Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Οι πωλήσεις των smartphones έσπασαν ρεκόρ το 2013 ή όχι;

0

Το αν οι πωλήσεις των smartphones για το 2013 έσπασαν το 2013 είναι το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η τηλεπικοινωνιακή αγορά. Και όσοι πιστεύουν ότι η απάντηση είναι τόσο απλή, όσο το να ζητήσει κανείς τα στοιχεία από τις εταιρείες που εμπορεύονται και να τα προσθέσει, πλανώνται πλάνη οικτράν.

Η απάντηση στο ερώτημα δίνεται με ερώτηση, η οποία είναι “Εξαρτάται ποιον ρωτάς”. Κι αυτό γιατί δύο εταιρείες ερευνών ανακοίνωσαν διαφορετικά στοιχεία απαντώντας στο ερώτημα για τον αριθμό των πωλήσεων. Πρόκειται για την IDC και την Strategy Analytics με την πρώτη να υποστηρίζει ότι το φράγμα του δισεκατομμυρίου έσπασε, ενώ η δεύτερη να υποστηρίζει ότι πωλήθηκαν 990.000.000 κομμάτια.

Απάντηση στο ερώτημα δεν υπάρχει προς το παρόν και το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να συγκρίνει τους πίνακες των πωλήσεων, όπως τους έδωσε κάθε εταιρεία αναλύσεων: 

salestable

 

Και οι δύο εταιρείες αναλύσεων παραδέχτηκαν ότι τα στοιχεία της Apple και της Lenovo δόθηκαν κατευθείαν από τις ίδιες, ενώ τα στοιχεία των υπόλοιπων εταιρειών τα βρήκαν από τρίτους. Ωστόσο η μεγάλη απόκλιση παρουσιάζεται στη κατηγορία “άλλα” (others), όπου εκεί ανοίγει και μία συζήτηση σχετικά με το αν τα πολύ φτηνά κινεζικά τηλέφωνα με λογισμικό τύπου android λογίζονται ως smartphones ή όχι.

Όπως και να ‘χει πάντως, ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει κι έτσι τα smartphones μπορεί να έκαναν ρεκόρ πωλήσεων το 2013, μπορεί όμως να το επιτύχουν φέτος.

Share.

Leave A Reply