Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Αισθητή πτώση των χρηματοδοτήσεων startups στην Ευρώπη

0

Επιβεβαιώνοντας το προσωνύμιο της ως «Γηραιά Ήπειρος» η Ευρώπη αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι παραμένει επιφυλακτική προς την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα κυρίως λόγω του προστατευτισμού και της πολυτυπίας των εθνικών νομοθεσιών.

startup

Αυτά τουλάχιστον συμπεραίνονται από τη μελέτη της Funderbeam, η οποία βλέπει τις χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups να μειώνονται δραματικά για το 2ο τρίμηνο του 2015, και μάλιστα σε ποσοστό της τάξεως του 23% και μάλιστα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ως έδρα χώρα της  Γηραιάς Ηπείρου άντλησαν συνολικά χρηματοδότηση 2 δισ. δολ., σε σχέση με τα 2,46 δις. το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Στον αντίποδα η Βόρεια Αμερική –ως κατ’εξοχήν κοιτίδα του startup (κυρίως λόγω ΗΠΑ) στις εταιρείες startup άντλησαν χρηματοδοτήσεις ύψους 17,6 δισ. δολ.

Ισχυρή δυναμική στον τομέα της προσέλκυσης χρηματοδότησης, δείχνουν να έχουν οι startup εταιρείες της Λατινικής Αμερικής οι έλαβαν από επενδυτικά funds συνολικά 286 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2015, αυξημένο κατά 620% σε σχέση με τα 46 εκατ. δολάρια το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Το σύνολο χρηματοδότησής τους, διπλασίασαν και με το παραπάνω οι επιχειρήσεις startups που εδρεύουν στην Ωκεανία (κυρίως στην Αυστραλία), αφού από 88 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, έφτασαν αισίως στα 192 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 117%.

Παρόμοια με την Ευρωπαϊκή πορεία ακολούθησαν και οι Ασιατικές startups καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2015 συγκέντρωσαν συνολική χρηματοδότηση 4,2 δισ. δολ., 28% χαμηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Share.

Leave A Reply