Πιο κοντά στην απόδοση των 700 MHz στην κινητή τηλεφωνία η Ευρώπη

0

Ακόμα ένα βήμα προς την οριστική απόφαση για εκχώρηση της ζώνης των 700 MHz στην κινητή τηλεφωνία πραγματοποιήθηκε, έπειτα από την έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στις 26.5.2016).

spectrum2

Το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς για να καταστεί νόμος που θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, θα πρέπει τα δύο θεσμικά όργανα να συμφωνήσουν.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που προτείνεται οι ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες θα διατηρήσουν προτεραιότητα στη ζώνη κάτω των 700 MHz τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Εφόσον ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις (και συνήθως αν η υπόθεση φθάσει μέχρι αυτό το σημείο είναι θέμα χρόνου) οι χώρες της ΕΕ θα επανεκχωρήσουν τη ζώνη των 700 MHz (694-790 MHz) στους παρόχους που προσφέρουν ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες υπό εναρμονισμένους τεχνικούς όρους το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Εάν δεν μπορούν να το πράξουν στην αρχική προθεσμία, μπορούν με επαρκή αιτιολογία να καθυστερήσουν τη διαθεσιμότητα της ζώνης το πολύ κατά δύο έτη. Οι λόγοι για μια τέτοια καθυστέρηση θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, ανεπίλυτες επιζήμιες παρεμβολές ή προβλήματα διασυνοριακού συντονισμού. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υιοθετήσουν και να δημοσιοποιήσουν έναν «εθνικό χάρτη πορείας» που να καθορίζει τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.

Η πρόταση του Συμβουλίου ορίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα της ζώνης κάτω των 700 MHz(470-694 MHz) για ψηφιακή τηλεόραση και ασύρματα μικρόφωνα τουλάχιστον μέχρι το 2030, με βάση τις εθνικές ανάγκες. Το γεγονός αυτό δίνει στον οπτικοακουστικό τομέα μακροπρόθεσμη ρυθμιστική προβλεψιμότητα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα επαρκούς φάσματος, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει και να αναπτύσσει υπηρεσίες και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες επενδύσεις. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το εύρος για άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των κινητών υπηρεσιών διαδικτύου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις τους Συμβουλίου ο Henk Kamp, υπουργός οικονομικών υποθέσεων της Ολλανδίας, σημείωσε: «Το άνοιγμα της ζώνης των 700 MHz για κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να διαθέτουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρόσβαση σε ευρυζωνική σύνδεση. Το γρήγορο διαδίκτυο δεν είναι σημαντικό μόνο για την οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ, αλλά και για την καθημερινή ζωή των πολιτών της. Μαζί με άλλα μέτρα, η ζώνη των 700 MHz θα εξασφαλίσει γρήγορο διαδίκτυο στην ΕΕ το πολύ μέχρι το 2020.»​


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply