Τι θα συζητήσουν οι CEOs των δικτύων αύριο με τον Υπουργό;

0

CEOs

Σε συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη έχουν κληθεί οι επικεφαλείς των ΟΤΕ, Vodafone και Wind (Μιχάλης Ταμάζ, Γλαύκος Περσιάνης και Νάσος Ζαρκαλής αντίστοιχα) αύριο Τρίτη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται ενώ οι εκκρεμότητες σε θεσμικό επίπεδο έχουν πολλαπλασιαστεί. Χωρίς διευθέτηση παραμένει το θέμα των περίπου 3.000 παλαιών κεραιών, σε λίγες μέρες λήγουν τα δικαιώματα εταιρειών στη ζώνη των 24,5 – 26,5 GHz και στη συνέχεια και στα 1800 MHz και παράλληλα ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πότε θα ξεκινήσει να εργάζεται ξανά η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ο αρμόδιος για τα θέματα των Υποδομών υπουργός με το πρόσχημα των αλλαγών που επιθυμεί να επιφέρει στις διαδικασίες και σε συνδυασμό με την εμμονή του για τα μέλη της σημερινής (χωρίς δυνατότητα αποφάσεων) Ολομέλειας της ΕΕΤΤ έρχεται στο και πέντε να συζητήσει με τις εταιρείες για σειρά από ζητήματα τα οποία για να διευθετηθούν χρειάζονται χρόνο και κυρίως ορθές αποτιμήσεις (π.χ. συχνότητες).

Ο κ. Σπίρτζης αναμένεται να ενημερώσει τις εταιρείες για την πρόθεσή του να μεταφέρει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης των κεραιών στο υπουργείο Υποδομών (αφαιρώντας την από την ΕΕΤΤ) κάτι που όπως έχει πει στη Βουλή θα προβλεφθεί στο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα. Ο υπουργός Υποδομών έχει αρνηθεί να υπογράψει παράταση των προθεσμιών ρίχνοντας την ευθύνη για την μη έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ΕΕΤΤ όταν η αγορά γνωρίζει ότι τα ανυπέρβλητα προβλήματα παρατηρήθηκαν στις πολεοδομίες την αρχαιολογία και τα δασαρχεία. Και ακριβώς εκεί εντοπίζεται η ανησυχία της αγοράς γιατί κανείς δεν διακατέχεται από ιδεοληψία για τον φορέα αδειοδότησης, αρκεί η δουλειά να γίνεται. Ακόμα και αν νομοθετεί ένα άρτιο σύστημα αδειοδότησης, που πάντως θα χρειασθεί κάποιους μήνες για να τεθεί σε λειτουργία, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα καταφέρει να αγγίξει τους προαναφερόμενους φορείς ώστε να λειτουργούν εντός των χρονικών πλαισίων που τίθενται. Η εφαρμογή του  Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 κοντεύουμε στο 2016 και παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατέστη ποτέ αποτελεσματικό

Την ίδια στιγμή τα πρώτα δικαιώματα στη ζώνη συχνοτήτων 24,5 – 26,5 GHz τα οποία χρησιμοποιούνται από τις Cosmote, Vodafone, Wind και Forthnet λήγουν την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτό το θέμα έχει δημιουργηθεί η απόλυτη ασάφεια.  Υπό κανονικές συνθήκες η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει περί τους 6 μήνες πριν και σήμερα να έχει ολοκληρωθεί. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι: Μέχρι να λειτουργήσει η όποια νέα διαδικασία, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί και δεν είναι γνωστό αν υπάρχει καν σε επίπεδο σχεδιασμού, ποιος αποφασίζει την παράταση των υφιστάμενων αδειών και με ποια τιμή; Εκτός αν οι εταιρείες αφεθούν να χρησιμοποιούν τις συχνότητες χωρίς άδεια

Στη ζώνη των 1800 MHz το 2016 λήγουν 6 δικαιώματα χρήσης που ανήκουν σε Vodafone και Wind και το 2020 τα αντίστοιχα 5 της Cosmote. Και εδώ η διαδικασία έχει κολλήσει, ενώ εκτιμάται ότι ακόμα και αν σήμερα οριστεί πρόεδρος στην ΕΕΤΤ για να έχουμε δημοπρασία θα χρειασθούν τουλάχιστον πέντε μήνες. Με βάση τα σενάρια που έχει εκπονήσει η Επιτροπή αν η δημοπρασία  γίνει εντός του 2016 και συμπεριλάβει και τα δικαιώματα της Cosmote (τα οποία θα τα λάβει εκ νέου με διάρκεια 10 έτη και 9 μήνες προκειμένου να συμπέσει η λήξη τους με αυτά των Vodafone – Wind) το δημόσιο θα έχει έσοδα περίπου 175 εκατ. ευρώ και μαζί με αυτά για τη ζώνη 24,5 – 26,5 GHz θα ξεπερνούσαν τα 180 εκατ. ευρώ.

Share.

Leave A Reply