Μια λαμπερή βραδιά, αφιερωμένη σε επιχειρήσεις που τόλμησαν, καινοτόμησαν και πέτυχαν μέσα στην κρίση, ήταν η βραδιά της 29ης Σεπτεμβρίου 2014, που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

eea

Η εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση με τίτλο: «Καινοτομία και Δημιουργική Επιχειρηματικότητα» πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Ε.Ε.Α. έλαβε την πρωτοβουλία της καθιέρωσης του θεσμού για τη βράβευση καινοτόμων επιχειρήσεων και η αποδοχή του από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο υπήρξε πανηγυρική, στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην έναρξη της εκδήλωσης:

«Με το θεσμό αυτό σηματοδοτούμε το χρονικό σημείο και την ανάγκη να υπερβούμε την οικονομική κρίση, εξωτερικεύοντας ως χώρα, ως επιχειρηματίες, ως εταιρίες και ως φορείς τον καλύτερό μας εαυτό, προς τον έλληνα καταναλωτή και κυρίως προς τις διεθνείς αγορές.

Ο θεσμός εκφράζει τη στρατηγική επιλογή ενώπιον της οποίας βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία και οικονομία, να επιβραβεύσει τον δυναμισμό και όχι τη μιζέρια, να ακολουθήσει το δρόμο της εξωστρέφειας και όχι της ηττοπάθειας και να εμπνευσθεί από τα φωτεινά παραδείγματα ελλήνων επιχειρηματιών και επιχειρήσεων που έχουν ήδη «κολυμπήσει» στα βαθιά νερά της κρίσης και έχουν βγει νικητές.

Τιμούμε σήμερα τον Δημιουργικό Ηγέτη ή την ηγετική ομάδα επιχειρήσεων που διακρίνονται από την ικανότητα να συμβιβάζουν τα ασυμβίβαστα να επινοούν πρωτότυπες λύσεις και να εντοπίζουν νέες ευκαιρίες, ώστε να μην υπηρετούν στενά την οικονομική συγκυρία, αλλά να την υπερβαίνουν, γράφοντας νέες σελίδες επιχειρηματικής αριστείας».

Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό τομέα

Τη μεγάλη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, επέλεξε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας προκειμένου να κάνει σημαντικές ανακοινώσεις για την οικονομία, τον έλληνα επιχειρηματία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως τόνισε, στην ομιλία του: «Από εμάς, τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τους αγρότες εξαρτάται να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές και να διαμορφώσουμε το μέλλον. Αρκεί να εργασθούμε με γνώμονα το κοινό μας συμφέρον που είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση και η δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, καινοτόμου και εξωστρεφούς, προς όφελος του τόπου, προς όφελος όλων μας».

Οι δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς για την ενίσχυση της ρευστότητας και την υποστήριξη της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, όπως τις ανακοίνωσε ο κ. Σάλλας:

Πρώτον, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την επιβράβευση 100.000 και πλέον πελατών μας, επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών, με υπόλοιπα δανείων μέχρι €200 χιλ, που παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων είναι ενήμεροι προς τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, προχωρούμε από την 1η Νοεμβρίου σε μείωση όλων των περιθωρίων επιτοκίου κατά ένα τοις εκατό (100 πόντους).

Δεύτερον, εξετάζουμε τη δημιουργία ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου – το πρώτο του είδους του στη χώρα – με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και είμαστε για το σκοπό αυτό σε επαφή με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση €500 εκατ. από τις διεθνείς αγορές με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και εκτιμούμε ότι, αν όλα πάνε καλά, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2015. Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα και υπολογίζουμε να καλύψει με δανειοδότηση μέχρι 7 χρόνια τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια 200 περίπου μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρειών – από ένα σύνολο 2.000 περίπου – με τζίρο €5 – €75 εκατ. και με επικέντρωση στις δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις προστιθέμενης εγχώριας αξίας και υποκατάστασης εισαγωγών, τις επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα, ικανή διοίκηση και, ασφαλώς, ενδιαφέρον επιχειρηματικό σχέδιο.

