Τα κρίσιμα σημεία της αναχρηματοδότησης των δανείων της Forthnet

0

Δύο όψεις έχουν τα όσα ανακοίνωσε η Forthnet για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ.

 forthnet (1)

Από τη μια είναι θετικό ότι υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας για αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από δύο χρόνια, από την άλλη όμως για να μπουν οι τελικές υπογραφές, χρειάζεται να αντλήσει είτε από τους μετόχους της είτε από την αγορά, δηλαδή από τρίτους επενδυτές (είτε και από τους δύο) περί τα 100 εκατ. ευρώ, ώστε να αποπληρώσει δάνειά της, ύψους 70 εκατ. ευρώ.

 

Το «μυστικό» κρύβεται στη σχέση ανταλλαγής των μετοχών με τις ομολογίες. Με άλλα λόγια ποιο θα είναι το ποσοστό της εταιρείας που θα πάρει κάποιος αν τοποθετήσει τα 100 εκατ. ευρώ που ζητούνται μέσω του ομολογιακού. Με μια πρώτη εκτίμηση το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάνει και το 70%.

Η όλη διαδικασία για το ομολογιακό πλέον οδηγεί στο να κλείσει (με τον όποιο τρόπο) η υπόθεση της διεκδίκησης της Forthnet από τις Vodoafone – Wind, που, όπως είναι γνωστό, κατέχουν συνολικά το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. 

Υπάρχει επίσης ένα ακόμα “λεπτό” σημείο που προφανώς ασχολούνται οι νομικοί όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών: Την εξουσιοδότηση για έκδοση ομολογιακού μετατρέψιμου η διοίκηση της εισηγμένης την έχει πάρει από τη γενική συνέλευση των μετόχων πριν στο μετοχικό της κεφάλαιο εισέλθουν οι Vodafone –Wind.

Προς το παρόν, οι δύο εταιρείες δεν σχολιάζουν τα όσα ανακοίνωσε η Forthnet για την αναχρηματοδότηση των δανείων της και εμμένουν στις πρόσφατες δηλώσεις ανωτάτων στελεχών τους που σε γενικές γραμμές συμπυκνώνονται στη λογική ότι «ενδιαφερόμαστε αλλά δεν καιγόμαστε». Άλλωστε, όπως έχουν επισημάνει για να προχωρήσει η εξαγορά της Forthnet αναγκαίο είναι να προηγηθεί συμφωνία στην αποτίμησή της. Δεδομένο θεωρείται πάντως ότι θα μελετήσουν τα κείμενα της συμφωνίας με τις τράπεζες για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Παράλληλα, τις προθέσεις του για την εισηγμένη θα αποκαλύψει και ο βασικός μέτοχος της Forthnet, η αραβική ΕΙΤ (41%) με την εκτίμηση που κυριαρχεί να είναι ότι δύσκολα θα συμμετέχει στο ομολογιακό.

Στελέχη της Forthnet επισημαίνουν ότι το όλο εγχείρημα της έκδοσης ομολογιακού έχει τις προϋποθέσεις να πετύχει καθώς το συνοδεύει η αναχρηματοδότηση του δανεισμού. Άλλα στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι για να αντλήσει μια εταιρεία 100 εκατ. ευρώ πέρα από την αναχρηματοδότηση των δανείων της πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι το επιχειρηματικό σχέδιο που θα συνοδέψει τη διαδικασία είναι βιώσιμο και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο τετράμηνο είναι κρίσιμο  για τη Forthnet η οποία ανακοίνωσε πλέον επίσημα ότι θα υπογράψει συμφωνία αναχρηματοδότησης των δανείων της υπό την προϋπόθεση ότι θα αποπληρώσει 70 εκατ. ευρώ που θα εξασφαλίσει μέσω ομολογιακού  συνολικού ύψους μέχρι και 99,087 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Share.

Leave A Reply