Το γεγονός ότι το cloud έρχεται να καλύψει την υστέρηση που μέχρι τώρα είχαν βιώσει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σε σχέση με τις αναλογικά πλουσιότερες της Δυτικής Ευρώπης, επιβεβαιώνει η έρευνα της Ipsos MORI και ανέθεσε η Microsoft.
Η έρευνα έδειξε ότι ήδη το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κεντροανατολική Ευρώπη ήδη χρησιμοποιούν κάποιο είδος Cloud υπηρεσιών, σε αντιπαραβολή με το σχετικά χαμηλό ποσοστό του 45% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Δυτική Ευρώπη.
Παρόμοια ποσοστά κατέγραψε η έρευνα και για την Ελλάδα όπου, το ποσοστό διείσδυσης των υπηρεσιών Cloud φτάνει το 67%, με τις υπηρεσίες email να έχουν το προβάδισμα με 61% και τις υπηρεσίες ανταλλαγής εγγράφων και hosting περιεχομένου, να ακολουθούν με 34%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αντίληψη που επικρατεί, δεδομένων των απαντήσεων που καταγράφει η έρευνα μεταξύ των χρηστών και των μη χρηστών Cloud στην Κεντροανατολική Ευρώπη, κατά την εξέταση των πλεονεκτημάτων και των αναστολών στην υιοθέτηση Cloud.
Η πλειοψηφία (66%) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Κεντροανατολική Ευρώπη που έχουν υιοθετήσει Cloud, δηλώνουν πως το Cloud είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, σε σύγκριση με μόνο το 37% από όσους δεν έχουν υιοθετήσει Cloud λύσεις ως τώρα.
Επιπλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει το Cloud για την επιχείρησή τους, αναφέρουν τη βελτιωμένη ασφάλεια ως τη νούμερο ένα αιτία για τη μετάβαση τους στο Cloud. Αυτό είναι ενδιαφέρον, γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσους δεν έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες λύσεις, που αναφέρουν την ασφάλεια ως τη βασικότερη ανησυχία τους, σχετικά με τη μετακίνηση προς τις υπηρεσίες Cloud.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να παρατηρήσει κάποιος ότι το επίπεδο της ασφάλεια των δεδομένων από κακόβουλη χρήση ή παραβίαση, είναι πλέον κατά πολύ υψηλότερο στις υπηρεσίες public cloud που χρησιμοποιούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά να διατηρούσαν τα δεδομένα τους τοπικά. Μάλιστα, κάτι το οποίο δεν εξετάζει η έρευνα, είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν θεωρούν εαυτόν πραγματικό στόχο δολιοφθοράς ή υποκλοπής και έτσι θεωρούν ότι η είσοδος στο cloud, δεν συνεπάγεται υψηλότερο βαθμό έκθεσης.
Παρομοίως και στην Ελλάδα, ο πρώτος λόγος για τη μετάβαση στο Cloud είναι η ασφάλεια δεδομένων που συγκεντρώνει την σχεδόν απόλυτη αποδοχή με ποσοστό 92% και ακολουθούν η συνέχιση της εργασίας σε περίπτωση καταστροφής με 89% και η ευκολία χρήσης με 87%. Αντίθετα, η ανησυχία των ερωτηθέντων στην Ελλάδα για τη μετακίνηση σε υπηρεσίες Cloud παραμένει η ασφάλεια δεδομένων με ποσοστό 78%, με την απώλεια δεδομένων να ακολουθεί με 75% και η ακεραιότητα προσωπικών δεδομένων με 67%.
Στην έρευνα της Ipsos Mori, έλαβαν μέρος περισσότεροι από 6.500 ερωτηθέντες από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με λιγότερους από 25 υπαλλήλους, σε 22 χώρες σε όλη την Ευρώπη και την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εννέα χώρων της κεντροανατολικής Ευρώπης: Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουκρανία.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ελλάδα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κεντροανατολική Ευρώπη έχουν 2% υψηλότερο ποσοστό υιοθέτησης υπηρεσιών Cloud από τους Δυτικούς Ευρωπαίους ομολόγους τους, με την Ουκρανία και τη Τσεχία να προπορεύονται με το μεγαλύτερο ποσοστό υιοθέτησης Cloud (85% και 75%, τα οποία είναι πάνω από το 45% μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης). Η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν το χαμηλότερο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υιοθετήσει Cloud στην Κεντροανατολική Ευρώπη με 52% και 55%, αντίστοιχα.