Από το 1950 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι τηλεοράσεις ακολουθούσαν μια σχεδόν γραμμική εξέλιξη, με την εισαγωγή της έγχρωμης εικόνας να καταγράφεται ως το πιο σημαντικό άλμα.

LG - The Future of Television photo 1

Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η τεχνολογία των τηλεοπτικών συσκευών είναι πραγματικά μοναδικός. Μία LG OLED TV του 2015 δεν μοιάζει σχεδόν σε τίποτα, ούτε σχεδιαστικά, ούτε τεχνολογικά, ακόμη και με ένα κορυφαίο μοντέλο LG τηλεόρασης του 2005. Το γεγονός ότι η τεχνολογία των τηλεοράσεων δείχνει να διαγράφει μια εκθετική πορεία εξέλιξης, δημιουργεί βάσιμες απορίες για το πού θα μπορούσε να φθάσει μέσα σε σχετικά λίγα χρόνια.
Η LG Electronics (LG), μια εταιρεία η οποία έχει καθιερώσει την καινοτομία ως βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, θεωρεί ότι η τεχνολογία OLED μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για όλα αυτά, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη γενιά των τηλεοπτικών συσκευών, εκτίμηση την οποία ασπάζονται και πολλοί από τους ειδικούς του χώρου των τηλεοράσεων.
Το 2016, αναμένεται να αποδειχθεί ακόμα πιο σημαντικό για την τεχνολογία OLED. Ενδεικτικά, τη ραγδαία εξέλιξη των OLED τηλεοράσεων έρχεται να επιβεβαιώσει η LG OLED Dual-view Flat Digital Signage, μία διπλής όψης οθόνη πολλαπλών χρήσεων, ελαφριά και λεπτή σαν χαρτί, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους: είτε με ανάρτηση οροφής (ceiling suspension), είτε με στήριγμα στο τοίχο (wall-mount), είτε με βάση δαπέδου (floor stand). Επιπλέον, στη διάρκεια της CES 2016 που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας, η LG παρουσίασε την LG Signature, μια νέα OLED TV που εντυπωσιάζει από κάθε άποψη: οθόνη υπερ-υψηλής ανάλυσης 4K σε πλαίσιο από διαφανές γυαλί, σύστημα ηχείων ενσωματωμένο στη βάση της συσκευής και συνολικό πάχος 2,5 χιλιοστά, όσο δηλαδή και το πάχος τεσσάρων πιστωτικών καρτών.
Η τεχνολογία OLED βασίζεται στην ικανότητα ορισμένων οργανικών υλικών να παράγουν φως μόλις δεχτούν το κατάλληλο ηλεκτρικό σήμα. Η απουσία εξωτερικών πηγών φωτισμού, εξασφαλίζει άπειρο λόγο αντίθεσης και ποιότητα εικόνας η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με την καλύτερη συσκευή LED ή LCD. Παράλληλα, το εξαιρετικά λεπτό πάχος μιας οθόνης OLED ανοίγει το δρόμο για πραγματικά καινοτομικές εφαρμογές.
Ωστόσο, η καινοτομία στην τεχνολογία και ο σχεδιασμός που μοιάζει να έρχεται από ταινία επιστημονικής φαντασίας δε σημαίνει ότι το κόστος μία OLED τηλεόρασης θα είναι απαγορευτικό. Η μείωση στις τιμές των OLED TVs που θα δούμε μέσα στο 2016 αναμένεται να φέρει τη συγκεκριμένη τεχνολογία πολύ πιο κοντά στις οικονομικές δυνατότητες του μέσου καταναλωτή, ο οποίος θα έχει πλέον την ευκαιρία να την αποκτήσει έναντι κόστους πολύ κοντά σε εκείνο μιας καλής LCD. Ήδη, οι OLED έσπασαν καθοδικά το φράγμα των $2000.
Επιπλέον, ο εξαιρετικά λεπτός και minimal σχεδιασμός των LG OLED τηλεοράσεων εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές, όπως τον ελεύθερο χώρο και την αρμονία στη διακόσμηση των διαφορετικών τύπου σπιτιών. Η εκπληκτική ποιότητα εικόνας της OLED επιτρέπει στην τηλεόραση να φαίνεται κομψή ακόμα και όταν βρίσκεται σε λειτουργία ενώ επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν τη μέγιστη εμπειρία θέασης από οποιαδήποτε γωνία.
Τέλος, τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές είχαν πολύ περιορισμένο έλεγχο όσον αφορά το περιεχόμενο που παρακολουθούσαν – κάτι που βρισκόταν αποκλειστικά στο χέρι της καλωδιακής τηλεόρασης και των τηλεοπτικών σταθμών. Σήμερα ωστόσο και αυτό έχει αρχίζει ήδη να αλλάζει. Με τις επιλογές να ποικίλλουν και το online περιεχόμενο και τις Smart TVs να κερδίζουν έδαφος, τα δεδομένα της οικιακής ψυχαγωγίας αλλάζουν.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Leave A Reply