Ανοιχτό το ενδιαφέρον ΟΤΕ και Forthnet για την ψηφιακή τηλεόραση

0

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για τους παρόχους δικτύου για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, ο ΟΤΕ και η Forthnet, δύο φορείς που έχουν λάβει μέρος στη σχετική δημόσια διαβούλευση.

digitaltv

Στελέχη του ΟΤΕ σημειώνουν ότι ο Οργανισμός θα εξετάσει τους όρους του διαγωνισμού (με βάση την τελική προκήρυξή του) και θα αποφασίσει στη συνέχεια για το αν θα συμμετέχει ή όχι, ενώ ανάλογη είναι η αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά της Forthnet.

Είναι σαφές ότι στην περίπτωση συμμετοχής των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και κυρίως του ΟΤΕ στον εν λόγω διαγωνισμό το ενδιαφέρον θα πολλαπλασιαστεί με δεδομένο το μέγεθος και τις οικονομικές  δυνατότητές του, κάτι που όπως είναι φυσικό προβληματίζει έντονα τη Digea, τον φορέα δηλαδή που έχουν συστήσει τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια για να έχει το ρόλο του παρόχου δικτύου. 

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους παρόχους δικτύου τηλεόρασης από την ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο. Μετά την προκήρυξη θα μεσολαβήσει ένας μήνας για την προετοιμασία των υποψηφίων, άρα ο διαγωνισμός δεν θα εκκινήσει πριν τον Οκτώβριο.

Για να τηρηθούν οι παραπάνω ημερομηνίες χρειάζεται, μέχρι το τέλος Αυγούστου, να έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους διαύλους που αναλογούν στη Δημόσια Τηλεόραση (πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λάβει 2 διαύλους – δηλαδή να μπορεί να εκπέμπει μέχρι και 16 τηλεοπτικά κανάλια) καθώς και να οριστεί η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού που θα είναι δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα.

Για την τιμή εκκίνησης έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας στην οποία μετέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, Μεταφορών και Δικτύων και της ΕΕΤΤ. Η άσκηση που έχει να επιλύσει η ομάδα αυτή είναι αρκετά σύνθετη. Η τιμή εκκίνησης χρειάζεται να αποτυπώνει το γεγονός ότι διατίθεται σπάνιος πόρος (φάσμα συχνοτήτων) αλλά και παράλληλα να επιτρέπει στο όποιο σχήμα κερδίσει να είναι βιώσιμο με δεδομένο ότι τα έσοδα της ιδιωτικής τηλεόρασης έχουν πληγεί σημαντικά, εξαιτίας της μείωσης της διαφήμισης.

Ο ένας πάροχος δικτύου ιδιωτικής τηλεόρασης εθνικής εμβέλειας που θα επιλεγεί, θα λάβει 4 διαύλους (κάθε ένας από αυτούς χωρά περί τα 8 προγράμματα) και θεωρητικά θα μπορεί να συνεργαστεί με τη Δημόσια Τηλεόραση μόνον σε επίπεδο συνεγκατάστασης των συστημάτων. Περίπτωση να μην παραχωρηθούν – εκτός διαγωνισμού – δίαυλοι στη δημόσια τηλεόραση δεν υφίσταται, τουλάχιστον με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις μέχρι τώρα επίσημες αναφορές της κυβέρνησης. Η συμμετοχή της Digea στο διαγωνισμό θεωρείται δεδομένη, ανοιχτό είναι αν θα συμμετέχουν οι προαναφερόμενες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ωστόσο δεν αποκλείεται (αν και θεωρείται απίθανο) και η συμμετοχή ενός τρίτου φορέα.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply