Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το χρέος της χώρας φαίνεται να μονοπωλούν τα προεκλογικά προγράμματα και τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων που δίνουν ελάχιστα και γενικόλογα στοιχεία για το τι θα πράξουν ως κυβέρνηση στους διάφορους κλάδους όπως, μεταξύ άλλων, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

kalpes

Τα προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δεν εισέρχονται συγκεκριμένα σε κλάδους και ενώ για το κόμμα που κυβερνά μέχρι σήμερα θα μπορούσε να πει κανείς ότι λίγο πολύ είναι γνωστές οι θέσεις του και κυρίως οι ελλείψεις του από τα πεπραγμένα του, για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση οι σχετικές αναφορές προέρχονται ουσιαστικά μόνον από στελέχη της όπως είναι ο Καθηγητής Γιώργος Σταθάκης, Υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα υποψήφιος βουλευτής Χανίων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος) και στον δημοσιογράφο Γιώργο Στουραϊτη για το ΣΥΡΙΖΑ «η ανάπτυξη των υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών παράλληλα με τις υποδομές μεταφορών είναι απολύτως απαραίτητη για την αύξηση της παραγωγικότητας όλων των κλάδων της οικονομίας. Συνεπώς, θα υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν την κατεύθυνση με κατάλληλη χρήση και των κονδυλίων ΕΣΠΑ και των κονδυλίων του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων)».

Στην ίδια συνέντευξη το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ως πρόβλημα για τον κλάδο της πληροφορικής ότι δεν περιλαμβάνεται στο νέο ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) τομεακό πρόγραμμα. Όπως αναφέρει «θεωρείται ότι η τόνωση του κλάδου θα γίνει έμμεσα από τα έργα ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) που θα προκύψουν στην πορεία υλοποίησης των επιχειρησιακών και περιφερειακών προγραμμάτων. Εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε, ότι θα δώσουμε μεγάλο βάρος στην πληροφορική – ηλεκτρονική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και ότι θα προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ επίσης στο ΣΕΠΕ και στον ίδιο δημοσιογράφο υποσχέθηκε καλύτερο συντονισμό στα έργα πληροφορικής: «Με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ), μετά από πρωτοβουλία που αναλάβαμε, δημιουργήθηκε μια ενιαία δομή διοίκησης και συντονισμού των έργων ΤΠΕ και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το συντονιστικό όργανο που σωστά αναφέρετε, ότι έλειπε υπάρχει πλέον και είναι η Επιτροπή Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αναφέρεται απευθείας στο ΚΣΜ. Η Επιτροπή Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που δημιουργήσαμε, θα λειτουργεί ως μηχανισμός συντονισμένης εισήγησης και λήψης αποφάσεων».

Θέση της σημερινής κυβέρνησης προφανώς μπορεί να συνυπολογιστεί και το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει η γενική γραμματεία Επικοινωνιών αν και σε παρόμοια θέματα έχουμε παρατηρήσει αλλαγές στους σχεδιασμούς ακόμη και όταν στην ηγεσία ενός υπουργείου εναλλάσσονται μέλη ιδίου κόμματος.

Από την πλευρά των στελεχών της αγοράς η έλλειψη σαφήνειας στα προεκλογικά προγράμματα όσο αφορά τον κλάδο των ΤΠΕ αντιμετωπίζεται μάλλον με στωικότητα καθώς κατανοείται ότι αυτή τη στιγμή αυτό που καίει τη χώρα είναι τα μακροοικονομικά της μεγέθη. Ως επιθυμία τονίζεται η ανάγκη για συνέχεια στις πράξεις της δημόσιας διοίκησης καθώς και η αποφυγή αρνητικών «εκπλήξεων» όσο αφορά τη φορολογία που εφαρμόζεται στον κλάδο.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply