Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Μπαταρία χωρίς λίθιο για wearable συσκευές

0

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Rice αναπτύσσει ένα λεπτό φιλμ αποθήκευσης ενέργειας, προκειμένου να κατασκευάσει μια μπαταρία υψηλής ισχύος και απόδοσης, χωρίς λίθιο, για wearable συσκευές.

no-lithium-battery

Πρόκειται για ένα εύκαμπτο υλικό από νανοπορώδη ηλεκτρόδια νικελίου – φθορίου επιστρωμένα γύρω από ένα στερεό ηλεκτρολύτη.

Ο στόχος που είχε θέσει η ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλή της, James Tour, ήταν η εύρεση ενός υλικού με τις εύκαμπτες ιδιότητες του γραφενίου και μεγαλύτερη χωρητικότητα ηλεκτρικής αποθήκευσης από αυτές που κατά κανόνα βρίσκονται σε ανόργανες ενώσεις μετάλλων.

«Αυτό δεν ήταν εύκολο να γίνει , διότι τα υλικά με τόσο υψηλή ικανότητα είναι συνήθως εύθραυστα», εξήγησε ο Tour, και συμπλήρωσε: «Είναι μια πολύ απλή μέθοδος με την οποία μπορούν να κατασκευαστούν συστήματα μεγάλης ισχύος, ενώ με την ίδια τεχνική μπορούν να κατασκευαστούν παρόμοιων τρισδιάστατα, νανοπορώδη υλικά. Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με εταιρείες που ενδιαφέρονται για εμπορική χρήση».

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Rice και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Yang Yang, ανέφερε σχετικά με το project: «Σε σύγκριση με μια μπαταρία ιόντων-λιθίου, η δομή είναι αρκετά απλή και ασφαλής. Συμπεριφέρεται σαν μπαταρία, αλλά η δομή είναι ίδια με εκείνη ενός υπερ-πυκνωτή».

Share.

Leave A Reply