Νέο κρυπτογραφημένο ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ με δωρεά της τάξεως των 27,2 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, στα πρόσφατα ταξίδια του στην Αμερική και τη Βρετανία.

astinomia-asirmatoi-660

Το νέο σύστημα, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, κατασκευάζεται από τη βρετανική εταιρεία Sepura PLC και παραχωρήθηκε στην ΕΛ.ΑΣ μέσω αμερικανικής εταιρείας συμβούλων (Lamas Pinto Consultants Corporation) με την οποία είχε έρθει σε επαφή ο κ. Κικίλιας στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο, η δωρεά αφορά σε ολόκληρη την αξία του συστήματος (τοποθέτηση, ασυρμάτους κτλ.) που ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, με τη συντήρηση του για ένα χρόνο η οποία θα γίνεται από την κατασκευάστρια εταιρεία και ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σύστημα αυτό αντικαθιστά το σύστημα TETRA το οποίο συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο του συστήματος C4I που είχε προμηθευτεί η χώρα μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η σύμβαση του TETRA έληξε τον περασμένο Αύγουστο και από τότε η αστυνομία χρησιμοποιούσε το παλιό αναλογικό κέντρο ασυρμάτων με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα και παρεμβολές. Με την επιλογή αυτή και τη δωρεά προς την ΕΛ.ΑΣ το ελληνικό δημόσιο ωφελείται περίπου 60 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια, αφού η ανανέωση του TETRA για το διάστημα αυτό θα στοίχιζε 80 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα για τα εννέα χρόνια που θα πληρώνει το ελληνικό Κράτος τη συντήρηση του νέου συστήματος θα καταβάλλει περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση, το νέο τηλεπικοινωνιακό σύστημα θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας στην Αττική και σε δεύτερη φάση σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Με αφορμή τη δωρεά, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Η ανάληψη των καθηκόντων μου, ως υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, συνέπεσε με τη λήξη της 10ετούς σύμβασης με το σύστημα ΤΕΤRΑ, που χρησιμοποιούσε η Ελληνική Αστυνομία, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Να σημειώσω ότι το κόστος συντήρησης του συστήματος, που ήταν σε λειτουργία και που μας ζητείτο η ανανέωση της σύμβασής του για τα επόμενα 10 χρόνια, ανέρχονταν στο ύψος των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναζητήσαμε την πιο ενδεδειγμένη λύση και σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Καταφέραμε να εξοπλίσουμε την Ελληνική Αστυνομία με το πλέον σύγχρονο τεχνολογικά σύστημα επικοινωνίας, χωρίς να επιβαρύνουμε, το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο, ούτε με ένα ευρώ. Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι με τις κατάλληλες ενέργειες, με επιμονή και υπομονή μπορούμε να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις σε όλα τα προβλήματα».

Το ΦΕΚ με τη σχετική δημοσίευση είναι διαθέσιμο από το link

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Leave A Reply