Ένας «Ουρανός» Καινοτομίας ενώνει Ελλάδα και Ισραήλ

0

Ένα ακόμα βήμα προσέγγισης και διεύρυνσης της συνεργασίας τους στο χώρο της έρευνας και καινοτομίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη, 5 Μαΐου Ελλάδα και Ισραήλ, με τη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας & Τεχνολογίας, καθηγ. Κώστα Φωτάκη, και του Επικεφαλής Επιστήμονα (Chief Scientist) του Ισραήλ, Άβι Χασόν, στην οποία παρέστησαν η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ίριτ ΜπανΑμπα, και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, καθ. Θωμάς Μαλούτας.

el-israhl
Ο κ. Χασόν είναι ο κρατικός αξιωματούχος που συντονίζει την πολιτική του Ισραήλ σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και η επίσκεψή του στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης που εξέδωσαν στις 27 του περασμένου Ιανουαρίου οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξης Τσίπρας και Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, με αντικείμενο την προώθηση της συνεργασίας των δύο κρατών στους τομείς της έρευνας και επιχειρηματικότητας, με μοχλό την καινοτομία. Το σχετκό πρόγραμμα με την ονομασία «Ουρανός», προσβλέπει στη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας των δύο χωρών για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίες στηρίζονται στην Έρευνα και την Καινοτομία
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι κ. Χασόν και Φωτάκης ανακοίνωσαν τη δεύτερη κοινή πρόσκληση προς ισραηλινές και ελληνικές επιχειρήσεις, με δυνητική συμμετοχή ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων και ευρύτερη προώθηση της διεθνούς συνεργασίας. Στόχος της πρόσκλησης, η υποβολή προτάσεων για κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης βάσει της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Ισραήλ του 2006 η οποία προβλέπει συνεργασία στον ιδιωτικό τομέα, στη βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη. Η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ) για την Ελλάδα και από αντίστοιχους πόρους του Ισραήλ.
Η προκήρυξη θα υλοποιηθεί μέσα στο 2016, σε δύο φάσεις, για όλες τις θεματικές περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, εστιάζοντας αρχικά σε συνεργασίες στους τομείς της Aγροδιατροφής, των Eπιστημών Yγείας & Φαρμάκων, στην Ενέργεια και το Περιβάλλον. Σε δεύτερη φάση, θα προκηρυχθούν δράσεις για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, τον Πολιτισμό-Τουρισμό, τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, τα Υλικά και τις Μεταφορές (Logistic). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη κοινή προκήρυξη έγινε το 2013 με μεγάλη επιτυχία και είχε ως αποτέλεσμα την υλοποίηση 31 κοινών έργων.
Ο κ. Χασόν δήλωσε ότι είχε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Φωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, καθηγ. Θωμά Μαλούτα, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, παρουσία της πρέσβειρας του Ισραήλ και συνεργατών των δύο πλευρών. Πρόσθεσε δε, ότι το πρόγραμμα για τα κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να καλλιεργηθούν συνέργειες μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών καινοτόμων επιχειρήσεων. Υπενθύμισε ότι το Ισραήλ έχει ένα πολύ ανεπτυγμένο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει στους κόλπους του πάνω από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ στη χώρα έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης 250 πολυεθνικές. Στην Ελλάδα, όπως είπε, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια πολύ ενδιαφέρουσα κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων και μέσω του προγράμματος «Ουρανός», το Ισραήλ επιδιώκει την προώθηση της συνεργασίας στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, τόσο με κρατικούς φορείς όσο και με επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό, ο κ. Χασόν είχε πολύωρες συναντήσεις με εκπροσώπους τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Από την πλευρά του ο κ. Φωτάκης δήλωσε ότι οι συνέργειες στον τομέα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μεταξύ των δύο χωρών διευρύνουν το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει και ταυτόχρονα –με τη μεταφορά εξειδικευμένης τεχνογνωσίας-τροφοδοτούνται θετικά από αυτό. «Οι εμπειρίες του Ισραήλ στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας είναι αξιοσημείωτες και μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών στην Ελλάδα» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και η νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι αναδυόμενος τομέας που μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία της Οικονομίας της Γνώσης ως πυλώνας ανάπτυξης». Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας, η συνέχιση της συνεργασίας με το Ισραήλ μπορεί να αναβαθμίσει και να περιλάβει επενδύσεις σε κοινές δράσεις διδυμοποίησης, μεταξύ επιστημονικών και τεχνολογικών φορέων των δύο χωρών.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, την πραγματοποίηση -στις αρχές Ιουνίου- μιας σειράς κοινών workshop σε ελληνικά τεχνολογικά πάρκα, με επίκεντρο αυτά της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, και τη συμμετοχή ισραηλινών startup και επενδυτών.

Share.

Leave A Reply