Πρόστιμο για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού σε Forthnet και ΑΤΗΚ

0

Πρόστιμο 2,25 εκατ. ευρώ επέβαλε στη Forthnet, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού και της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

cytanova

Η ίδια αρχή επέβαλε πρόστιμο 2,9 εκατ. και στην Cyta Κύπρου (ΑΤΗΚ) καθώς αντικείμενο της υπόθεσης ήταν η αυτεπάγγελτη έρευνα που αποφασίστηκε από την Επιτροπή στις 2/2/2012, αναφορικά με τη συνεργασία της ΑΤΗΚ και της Forthnet ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 23/11/2011, για τη διάθεση του τηλεοπτικού περιεχομένου των συνδρομητικών καναλιών Novacinema και Novasports μέσα από την πλατφόρμα Cytavision, καθώς και της δράσης τους ξεχωριστά ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας στον τομέα της διάθεσης συνδρομητικών καναλιών, τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τηλεοπτικού περιεχομένου στη συνδρομητική τηλεόραση.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή, διαπίστωσε ότι η ΑΤΗΚ και η Forthnet συμφώνησαν ή και έθεσαν ως προϋπόθεση για την υπογραφή της υπό αναφορά Συμφωνίας – συνάπτοντας ουσιαστικά «Συμφωνία Κυρίων» – να μην ανταγωνίζονται η μια την άλλη σε ότι αφορά την απόκτηση περιεχόμενου (αθλητικού και κινηματογραφικού) που ήδη κατείχαν, ή και επιθυμούσαν να αποκτήσουν. Η Επιτροπή έκρινε ότι τέτοιου είδους συμφωνία συνιστά εξ αντικειμένου περιορισμό του ανταγωνισμού με τη μορφή κατανομής των γεωγραφικών αγορών ή των πηγών προμήθειας, καθότι με την κατανομή αγορών συνεπάγεται μείωση της παραγωγής και αύξησης των τιμών, πράγμα που οδηγεί σε εσφαλμένη κατανομή πόρων και σε μείωση της ευημερίας των καταναλωτών.

Η Επιτροπή υποχρεώνει τις δύο εταιρείες να παύσουν αμέσως τις διαπιστωθείσες  και να αποφύγουν επανάληψη αυτών στο μέλλον.

Share.

Leave A Reply