Σε τελικό στάδιο της εξεύρεσης χρηματοδότησης τα rural

0

broadband_rural

Περί τα 32 εκατ. ευρώ ή περίπου το 20% των 161 εκατ. ευρώ που είναι το ποσό που συνεισφέρει το δημόσιο μέσω κοινοτικών πόρων, χρειάζεται να εξασφαλίσουν ο ΟΤΕ και ο όμιλος της Ιντρακόμ (η κοινοπραξία των Intrakat, Intracom Holdings και Hellas online) για την υλοποίηση του έργου της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στην ύπαιθρο, δηλαδή στις αποκαλούμενες «λευκές» περιοχές που δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον (rural).

Σύμφωνα με πληροφορίες το διάστημα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των αναδόχων προκειμένου να καταλήξουν στη χρηματοδότηση του έργου και η εκτίμηση είναι πως οι συμβάσεις θα υπογραφούν μέχρι το τέλος του έτους. Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει το Βόρειο και Νότιο τμήμα της χώρας (δύο από τα τρία έργα και ως εκ τούτου θα διαθέσει τα δύο τρίτα περίπου των 32 εκατ. ευρώ) και η Ιντρακόμ περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.

Ο στόχος είναι τα έργα της κατασκευής των δικτύων να ξεκινήσουν αμέσως μετά και να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.

Όπως είναι γνωστό το εν λόγω έργο που αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την ελληνική ύπαιθρο από άποψη υποδομών προχωρά με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα).

Ο σχεδιασμός καλύπτει 5.491 οικισμούς (οικιστικά διαμερίσματα) με συνολικό πληθυσμό 612.643 κατοίκους,  σε ορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές με ανάπτυξη διαδικτυακής υποδομής υψηλής ταχύτητας και η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 17 έτη, από τα οποία τα 2 έτη αφορούν στην ανάπτυξη των υποδομών και τα 15 στην εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους.

Οι ανάδοχοι του έργου δεν θα προσφέρουν εμπορικές υπηρεσίες σε τελικούς χρήστες (ιδιώτες και επιχειρήσεις), αλλά μόνο υπηρεσίες χονδρικής σε τρίτους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Οι υπηρεσίες λιανικής προς το κοινό (ιδιώτες και επιχειρήσεις) θα παρέχονται από τους τρίτους παρόχους οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο νέο δίκτυο, μέσω των υπηρεσιών χονδρικής. Το δίκτυο θα είναι ανοικτό προς αξιοποίηση από όλους τους νόμιμους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και η τιμολόγηση των υπηρεσιών χονδρικής θα είναι ρυθμιζόμενη από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Share.

Leave A Reply