Ποιος είναι ο θανάσιμος κίνδυνος για το Android;

0

Νέα έρευνα της ABI δείχνει ότι οι πωλήσεις -ή για να είμαστε ακριβέστεροι- ενεργοποιήσεις, συσκευών με Android πέφτουν για πρώτη φορά και το λειτουργικό σύστημα για κινητά της Google αντιμετωπίζει πρωτοφανή απειλή για την κυριαρχία του.

android

Αυτή η απειλή δεν προέρχεται από την Apple. Παρά τα ρεκόρ της οικονομικής επιτυχία του, το iPhone και το iOs δεν συνιστούν μια υπαρξιακή απειλή για το Android της Google. Η Apple δεν είναι διατεθειμένη να αποποιηθεί το τεράστιο περιθώριο κέρδους της και ρίξει τις τιμές της σε βαθμό τέτοιο ώστε να για να ανταγωνιστεί τη Google στη low και mid-end κατηγορία, καθώς βέβαια και στις αναδυόμενες αγορές που κυριαρχεί το Android.

Υπάρχει όμως μια απολύτως πραγματική και αυξανόμενη απειλή για την Google, και αυτή προέρχεται από το ίδιο το Android.

To Android εξουσιάζει περισσότερο από το 80% των smartphones στον κόσμο, αλλά έχει μία αδυναμία. Είναι ανοικτού κώδικα, που σημαίνει ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες είναι σε θέση να το τροποποιήσουν και να το προσαρμόσουν για τους δικούς τους σκοπούς και τις ανάγκες του hardware το οποίο θα κληθεί να εξυπηρετήσει. Αυτές μπορεί να είναι από απλές αλλαγές στην εμφάνιση ή πλήρως τροποποιημένες εκδόσεις οι οποίες αποτελούν τους άμεσους ανταγωνιστές της Google.

Η Cyanogen, χρηματοδοτήθηκε με 70.000.000 δολάρια από διάφορους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft να συνεχίσει να παράγει τη δική του εκδοχή του Android που μπορεί να εξελιχθεί ως άμεσος ανταγωνιστής της Google. Η ίδια η Cyanogen δεν κρύβει τις προθέσεις της και διακηρύσσει ότι “πρόκειται να πάρει το Android μακριά από την Google”

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2014 δείχνουν ότι οι εκδόσεις-κλώνοι του Android αντιπροσώπευαν περίπου το 20% του παγκόσμιου οικοσυστήματος Android – και είχαν μεγαλύτερο marketshare από το iOS της Apple.

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ABI δείχνουν ότι στο 4ο τρίμηνο του 2014, ενεργοποιήθηκαν 85 εκατομμύρια συσκευές με εκδόσεις-κλώνους του Android, σε σύγκριση με 205 εκατ. «αυθεντικού» Android. Το ποσοστό αυτό είναι το 41% ​​του συνόλου και αφορά κυρίως low end συσκευές την ίδια στιγμή που η  Google δέχεται επίθεση από το iOS της Apple στη high end κατηγορία.

Υπάρχει, επίσης και το Amazon Fire, το οποίο τρέχει το δικό του Android-κλώνο. Οι αρχικές πωλήσεις ήταν εξαιρετικά αδύναμες, αλλά ο CEO Jeff Bezos λέει ότι είναι ακόμα νωρίς και είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές του.

Μεγάλη απειλή μπορεί να αποδειχθεί η Xiaomi. Μεγαλώνει απίστευτα γρήγορα, και είναι ένας από τους λίγους κατασκευαστές smartphone που έχει το δικό του παθιασμένο κοινό που αυτοαποκαλούνται Mi-fans. Οι συσκευές Xiaomi τρέχουν το MiUI, μια έκδοση του Android με τις προεπιλεγμένες υπηρεσίες της Google να έχουν αφαιρεθεί και αν και οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να τις εγκαταστήσουν, δεν είναι δεδομένο ότι θα το κάνουν.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι το λειτουργικό ανοικτού κώδικα της Google είναι ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα -αλλά θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί μειονέκτημα το οποίο μπορεί να καταλήξει για την καταστροφή του.

Share.

Leave A Reply