψουν οι ίδιες το 70% του ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές δανείου (ΜΟΔ) της Forthnet – ποσοστό κάλυψης που αποτελούσε προϋπόθεση για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της εισηγμένης συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ – δίνει στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία τη δυνατότητα να συνεχίσει ομαλά τη λειτουργία της και να γίνει εκ νέου προσπάθεια να βρεθεί επενδυτής ή επενδυτές.

 forthnet

Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Αττικής, βάσει των δεδομένων του ΜΟΔ, καταβάλλοντας 70 εκατ. ευρώ (η αντιστοιχία του 70% του ΜΟΔ – συνολικά ζητούνταν 99 εκατ. ευρώ) και εφόσον μετατρέψουν τις ομολογίες σε μετοχές, αποκτούν ένα σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας (υπολογίζεται περίπου 60%).

Από τη διαδικασία αυτή η Forthnet δεν θα «δει» να μπαίνουν στα ταμεία της κεφάλαια, καθώς το σύνολο των 70 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή του δανεισμού της, ο οποίος από βραχυπρόθεσμος θα καταστεί μακροπρόθεσμος.

Ως προς τα τυπικά της διαδικασίας η Forthnet ανακοίνωσε επίσημα χθες τη μη συμμετοχή στο ομολογιακό των υφιστάμενων μετόχων και επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο έλαβε δεσμευτικές προτάσεις για την κάλυψη του ΜΟΔ από «ειδικούς και θεσμικούς επενδυτές». Στη συνέχεια έγινε γνωστή η πληροφορία για τη συμμετοχή των πιστωτριών τραπεζών στο ΜΟΔ, μια εξέλιξη πάντως, σχεδόν επιβεβλημένη και για τις δύο πλευρές, η οποία όπως φαίνεται είχε μελετηθεί εξαρχής.

Όπως εκτιμάται σε πρώτη φάση οι πιστώτριες τράπεζες θα τοποθετήσουν στην Forthnet γενικό διευθυντή αναδιάρθρωσης και στη συνέχεια θα προσπαθήσουν (από κοινού με τη σημερινή διοίκηση ή και όχι) να προσελκύσουν επενδυτή προκειμένου η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια. Η Forthnet μπορεί να λύνει ένα βασικό της πρόβλημα με την αναχρηματοδότηση των δανείων της, όμως χρειάζεται κεφάλαια και για τη λειτουργία της, για επενδύσεις και προσέλκυση νέων συνδρομητών, ενώ να σημειωθεί ότι διατηρεί και υψηλές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις εκτός των δανειακών, ύψους 145,6 εκατ. ευρώ (συν μακροπρόθεσμες ύψους 79,8 εκατ. ευρώ).

Από Wind και Vodafone, βασικούς μετόχους της εισηγμένης (ελέγχουν μαζί περίπου το 40%) τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις των τραπεζών μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική συρρίκνωση του ποσοστού τους.

Εκτιμάται πάντως ότι σύντομα θα λάβουν χώρα συνομιλίες μεταξύ των τραπεζών και των βασικών μετόχων της Forthnet με στόχο να διερευνηθεί η πιθανότητα Wind και Vodafone να ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους για εξαγορά της εισηγμένης. Το βασικό επιχείρημα των δύο εν λόγω βασικών μετόχων της Forthnet (ανεπίσημα) για τη μη συμμετοχή τους στο ΜΟΔ είναι πως η αποτίμηση της εισηγμένης, αν συνυπολογιστεί το σύνολο των υποχρεώσεών της (δάνεια και προς προμηθευτές) καθιστά μη συμφέρουσα την εξαγορά της. Στο παρελθόν μάλιστα υπήρξαν πληροφορίες που έφεραν τις Wind και Vodafone να ζητούν από τις πιστώτριες τράπεζες κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet προκειμένου να την εξαγοράσουν.

Στις επίσημες ανακοινώσεις της χθες η Forthnet μεταξύ άλλων ανέφερε πως από υφιστάμενους μετόχους καλύφθηκε μόλις το 0,12% του συνόλου του ΜΟΔ. Η δέσμευση που έλαβε ήταν για την απόκτηση 233.339.770 από τις αδιάθετες Μετατρέψιμες Ομολογίες, συνολικής ονομαστικής αξίας 70.001.931 ευρώ και οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό κάλυψης περίπου 70,65% του συνόλου του ΜΟΔ. Η αναχρηματοδότηση του δανεισμού γίνεται ως εξής: (α) Έκδοση από την Forthnet ενός νέου κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 78.461.538 ευρώ με συνδιοργανώτριες τις τράπεζες Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Τράπεζα και Τράπεζα Αττικής. Θα έχει οκταετή διάρκεια με τριετή περίοδο χάριτος, πρώτη ημερομηνία καταβολής χρεολυτικής δόσης στις 31.12.2018, κυμαινόμενο επιτόκιο και θα εκδοθεί με την εγγύηση της Forthnet Media A.E. (Θυγατρική). (β) Στην έκδοση από τη Forthnet Media A.E. ενός νέου κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 176.538.462 ευρώ με συνδιοργανώτριες τις τράπεζες Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Τράπεζα. Θα έχει επίσης οκταετή διάρκεια και τριετή περίοδο χάριτος. Όπως έχει προαναφερθεί προϋπόθεση για την αναχρηματοδότηση ήταν η κάλυψη 70% του ΜΟΔ ή κατά 70 εκατ. ευρώ από τα 99 εκατ. συνολικά ώστε να αποπληρωθεί μέρος του δανεισμού.​

Share.

Leave A Reply