Υπερβολικά αισιόδοξο το σχέδιο για WiFi σε όλη τη χώρα

0

Έως και εκνευρισμό προκαλούν πλέον στα στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου τα όσα κυκλοφορούν, χωρίς να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, αναφορικά με το «πυροτέχνημα» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί προσφοράς δωρεάν WiFi internet σε όλη τη χώρα.  

wifi greece

Όπως επισημαίνεται από τους γνώστες του αντικειμένου, το WiFi είναι μια τεχνολογία, χρειάζεται σε κάποιους δημόσιους χώρους που συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι, δεν είναι όμως πανάκεια και δεν δύναται να επεκταθεί σε βαθμό που να καλύπτει μια χώρα. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο.

Δεν γίνεται τεχνικά να καλυφθεί μια χώρα γιατί, μεταξύ άλλων, το κόστος θα είναι τεράστιο. Δεν γίνεται επίσης γιατί παράλληλα αναπτύσσονται οι υπόλοιπες ασύρματες τεχνολογίες, όπως είναι το 3G και το 4G, με σαφή υπεροχή έναντι του WiFi, για τις οποίες χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις και οι οποίες θα πρέπει να αποσβεστούν. Σε μια υποθετική περίπτωση γενικευμένης παροχής δωρεάν internet (κάτι ανέφικτο) κανείς δεν θα αγόραζε από τις εταιρείες, ενώ το κράτος θα έχανε μια σημαντική πηγή εσόδων από τους φόρους και την πώληση των συχνοτήτων. 

Το όλο θέμα δεν αφορά μόνον τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που αναπτύσσουν τα 3G και 4G δίκτυα. Αφορά και τις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας (ΟΤΕ, Forthnet, Hellas online και Cyta) οι οποίες παρέχουν την υπηρεσία WiFi με διάφορες μορφές. Π.χ. από τους παρόχους διατίθεται υπηρεσία WiFi σε καφετέριες όπου με  τη σειρά τους οι ιδιοκτήτες τους την μεταπωλούν ή την δίνουν στους πελάτες τους δωρεάν ως κίνητρο για να προτιμούν το κατάστημά τους.

Υπάρχουν όμως και άλλες υπηρεσίες. Ο ΟΤΕ αναπτύσσει το OTE WiFi with Fon ένα παγκόσμιο WiFi δίκτυο το οποίο δημιουργείται από τους συνδρομητές του ΟΤΕ και άλλων παρόχων στον κόσμο. Το ΟΤΕ WiFi with Fon σήμερα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά στους κατοίκους της περιοχής του Βόλου και ανάλογα με τα συμπεράσματα από τη λειτουργία του στη συνέχεια θα διατεθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνοπτικά η υπηρεσία αυτή λειτουργεί ως εξής: Ο εξοπλισμός που συνοδεύει το OTE Double Play, εκπέμπει 2 διαφορετικά σήματα WiFi. Ένα ιδιωτικό, για χρήση από τον κάτοχο της τηλεφωνικής γραμμής και μόνο και ένα δημόσιο, προσβάσιμο από άλλους συνδρομητές ΟΤΕ Double Play. Μοιράζεται δηλαδή  ένα μικρό μέρος του WiFi με άλλους συνδρομητές ΟΤΕ και όλοι μαζί οι συνδρομητές δημιουργούν ένα δίκτυο στο οποίο όποιος συνεισφέρει, συνδέεται δωρεάν στο Internet όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού (όπου βεβαίως υπάρχουν τέτοια σημεία κάλυψης). Ο ΟΤΕ προσφέρει την υπηρεσία σε συνεργασία με την εταιρεία Fon και σήμερα τα σημεία που έχουν τη δυνατότητα αυτής της πρόσβασης παγκοσμίως είναι περισσότερα από 11.000.000.

Σημειώνεται ότι επίσημα από τη γενική γραμματεία Επικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών έχει λεχθεί ότι οι δράσεις που «κρύβονται» πίσω από την  εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορούν κυρίως την ενεργοποίηση υφιστάμενων συστημάτων WiFi  στους δήμους (τα 606 σημεία) και τη δημιουργία νέων σε επιλεγμένα σημεία όπως είναι π.χ. τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, οι αρχαιολογικοί χώροι.

Το ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) ο φορέας που διασύνδεει όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έχει αναλάβει την επέκταση του  WiFi  στα πανεπιστήμια, καθώς και τη δημιουργία WiFi σε περίπου 800 νοσοκομειακούς χώρους. Πιθανώς να αναλάβει και τους αρχαιολογικούς χώρους. Το ΕΔΕΤ δύναται να υποστηρίξει τη δράση γιατί διαθέτει το δίκτυο κορμού για να εξυπηρετήσει την κίνηση που θα προκύψει από την επέκταση δικτύων WiFi, ενώ τα έργα που «τρέχει»  χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Αντίθετα υπό αμφισβήτηση τίθεται το κατά πόσον οι δήμοι μπορούν να υποστηρίξουν την υπηρεσία, όταν ακόμη και οι μεγαλύτεροι από αυτούς δεν διαθέτουν καν ένα στέλεχος πληροφορικής!


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply