Νέος διαγωνισμός φάσματος στον ορίζοντα

0

Στις 28 Φεβρουαρίου 2015 θα ενημερώσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για το πώς θα καταβάλλουν το υπόλοιπο 70% της αξίας του φάσματος που πήραν από την πρόσφατη δημοπρασία, ενώ στο μεταξύ η Επιτροπή σχεδιάζει για του χρόνου και νέα δημοπρασία για φάσμα.

fasma

Με την ολοκλήρωση της πρόσφατης δημοπρασίας οι εταιρείες πλήρωσαν το 30% των 381 εκατ. ευρώ συνολικά, ποσό το οποίο πήγε κατευθείαν στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Οι Cosmote, Vodafone και Wind την προαναφερόμενη ημερομηνία θα δώσουν, είτε το 40% και τα υπόλοιπα σε 3 δόσεις για 3 έτη ή ολόκληρο το υπόλοιπο ποσό. Στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία η Vodafone είχε καταβάλει όλο το ποσό και οι άλλες δύο εταιρείες είχαν προτιμήσει τις δόσεις.

Με βάση τις συμβάσεις που υπογράφηκαν οι εταιρείες μέχρι τις 28/2/2015 έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το φάσμα δοκιμαστικά. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΕΤΤ σε πάνω από το 60% της Επικράτειας το φάσμα 800 ΜΗz είναι καθαρό. Μετά τις 28/2/2015 οι εταιρείες θα έχουν την κανονική χρήση.

Όπως όλα δείχνουν στο μεταξύ και το 2015 θα έχουμε δημοπρασία για φάσμα. Το φάσμα που θα δημοπρατηθεί είναι τα 2.6 GHz και τα 1800 MHz δικαιώματα που λήγουν τέλος 2015 και Ιούνιο 2016 αντίστοιχα. Στα 1800 MHz είναι φάσμα που έχουν τώρα Wind και Vodafone. Η Cosmote έχει επίσης σε αυτήν την φασματική περιοχή αλλά τα δικαιώματά της λήγουν αργότερα. Πιθανόν είναι ωστόσο η ΕΕΤΤ να προτείνει την χρονική ευθυγράμμιση όλων των δικαιωμάτων, οπότε μέρος στη δημοπρασία θα λάβει και η θυγατρική του ΟΤΕ.

Share.

Leave A Reply