Τρίτον, διαμορφώνουμε ένα δυναμικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους €700 εκατ. για το επόμενο 12μηνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Με το πρόγραμμα αυτό επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την προχρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και με προεξόφληση παραγγελιών σε ενήμερους πελάτες της Τράπεζας ή σε νέους πελάτες με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θέτουμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση του εξαγωγικού factoring με πρόσθετη χρηματοδότηση.

 

Τέταρτον, στον προϋπολογισμό της Τράπεζας του 2015, προβλέπεται να εκταμιεύσουμε ποσό ύψους €500 εκατ. για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ.

Πέμπτον, για την υποστήριξη του κατασκευαστικού κλάδου και την τόνωση της αγοράς ακινήτων, η Τράπεζα έχει εγκρίνει πρόγραμμα στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους €500 εκατ. για το επόμενο δεκαπεντάμηνο, για δάνεια μέχρι €300 χιλ με περιθώριο 3% και περίοδο χάριτος 1 χρόνο. Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια η περίοδος χάριτος θα είναι 2 χρόνια.

Τέλος, δημιουργούμε Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με γνώμονα τα διεθνή πρότυπα και με κύριο σκοπό την υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων των οποίων η αποδοτικότητα να βασίζεται στην εκτεταμένη εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, την υλοποίηση νέων ιδεών και τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας. Στις σκέψεις μας είναι το κέντρο να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε σχέδια που θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: από την ένταξη τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, μέχρι την παροχή πιστώσεων ή την εξασφάλιση κεφαλαίων συμμετοχής. Στην επιτροπή για την αξιολόγηση και επιλογή των σχεδίων προβλέπουμε τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεγάλων Επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης, τόνισε, μεταξύ άλλων :

«Η πρόκληση για την πατρίδα μας είναι σαφής και δεδομένη:

Επιτυχής τοποθέτηση μέσα στο νέο διεθνές απαιτητικό περιβάλλον μέσα από το δυναμικό τρίπτυχο «Καινοτομία – Ποιότητα – Εξωστρέφεια».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν με μικρό αρχικό κεφάλαιο, ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές και καινοτόμες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι επιχειρήσεις που καινοτομούν δεν είναι μόνο νεοφυείς επιχειρήσεις σε σύγχρονους κλάδους της πληροφορικής και της νανοτεχνολογίας.

Είναι επιπλέον και εταιρίες με μακρόχρονη παράδοση δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, όπου η νέα γενιά παίρνοντας τα σκήπτρα από την παλαιότερη, φέρνει νέες ιδέες και καινοτομεί. (…) Την κρίση δεν θα την υπερβούμε κοιτάζοντας με νοσταλγία το παρελθόν. Την κρίση θα την υπερβούμε κοιτάζοντας με έμπνευση και όραμα προς το μέλλον».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και έλαβαν μέρος στη βράβευση των καινοτόμων επιχειρήσεων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, η Υφυπουργός Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα, ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουπλής, η Βουλευτής κα Μαρία Ρεπούση – εκπρόσωπος της ΔΗ.ΜΑΡ.

Επίσης, παραβρέθηκαν : η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κα Θεανώ Φωτίου, ο Βουλευτής κ. Μίμης Ανδρουλάκης, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Μητροπολίτης Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνός, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιμελητηριακής κοινότητας, των τραπεζών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση αποτέλεσε η βράβευση της Κατερίνας Μισθού, από τη Ρόδο, η οποία εισήχθη 1η στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και για την οποία ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι :«Στο πρόσωπο της νεαρής Κατερίνας από τη Ρόδο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας βραβεύει ουσιαστικά τη νέα γενιά, το μέλλον της χώρας, που ετοιμάζεται να πάρει τα σκήπτρα και να εισέλθει δυναμικά στην παραγωγική διαδικασία, με την ελπίδα ότι θα έχει διδαχθεί από τα λάθη μας, τα λάθη των μεγαλύτερων και θα βαδίσει σε πιο σίγουρα μονοπάτια…».

Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν, είναι :

Εταιρεία MATRIX ,
Εταιρεία ΛΟΥΞ
Εταιρεία ΕPSILONNET
Εταιρεία ONEX
Εταιρεία MAT ELECTRONICS
Συνεταιρισμός ΘΕΣ γάλα-ΠΙΕΣ,
Εταιρεία TAXIBEAT
Όμιλος 9 ΣΥΝ


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Leave A Reply